Дали е Бог видлив или никој го нема видено?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Jas ne sum bezgresen... i jas gresam. Vistinski vernik toa ne bi go storil.
Значи признаваш дека не си вистински верник. Ќе те прашам пак, еве подиректно.
Дали твоето верување во Allah dz.s i Negovite pravila vo Negovata kniga, те прави подобар човек од да речеме еден христијанин, будист, атеист... или кој и да е друг

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Da,se plasam. Toa i me pravi da ne potpagjam na ovolku niski provokacii,da ne vregjam nikogo i da ne omalovazuvam nikogo.
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 15:18 ---

Verata vo Allah dz.s i Negovite pravila vo Negovata kniga.
Аиии добар си :) како кротко јагне рече ( да се плашам ) хахахахаххахах

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Toa e prevod be dete. Ete zemi si i procitaj si go toa sam vo drugi prevodi.
Јас убаво те прашав - за кого се однесува напишаното? Избери си од кој превод сакаш и одговори ми што мислиш?

Пред 2000год кога Исус го поставил прашањето и кога го цитирал Давид, не постоел Македонскиот јазик како таков, а ете го извел истиот заклучок како и јас денес преку Македонскиот превод.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Sto menuva be drugar ? Zborovite se isti,BOG NIKOJ NIKOGAS NE GO VIDEL,go znaat onaka kako sto sinot im go objavil-prestavil. Nitu pak "sinot" menuva nesto bidejki na mnogu mesta vo biblijata sinovi bozji se site dobri luge. I takvi sinovi Bozji na mnogu mesta se spomnati.
.
АлКаеда, многу сте смешни коа вака ќе се изрезилите со ѓоамити познавање на Библијата или со укажување на погрешните верувања на Христијаните.
Овој твој цитат многу кажува.
Си помешал нефилими, со Христос и со обични луѓе. Синот менува многу, шин кој е центар во пентаграматонот "I am God, I have not changed." е стихот кој ја претставува латентноста на жарот.... (не би продужуел тука, многу ќе биде)
Чеда божји, божји луѓе, божји синови и слични апстрактно-субјективни поими (од таков карактер) имаат посебно значење на разни места во Писмото. И тоа Бог никој не го видел, исто така има подлабоко значење, кое може да се протолкува преку кабалистички методи.
Има многу тука мабет, затоа што ти на купче си ги сипал сите работи....

Обично не реагирам, коа Муслиманите не' засмејуваат со своето познавање на Христијанството или Христијанските правила, така да сигурно нема да дискутирам ни сега, за мојата вера со некои на кои им фалат основни човечки особини. Сепак вакво флагрантно тропање ме испровоцира.

Инаку сум апсолутен противник на теми кои се занимаваат со верувањата на другите. Мене ама баш ми е гајле во што веруват Муслиманите, ниту имам некоја потреба да им посочам на неправилностите во, нивните верувања. Нивна работа. Никако не треба да бидам како нив и сега како МИКИ1 во оваа тема истото да им го правам, што они и атеистите го прават на теми за Христијанството.
Не ми личи пригодно некој Христијанин да се rасправа за верувањата на другите. Навистина има многу пофлагрантни практични прашања за кои им замерам на Муслиманите, но тоа во што веруваат е нивна работа (се додека нивните верувања не загрозуваат други, што за жал е на сцена).

"Ќе ги познаете по делата"
- тоа е доволно и навистина ги познаваме. Нема потреба на некого да му ги доведуваме во прашање верувањата. Многу е непрактично, во ваква ситуација кога Муслиманите го тероризираат Христијанството на сите меридијани, а особено кај нас. Некако ми личи како - Село гори, Баба се чешла.

