Дали е можно да мразиш некого што воопшто не го познаваш?

DDvl

Иден Психијатар
Член од
13 април 2008
Мислења
166
Поени од реакции
2
Како прво ако се надеваме дека од медиумите ќе добиеме стварна слика за некоја личност ... или пак од наш добар другар/ка (сеедно), далеку ќе стигнеме ... Сликата која они ни ја претставуваат е она што они го доживеале од таа индивидуа ... е сега ние како добри слушатели си правиме слика во мозокот како таа личност би изгледала и од тоа може да заклучиме дали ќе ја „мрзиме„ или „сакаме„. Тоа буквално е како да судиме од прв поглед ... додека не разговараме барем малце не можеме да кажеме дека искрајно може да ја мрзиме, но сепак ... ако на најдобар наш другар му згрешила нешто ептен ... по природа ние ќе ја мрзиме таа личност со секое влакно на кожата. Ама што се однесува до славните личности се согласувам со мислењето дека ние замрзуваме некоја илузија која сами сме си ја креирале ... сега можеби таа е вистинита можеби не е ... но сепак мое мислење е дека додека не запознаеме некого не можеме вистински да мрзиме некого (ама онака до коска).

Член од
15 декември 2007
Мислења
865
Поени од реакции
28
Mrazenjeto mi e premnogu silna emocija za nekoj sto ne go poznavam.Mozi da mi e antipaticen,odbiven,eventualno da go preziram,a da go mrazam ne.Da mrazam pak javna licnost,mi e malku smesno.Tie sto ne gi podnesuvam,ne gi ni gledam ni slusam i nemam nikakva potreba od mrazenje.:)

Член од
2 септември 2007
Мислења
2.155
Поени од реакции
176
Мислам дека не се работи околу тоа дека не може да имаш толку силни чувства за луѓе што не ги познаваш. На пример, постојат милиони тинејџерки вљубени и опседнати во Бред Пит или што ти ја знам, Џони Деп.
Можеш да развиеш силно чувство за непознаник, ама баш омраза, не. За да мразиш некого, треба да ти е одвратен начинот на кој што зборува, оди, седи, се однесува, гледа, и сето тоа да е зашто да ти има згрешено во огромна мера. Мразењето е маса на негативни чувства што може да се создаде само ако имаш реална слика за личноста. А секако дека јас, слушајќи го Јован или Елвир во интервал од 3-4 минути, не би можела да имам реална слика за нив. За пејачите што не ги сакаме, би требале да кажеме дека не нервираат или нешто така. Мразење е веќе претеран, претежок збор иако често го користиме несвесно и неоправдано.
И така... :pipi:

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Зборот „мразам“ во секојдневната употреба ја има изгубено својата оригинална смисла и се употребува за многу поублажени чувства отколку вистинска омраза.* Мразам дожд, мразам „Млади Бунтовници“, го мразам начинот на кој ме гледа, ги мразам чорапиве, мразам зелени навлаки за перница, мразам сирење... Поентата е јасна. Куп работи што реално логички и не можат да се мразат, туку едноставно да ни се одбивни или да не ни се по вкус.
*значи ова беше филолошки осврт на темава како резултат на професионална деформација :icon_lol:

Значи освен во ваква употреба, тој збор другачие не сум го употребила.
Јас и не мислам дека воопшто мразам некого. Без оглед дали го познавам или не, особено ако не.
Можам да развијам негативна проценка за него и да го доживувам лошо, да ме иритира, да не ми се допаѓа, ама омраза е пресилна емоција и никој не ми згрешил доволно за да ја разбуди во мене. Бар не сеуште. :icon_lol:

Викиче

Sarcasm is my best friend
Член од
27 ноември 2008
Мислења
234
Поени од реакции
14
Pa poveke bi go narekla ova ANTIPATIJA. Ednostavno ima nekoi licnosti koi iako voopsto ne gi poznavas, ne ti se dopagaat.Ti deluvaat kako losi i imas negativno mislenje za niv iako na krajot dokolku uspees da gi zapoznaes moze da se dokaze sprotivnoto...
A vo vrska so javnite licnosti toa e voobicaeno.
Sekoj si ima svoi fanovi koi go poddrzuvaat i obratno, grupa na luge koi go mrazat :)

А

Александра Д.

Гостин
Ме интересира што мислите : дали е возможно човек да мрази некој што воопшто не го познава лично?
На пример колку пати имам прочитано : Го мразам 50 сент, го мразам Џорџ Буш или некои слични примери. Како може да мразиш некој а воопшто не го ни познаваш? Како е можно тој човек ти нема ништо згрешено лично, ниту пак повредено,а да кажеш толку јак збор - омраза.
Дали сепак станува збор за некој вид љубомора? Не ми е јасно навистина како може некој да мрази некој друг што воопшто ни лично не го познава, ниту пак таа особа му има лично наштетено.
Или поминува некоја особа од градот, седат две другарки и едната и вика : Леле како ја мразам оваа, ама дигнато се однесува.

