Дали во Прилеп, градот на револуцијата, се спрема нова револуција?

V

Vollstandig

Гостин
Изгледа никогаш не си работел на каса. Еве пример од мене, дури работев во интернет кафе (2-3 месеци), ниту еднаш, значи ниту еднаш не се поклопија парите во каса и искуцаните, некогаш десетина денари вишок, некогаш десетина помалку, а куцавме се' (така нареди газдата).

Законот треба се смени и да биде некоја форма на мојата идеја што ја предложив претходно, казната да биде пропорционална на делото (сумата).
Сегде е така. Се случува или да остани бакшиш па се собрале 10-20 денари повеќе, некогаш се продава некој производ на парче така да цело паковање е искуцано на фискална а после си оди на парче на рефус.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Сегде е така. Се случува или да остани бакшиш па се собрале 10-20 денари повеќе, некогаш се продава некој производ на парче така да цело паковање е искуцано на фискална а после си оди на парче на рефус.
Што ме мешаш мене? :D

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338

Kaj zivees ti ??? ako si od kraj kade sto nema albanci ok ama ako si od od drugo mesto ti si neinformiran mnogu
Vo koj grad so pretezno albansko naselenie napisale 60 kazni za eden den ce gi zapalat he he toa go nema
Primer vo mojot grad na frekventno mesto kade se pravat kifli fiskalnata mu e zamotana vo celofan so moi oci gledam sekoj den deka od fiskalna nema nisto ducanot e 70-80 kvadrati pa da se coravi tie od UJP ce videa deka ne izdava fiskalni aj kazi mi na mene deka ne e taka

Член од
24 март 2010
Мислења
15.302
Поени од реакции
26.198
Kaj zivees ti ??? ako si od kraj kade sto nema albanci ok ama ako si od od drugo mesto ti si neinformiran mnogu
Vo koj grad so pretezno albansko naselenie napisale 60 kazni za eden den ce gi zapalat he he toa go nema
Primer vo mojot grad na frekventno mesto kade se pravat kifli fiskalnata mu e zamotana vo celofan so moi oci gledam sekoj den deka od fiskalna nema nisto ducanot e 70-80 kvadrati pa da se coravi tie od UJP ce videa deka ne izdava fiskalni aj kazi mi na mene deka ne e taka
УЈП казнува и во Тетово и во Гостивар и во Дебар и во Чаир. Тоа е факт. Во сите тие имаат напишано повеќе од 60 казни за еден ден. Во јануари годинава во Тетово затворија над 20 локали во еден ден и тоа најмногу во Речица.

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
УЈП казнува и во Тетово и во Гостивар и во Дебар и во Чаир. Тоа е факт. Во сите тие имаат напишано повеќе од 60 казни за еден ден. Во јануари годинава во Тетово затворија над 20 локали во еден ден и тоа најмногу во Речица.
Мислиш "затворија"

Член од
24 март 2010
Мислења
15.302
Поени од реакции
26.198
Мислиш "затворија"
Да, утредента сите беа отворени, ама инспекторите пак поминаа и еден од инспекторите беше физички нападнат. Го има линкот погоре. И на сите им наплатија дупли казни.

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
Да, утредента сите беа отворени, ама инспекторите пак поминаа и еден од инспекторите беше физички нападнат. Го има линкот погоре. И на сите им наплатија дупли казни.
Нема да коментирам да не се брукам пред кајганџии

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
добро казните се големи, треба да се намалат, ама и Треба да се плака данок треба да се дава фискална.......а не со наслови ке не ребрат заради 84 денари ме затворија, шо мислите тој чесен да не е, на секого му дава фискална, не туку тој ги штимува касата со прометот.....видено ми е стопати.......ваму се прае паметен а кога ке го фанат плаче.......или не давај фискална или давај за сите производи......како јас сум чист у мојот дукан......

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
добро казните се големи, треба да се намалат, ама и Треба да се плака данок треба да се дава фискална.......а не со наслови ке не ребрат заради 84 денари ме затворија, шо мислите тој чесен да не е, на секого му дава фискална, не туку тој ги штимува касата со прометот.....видено ми е стопати.......ваму се прае паметен а кога ке го фанат плаче.......или не давај фискална или давај за сите производи......како јас сум чист у мојот дукан......
Gledaj od sto nema za sto da kaznuvaat kaznuvaat za toa sto prvo si go dal proizvodot pa potoa fiskalnata trebalo obratno se raboti za sendvicara abe bluposti koj gleda vo guzva kako da dades fiskalna vazno e izdadena ama mora kazna

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
Gledaj od sto nema za sto da kaznuvaat kaznuvaat za toa sto prvo si go dal proizvodot pa potoa fiskalnata trebalo obratno se raboti za sendvicara abe bluposti koj gleda vo guzva kako da dades fiskalna vazno e izdadena ama mora kazna

