Дали има нерелигиозни Албанци во Македонија?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
@puno наводно се декларира на форумов како атеист , колку реално е атеист не знам.
Па не гледам мотив за да глумам, или имам?:confused:
--- надополнето: 4 декември 2013 во 21:48 ---
И има албанци нерелигиозни колку сакаш, постои збунетост меѓу скептициве овде затоа што мешаат религија со традиција...

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Не е до глума , туку колку вистина семејството и околината ти го дозволуваат тоа . Одиш за Бајрам во џамија?
Што има врска тоа дали глумам или не со тоа дали околината ме прифаќа како атеист?
И да, скоро сите пријатели и познаници знаат дека сум атеист, и не се многу среќни за тоа...

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Не е до глума , туку колку вистина семејството и околината ти го дозволуваат тоа . Одиш за Бајрам во џамија?
Одам и јас во црква ама....

п.с. оф-топици и навреди ќе летаат ко гулаби

?

..........

Гостин
Имам пријател албанец атеист, усвари он не се ни смета за ш,иптар како што тој вика:) , не е националист, се декларира како граганин на светот, ги мрази муслиманите и албанците повеке и од Beric Dondarrion, но не ги сака ни македонците (иако ги смета за поцивилизирани од албанците) значи реален е, но мора да признам дека е уникатен случај.

Зборува перфектно македонски, непознам македонец што ми зборувал политературно македонски од него..

Ф

Флеш

Гостин
Дали има нерелигиозни Албанци во Македонија?

Што глупо прашање е ова ... секако дека има ... и тие се луѓе .... и тие дишат .... дали има етнички Македонци-муслимани по религија ,секако дека има ... дали има етнички Македонци- католици ,секако има ... дали има Македонци- протестанти ,секако има ,пример ви е покојно починатиот Борис Трајковски ... прашањево е тешко глупо поставено од ментален ретардиран човек како членот будала Sheep .... Админи гасете ја темава и ми покрева политички национални расистички расправии .... тежок идиот си Шип .... :tapp:

M

Muranyi

Гостин
Албанците се специфичен феномен кога е во прашање нивната религиозност. Имено,колку што ви е на сите вам (се надевам) познато национализмот кај Албанците е силно изразен и во преден план за разлика од нивната верска определеност. Иако во Исламот нема простор на национална поделба бидејќи тој е против секакви поделби меѓу верниците внатре во групата,за разлика од кафирите за кои се препорачува да бидат убивани после постите и слично,сепак тоа не е случај и кај Албанците кои акцент ставаат скоро секогаш на нацијата со ретки залутани исклучоци кои земаат пари од КСА и носат кратки панталончиња.Исламот се смета како еден вид наследство на тешката положба на Албанците гледано историски и тие се гордеат со него.Се гордеат но сепак тоа не им пречи да продаваат дрога и оружје,бело робје,конзумираат опојни средства,скинат невини деца за кафирски верски празник и слично.

Албанците се верници пред се и најмногу декларативно,не суштински и тоа им служи пред се како пркос и потпора кога се повикуваат на оружје против вековниот угнетувач на нивната слобода на местата каде што они сметаат дека се автохтони со илјадници години.Тие не би имале никаков проблем заедно да работат во полза на нивниот интерес без разлика дали се Муслимани или Католици,нешто што е за македонскиот народ незамисливо,како на пример односот на православните кон исламизираните и нивниот фидбек со радикализирање и декларирање како Албанци или Турци.Во тој поглед,организираност,солидаризираност,колективна свест,реално,Албанците се неколкукратно поуспешни и поспособни.

Јас лично досега сум имал контакт со Албанци кои дилале,се дрогирале,пиеле алкохол,јаделе свинско и многу други кафирски работи но тие секогаш се декларирале како Муслимани и секогаш ги празнувале двата најголеми исламски верски празници и само тогаш оделе во џамија.Едно треба да е јасно,кај Албанците нема индивидуалност,односно таа е многу ретка,тие се народ кој функционира како колектив и затоа се доста поуспешни во одредени аспекти на мочаниов мултиетнички "соживот".Тоа што вие познавате еден Албанец атеист,панкер,хипик,"модерен" не значи ама баш ништо.Идете на Гази Баба и видете што всушност претставува Албанецот,мислам ептен е детски со примери еден во милион да се повикува на индивидуалност.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Нема. Тоа е карактериста само на Македонците (нека извинат што ги нарекувам Македонци, знам дека им пречат вакви глупости како националност и слично)
.
Имаат чат-пат и по некој хипи-шипац другар и со него се у стил , “уживај брад, политичарите сакаат да не скараат, ние треба да се сакаме’’ ама таа дружба прекинува кога се криткуваат религијата и нациите т.е кога се критикува нивната. Дакле во тие нивни седенки е многу дозволено и нормално да се пљамка за антиквизација и македоноидите ама за тепачките во автобуси и Смилковско езеро на пример, криви се политичарите и свеста.

Понижување на својата религија и нација (пак се извинувам) е само наша одлика (извенете и за ова наша)
Кога сме веќе кај генерализации, кога ќе видам ваков пост да има најмногу лајкови во тема, ми се чини како мнозинството на кајгана членовите да се идиоти.

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Да,македонците се религиозни до мерка која не им ја заматува свеста,здравиот разум и проценка.Да бевме и ние фанатици ко браќава наши сечени досега или ќе си се вратеа у Мала Азија или пак НАТО ќе не бомбардираше до повторно воспоставување на мир.

Kajgana Shop

На врв Bottom