Дали во Прилеп, градот на револуцијата, се спрема нова револуција?

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
веке кога ми реплицираш одговори на прашањето кое е прашано, а не туку го тупи од типот кај работи таткоми и што јас доручкувам пошто тоа тебе ама ич не би требало да те загрижува.
така да ете уште еднаш за тебе специјално.
колку според тебе не треба да им се сложува касата па за да инспекторите имаат морално право да ти прогледаат низ прсти.
заклучивме дека 30 денари е малце.
100 денари е доволно??
1000 денари можеби??
што ако има 1030 денари вишак во касата, а сме се сложиле дека до 1000 денари би требало да прогледаат низ прсти. сега за 30 денари ке ја прајме ѓупската??
или колку денот фискални сметки не треба да издаде, па за да се рачуна просек . една , две , десет пеесет.
ајде ме интересира твоето мислење и мислењето на другите колкава е границата за која инспекторот би требало да ви прогледа низ прсти или само да ве опомени. нема да навлегувам како тоа се случило да имате вишок во касата или зошто не сте издале фискална сметка.
п.с 1000 денари чисти воопшто не е мала сума веке кога сме кај тоа, така да многу тешко дека се думате што ке јадите освем ако не се думате во кој ресторан би јаделе. да ми речеше 100 денари можеби и ке те сватев, ама за 1000 денари некако не држи вода муабетот.
Нема да се инаетам да го повторувам мојт коментар од претходно ќе се обидам да ти одговорам што е можно пократко и посфатливо.
Сакаат да затвораат бидејќи добиваат мн. пари од казните читај по 1000евра,2000 илјади,3000илјади....
Зошто му се парите?
Најпрост муабет за да градат во скопје споменици,да местат фонтани(е овде им е минус,пошто повеќете се капат внатре не даваат пари за на базен :D ),местат врби,покрај Вардар местат плажа (алал да му е ќе пооминам накај Скопје,можеби ќе се почувствувам како да сум на мајами бич!
Луѓето в пазар дневно одвај заработуваат нешто да протуркаат ден за ден,овие уште да ги казнуваат....
Не сме држава која има високи стандарди,добри плати,добра заработувачка, за да казнуваат онака!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.370
мкд владе законите имаат своја намена, а таа е да се носат за доброто на луѓето.

Јас сум за тоа никој да не плаќа данок во оваа земја.

Некој ќе рече го рушам поредокот со мојот став, проблемот е што ние немаме поредок.

Да плаќам данок за некој со моите пари да гради врби кои се 20 кратно наплатени?
Мои врсници да молат како цигани за 20 илјади евра донација, а некој да гради огради од милион евра?
Да плаќам данок за Ѕинго, Латас и Шитовизијата на мене и на моите врсници да ни ја ебат младоста???

Да плаќам данок за Груевски да става министри со интелигенција 80?
Зошто не ги дигне на клоци Ставревски, Јанакиевски, Пешевски и остала боранија?
До кога ради нивните хирови и неспособност народот да го јаде стапот?

Па во Македонија имаш луѓе кои работат со високи технологии, изворедни инжињери, програмери што работат во асемблер, претприемачи, еснаф луѓе, храбри и способни.
Зошто Груевски не се опкружи со такви луѓе?
болдираното незнам колку ти е точно, и дали се носат баш за добробит на луѓето или за добробит на државата или поедници, ама тоа не е ни битно во случајот.
за неплаќање даноци мислам дека е смешно и да се разговара, може да се разговара за нивната висина и последиците или казните ако не се почитуваат.
ете во кина до скоро на плоштад ги носеа, така да и тоа е релативно. ама едно е сигурно даноци имало ,има и ке има, и мора да се платат.
за груевски што прави како прави не е мое да кажам, затоа постојат избори па повелете гласајте. затоа и демократија се вика, а не диктатура.
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 12:53 ---
мислам дека воопшто тоа не беше прашањето.
сега или не сакаш или не знаеш да одоговориш, па вртиш со виша политика.
одговри па макар и од око онака за колку според тебе не треба да им се сложува касата за да имаат право да те казнат или да ти прогледаат низ прсти. не е некое тешко прашање мислам.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
А зошто па воопшто да се плаќаат даноци?