Како може некој да развива толку јаки негативни чувства кон личност со која нема контакт.Дали е тоа возможно и која би била причината за тоа?
Јас мислам дека може да се создаде мислење по некој стереотип или пак, како мали на пример гледаме нешто и сега некој вика: е оваа не ми се допаѓа, леле види ја оваа,она и фали, ова и фали. Тоа може и да се створи уште од мали нозе. Кога сме мали ги имитираме сите од нашата околина и се учиме на нивните навики...мислам дека тоа ги предизвикува тие чувства...:pipi:

Шмекерот

Еден и единствен
Член од
24 мај 2008
Мислења
1.767
Поени од реакции
384
Антишмек е да мразиш некого...Омраза тоа е голем негативен збор!...
многу луѓе може да не нервираат со својата појава, да ни бидат антипатични, антишмек...но да мразам некого Не. Мразам кога некој ќе ме повреди...:)
Инаку се друго е антипатија..

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Не е можно, а возможно е и тоа само за оние лчичности кој го мразат цел свет и ништо никогаш не му е погодено, и за се секогаш некој друг им е крив.

Толку

Б

Бат Елохим

Гостин
whats the point da mrazis nekogo sto ne go poznavas? Pa i da go poznavas? Da se ispolnuvas so negativni emocii.. toa ti e kako sise da go polnis so kaki... i ako isturas od toa sise ke tecat kaki!
Mislam u redu e da ti se dopagja nekoj ili da ne ti se dopagja... ama omraza e mnogu losa rabota....

Fatty

Режи :)
Член од
2 јуни 2006
Мислења
427
Поени од реакции
5
Коа станува збор за познати фаци, не дека некои од нив ги мразиме, ама така се вика, пошо едноставно ете некој немоеш да поднесеш, те нервира со самото негово однесување, или па само како појава... а коа станува збор за личности од секојдневниот живот (школо, работа, излегување...) кои не ги познаваме, најчесто таа омраза се јавува од таканаречените стереотипи што другите од страна ти ги кажуваат за таа личност... имено, секој кон секој различно се поставува, така да ако некој (од определени причини) не стои добро со друг, не значи дека така ќе се однесува и со тебе...

Член од
22 април 2008
Мислења
405
Поени од реакции
28
Јас лично ги мрзев едни момци мн. заебано се понашаа и мн. провокативни фаци имаа па така и СИ го добија она што си го бараа:devil2::devil3:

C

Cool Hand Luke

Гостин
Ако постои љубов на прв поглед или барем препознавање на прв поглед, постои и спротивното. Не мора некој да ти згреши за да го мразиш поради тоа што тој/таа е. Но може и да згрешиш. :)

~windy~

urban hippie
Член од
10 септември 2008
Мислења
774
Поени од реакции
120
Дали? Ма не!
Осеќам ко парафраза на неколку погоре наведени постови ќе биде ова моево подоле напишано ама нејсе!
Да почнам од Буш и нему сличните, значи познати, моќни влијателни луѓе! Нема да го почестам со никакви чувства копилето иако се искења по светов!
Глаголењето на 50 сент не ми задоволува аудитивни потреби, прстен и златни ланац а богами и по некое зупче во усна шуплина и визуелните потреби ми ги остава незадоволени, но зарем да го мразам?
Не!
Се оградувам од луѓе познати или не, со кои не си задоволуваме заемни потреби! Едноставно ги исклучувам од мојот свет и не си дозволувам да ги почувствувам нивните глобални влијанија!
Непознати, обични смртници кои шетаат по земјава исто како и јас исто не можам да мразам! Од време на време ми се случува да опцујам еднаш два пати кога ке видам добра, згодна, тип топ средена цура ама тоа е само хранење на мизерното, проклето его и лечење комплекси!
Се се тоа предрасуди и идентификувања на непознатите на улица со ликови од мојот живот!
Но омраза? Не!:salut:

Член од
19 ноември 2008
Мислења
110
Поени од реакции
32
Мн јасно барем според мене е да мразиш некого шо не го познаваш..оти ако го познаваш ќе го приватиш или обратно.....И се мразиме еден со друг иако не се познаваме е поради завидување и такви срања.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Ja можам :pipi:

Сум мразел неколку души шо не ги знам, ко за беља од коа ке сум ги запознел сум ги засакувал, онака баш пријатно.

Ама има уште шо го мразам а не ги знам, уште не ги иам запознаето.

Kajgana Shop

На врв Bottom