Дали живееме во сегашноста?

M

marsovka

Гостин
Живееме сега и овде, живееме со секој здив се трудиме да го искористиме до максимум но реално секад не демнат стравовите за иднината и траумите од минатото.
Не можеме без минатото бидејќи ако повторуваме грешките тогаш каде ќе ни биде крајот. Не можеме да не мислиме на иднината бидејќи знаеме дека и утре ќе бидеме овде ако не се однесуваме одговорно скапо ќе платиме.

На крај се се сведува на баланс и способност да не се заебеме...
Диши издиши и бори се за утре, живеј го сегашниот момент и не заборавај што ти се случувало во минатото се во едно.
Заебана формула кои малкумина ја сватиле.
 

TheGeneral

Арогантно копиле
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
583
Не би кажал, мислам оти најмалко 95% живеат со мислите у минатто. Човеко сеуште има чувства за да може да га преболе минливоста на живото. Тва е лошо за цивилизацијата, нашио напредок оде побавно одколко шо може.
 

Stre3T Danc@

The definition of #BFABB
Член од
10 април 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
146
За себе знам дека живеам во сегашноста.
Различно е тоа да учиш од своите грешки и секој пат да се присетуваш дека приказната не смееш да си дозволиш да ти се повтори, од проста причина што лекцијата треба да е научена.
Сеќавањата не се живеење во минатото според мене. Ниту пак погледите кон иднината (пр. планирање образование, семејство или работно место). Би можела да ги вбројам во планови, кои секој треба да ги има. Во принцип, сакам се да се одвива спонтано, но ако немаш никаква претстава (ниту отприлика) што ќе правиш со твојот живот во иднина не знам според што би се водел човекот во животот, сигурно би бил clueless.
 
Член од
19 февруари 2010
Мислења
4
Поени од реакции
0
Дали живееме во сегашноста?
Дали можеби со постојаните мисли за нешто што ни се случило и сме направиле или што треба да ни се случи и да направиме, на некој начин постојано живееме во и со минатото или иднината?

М?:pusi:
Ne se li minatoto i idninata podednakvo vistinski, a ponekogas i povistinski od segasnosta? Konecno, minatoto odreduva koi sme, kako gledame na rabotite i kako se odnesuvame vo segasnosta. a celite na idninata odreduvaat koi aktivnosti ke gi prifatime i pravime vo segasnosta...
Nie ziveeme Sega. znaci ziveeme vo segasnosta, nasiot zivot se odviva vo momentot. Megjutoa nasiot Um postojano se navrakja nazad i se preopteretuva so minatoto ili pak misli za idninata i ne ni dozvoluva celosna prisutnost vo segasnosta. Znaci nie, ziveeme vo SEGASNOSTA, a seto ostanato, i minatoto i idninata ne postojat-tie se samo proekcija na nasiot Um, bidejki koga mislime za niv-nie mislime SEGA...
 

Маршалот

Bianconeri
Член од
29 декември 2009
Мислења
2.091
Поени од реакции
2.398
Според мене нема сегашност,има само минато и иднина.Секоја наредна секунда покажува иднина, а секоја помината секунда покажува минато.:pipi:
 
Член од
30 ноември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
5
Јас пак премногу размислувам за иднината,како најдобро да ја замислам и креирам ама нечини ваљда:nenene:,се што е многу не е на арно :toe:
 

Кент

Професионалец
Член од
16 февруари 2010
Мислења
255
Поени од реакции
15
Дали живееме во сегашноста?
Дали можеби со постојаните мисли за нешто што ни се случило и сме направиле или што треба да ни се случи и да направиме, на некој начин постојано живееме во и со минатото или иднината?

М?:pusi:
Јас живеам во сегашноста. Но познавам луѓе кои живеат во минатото. Очигледно премногу мислат на него, што не забележуваат што се случува сега и во моментот.
Наравоучение за сите вас што живеете во минатото: Тоа поминало и не се враќа. Сегашноста е она што се брои, сегашноста е моментот кога дејствуваме и сегашноста е моментот кога ја оформуваме иднината.
 

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Живеам во сегашноста но почесто сум во минатото..незнам зошто, можеби затоа што таму е многу поубаво, и можеби не сакам да го прифатам фактот декаминатото не постои....Дека тоа се само сеќавања, илузија, МНогу бескорисни информации од кои дел засекогаш ќе останат во нашите мисли...
 