Ништо не се прави со тие пари освен да се краде како што тргнала работата уште малце побрзо ќе биде со кајак по вардар да стигнеш до Гевгелија место по она чудоно што го нарекуваат "автопат" цела инфраструктура ни е руинирана.Возови нема до нигде сеуште нема до Охрид и сеуште нема до Софија тоа што го има пак е руинирано колку што е физички возможно.Енергетика не е изградено скоро ништо,субвенции се делат секоја година на земјоделци а производството не е дигнато ни еден %,секоја година кредити се зимаат со ненормално високи камати.

И ај кажете ми зошто некој што дава услуга и прави профит да ги дава своите пари на лопови и крадци.Не само Прилеп туку повеќе града во Македонија треба да прекинат сите да плаќаат данок па ќе ги видам тогаш што ќе прават.
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 12:56 ---
болдираното незнам колку ти е точно, и дали се носат баш за добробит на луѓето или за добробит на државата или поедници, ама тоа не е ни битно во случајот.
за неплаќање даноци мислам дека е смешно и да се разговара, може да се разговара за нивната висина и последиците или казните ако не се почитуваат.
ете во кина до скоро на плоштад ги носеа, така да и тоа е релативно. ама едно е сигурно даноци имало ,има и ке има, и мора да се платат.
за груевски што прави како прави не е мое да кажам, затоа постојат избори па повелете гласајте. затоа и демократија се вика, а не диктатура.
.

Да али никогаш во историјата како денес немало волку многу даноци,во Турско помалце даноци собирале од сега. Скоро се што ќе се заработи по 3-4 пати се оданочува на различни начини.

А сега ќе видите после локални како ќе почнат да се правдаат со сите земји од регионот и ќе го динат и ДДВ`то барем на 21%.

F

fantomX

Гостин
Најјак момент од инспекторите на УЈП: Како можело цел ден да се нема промет направено?

Епа можно е, кога вредноста на сите казнети бизниси заедно е колку брнозената машкост на Букефал во центарот на Новата Република 2014та.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
веке кога ми реплицираш одговори на прашањето кое е прашано, а не туку го тупи од типот кај работи таткоми и што јас доручкувам пошто тоа тебе ама ич не би требало да те загрижува.
така да ете уште еднаш за тебе специјално.
колку според тебе не треба да им се сложува касата па за да инспекторите имаат морално право да ти прогледаат низ прсти.
заклучивме дека 30 денари е малце.
100 денари е доволно??
1000 денари можеби??
што ако има 1030 денари вишак во касата, а сме се сложиле дека до 1000 денари би требало да прогледаат низ прсти. сега за 30 денари ке ја прајме ѓупската??
или колку денот фискални сметки не треба да издаде, па за да се рачуна просек . една , две , десет пеесет.
ајде ме интересира твоето мислење и мислењето на другите колкава е границата за која инспекторот би требало да ви прогледа низ прсти или само да ве опомени. нема да навлегувам како тоа се случило да имате вишок во касата или зошто не сте издале фискална сметка.
п.с 1000 денари чисти воопшто не е мала сума веке кога сме кај тоа, така да многу тешко дека се думате што ке јадите освем ако не се думате во кој ресторан би јаделе. да ми речеше 100 денари можеби и ке те сватев, ама за 1000 денари некако не држи вода муабетот.
Eве јас ќе ти одговорам. За 30 Денари нерегуларни во касата треба на тешка робија за правното лице 5-10 години, а за 50 Денари, ем робија ем да ги камшикуваат! Не се работи за тоа! Не разбираш!.... Се работи дали некој си Суљо од Џепчиште за курвите од истокот (па и домицилна понекоја) што ги рента издава фискална, се работи за тоа дали некој од УЈП смее да се доближи на 100 м до локалот на некое партиско војниче, недај боже на некоја фирма од првиот ешалон на власта... или на локалот на некој колега од УЈП кој што преку сопругот или роднина е сопственик на истиот.... се работи за тоа колку поштено и транспарентно се трошева парите за туниски песок и палми, италијански мермер, српска бронза, жалосни врби, бугарски воз (на изборите) и шведска маса на оргиите.... Се работи за тоа.... да ти биде појасно ќе ти кажам една српска: КО ЧЕ О ЧЕМУ, А КУРВА О ПОШТЕЊУ! Може ли курва за чесност да зборува? Или уште подобра... У ТУЏЕГА БАТКА ВЕЧА ЈЕ ‘‘ПАТКА‘‘.... е за тоа се работи! Не биле криминал милионите ‘‘тешки‘‘ што отидоа, бил криминал 50-те денари без покритие! ‘‘Патката‘‘ била кај оние 50-100 Денари што се без покритие!....Треба ‘‘Гоца‘‘ со специјалците со маскирни униформи да ги гони и на ТВ да ги прикаже! Не велам дека треба да се толерира неиздавање фискални или неажурирана каса... Ама батка? За што правиме муабет? За посрани 25-50-100 Денари! Еве ти уште една од северниве ни соседи: ДРЖИТЕ ЛОПОВА... ВИЧЕ (НАЈГОЛЕМИОТ) ЛОПОВ! не оди тоа батка не оди!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.370
А зошто па воопшто да се плаќаат даноци?
Да али никогаш во историјата како денес немало волку многу даноци,во Турско помалце даноци собирале од сега. Скоро се што ќе се заработи по 3-4 пати се оданочува на различни начини.

