Дали на наркоманите треба да им се одземе родителското право?

Член од
12 септември 2012
Мислења
70
Поени од реакции
72
А на тешките наркомани јас да сум на функција би им давал дупло поголеми дози, оваа запленетава дрога може убаво да се искористи бар за такви цели. Нека скинат конци побрзо и нека не ги тормозат и другите околу нив.
И јас сум за. Сакаш ли, ете ти. Со здравје :cool:
 
Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Апсолутно.

Наркоманите треба да бидат третирани на посебен начин, како штетници и неприлика во општеството. Единствено право кое треба да им остане е правото на живот, како и правото да си го одземат животот. Се останато, треба да биде строго контролирано од државата/формата на власт/билошто во општеството.

Така да, не само родителското право.

По секоја цена да се спречи џанкерството.
Ej многу си конструктивен друже. Ако нештото не го разбираш, по дифолт тоа треба да се уништи. Ама news flash, уште поодамна искочивме од 15-тиот век. Сега има начини за рехабилитација. Си слушнал за тоа? Да се прашуваа таквите како тебе, 4/5 од планетата ќе требаше да ја утепаме.

И не знам што сте толку хомофобични, да му се плукнам. Тие луѓе си имаат причина зошто тргнале по тој пат. Најголем дел од нив не се ни виновни што се наркомани, туку биле под влијание на лошо друштво или дилери во моменти кога биле емотивно ранливи и непресметливи. Сега се навлекле на дрога и готово, одма ги осудивте, нема надеж, нели? Па ако е така, зошто да ги лечиме болните од рак, дај да им светнеме куршум во чело.

Малце филантропизам не ќе беше на одмет, не мора 24/7 да сте серковци, ко драгстор. Лесно е да го елиминираш проблемот, но тоа што не сфаќате е дека проблемите се како хидра, ако го елиминираш ќе се појават два. Затоа треба да си паметен и да го решиш на правилен начин.
 
D

Daedalus

Гостин
Постои многу едноставно и практично решение.
Ако родителот има болест која генетски може да биде пренесена на детето и е од сериозен карактер истиот треба да биде советуван да не прави деца се додека не се дојде до начин како да се поправаат болестите кои се наследуваат.

Ако родителот конзумира супстанции кои го оштетуваат плодот на било кој начин при неговата бременост, треба да се рехабилитира и при тоа да биде под надзор доколку истиот сака да го задржи бебето, за плодот да не страда со тешки последици.
Втората опција е да го абортира.

Родители кои се неспособни да чуваат бебе(наркомани, болни, економски нестабилни, алкохоличари итн..), треба да се советуваат да го абортираат. Доколку одлучат да го задржат, што е секако нивно право, ќе го задржат, и откако ќе биде родено, ќе им биде одземено од страна на државата и ќе биде пратено во дом за бездомни деца, кадешто ќе биде згрижено и негувано додека не биде посвоено од други родители или пак не достигне полнолетство.
 
Член од
13 април 2012
Мислења
269
Поени од реакции
292
Ја имам комшија наркоман веќе долго време и можам да кажам дека на околинава тука комшиите нема ниту еден проблем направено, ама затоа дома ги испоразболе па дури и татко му почина од срце нешто а предходно здрав прав човекот. Исто друг случај што познавам има и деца ама истите како од зоолошка да се избегани ниту знаат да си играат како нормалните деца ни ништо, се маваат со камења и ги маваат другите и често прават проблеми.. заклучок дете не може правилно да се развива и воспитува во таква средина затоа треба и мора да им ги одзимаат децата додека и тие не скршнале од патот.

