Дали мислите дека пишувајки на форумов, менувате нешто?

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
дали нешто менуваме ? 100% НЕ! Зошто ? Па кој од административните установи, влада, и други установи кои донесуваат одлуки за државата и надвор од неа, би седнале на компјутер да прочитаат што мислат некои "деца"( за нив ) и АКО прочитаат некогаш, ќе речат: Што знаат тие ? Па затоа јас мислам дека пишуваме само за да го истакнеме личното мислење за општеството.:)

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Прити грл, прочитај го првиот пост на темава:) Бидејќи најверојатно погрешно си разбрала.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
60
Поени од реакции
1
Volkswagen напиша:
Дали мислите дека со пишувањето на форумов успевате да смените нешто во општата ситуација во која се наоѓа нашето општество?
Или само ги покажувате слабите „карики“ на сето она што не опкружува?
Јас искрено се надевам дека барем јас (лично зборувам за себе), имам предизвикано некаква промена во размислувањето кај посетителите на форумов, или можеби е нарцисоиден заклучок?
Не, ние во реалноста на улица не успеваме да смениме, па не тука ќе го правиме тоа.
Инаку јас почнав да пишувам чисто од забава, ништо повеќе, ништо помалку.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Metamorphosis напиша:
Не, ние во реалноста на улица не успеваме да смениме, па не тука ќе го правиме тоа.
Другарче, ме интересира, што си направил еве ти, во реалноста на улица за промената која ја посакуваш, па не си успеал? Зборувам за тебе.... Како ТИ си придонел за создавањето на колективна свест, колективно будење- доколку мислиш дека народот е заспан, нешто што можам да го забележам од твојот пост. Си го кажал гласно твоето мислење? Си бил подготвен да се бориш за него? Си бил подготвен да се жртвуваш? Зошто револуцијата на улица така започнува и така завршува.

Работите не се менуваат преку ноќ. Битно е секој како единка да свати дека неговата индивидуална свест е најбитна во создавањето на колективна свест. Еј луѓе, wake up, па Н-И-Е сме општеството. Н-И-Е сме иднината!!! До кога ќе зборуваме ТИЕ ова ни прават, ТИЕ она ни прават... Па ако сме стварно овци, нека стрижат. Ама тогаш немаме право на плачење.

V: People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people.

V for Vendetta. К фор Кајгана.

Ако дозволиме нешто да допре до нас и да го прифатиме како добро, има надеж. Ако сме на форумов со цел само курташаци да тераме и најпаметни да испаднеме... a притоа и да се жалиме.... :drk: :)

Член од
25 јануари 2007
Мислења
60
Поени од реакции
1
Serpico напиша:
Другарче, ме интересира, што си направил еве ти, во реалноста на улица за промената која ја посакуваш, па не си успеал? Зборувам за тебе.... Како ТИ си придонел за создавањето на колективна свест, колективно будење- доколку мислиш дека народот е заспан, нешто што можам да го забележам од твојот пост. Си го кажал гласно твоето мислење? Си бил подготвен да се бориш за него? Си бил подготвен да се жртвуваш? Зошто револуцијата на улица така започнува и така завршува.

Работите не се менуваат преку ноќ. Битно е секој како единка да свати дека неговата индивидуална свест е најбитна во создавањето на колективна свест. Еј луѓе, wake up, па Н-И-Е сме општеството. Н-И-Е сме иднината!!! До кога ќе зборуваме ТИЕ ова ни прават, ТИЕ она ни прават... Па ако сме стварно овци, нека стрижат. Ама тогаш немаме право на плачење.

V: People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people.

V for Vendetta. К фор Кајгана.

Ако дозволиме нешто да допре до нас и да го прифатиме како добро, има надеж. Ако сме на форумов со цел само курташаци да тераме и најпаметни да испаднеме... a притоа и да се жалиме.... :drk: :)
Ајде еве малце поинаку ќе ги свртиме работите. Јас не сум направил ништо - вистина, ти не си направил ништо - вистина, Стојан од Новачани не направил ништо - вистина... Но кажи ми како некој си Серпико од некој си форум што постои само како информатички податок прави нешто? Кој си ти, постоиш како личност или си и ти бај и бит (Серпико - 7 карактера)? Како ти е името и презимето? Еве викаш дека правиш нешто, ти си иднината, кој ќе знае од тие што го читаат форумов кој се крие зад твојот член?
Мислиш дека некој од политичарите чита на форумов и го боли лево ма*е за некој како мене Метаморфозис, некој како тебе Серпико, дека можеби имаат проблеми, дека можеби не работат, дека можеби не се здравствено осигурани и ред други работи?
До кога бе деца ќе се лажете со вакви работи, вие тука само што правите е си ја олеснувате душата, моментално ви се решаваат проблемите, се испукувате, но нешто да менувате во ова општество, во оваа држава, не.
Сепак на крај ќе се исклучиш од интернет, ќе го исклучиш компјутерот и ќе си легнеш со полу празен стомак, а утре кога ќе станеш пак ќе немаш млеко да се напиеш.