А сега ќе видите после локални како ќе почнат да се правдаат со сите земји од регионот и ќе го динат и ДДВ`то барем на 21%.
зошто треба да се платат даноци ???
на ова прашање бараш одговор??
а за во турско колкави даноци имало, па ете имало десеток( една десеттина му даваш на бегот од се што ке произведеш, па така ако си собрал 10 вреќи жито ке му дадеш него една) имало данок во крв и уште по некој сега да не навлегуваме во детали.
а замисли само во никој од тие даноци не ти било вкалкулирано здравствено пензиско и тн. ако те гледа фамилијата арно ако не пак арно. така да толку за турско.
инаку не станува збор дали треба да се плаќаат даноци пошто ако не се плаќаат онака седни и размисли што би се случило. за брзо ке дојдиш до еден одговор кој нема да ти се допадни.
не е мубаетот дали треба да има или да се плаќаат даноци туку колкави треба да бидат тие и како би се казнувало ако не се плаќаат или почитуваат.
јас не сум економист ама да се прашувам јас даноците би ги сведил буквално на минимум, ддв то од 18 на 2 би го донесол.
пензиското и здравственото на минимум, ама секогаш има едно ама. наплата 105%. казни за забушавање огромни, башка парични башка затвор па и забрана за занимавање со приватен бизнис доживотно. конфискација на имотот се подразбира. да има толку мали даноци грев од господ би било да забушаваш и свесно си го бараш.
за после избори незнам што ке биди и колку ке биди ддв. ама затоа пак пред избори се гласа а не после. гласајси за онаа програма која сметаш дека најповеќе би ти одговарала и тоа е тоа. ако мнозинството смета дека онаа или оваа програма е подобра таа ке биди, и нема ти тука како поединец што да се бунтуваш.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
зошто треба да се платат даноци ???
на ова прашање бараш одговор??
а за во турско колкави даноци имало, па ете имало десеток( една десеттина му даваш на бегот од се што ке произведеш, па така ако си собрал 10 вреќи жито ке му дадеш него една) имало данок во крв и уште по некој сега да не навлегуваме во детали.
а замисли само во никој од тие даноци не ти било вкалкулирано здравствено пензиско и тн. ако те гледа фамилијата арно ако не пак арно. така да толку за турско.
инаку не станува збор дали треба да се плаќаат даноци пошто ако не се плаќаат онака седни и размисли што би се случило. за брзо ке дојдиш до еден одговор кој нема да ти се допадни.
не е мубаетот дали треба да има или да се плаќаат даноци туку колкави треба да бидат тие и како би се казнувало ако не се плаќаат или почитуваат.
јас не сум економист ама да се прашувам јас даноците би ги сведил буквално на минимум, ддв то од 18 на 2 би го донесол.
пензиското и здравственото на минимум, ама секогаш има едно ама. наплата 105%. казни за забушавање огромни, башка парични башка затвор па и забрана за занимавање со приватен бизнис доживотно. конфискација на имотот се подразбира. да има толку мали даноци грев од господ би било да забушаваш и свесно си го бараш.
за после избори незнам што ке биди и колку ке биди ддв. ама затоа пак пред избори се гласа а не после. гласајси за онаа програма која сметаш дека најповеќе би ти одговарала и тоа е тоа. ако мнозинството смета дека онаа или оваа програма е подобра таа ке биди, и нема ти тука како поединец што да се бунтуваш.
имаме 10% данок на приход=Турско
18% ДДВ на се
Акцизи на нафта,алкохол и цигари огромни.Без акцизите цената на бензионот би била 40% пониска.
И за разлика од Турско дури ни своите домови не си ги поседуваме туку ги изнајмуваме =данок на имот

