Дали библијата е сеуште актуелна?

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Иако според мене лично е застарена и не ми одговара, на мислење сум дека барем оние што се декларираат христијани МОРА да ја прочитаат. Еве кај мене дома седи, собира прашина и само јас сум ја пролистал. А имам побожна сестра, секој ден се моли, пости, итн. Исто и старите мои као се(ама они ми се чини више по дифолт). Икони по цела куќа... А никој не ја пипнал библијата.
Ова е кај повеќето македонски христијани. Појма немаат. Едино тие заповедите и молитвите у црквеното календарче што ги знаат.
Абе црквата мода стана, не е више до религија. Сите до вчера беа комунисти и титови пионири, сега се загреани христијани. Рајата иде со модата. И сега да си верен е у мода...
Така да библијата е актуелна, ама така да се има, да се покаже, а не да се чита.

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
Се согласувам со Никола. Ипак, добрата книга има некои ствари кои би ја пробудила нашата свест за многу работи. Особено начинот на кој го перцепираме светот. Да бидам искрен и мене ми е само пролистена книгата, но со задоволство би ја прочитал. Зошто секогаш мислиме дека нешто што е ново и свеже е секогаш подобро од старото? Не мора да значи дека сите нешта за кои ние размислуваме ги гледаме низ точна перспектива. Истото важи и за библијата. И таа понекогаш гледа на работите од чуден аспект. Но сепак, вреди да се прочита, колку читатело да види како светот изгледа од библиска перспектива.

Ин шорт, библијата ја пробудува нашата љубопитност, понекогаш за едно одговорено прашање, поставува десет нови. *покажува кон сопствениот потпис*

K

Kiko

Гостин
Библија - Реч божја. Така е наречена бидејќи е инспирирана од Бог што значи дека е совршена.(2 Тим. 3:16) нешто што ниту еден човек не би можел да напише. Дали е актуелна? Ај да видиме
преку 5 милиарди примероци, преведена на повеќе од 200 јазици и еден куп дијалекти бест селер на сите времиња(сите други книги се борат за 2 место) 2000 години и сеуште актуелна(сега правиме муабет) практична за наше време , вистински пророштва кои се се оствариле и се остваруваат мислам wow има толку многу ДОКАЗИ дека таа книга е поинаква од сите други. пред 5 години како атеист почнав да читам чисто од ....ШТО пак оваа книга се метка во сите други книги? ... и од тој ден не престанав 5 години секој ден и секој ден откриван нештоново... едноставно нема крај ...СОВРШЕНСТВО

Која книга беше актуелна пред 10 г а?

2000 и сеуште се крева прашина ;)

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Прво кико Библијата не е 2000 години стара. Книгите од Стариот Завет се многу постари, новиот е пишуван тек отпосле. Али ај да кажеме дека е 2000.
Кои тоа пророштва се исполниле?
И книга која сама за себе тврди дека е совршена не е. Библијата е напишана од луѓе и јас на неа гледам како на збирка на прикаски која можеби би била интересна да се прочита. Почнав да ја читам, онака да видам религијски дали би ми се допаѓала, не ми се допадна, почнав и други, Бахгавад Гитата, Коранот... Абе исти се у начелата. Углавном не ми одговараа. Али ќе ги прочитам кад тад. Чисто да ги знам.

А уште една мисла ми дојде на памет. Библијата многу бргу губи на популарност. Телевизијата е новата библија. Поп, телевизиските и филмските „ѕвезди” новите божества. Жалам, ама на повеќето млади поголем идол им е некој фабрициран или фабрицирана божица. Христијанството ви изумира. Затоа и црквите се во толкава паника и се мислат како да ги привлечат верниците.

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Kako очекувате библијата да е "АКТУЕЛНА" кога се за што денешните млади и малку постари генерации се залагаат се коси со основните праввила во библијата?Мислам,погледнете го форумов-скоро 90% од луѓето се за легализирање на дрога,проституција,хомосексуални бракови ,за посвојување деца во хомосексуални бракови...и? мислите некој од тие луѓе го заболе за библијата?Да стварно се грижеле барем малце за таа света книга барем не би зборувале колку овие девијантни појави се добри и кул и здрави...Светот иде напред-што си носи свои предности и мани.Предностите се многубројни ,но би рекла не толку важни за духовниот живот на човекот а мааните се помалкубројни (а читајте погоре кои се) но далку покатастрофални.
Да одговорам директно да прашањето-НЕ,БИБЛИЈАТА ВЕЌЕ НЕ Е ТОЛКУ АКТУЕЛНА ПОРАДИ НЕДОСТАТОК НА ВЕРНИЦИ...