А на тешките наркомани јас да сум на функција би им давал дупло поголеми дози, оваа запленетава дрога може убаво да се искористи бар за такви цели. Нека скинат конци побрзо и нека не ги тормозат и другите околу нив.
Ако е на метадонска терапија тој е мирен како бајче.подуен како жаба и во забите крш.Имав прилика да ги гледам во паркчето на Токсикологија,пошто во Клинички сум подолг период,одвратни се за гледање,како возрасна единка се гадам,а како би реагирало дете на такво нешто?Мислам дека колку и да звучи нехумано,тие луѓе треба да се третираат како пациенти ок но далеку од средина со нормален народ!Секаде во високоразвиените дрзави,центрите за зависници од дрога се наогаат во некои планински предели надвор од градските подрачја,тоа не е за џабе така!Доста деца на вакви зависници се сираци,цркнале глупите од дрога,детето во дом...ок ќе се снајде,но не е сеедно да живееш таков живот,поготово ако знаеш дека потекнуваш од таква незрела семка!Ок е ако се веке излечени,ама 100% излечен случај од хероин јас не познавам...метадонот си е мислам многу долготрајна терапија,а исти курац за штета на организмот и за штета на плодот,само ефектот врз пациентот е различен.
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
И не знам што сте толку хомофобични, да му се плукнам. Тие луѓе си имаат причина зошто тргнале по тој пат. Најголем дел од нив не се ни виновни што се наркомани, туку биле под влијание на лошо друштво или дилери во моменти кога биле емотивно ранливи и непресметливи. Сега се навлекле на дрога и готово, одма ги осудивте, нема надеж, нели? Па ако е така, зошто да ги лечиме болните од рак, дај да им светнеме куршум во чело.

Малце филантропизам не ќе беше на одмет, не мора 24/7 да сте серковци, ко драгстор. Лесно е да го елиминираш проблемот, но тоа што не сфаќате е дека проблемите се како хидра, ако го елиминираш ќе се појават два. Затоа треба да си паметен и да го решиш на правилен начин.
Еј баш ја погоди споредбава. Не биле виновни? Сами земале и своеволно продолжиле да користат дрога затоа што се лабилни личности, мекуши. Ако некој човек има силен карактер нема да се навлече па што сака нека е. Тоа што го пиша е стандарден изговор на без'рбетниците. Нема причина која ги оправдува, има само изговори.
Болните од рак не се болни по свој избор. Наркоманите се единствено и исклучиво по свој избор џанаци.
Филантропизам со луѓе кои го заслужуваат тоа. Ваков шљам не заслужува да му помогнеш затоа што следниот ден ќе ти го украде телевизорот за пак да се боцне.
 
Член од
13 април 2012
Мислења
269
Поени од реакции
292
Постои многу едноставно и практично решение.
Ако родителот има болест која генетски може да биде пренесена на детето и е од сериозен карактер истиот треба да биде советуван да не прави деца се додека не се дојде до начин како да се поправаат болестите кои се наследуваат.

Ако родителот конзумира супстанции кои го оштетуваат плодот на било кој начин при неговата бременост, треба да се рехабилитира и при тоа да биде под надзор доколку истиот сака да го задржи бебето, за плодот да не страда со тешки последици.
Втората опција е да го абортира.

Родители кои се неспособни да чуваат бебе(наркомани, болни, економски нестабилни, алкохоличари итн..), треба да се советуваат да го абортираат. Доколку одлучат да го задржат, што е секако нивно право, ќе го задржат, и откако ќе биде родено, ќе им биде одземено од страна на државата и ќе биде пратено во дом за бездомни деца, кадешто ќе биде згрижено и негувано додека не биде посвоено од други родители или пак не достигне полнолетство.
Дали си ти доволно информиран колку чини еден ДНК тест за наследни заболувања?Зарем сите би правеле нешто такво?Сите сме потенцијални носители на некоја болест,каква смисла би имало да се вршат тестови?Колку и еден способен нормален родител иако е носител на некоја болест секако подобро ке го израсне тоа дете од наркоман,бидејки различна е психичката состојба во тие две семејства.јас не би правела ваква компарација...Според тоа што ти си го пишал никој не треба дете да има...пошто нема идеално здрав човек!Поготово во вакви радиоактивни средини,вриеме со мутации :)
 
А

Атомската мравка

Гостин
И јас сум за. Сакаш ли, ете ти. Со здравје :cool:
Така де.. барем нема да прават проблеми во урбаните средини, нема да крадат, ем задолство ќе имаат од вишокот дрога 24/7. Или барем како што кажа Rhodopsin истите нека ги носат во центри за зависници па нека ги лечат таму, мада незнам колку е во ред да се одвојуваат државни суми за лица кои сами решиле да си го уништат животот, значи не се работи за болест.
 