А + си плаќаш здравствено,пензиско,комуналии ти што викаш ги немало во Турско.

Данок на крв пак во Македонија не е собирано многу долго главно собирале во Босна и Грција.,патем ДАНОК ВО КРВ = ВОЕН РОК кој го укинаа пред не многу долго.

А и во Турско немало да те уапсат и да лежиш робија за пушење на тревки.

Мое мислиење е дека сите даноци треба да се намалат на 0% за Македонските граѓани освен ДДВ едно 5% додека странци да плаќаат данок на имот и ако ги вади парите од Македонија 10% данок,ако седат тука исто 0%.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.370
значи муабетот го сведе на....
оти не плаќаш??
ами тие таму незнам каде не плаќаат, па тоа ми дава за право јас да не плаќам.
не не ти дава за право.
а зошто и дали некој таму плаќа или не воопшто не е ни тема на муабет.
и ете по толку реплики никој не се најде да одговори на моето прашање кое сметам дека воопшто не беше тешко или сложено.
ама пак затоа сите се понудивте да одговорите за работи кои и не се ни битни во случајот, како тоа некој некаде не плаќал, колку коштале врбите и мадињата на букефал и ред други небитни работи.
јас пак ке ви речам имате избори па повелете гласајте. сега ако мнозинството не го дели вашето мислење тоа е тоа. затоа и има избори, ако нешто не ви се допаќа преку избори да ги казните или да донесете други кои ете според вас подобро би ги менаџирале вашите пари кои ги давате во вид на даноци или други давачки.
а колку е фер или не фер јас пак ке се навратам на законот за пушење. јас како пушач се чувствувам обесправен како прво што не можам да си запалам цигара како човек , а друго за една цигара од 2 денари да платам казна од 300 евра. е кај е тука правдата, ама за жал мнозинството не мисли така и тоа е тоа. демократија , сами си ги избравме.
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 13:44 ---
имаме 10% данок на приход=Турско
18% ДДВ на се
Акцизи на нафта,алкохол и цигари огромни.Без акцизите цената на бензионот би била 40% пониска.
И за разлика од Турско дури ни своите домови не си ги поседуваме туку ги изнајмуваме =данок на имот

А + си плаќаш здравствено,пензиско,комуналии ти што викаш ги немало во Турско.

Данок на крв пак во Македонија не е собирано многу долго главно собирале во Босна и Грција.,патем ДАНОК ВО КРВ = ВОЕН РОК кој го укинаа пред не многу долго.

А и во Турско немало да те уапсат и да лежиш робија за пушење на тревки.