Но ова е форум и конечно, секој може што сака да пише. Сепак Христијаните не би требало да се занимаваат со ваква атеистичка дејност.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Но ова е форум и конечно, секој може што сака да пише. Сепак Христијаните не би требало да се занимаваат со ваква атеистичка дејност.
Самиот си го кршиш правилото за кое се залагаш? Или ми се чини? Што те тебе засегаат атеистичките дејанија.
Фанатици има, И христијани и муслимани и атеисти. Верата и наметнувањето вина на сите што не ги делат вашите верувања, чувајте си ја за по дома. Нит сте подоблесни ни почовечни од било кој. Ни 100 курани, ни сто библии, ни верување во која и да е вера, од лош човек нема да направат добар.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Самиот си го кршиш правилото за кое се залагаш? Или ми се чини? Што те тебе засегаат атеистичките дејанија.
Фанатици има, И христијани и муслимани и атеисти. Верата и наметнувањето вина на сите што не ги делат вашите верувања, чувајте си ја за по дома. Нит сте подоблесни ни почовечни од било кој. Ни 100 курани, ни сто библии, ни верување во која и да е вера, од лош човек нема да направат добар.
Му ја утна поентата бе на чоекот. Не си го разбрал.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Му ја утна поентата бе на чоекот. Не си го разбрал.
Ц.... Не сум.... Он само се напенали во дискусијата, а се однесува за сите.... Нон стоп да се мрчело атеисти вакви, такви, онакви...... (не се однесува на членот, на сите) па и оној од КПЈ што не му дале книшка оти “на црква одел“ :D

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ц.... Не сум.... Он само се напенали во дискусијата, а се однесува за сите.... Нон стоп да се мрчело атеисти вакви, такви, онакви...... (не се однесува на членот, на сите) па и оној од КПЈ што не му дале книшка оти “на црква одел“ :D
Во болдот ти е поентата, особено во црвениот, која сит еостанати ја промашувате у дискусиите.
Обично не реагирам, коа Муслиманите не' засмејуваат со своето познавање на Христијанството или Христијанските правила, така да сигурно нема да дискутирам ни сега, за мојата вера со некои на кои им фалат основни човечки особини. Сепак вакво флагрантно тропање ме испровоцира.

Инаку сум апсолутен противник на теми кои се занимаваат со верувањата на другите. Мене ама баш ми е гајле во што веруват Муслиманите, ниту имам некоја потреба да им посочам на неправилностите во, нивните верувања. Нивна работа. Никако не треба да бидам како нив и сега како МИКИ1 во оваа тема истото да им го правам, што они и атеистите го прават на теми за Христијанството.
Не ми личи пригодно некој Христијанин да се rасправа за верувањата на другите. Навистина има многу пофлагрантни практични прашања за кои им замерам на Муслиманите, но тоа во што веруваат е нивна работа (се додека нивните верувања не загрозуваат други, што за жал е на сцена).

- тоа е доволно и навистина ги познаваме. Нема потреба на некого да му ги доведуваме во прашање верувањата. Многу е непрактично, во ваква ситуација кога Муслиманите го тероризираат Христијанството на сите меридијани, а особено кај нас. Некако ми личи како - Село гори, Баба се чешла.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Не го кршам.
Моите дебати никогаш не се за не/верувањата на другиот, не ги доведувам во прашање туѓите верувања, туку постапки, (кои може но и не мора да водат потекло од верувањата).
Јас не велам сега, ајде да не дебатираме за верувањата на другиот. Дебатирајте, ова е форум. Само сметам дека не би требало Христијанинот да се занимава со доведување во прашање на туѓите верувања. Во сенка на денешниот прогон на Христијаните, во исламскиот свет, ми личи како overkill без kill. Но и без тоа е непотребно за Христијанинот.
Христос не рекол според туѓите верувања да ги проценуваме луѓето, туку по делата. затоа Христијанскиот екстремизам (доколку некаде го има) е всушност нехристијански.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Dobro MIKI se razbravme,cim slovoto,iako e spomnato deka postoi od pocetokot,ne postoelo kako kniga. Se nadevam si resi uste edna tvoja dilema koja kaj drugite ja gledase,ama ete i pokraj toa ne velite; vo imeto na otecot,sinot slovoto i svetiot duh.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Христос не рекол според туѓите верувања да ги проценуваме луѓето, туку по делата.
:cuc:
Тоа сакав да го нагласам и мојот пост не беше само кон тебе насочен туку кон целава дискусија. Екстремизмот и фанатизмот, од која и страна да доаѓа е само лудост.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Dobro MIKI se razbravme,cim slovoto,iako e spomnato deka postoi od pocetokot,ne postoelo kako kniga. Se nadevam si resi uste edna tvoja dilema koja kaj drugite ja gledase,ama ete i pokraj toa ne velite; vo imeto na otecot,sinot slovoto i svetiot duh.
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 16:02 ---
Под изразот „слово„, воопшто не се подразбира некаков запишан материјал, туку поимот „Слово„ (поточно „Логос„ или „мисла„) се однесува на самиот Син Божји, Исус Христос.