добро немора да му ја дадеш искуцај ја само.....шо му е гајле за причините на инспекторот дали имало гужва.....важно е да си исправен......или барем викам барем.......имај пари у касата колку што ке искуцаш.....сеа си вика е овој сендвич не го куцам а од касата му вракаш 20 денари а 100чето у џеп.....после си забораил да ги вратиш тие 20 или си немал ситно и оп иде инспекторот и он не пасе трева.......нормално, затоа и јас си барам секаде сметка, кога можам да давам и ке барам.....најјако е каа ке рече е сеа зошто ти е сметка а бе викам дај ми оти ако е нешто расипан прозиводот да го вратам полесно......:D

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
..
за среќа или за жал има работено на каса, и пак ке речам за среќа не ми поминала инспекција, барем не мене.
олеснителна околност е што навечер кога си правев завршна сметка секогаш ми беше точна, не за друго туку истата ја носев кај газдата, така да мораше да ми се поклопи фискалната со парите и така секоја вечер. дали ке си дадев од џеб или ке пикнев в џеб, битно е дека фискалната со прометот секогаш беа цакум пакум...
е, чекај малку, тебе не треба фискалната навечер да ти биде ок, да си ја стокмиш сам, туку треба преку цел ден да ти е ок, ај прочитај уште еднаш каква глупост си напишал? на тој начин на СИТЕ им е ок фискалната, ама пак подлежат на казна.вака како што објаснуваш, пред работно време да ти направеле контрола, секој ден имало причина да те казнат зашто никогаш не ти била ок фискалната.само и 100 стапа по туѓ грб не болат!
друго, велат дека не смееш ниту еден денар приватни пари во себе да имаш, па јас бе работам тука, тоа ми е работно место каде го поминувам поголемиот дел од денот, треба да јадам? треба кафе да пијам? треба цигари да купам? од кои пари тоа? тој инспекторот нема ли свои пари во џеб? тие можат да бидат само од мито и корупција од претходниот дуќан?абе не заебавајте, овие крвта ќе ни ја исцицаат!