D

Daedalus

Гостин
Еј баш ја погоди споредбава. Не биле виновни? Сами земале и своеволно продолжиле да користат затоа што се лабилни личности, мекуши. Ако некој човек има силен карактер нема да се навлече па што сака нека е. Тоа што го пиша е стандарден изговор на без'рбетниците. Нема причина која ги оправдува, има само изговори.
Болните од рак не се болни по свој избор. Наркоманите се единствено и исклучиво по свој избор џанаци.
Филантропизам со луѓе кои го заслужуваат тоа. Ваков шљам не заслужува да му помогнеш затоа што следниот ден ќе ти го украде телевизорот за пак да се боцне.
Ако гледаме најапсолутно на работите ние не сме одговорни за ниту една од нашите акции пошто сите наши акции се детерминирани од фактори врз кои ние немаме контрола. Но тоа не значи дека луѓето кои прават дела кои се антисоцијални не треба да бидат изолирани од социјалната средина во која живеат. Сепак, контролата врз своите постапки кај тешките алкохоличари и наркомани е многу мала. Така што нивната одговорност и контрола над своите постапки се намалува со зголемувањето на зависноста. Не би се сложил сосема со тебе, затоа што постои разлика помеѓу карактерот на секој наркоман и во причините поради кои тој е наркоман со карактерот на друг наркоман и неговите причини зашто е наркоман. Да не си на негово место викаат. Некои идиоти почнале у маало со џоинт у уста и завршиле ко хорсајли али други стигнале до таму до кадешто се поради многу фактори за кои не се одговорни самите тие. Игнорирање на болни луѓе како што се алкохоличарите и наркоманите во најмала рака е нехумано, без разлика на тоа дали се мекуши или ропаци.
--- надополнето: 21 февруари 2013 во 00:05 ---
Дали си ти доволно информиран колку чини еден ДНК тест за наследни заболувања?Зарем сите би правеле нешто такво?Сите сме потенцијални носители на некоја болест,каква смисла би имало да се вршат тестови?Колку и еден способен нормален родител иако е носител на некоја болест секако подобро ке го израсне тоа дете од наркоман,бидејки различна е психичката состојба во тие две семејства.јас не би правела ваква компарација...Според тоа што ти си го пишал никој не треба дете да има...пошто нема идеално здрав човек!Поготово во вакви радиоактивни средини,вриеме со мутации :)
Денес, сеуште е недостапна алтернативата на ефтини днк тестови. Така што практично тоа решение не може да се доведе у пракса. Зборам со надеж за светлата иднина кога днк тестовите ќе бидат ефтини и достапни за сите(се надевам).
И секако тоа важи за болни од посериозни болести како што наведов, и само ако се знае со сигурност колкав е процентот за болеста да се наследи. Ако е грубо кажано поголем од 30%, родителите би се советувале да не раѓаат. Тоа е сепак советување, и не е над личното право на одлучување од страна на родителот. Но, личното право на одлучување не гарантира за тоа колку одлуката е рационална.
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Ако гледаме најапсолутно на работите ние не сме одговорни за ниту една од нашите акции пошто сите наши акции се детерминирани од фактори врз кои ние немаме контрола. Но тоа не значи дека луѓето кои прават дела кои се антисоцијални не треба да бидат изолирани од социјалната средина во која живеат. Сепак, контролата врз своите постапки кај тешките алкохоличари и наркомани е многу мала. Така што нивната одговорност и контрола над своите постапки се намалува со зголемувањето на зависноста. Така да не би се сложил сосема со тебе, исто како што постои разлика во карактерот на секој наркоман и во причините поради кои тој е наркоман. Да не си на негово место викаат. Некои идиоти почнале у маало со џоинт у уста и завршиле ко хорсајли али други стигнале до таму до кадешто се поради многу фактори за кои не се одговорни самите тие. Игнорирање на болни луѓе како што се алкохоличарите и наркоманите во најмала рака е нехумано, без разлика на тоа дали се мекуши или ропаци.
Јас не велам да се игнорираат, само велам дека не заслужуваат да бидат родители.
И дека не треба да се трошат државни пари на нивно лечење исто така, но бидејќи темава е за наркоманите и нивните деца, да ја ограничиме дискусијата на родителството. А тоа кој како почнал веќе е сосема трета работа, но сите изговори се сведуваат на тоа дека се лабилни личности, без разлика што ќе раскажат на "тажните приказни" за исповедање.
 
Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Еј баш ја погоди споредбава. Не биле виновни? Сами земале и своеволно продолжиле да користат дрога затоа што се лабилни личности, мекуши. Ако некој човек има силен карактер нема да се навлече па што сака нека е. Тоа што го пиша е стандарден изговор на без'рбетниците. Нема причина која ги оправдува, има само изговори.
Болните од рак не се болни по свој избор. Наркоманите се единствено и исклучиво по свој избор џанаци.
Филантропизам со луѓе кои го заслужуваат тоа. Ваков шљам не заслужува да му помогнеш затоа што следниот ден ќе ти го украде телевизорот за пак да се боцне.
Целиот проблем е што во вашите очи, секој со слаб карактер не заслужува помош. Не сме сите исти. Ти конкретно во споредба со мене си мало маче, но тоа не значи дека треба да ти бидат одземени некои човечки права. Кога си силен, имаш одговорност да ги штитиш и да им помагаш на послабите, а не да ги угнетуваш. Тоа што вие хомофобите им го правите на другите е чиста тиранија. Ако на тоа се гордеете, секоја ви чест.
 
Член од
13 април 2012
Мислења
269
Поени од реакции
292
Така де.. барем нема да прават проблеми во урбаните средини, нема да крадат, ем задолство ќе имаат од вишокот дрога 24/7. Или барем како што кажа Rhodopsin истите нека ги носат во центри за зависници па нека ги лечат таму, мада незнам колку е во ред да се одвојуваат државни суми за лица кои сами решиле да си го уништат животот, значи не се работи за болест.
Во една нормална држава нормалнис е тие центри,дали алкохоличари дали наркомани ...сепак се луѓе но не нормални,токму затоа во ред е лечење,но не во населени подрачја...на никој нема да сметаат а ќе имаат можеби втора шанса,но немојте да мислите дека голем дел од нив имаат втора шанса при терапија :)Грешката е што нашите центри се премали за лекување на наркоманите во нашава државичка,побројни се од пациенти на онкологија,затоа се задржуваат на краток третман во болница и после на домашно лекување...смешно,демек за 3-5 месеци се исчистил...се врака дома пак иста песна...според мене у планина ке живее едно 5 години или ќе се врати ко чоек или ќе си почине.По 5 години лекување ке има уплав од игла и дрога!
 
D

Daedalus

Гостин
Јас не велам да се игнорираат, само велам дека не заслужуваат да бидат родители.
И дека не треба да се трошат државни пари на нивно лечење исто така, но бидејќи темава е за наркоманите и нивните деца, да ја ограничиме дискусијата на родителството. А тоа кој како почнал веќе е сосема трета работа, но сите изговори се сведуваат на тоа дека се лабилни личности, без разлика што ќе раскажат на "тажните приказни" за исповедање.
Практично Холандија имаа големи проблеми околу државните пари и лечењето на зависниците таму колку што сум информиран.
Лабилноста на личноста е работа која не може да биде измерена. Не постои објективна разлика помеѓу силен карактер и слаб карактер. Постојат само избори...Некои од нив се подобри и поправилни од другите. Но причините поради кои ги правиме се различни.
Секако, и јас сум за неправење деца, абортус, или одземање на детето по неговото раѓање и вдомување на истото во здрава и нормална животна средина.
 
Член од
20 октомври 2012
Мислења
3.612
Поени од реакции
6.240
Кој сте бе вие да одлучувате како некој да живее? Ако сака да се дрогира нека се дрогира ако сака да си чува деца нека си ги чува. Со кое право ќе одзимате дете од родител?
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: DL5
D

Daedalus

Гостин
Кој сте бе вие да одлучувате како некој да живее? Ако сака да се дрогира нека се дрогира ако сака да си чува деца нека си ги чува. Со кое право ќе одзимате дете од родител?
Ако сака нека ги тепа децата. Ако сака нека ги злоупотребува.
 
Член од
20 октомври 2012
Мислења
3.612
Поени од реакции
6.240
Ако сака нека ги тепа децата. Ако сака нека ги злоупотребува.
Кој го има ПРАВОТО да одлучува и да кажува што е во ред а што не е? Ти? Јас? Кој? Затоа што ти мислиш дека нешто е добро или лошо незначи дека е. Може ли да замислиш одредена ситуација во која некој родител истепал свое дете и тоа да заврши со позитивни последици по неговиот развој? Немате право!
Кој е тој што одлучува? Тоа што е добро за мене е лошо за тебе и обратно!
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: DL5

Kajgana Shop

На врв Bottom