Поимот „слово„ симболично ја прикажува заедницата помеѓу Отецот и Синот, слично на начинот на кој човековиот ум во себе ја има мислата/логосот: Како што Отецот Е во неразделна заедница со Синот ( и со Духот Свет), и Отецот не може(ме) да Го преставиме како одвоен од Синот и Духот, така и човековиот ум секогаш во себе има некаква мисла/слово па и човековиот ум не можеме да го претставиме како „празен„ и безмисловен, исто како што мислата не можеме да ја претставуме како „нешто„ кое постои надвор и без човековиот ум....

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 16:02 ---
Под изразот „слово„, воопшто не се подразбира некаков запишан материјал, туку поимот „Слово„ (поточно „Логос„ или „мисла„) се однесува на самиот Син Божји, Исус Христос.
.
Така е. Апсолутно во тој правец е и ова:
... шин кој е центар во пентаграматонот "I am God, I have not changed." е стихот кој ја претставува латентноста на жарот.... (не би продужуел тука, многу ќе биде)

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Значи признаваш дека не си вистински верник. Ќе те прашам пак, еве подиректно.
Дали твоето верување во Allah dz.s i Negovite pravila vo Negovata kniga, те прави подобар човек од да речеме еден христијанин, будист, атеист... или кој и да е друг
Ateist,
veruvanjeto ima stepeni,taka da,se nadevam deka sum na nekoj stepen.
Konkretno za mene ne mozam da kazam no sekako ima vernici koi veruvaat vo Allah dz.s a nivnoto veruvanje gi pravi podobri duri i od eden ANGEL-MELEK.
--- надополнето: 16 јануари 2013 во 16:31 ---
АлКаеда, многу сте смешни коа вака ќе се изрезилите со ѓоамити познавање на Библијата или со укажување на погрешните верувања на Христијаните.
Овој твој цитат многу кажува.
Си помешал нефилими, со Христос и со обични луѓе. Синот менува многу, шин кој е центар во пентаграматонот "I am God, I have not changed." е стихот кој ја претставува латентноста на жарот.... (не би продужуел тука, многу ќе биде)
Чеда божји, божји луѓе, божји синови и слични апстрактно-субјективни поими (од таков карактер) имаат посебно значење на разни места во Писмото. И тоа Бог никој не го видел, исто така има подлабоко значење, кое може да се протолкува преку кабалистички методи.
Има многу тука мабет, затоа што ти на купче си ги сипал сите работи....

Pa so nadez deka ke se ogledate na mene,Gospodine Beric,kolku cesto vie se rezilite objasnuvajki go islamot i tumacejki go Kur'anot ;)
I uste nesto G.Beric.
Kolkavav text ste napisale zamo za da mi kazete deka i toa si ima nekakvo si objasnuvanje kabalisticko,deka nie toa ne go svakame....za da na kraj ispomesas i tuka teroriziranje (ova vi e neizbezno koga vo tesno pagate).

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ateist,
veruvanjeto ima stepeni,taka da,se nadevam deka sum na nekoj stepen.
Konkretno za mene ne mozam da kazam no sekako ima vernici koi veruvaat vo Allah dz.s a nivnoto veruvanje gi pravi podobri duri i od eden ANGEL-MELEK.
Ај не претеруј сеа :pos: подобри и од ангел? Таков нема.
А има и добри то веруваат во Христа, во Шива, од кај да знам и во Тор можда, па и такви кои не веруваат во ниеден. Кажав и погоре, не ни до верата ни до светото писмо. Ниеден лош човек ни куран ни библија ни верување во кој и да е ќе го направи добар.

Kajgana Shop

На врв Bottom