Член од
6 август 2011
Мислења
682
Поени од реакции
1.065
Подолг период се немам логирано на форумов, но по прегледот на темава решив и јас да се вклучам во дискусијата,или во најмала рака да го произнесам своето мислење.
Симптоматично е што сите оние кој што напишале дека се во ред казните, хајките кој ги спроведува УЈП се или вработени во јавна администрација,или некој член од семејството е вработен во јавна/државна администрација. Овде не станува збор за онаа стара гарда на теткици и чичковци кој си ја бркаа и завршуваа работата,туку за новата гарда , клати врата зимај плата.
Да и јас да сум на нивно место и јас од петни жили би ја бранел политиката на владата, сепак ако сум неспособен и не кадарен за ништо повеќе, мојот сон е јавна администрација и некој ми го овозможил јас ке бидам нај големиот подржувач. Пријателчиња вие зависите од реалниот сектор не реалниот сектор од вас.
Казните кој што во моментов се на сила, овие закони и казнени политики изгледаат како да ги пишувале Барт,Милхаус и Нелсон од Симпсонови а сето тоа го потврдил и ратификувал со своерачен потпис Хомер,ете толку се малоумни полтиките на актуелнава влада.
Во ред има инспекции и контроли и треба да ги има,но ајде да се запрашаме во колку ТИНЕКС маркети имаат влезено тие, зарем во Тинекс касите им се секогаш на 0 ? Немам слушнато до сега таму да нашле некоја неправилност.
Зошто не влезат во Веро , па и таму да се пребројат касите,да се проверат сите производи инвентар да се направи ? Бензиските пумпи на Макпетрол ,таму да отидат сигурно ке најдат + 3000 денари само во една смена,како и на повеќето бензиски пумпи.
Зарем овие се безгрешни ?
Сегашнава економска политика води кон тотален колапс,кој неминовно доаѓа, до тогаш господо од јавна администрација уживајте нема да ви трае уште долго.
И едно директно прашање до господинот мкдвладе затоа што велите дека законот мора да се почитува, дали утре доколку донесат закон невестата да мора да ја помине првата брачна ноќ во крветот на градоначалникот или некој негов заменик дали вие и тој закон ке го подржите вака безрезервно и ке ја пуштите вашата,невеста,ќерка,сестра прво да и се качи градоначалникот па потоа вие или зетот ?
Зашто знаете и со закон ви е гарантирано правото на еднаквост, правичност пред сите државни и судски органи ама сепак се вработува исклучиво со партиска книшка од вмро/дуи/ѕинго во јавна администрација, не видов во последниве години некој со партиска книшка од друга партија или без книшка да биде вработен, каде е тука почитувањето на ЗАКОНОТ ?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.120
Поени од реакции
23.601
е, чекај малку, тебе не треба фискалната навечер да ти биде ок, да си ја стокмиш сам, туку треба преку цел ден да ти е ок, ај прочитај уште еднаш каква глупост си напишал? на тој начин на СИТЕ им е ок фискалната, ама пак подлежат на казна.вака како што објаснуваш, пред работно време да ти направеле контрола, секој ден имало причина да те казнат зашто никогаш не ти била ок фискалната.само и 100 стапа по туѓ грб не болат!
друго, велат дека не смееш ниту еден денар приватни пари во себе да имаш, па јас бе работам тука, тоа ми е работно место каде го поминувам поголемиот дел од денот, треба да јадам? треба кафе да пијам? треба цигари да купам? од кои пари тоа? тој инспекторот нема ли свои пари во џеб? тие можат да бидат само од мито и корупција од претходниот дуќан?абе не заебавајте, овие крвта ќе ни ја исцицаат!
ајде препрочитајсе и ти уште еднаш, не ке е на одмет.
јас напишав
и пак ке речам за среќа не ми поминала инспекција, барем не мене.
значи ако ми поминела најверојатно би ме казнила или би ја казнила фирмата. а иронијата да биде поголема во друга смена поминаа и ги казнија 3000 евра за некој документ кој не бил во дуќанот туку кај сметководителот. чиста утка на сметководителот, знаела ама ете полесно му било кога е кај неа.
друга работа е што ми ја промаши цела поента на муабетот.
јас не велам дека моменталната регулатива е во ред и дека казните се во ред и ги оправдувам.
јас велам дека законот како таков сега е во сила и тоа е тоа.
или ке играш по тие правила или ке го папаш, како и за се друго ако не ги почитуваш правилата. нема тука за малце за многу или не е фер. исто ако ме пратеше што имам напишано а не вака падобрански се уфрли во програмата ке видеше дека јас исто напишав дека и мене ми пречи законот за пушење на јавни места и дека е најголема глупост, но тоа мене не ми дава за право да изигравам народен херој и да пушам каде сакам. и мене 300 евра ми се многу за една цигара, а сигурно нема да ме прашаат дали само една сум запалил или неколку. ке ме пишат одма. така законот вели и крај. исто и ми пречи кога со веспата морам по ова жештина да носам кацига ама 50 евра си се 50 евра, ке носам и ке ми пукнат. и ајде сега да не набројувам колку глупости има во законите и за колку јас сметам дека не се фер , ама кој ме прашува мене. таман работа ако секој правдата си ја земе во свои раце и си прават кој како му чине.
цело време вие мавате по самарот а не по магарето. инспекцијата не ги носи законите туку друг, таа само ги имплементира, и веке кога сме кај тоа од што мака ете и ти да бидеш инспектор би му прогледал на некој низ прсти ако знаеш дека со тоа можеш да останеш на улица. така да точно е 100 стапа по туѓ грб не болат,стави се на место на инспектор и види дали ке ти се исплати да станиш невработен ради таму некој којзнае кој.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
**
само да надополнам дека редовно ја барам сметката по бензиските на Макпетрол и погодете - никогаш не е складна сумата со онаа што е на пумпата за точење !

исто во големите супермаркети голем број на производи цените покрај денари им се и во ДЕНИ кои се додадени,а дени нема во промет којзнае колку време така да на скоро секоја сметка имаш додаток 50 дени за кои плаќаш цел денар,значи преку целиот ден колкава е разликата во касата чукнат промет и реални пари ?? кога се точкаат луѓе,а касите не се застанати ?!

или за овие не важи,ама за мали бизниси чија роба внатре не изнесува колку казната дадена во законот,30 денари во железни пари се тежок криминал,ја оштетиле државата и затоа треба најстрого да бидат санкционирани без никаква опомена

трагикомично е сето ова,но наместо народот да се свести и да реагира преку здруженија,сите посебно си се тресат по дуќани кое изненадување ќе им го приредат инспекциските служби

мкд владе законите какви што се не ни требало да бидат направени ни изгласани,а не сега да играме по ваков терк - самоубиствен......кога тогаш знаеш дека ќе ти биде скинат цел труд и напор вложен повеќе години наназад,која е смислата на работење во вакви услови ?!

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Го кријат прометот..па ќе го кријат....купил или има дуќан под кирија, фискализиран е, плаќа дупла цена за струјата, мора роба на фактура да земе...а на 15 метри од нив на пазарите регистрирани за зелени производи само уште локомотиви фалат за продавање... нит документ нит бутур за стоката... нормално дека ќе се поефтини..

I jas neznam kako moze ova vo ovaa drzava edni da prodavaat bez fiskalna bez faktura placaat samo 500 eura godisno i toa e toa a drugi em povece placaat em imaat inspekcii pa zar ovie drugite pazardjiiite se od druga planeta i koga ce decat zakonot e za site ednakov kogo pravat budali

Kajgana Shop

На врв Bottom