Тачно, потполно се сложувам со ова. Јас сум бил у ситуација кога ја сакам таа со која сум во врска а да сум смртно заљубен во друга... А кај другата не сум пробал од X причини...FortunE напиша:Може да мислиш дека сакаш двајца, но всушност во едниот си затрескан (да не речам заљубен), а другиот го сакаш. Љубовта не се дели на два дела, или сакаш еден или ни еден.
Тоа е проблемот.. не се прави општа разлика помеѓу сакање и заљубување.:icon_rollFortunE напиша:За болдираното: ич не си во право за тоа, вистински можеш само еден да сакаш, а да бидеш заљубен во повеќе.
Таа општа разлика и не е толку општа колку што е субјективна... Затоа и доаќа до вакви дискусии.The`bItCh напиша:Тоа е проблемот.. не се прави општа разлика помеѓу сакање и заљубување.:icon_roll
Колку да ве потсетам дека не сте ја ицицале сета светска мудрост, дека не сте го испиле океанот на сезнаењето, дека само за себе и од себе можете да говорите, а дека младоста ве учи на идализам и романтика, додека годините и зрелоста си носат оредени поинакви видувања.spooky напиша:Абе имате некако премногу романтичен поглед на работите. Заборавате дека љубовта е во базисот, во основата на нашето постоење.
Љубовта нема количина. Не можеш да ја „делиш”. Ако ја дадеш на еден, не значи дека за другите има помалку!! Дури напротив, те збогатува и де прави поисполнет!
Чендлер, се дистанцирав од сексот затоа што баш тој има ограничена природа, и баш тој се „намалува количински” ако го дадеш на друга личност. „Љуби го ближниот свој како себеси” не подразбира телесна љубов, т.е. секс. И кај сексот се важат категориите на верност и исклучивост. Не кај љубовта. Самото сакање на некој друг не те прави неверен, а и зошто би? Колку повеќе сакаш и те сакаат, толку си побогат како човек. Не значи дека мора да водиш љубов со сите!