Мое мислиење е дека сите даноци треба да се намалат на 0% за Македонските граѓани освен ДДВ едно 5% додека странци да плаќаат данок на имот и ако ги вади парите од Македонија 10% данок,ако седат тука исто 0%.
споредбата со турско во најмала рака е несериозна, така да сметам дека нема потреба да ја тупиме како било тогаш и сега. за данокот во крв посебно па уште и споредбата со воен рок од неколку месеци.
а за даноците кои сметаш дека треба да бидат 0%
ај ке го тргниме настрана фактот дека имаме администрација колку што треба и не треба, и дека дел од тие пари се трошат буквално на глупости. тоа е факт.
но факт е исто така дека има служби кои и тоа како се потребни за да една држава функционира, кои сами по себе не носат приход или не генерираат пари во државната каса ама сепак треба да постојат.
така да даноци треба и мора да има, колкава би била нивната висина и начинот на казнување е дискутабилно.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Данок, данок, данок, данок ...................... абе сум да се плаќаат даноци кон државата, меѓутоа зависи за што, како и колку ............................ на пр. ако јас како поединец имам приватен бизнис од кој солидно заработувам, нормално дека треба да платам данок, но ако заработувам минимално колку за преживување, тогаш нема логика да плаќам данок и уште па згора на се да бидам казнувам поради некаква разлика од 50 или 100 ден. ........... данокот треба да се плаќа врз база на добивката/профитот, неможе во ист кош да се ставаат некои ситни бизниси/дуќанчиња и сл. и добро разработени фирми со повеќе вработени лица .......... а најмногу од се ме револтира данокот на имот, по која логика треба да плаќаш на државата за нешто што е твое, ти си го создал со сопствен труд и средства, државата не им го гради или подарува поклон имотот на луѓето па да им бара после да плаќаат данок на имот, данокот на имот е на некој начин плаќање кирија и тоа плаќаш кирија за нешто што е лично твое, нон-сенс ............. за заработката пак ОК треба да се плаќа(10%), а кога веќе се казнува поради некакви затајувања и нерегуларности, секој што работи незаконски нека биде казнет, зашто оние од западниот дел да бидат имуни и привилегирани, или пак зашто некои газди кои ете се во поблиски односи со некоја од поголемите партии(без разлика ВМРО или СДСМ), зашто и тие да бидат имуни и привилегирани .......... или сите нека плаќаат, или никој .............. најголеми неплаќачи на данок според мене се газдите на кафичите, клубовите, дискотеките... а и воопшто газдите на угостителските објекти: сендвичари, бурекџилници, пицерии, слаткарници и.т.н. ............ а кафичите на пр. неможат да ги држат обични луѓе, треба да се имаат јаки ’’мускули’’ и ’’мадиња‘‘ за тоа !

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
значи муабетот го сведе на....
оти не плаќаш??
ами тие таму незнам каде не плаќаат, па тоа ми дава за право јас да не плаќам.
не не ти дава за право.
а зошто и дали некој таму плаќа или не воопшто не е ни тема на муабет.
и ете по толку реплики никој не се најде да одговори на моето прашање кое сметам дека воопшто не беше тешко или сложено.
ама пак затоа сите се понудивте да одговорите за работи кои и не се ни битни во случајот, како тоа некој некаде не плаќал, колку коштале врбите и мадињата на букефал и ред други небитни работи.
јас пак ке ви речам имате избори па повелете гласајте. сега ако мнозинството не го дели вашето мислење тоа е тоа. затоа и има избори, ако нешто не ви се допаќа преку избори да ги казните или да донесете други кои ете според вас подобро би ги менаџирале вашите пари кои ги давате во вид на даноци или други давачки.
а колку е фер или не фер јас пак ке се навратам на законот за пушење. јас како пушач се чувствувам обесправен како прво што не можам да си запалам цигара како човек , а друго за една цигара од 2 денари да платам казна од 300 евра. е кај е тука правдата, ама за жал мнозинството не мисли така и тоа е тоа. демократија , сами си ги избравме.
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 13:44 ---

споредбата со турско во најмала рака е несериозна, така да сметам дека нема потреба да ја тупиме како било тогаш и сега. за данокот во крв посебно па уште и споредбата со воен рок од неколку месеци.
а за даноците кои сметаш дека треба да бидат 0%
ај ке го тргниме настрана фактот дека имаме администрација колку што треба и не треба, и дека дел од тие пари се трошат буквално на глупости. тоа е факт.
но факт е исто така дека има служби кои и тоа како се потребни за да една држава функционира, кои сами по себе не носат приход или не генерираат пари во државната каса ама сепак треба да постојат.
така да даноци треба и мора да има, колкава би била нивната висина и начинот на казнување е дискутабилно.
Ти реков сите данок на приход,данок на увоз,данок на извоз,данок на имот,акцизи,

Секој со Македонско државјанство да не плаќа никаков данок освен ДДВ од негде 5%.Така ако народот е богат и има да троши буџетот ќе се пуни народот е сиромашен буџетот ќе се празни.Освен ако парите некој не сака да ги извади надвор од државата кога данокот би бил едно 5%.