Член од
6 јануари 2010
Мислења
248
Поени од реакции
54
e sea ja kako vidim na ovoj proglem vaka znaci ima ljudi koi seto vreme idat na mislenje za minato recimo so ce bilo ako onaa i onaa tipka ne raskinele ili so ce se deselo ako tato ne ebel mama ili so ce se deselo ako si utnal autobusot pa ne si zapoznail nekoj coek so kasnije ti postanue prijatel.e sea poeke od lugevo se takvi i ja do nekade sum takov poso ne moes be so i da prais ce ti tekne neso so si zaebal u minatoto i sea te ebe u mozok toa abe si vikas ejjjj da bev ovakov onakov mada i toa e glupo samo gubis vreme ali najvise gubis vreme koa mislis deka gubis vreme poso ako ne ti teknue so si usral u minato ce useres brat situacija i u idnina pa sea naprai edna smetka da viis so ti se isplati vise u zivot ali ne da se pretera pa od utro do mrak da mislis samo na proslost mora malo i na idnina da se misli e sea nekako e povrzano mislenjeto za porano i za utre so ce bidne bar ja taka mislam
 

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Си бил некој човек кој тврдел дека е видовит.Секогаш кога некој ќе го прашал нешто за иднината тoj го кажувал најлошто можно сценарио.Луѓето од страв да не се случи тоа внимавале многу и сегогаш успевале во тоа што ќе го наумеле.По некое време луѓето виделе дека ниедно негово пророштво не се исполнува па запреле да го прашуваат за совет.Но тогаш нивните животи се испревртеле.За све што ќе наумеле невнимавајќи на тоа тие потфрлувале да го исполнат и станале мизерни губитници.По некое време повеќе од тага него од надеж се обратиле пак кај видовитиот а тој пак им го кажувал најлошото можно сценарио и луѓето сакајќи да го избегнат внимавале на сегашноста и животот повтоно им станал исполнет со среќа.По некое време видовитиот умрел и народот бил исплашен.Си велел како сега некој ќе ни кажува што да правиме и како да постапуваме.И животот повторно им станал несреќен.По некое време некој паметен човек ја сватил тактиката на видовитиот,ја превземал,ја усовршил и ја преименувал.Ја нарекол уметноста на сегашноста и вниманието.Многу луѓе му љубомореле за тоа што све му одело од рака но и му се воодушевувале па му предложиле да ги научи.Тој се исплашил дека нема да му се воодушевуваат веќе (заборавајќи на сегашноста и несакајќи да се одвои од минатото и да ја расипе иднината)ги одбил и им рекол да си најдат своја уметност а не да крадат туѓа.Народот се разочарал,но сепак народ како народ продолжил да тера напред и за секои три грешки правел по една успешна работа и така преживувал.Но паметниот неможел да продолжи.Тој само стравувал некој да не му ја украде украдената уметност.Заборавил на сегашноста и на све што му било важно и живеел во свет во кои целиот свет се шпиони и крадци кои работат против него.Два месеца одкога народот му побарал помош тој си ја убил фамилијата го фрлил целото богатство и се самоубил.

Еве одвоив малку време и напишав еден текст за сегашноста.Се надевам дека ќе ви послужи.
 
Член од
8 мај 2009
Мислења
284
Поени од реакции
102
Се трудам да бидам во тек со сегашноста, ама често со мислите знам да забегам назад во минатото. Некогаш имам и периоди кога flashback-овите се навистина јаки. Се соочувам со тешки содржини за мене и честопати ко магнет дозволувам да ме одвлечкаат назад. Се трудам да научам да живеам сега и овде.
 

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Eden od najgolemite problemi kaj covekot: kako da se zivee vo segasnosta??! Umot na covekot e mnogu retko vo segasnosta,pocesto e vo minatoto ili vo idninata.Mislam deka moze da se postigne so mnogu "trud".
 
Член од
13 август 2010
Мислења
956
Поени од реакции
1.100
Неможе да се живее само во сегашноста, човекот е такво суштество кое постојано мисли, твори, создава..така да не е можно мислите да му бидат само во сегашноста. Некои луѓе живеат само од спомените и за нив, други пак постојано ја замислуваат иднината.
Каде се пронаоѓам јас тука се прашувам..но незнам дали можам да си дадам одговор. Ја живеам сегашноста, но со мислите талкам по минатото, по сеќавањата за некои личности кои за жал веќе не се тука и нема да бидат. Многупати сум се запрашала каква би била сегашноста кога би биле тука, секако дека нема да биде иста, но тоа е завршена приказна. Да напоменам ова се само моменти на сеќавање, на спомен кој мислам заслужуваат да бидат споменати во сегашноста. Мислам дека минатото т.е. случувањата, личностите кои биле дел од нашиот живот ни помагаат да сватеме некои работи, да извлечеме некоја поука, да ја живееме сегашноста затоа што се во животот е минливо и не се враќа. Што се однесува до иднината, а голем дел од мислите се насочени и кон неа. Човекот е таков што постојано се стреми да биде подобар, поуспешен а секако сето тоа е насочено кон иднината.
 
P

Peaceful Anger

Гостин
Сега е единствениот момент што го имаме. Кога мислиш на минатото тоа го правиш сега која мислиш на иднаната и тоа го правиш сега во овој момент. Е сеа кај ни се нас мислите најголем дел од времето зависи многу од шо се дешава у моментот. Ако не се дешава нешто интересно тогаш и те како ке мислиш на минатото или иднината
 

Kajgana Shop

На врв Bottom