Може малце забегав на страна од темата, ама нема врска ќе се разбереме.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Metamorphosis напиша:
Мислиш дека некој од политичарите чита на форумов и го боли лево ма*е за некој како мене Метаморфозис, некој како тебе Серпико, дека можеби имаат проблеми, дека можеби не работат, дека можеби не се здравствено осигурани и ред други работи?
До кога бе деца ќе се лажете со вакви работи, вие тука само што правите е си ја олеснувате душата, моментално ви се решаваат проблемите, се испукувате, но нешто да менувате во ова општество, во оваа држава, не.
Сепак на крај ќе се исклучиш од интернет, ќе го исклучиш компјутерот и ќе си легнеш со полу празен стомак, а утре кога ќе станеш пак ќе немаш млеко да се напиеш.

Можеби не забега од темата, ама забега со муабетов. Што ги мешаш политичарите? Ти од нив чекаш да ти го средат и променат животот?
А и не се врти се` околу нив и не се` што можеме да научиме и споделиме на форумов има врска со нив ... животов е многу повеќе од тоа што го гледаш и сфаќаш ти ...

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Metamorphosis напиша:
Ајде еве малце поинаку ќе ги свртиме работите. Јас не сум направил ништо - вистина, ти не си направил ништо - вистина, Стојан од Новачани не направил ништо - вистина... Но кажи ми како некој си Серпико од некој си форум што постои само како информатички податок прави нешто? Кој си ти, постоиш како личност или си и ти бај и бит (Серпико - 7 карактера)? Како ти е името и презимето? Еве викаш дека правиш нешто, ти си иднината, кој ќе знае од тие што го читаат форумов кој се крие зад твојот член?

Јас сум Серпико. Ако некој го интересира кој сум јас лично со име и презиме, може лесно да дознае. Али исто така како и никот, и името и презимето можеш да ги сведиш на 15-тина карактери... битното другар Метаморфозис е што јас навистина правам во животов и откако ќе станам од компјутер, а се однесува на промените кои јас сакам да ги видам. Си ја знам силата на умот, верувам во подобра иднина и сакам да ја градам. Имам скала на морални вредности кои сакам да ги развивам и надградувам. Се водам по нив.

Се е до ИНДИВИДУАЛНАТА свест. Таа ја гради колективната. Да не се повторувам.

Можда сабајле ќе станам со полу-празен стомак, и ќе немам млеко за пиење... ама дури си ги мијам забите, кога ќе се погледнам во огледало, ќе сум среќен за човекот кој го гледам од "другата страна".

Детето ќе се лаже до крај. Јас ќе се борам до крај. Денес ќе се борам на форум, после во кафана, утре на факултет, задутре на трибина, наредна недела во парламент. И под влијание на околностите, главата може ќе ми е крвава, ама не наведната.

Ете, тој сум јас.

Член од
16 декември 2005
Мислења
38
Поени од реакции
4
Lele, od vakvi nekoi zakoraveni komiti, vojvodi i slichno, preku glava vejke, se samo se zbori za nekoja kolektivna svest (zbor shto go prochitav 500 pati) i za toa kako da taa treba da se podigne, sozdade ili seedno, i deka toa se pravelo na ulica drn, drn ... pa shto sedish na kompjuter i gubish vreme idi nadvor bori se, za taa tvoja svest, nema da smeni nisho ako pishuesh ovde, cisto e samo forumov za razmenuvanje mislenja, smeenje, upoznavanje interesni i neinteresni lugje i sl. a za promeni druze, nema toa vrska ne se prai toa tuka, a niti pak nadvor e sposoben da naprai nekoj kako mene, tebe i ushte mnogu drugi iskreno, moze da se spekulira kolku saka ... i toa ni ostanuva !

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Да бидам искрен, овде доста работи научив, доста мислења од другите членови, секако фино прикажани и аргументирани ми помогнале да дојдам до некои објективни гледишта на работите, па и да сменам некои свои ставови во врска со нешто, а верувам дека тоа е всушност и прашањето на почетокот од темата.
Бидејки форумот е интерактивен медиум, од друга страна, верувам дека со моите гледишта и она кое јас го презентирам тука, некому исто така сум му влијаел да ги промени своите гледишта по определени прашања, и на тој начин сите добиваме некое знаење плус, било од некоја област, било од она кое се нарекува општа култура.

А дали можеме да промениме нешто „надвор”, во вистинскиот живот, во државата и сл. сепак НЕ. Но, тоа е веќе друга тема каде е потребна многу пообемна елаборација од социолошки, културолошки, политички и општествен аспект.

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Forest Gamp напиша:
Lele, od vakvi nekoi zakoraveni komiti, vojvodi i slichno, preku glava vejke, se samo se zbori za nekoja kolektivna svest (zbor shto go prochitav 500 pati) i za toa kako da taa treba da se podigne, sozdade ili seedno, i deka toa se pravelo na ulica drn, drn ... pa shto sedish na kompjuter i gubish vreme idi nadvor bori se, za taa tvoja svest, nema da smeni nisho ako pishuesh ovde, cisto e samo forumov za razmenuvanje mislenja, smeenje, upoznavanje interesni i neinteresni lugje i sl. a za promeni druze, nema toa vrska ne se prai toa tuka, a niti pak nadvor e sposoben da naprai nekoj kako mene, tebe i ushte mnogu drugi iskreno, moze da se spekulira kolku saka ... i toa ni ostanuva !
WRONG! Toa ТИ останува, пријател...Зборот колективна свест треба уште многу пати да го прочиташ Форест. Најозбилно.