Пензиско и здравствено за сите што се сега до 25 да си изберат дали сакаат државно или сами да си средуваат.Комуналии исто секое лице приватно да си средува.Да видиш приватни ѓубреџии како ќе чистат контењери без шум да направат не овие кај мене во 2 саат сабајле контењерот го пушта од горе да падне.

Секој што е странец пак да плаќа данок на имот и 10% ако ги вади парите надвор од државата ако не ги вади исто 0% данок.

И најважно ако собранието не објавило војна да не смее влада да зима кредити во каква било форма.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.370
Ти реков сите данок на приход,данок на увоз,данок на извоз,данок на имот,акцизи,

Секој со Македонско државјанство да не плаќа никаков данок освен ДДВ од негде 5%.Така ако народот е богат и има да троши буџетот ќе се пуни народот е сиромашен буџетот ќе се празни.Освен ако парите некој не сака да ги извади надвор од државата кога данокот би бил едно 5%.

Пензиско и здравствено за сите што се сега до 25 да си изберат дали сакаат државно или сами да си средуваат.Комуналии исто секое лице приватно да си средува.Да видиш приватни ѓубреџии како ќе чистат контењери без шум да направат не овие кај мене во 2 саат сабајле контењерот го пушта од горе да падне.

Секој што е странец пак да плаќа данок на имот и 10% ако ги вади парите надвор од државата ако не ги вади исто 0% данок.

И најважно ако собранието не објавило војна да не смее влада да зима кредити во каква било форма.
сега не те сватив баш за данокот на имот извоз увоз и акцизи треба или не треба да се плаќаат??
за пензиското па и здравствентот во ред, ајде ке речеме дека некој одбрал во приватна режија да си го реши тоа.
но што ако на 60 или 70 години остани без скршен денар,или ете скраја да е остани инвалид а при тоа не допринесувал ништо кон фондот. државата во тој случај треба да му речи кој те еба. сам си одбра. не оди баш тоа така.
и било како било и без ралика какви даноци би имало треба да има инструмент со кој би се регулирало тоа . во случајот тоа се инспекторите или ујп како сакате земете. па дури и фискалната сметка е некој начин за контрола кој колку заработил или колку би му следувало данок.
и пак се враќаме на тоа колку би било прифатливо да не ти се сложува касата или фискалната со реалноста, како еден начин при кој се контролира приходот. од кај знае инспекторот дали тие 1000 денари или 30 небитно се од под тезга или како се нашле таму каде што не треба. од каде знае на пример дали ти денеска си заборавил да дадеш една фискална сметка или на никој не си му дал, па пријавуваш приход од 0%.
значи сума сумарум висината на даноците, и сите други давачки е дискутабилна. дали сакаме извозно ориентирана економија или што, но наплаќањето на истите какви и да биле тие мора да биди на највисоко можно ниво. ако тоа значи дека ке фрчат казни или ке се затвораат дуќанчиња, тезги или цели фабрики за да се постигни саканиот ефект, така нека биди. дисциплина и ред мора да има и точка.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
но што ако на 60 или 70 години остани без скршен денар,или ете скраја да е остани инвалид а при тоа не допринесувал ништо кон фондот. државата во тој случај треба да му речи кој те еба. сам си одбра. не оди баш тоа така.
и.
Ама и денеска е така ако останеш без работа на 57 ( искрено нова работа на 57 да најдеш е многу тешко ) државата ќе ти рече кој те ебе додека не стигнеш до 65 мислам дека е сега.Или пак сега како што изгледа пак ќе го зголемат и ќе го динат до 67 или пак дури и 70 и тогаш државата не те ебе ? Ти си уплаќал толку време пари треба да ја имаш можноста да си ги трошиш како што сакаш.

