Дали е можно да мотивирате 100 милиони луѓе да работат без да им платите?

Дали е можно да мотивирате 100 милиони луѓе да работат без да им платите?

• ДА

Гласови: 28 32,2%
  • НЕ

Гласови: 59 67,8%

• Вкупно гласачи
    87

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
ова со џихадот ти е топ (y)
и ДА, проблем ми е вториот дел, рикапчата. тоа со првиот ми е ок, да се потврди дека сум човек. али НЕ сакам по ниедна цена да ме искористува некој. и фала и на тебе и на хереси за советите како да не ме искористуваат. (y)

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.747
Поени од реакции
4.515
@kooperativa
Мене не ми пречи до толку и можеби во идеален случај и ние би имале дел од колачот, но искрено не очекувам профитот да го делат со мене ако воопшто тоа е возможно.
Единствено што ми пречи е што објаснувањето е ставено во ептен незаприметливо линкче што реално никој освен јас и тие што го пишувале нема да го прочита. Така да ова е нефер кон оние кои учествуваат без да знаат.

П.С Според објаснувањето се работи за стари книги кои неможе компјутерски да се скенираат т.е пред ерата на компјутерите што значи некои 50-60 години па претпоставувам освен ако нема некоја финта на овие книги им се истечени авторските права(т.е зависи ми се чини има 50, 60 и 70 години зависи за што се работи и која земја) што значи дека се или ќе бидат во наредниве 10 години во јавен домен т.е бесплатни.

П.С2 Најголема причина што не им замерувам е што и јас и ти можеме да речеме да отвориме веб страна и истово да го правиме т.е да дигитализираме книги, секако доколку имаме некое познавање од кодирање, стари книги и доволно посетители за да правиме некој профит.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
смихајло, јас како преведувач си го ценам знаењето и си го наплаќам.исто така очекувам и да си платам ако сакам нешто да купам нели? нема ништо без пари.
тоа дека е нефер према оние кои не знаат, Е НЕФЕР. некој заработува на твој грб, без да си го испоти гзот. тоа со авторските права е територија која не ме занима, нека си бркаат работа авторите со тоа.
а за предлогот, ............ не е тоа во мојот видокруг, не сум учен и научен да добивам нешто за без пари, а богами и не давам без пари. освен љубов, нели? ;)

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.747
Поени од реакции
4.515
@kooperativa

Тебе по струката ти удриле корпорацииве и јас ќе бев лут на твое место .:pos:
Не ми текна таа варијанта, а баш пред некој ден ме заинтересира емпатијата.
http://www.ted.com/talks/sam_richards_a_radical_experiment_in_empathy.html
Интересно видео, за она што значи да се поставиш во чевлите на другиот.

Почнува полека и на крај ти прави mind fuck.

П.С Во идеален свет сечиј труд би се плаќал/ценел ама далеку сме од тоа :(

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
Не ми се верува колку труд и време би потрошиле за да му цркне на козата комшијата...
Ах, пуста македонштина...

Kajgana Shop

На врв Bottom