Се борам јас и надвор момак, без гајле. А се борам и на нет. Еве, денеска со тебе. Зошто сакам и ти да излезеш надвор. Таму практично се менуваат работите. Овде умствено. А така се почнува.

Цело време читам нешто што не ми е сватливо... Па, како побогу ја раздвојувате својата личност на Кајганаш и се останато? Дали она што го кажувате и учите овде, останува овде? Ако е така, тогаш во ред. Тоа нема да смени ништо "надвор". И не кукајте ако е така.

Добивам слика во глава на фраер кој и се пушта на цура со цел да ја "преврти". И симнува ѕвезди, и кажува бајки. И кога ќе заврши со неа, сите приказни кои ги кажал завршиле. На форум ќе блеблетиме се и сешто, ќе билдаме мадиња, а после ќутенката. Епа... браво. НЕ, благодарам.
...

Струмикс напиша:
Да бидам искрен, овде доста работи научив, доста мислења од другите членови, секако фино прикажани и аргументирани ми помогнале да дојдам до некои објективни гледишта на работите, па и да сменам некои свои ставови во врска со нешто, а верувам дека тоа е всушност и прашањето на почетокот од темата.
Бидејки форумот е интерактивен медиум, од друга страна, верувам дека со моите гледишта и она кое јас го презентирам тука, некому исто така сум му влијаел да ги промени своите гледишта по определени прашања, и на тој начин сите добиваме некое знаење плус, било од некоја област, било од она кое се нарекува општа култура.

А дали можеме да промениме нешто „надвор”, во вистинскиот живот, во државата и сл. сепак НЕ. Но, тоа е веќе друга тема каде е потребна многу пообемна елаборација од социолошки, културолошки, политички и општествен аспект.
Комрад Струмикс, ЈАС, ти тој и сите ние всушност ЖИВЕЕМЕ и надвор. За себе знам, за другите , се надевам. Ако е ова точно, а погоре напишаното вистинито..... No comment.

Bottom line... Дали некоја КНИГА или ФИЛМ имале влијание врш вашиот живот, од воспитен аспект, од образовен аспект, некаква промена на гледање на работите или доловување на некакви поинакви хоризонти? Најозбилно Ве прашувам? Ако е да... што друго да кажам.

п.с. Закоравен комита беее:pos2: Слобода или Глупост, брате Форест...Ако само тоа ни останува, јас и ти рака под рака правец Камени Мост, и да направиме 3, 4, оп. И крај.

п.п.с. Only I can change my life. No one can do it for me.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Серпико, под „надвор” мислев за нашето влијание како определена група луѓе врз државата, власта и нивните дејствија. Кај нас со протести на пр. не се добива ништо. Во таа смисла зборев.

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Струмикс напиша:
Серпико, под „надвор” мислев за нашето влијание како определена група луѓе врз државата, власта и нивните дејствија. Кај нас со протести на пр. не се добива ништо. Во таа смисла зборев.
Во истата смисла... со молчење, уште помалку.

Ако не се добива, не значи да не се продолжи со обидите. Исто така, промената во умот може да иницира и други форми на делување, не?

На пат сме да се разбереме :)

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Serpico напиша:
Во истата смисла... со молчење, уште помалку.

Ако не се добива, не значи да не се продолжи со обидите. Исто така, промената во умот може да иницира и други форми на делување, не?

На пат сме да се разбереме :)

1997 се шетав по Скопје на студентските протести, мавав јајца по Министерството за образование, истата 1997 мај месец со рачвеста 13-ка клуч во џебот демонстрирав на оној големиот митинг. Тоа за мене.
Се бунеа луѓето и 2001 пред Собранието, и влегоа во него, и на крајот пак се остана исто.
Значи, методот (оној демократскиот) е неприменлив кај нас. Кај нас се возможни само промени по пат на револуции или државни удари.
Е, тука сега е оној морален аспект на одговорност кај властодршците... кој кај нас го немаат, за жал. Исто и политичкиот. Секогаш една група за сопствени политички цели ќе заведе маса народ, за потоа да продолжи во ист манир како оние против кој се бори.
А од општествен и културолошки аспект, нашиот народ нема некоја традиција на јавно искажување на незадоволство, што од Турско останато, што од комунизмот. Тоа се традиции кои треба да се градат.
А за последното, дека промената во умот може да иницира промени и во дејствувањето - наполно сум согласен.

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Струмикс напиша:
Тоа се традиции кои треба да се градат.
А за последното, дека промената во умот може да иницира промени и во дејствувањето - наполно сум согласен.
И јас. Затоа го застапувам мислењето дека и ова е едно од местата каде можеме да почнеме / или да продолжиме со градењето.

Оф топик- секоја чест за храброста во 97-ма.

Kajgana Shop

На врв Bottom