Си уплаќал пари 30-40 години а 10 највеќе 15 ќе ги трошиш.Кај е разликата ? кај некој политичар во џеп.

А тоа ти што го викаш ако ти цел живот си си се заебавал и на 60-70 си останал и без пари и без некој кој е доволно емоционално поврзан за тебе да се грижи ( фамилија ) дали мислиш дека е фер некој што работи по 8 саати дневно во железара да плаќа за тебе без воопшто да биде прашан дали сака додека он дали ќе проживее 5 години од пензијата поради здравствени проблеми стекнати на работно место.

Државата нема што да му рече кој те ебе зошто државата не ни треба да се меша тука.Не може он да ја користи државата како "легален начин" да украде пари од некој што има па да му ги даде на него зошто он е неуспех.

Зошто едно е да останеш без пари али никој воопшто и да не сака да ти помогне тогаш буквално си го истрошил својот живот.Ти еве ако сакаш да му помогнеш на некој што останал така без пари на 60-70 можеш од твојот пензиски фонд да извадиш и да му дадеш али не може сите да ги тераш да му дадат од својот ако не сакаат.

Патем за првите даноци за нив мислам дека треба да се укинат.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
А бе ти опасен си, се знајш пичка му мајчина :tapp:.
За се' има многу, али то шо ми е на дофат и можам директ да го видам, то го знам..........па така и ова.
п.с не касам :) не сум опасен, баш напротив дружољубив сум

F

fantomX

Гостин
мкд владе е апсолутно во право, даноци треба да се плаќаат. Исто е во право и за менаџирањето на нашите пари, т.е. за менаџерите на истите.

Даноците и казните кои што фирмата која моментално се води на стариот мој, ги плаќаше ги плаќа на оваа држава очигледно не се враќаат никако во Прилеп, туку се гради Републиката 2014та. Како што ги нарече владе, менаџерите на нашите пари, така одлучиле. Така нека биди, тоа нивно.
Што е моето? Целта за квалитетен живот овде е тешко остварлива, секундарните планови за ширење на бизнисот веќе не се ни во предвид. Целта се надгради и прошири во квалитетен живот надвор. По 15 години се гледам само на две можни места: негде закопан под земја или како гордо го палам македонскиот пасош, како симболично раскрстување од оваа вукојебина, како државјанин на некоја средена држава и систем.

Дотогаш, одам да ја платам сметката за РДТ која стигна од УЈП за деловниот објект, за телевизорот и радиото што ги нема во објектот; а потоа да ги избројам монетите од по 1 денар (кои повеќе вредат за старо железо одошто како такви) колку се, оти пари за следна казна нема, ќе почнат со конфискација. Мора да се преживее до заминувањето.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
мкд владе е апсолутно во право, даноци треба да се плаќаат. Исто е во право и за менаџирањето на нашите пари, т.е. за менаџерите на истите.

Даноците и казните кои што фирмата која моментално се води на стариот мој, ги плаќаше ги плаќа на оваа држава очигледно не се враќаат никако во Прилеп, туку се гради Републиката 2014та. Како што ги нарече владе, менаџерите на нашите пари, така одлучиле. Така нека биди, тоа нивно.
Што е моето? Целта за квалитетен живот овде е тешко остварлива, секундарните планови за ширење на бизнисот веќе не се ни во предвид. Целта се надгради и прошири во квалитетен живот надвор. По 15 години се гледам само на две можни места: негде закопан под земја или како гордо го палам македонскиот пасош, како симболично раскрстување од оваа вукојебина, како државјанин на некоја средена држава и систем.

Дотогаш, одам да ја платам сметката за РДТ која стигна од УЈП за деловниот објект, за телевизорот и радиото што ги нема во објектот; а потоа да ги избројам монетите од по 1 денар (кои повеќе вредат за старо железо одошто како такви) колку се, оти пари за следна казна нема, ќе почнат со конфискација. Мора да се преживее до заминувањето.
Изворот на сите твои проблеми се даноците. Да ги скратат нив и преполоват буџетот за 2-3 години Македонија ќе процвета.

Kajgana Shop

На врв Bottom