P.S. Забораив ова да додадам-ова е МОЕ мислење и би ми било мило доколку некој не се обидува залудно да го промени.Фала однапред...

K

Kiko

Гостин
Nekoi delovi od biblijata kako sto kaza drugarce Nikolap se postari od 2000g vsusnost prvite pet knigi se zapocnati so pisivane 1613 pne e.Sakav da kazam biblijata kako zavrseno delo (98godina)
Yocno deka ja pisuvale Luge no tie sami priznavaat deka ne gi pisuvale svoite misli tuku bozjite. n primer daniel veli deka " napisav no nisto ne razbrav" .i sekoj ama bas sekoj bibliski pisatel priznava deka tie misli ne bile negovi. Biblijata(biblioteka biblios) e zbir od knigi vsusnost 66.
koga citas Od Bitie do Otkrovenie se custvuva deka citas kniga od eden pisatel a ne od 40 sto e razlika na dve knigi napisani od covecki pisateli.
Koi prorostva??? offff mori majko od kade da pocnam podobro da kazam koi uste se ceka da se ispolnat.
Ako ve intresira istorija vo koja i aleksandar makedonski(babacko) e prorocen togas citajte ja daniel Daniel.
NikolaP moja preporaka prvo procitaj go nov zavet bidejki stariot e malku tezok i nerazbirliv pa potoa prefrlise od pocetok taka rabotite ke ti se povrzat. A sto se odnesuva do Koranot i site drugi takvi ..... se e toa prepiska na biblijata.. pa ti vidi sega.

I uste nesto... deka mladite denes imaat svoi bozestva taka e AMA i toa e proroceno vo biblijata - "Bogot na ovoj sistem na raboti im gi zaslepil ocite da ne dopre do niv slavnata vistina za Isus Hristos-"

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Kiko напиша:
Yocno deka ja pisuvale Luge no tie sami priznavaat deka ne gi pisuvale svoite misli tuku bozjite. n primer daniel veli deka " napisav no nisto ne razbrav" .i sekoj ama bas sekoj bibliski pisatel priznava deka tie misli ne bile negovi. Biblijata(biblioteka biblios) e zbir od knigi vsusnost 66.
koga citas Od Bitie do Otkrovenie se custvuva deka citas kniga od eden pisatel a ne od 40 sto e razlika na dve knigi napisani od covecki pisateli.
Koi prorostva??? offff mori majko od kade da pocnam podobro da kazam koi uste se ceka da se ispolnat.
Абе секој може да „признае” дека господ го водел у пишувањето. Посебно ако сака да влезе у библијата. А за истиот стил на пишување? Од кога имитирањето станало тешко? Дали тоа за тебе е доказ дека од Бог е напишано? Затоа што у ист стил е напишано!? Си чул ли ти за френшиза и што тоа значи?
А за пророштвата? И јас можам нешто да пророчам така на општо, да ме запишат и после едно 1000 години, 2000, тоа да се исполни. Историјата и не е толку инвентивна. Нонстоп се повторува, само на различни начини.
Ako ve intresira istorija vo koja i aleksandar makedonski(babacko) e prorocen togas citajte ja daniel Daniel.
NikolaP moja preporaka prvo procitaj go nov zavet bidejki stariot e malku tezok i nerazbirliv pa potoa prefrlise od pocetok taka rabotite ke ti se povrzat. A sto se odnesuva do Koranot i site drugi takvi ..... se e toa prepiska na biblijata.. pa ti vidi sega.

I uste nesto... deka mladite denes imaat svoi bozestva taka e AMA i toa e proroceno vo biblijata - "Bogot na ovoj sistem na raboti im gi zaslepil ocite da ne dopre do niv slavnata vistina za Isus Hristos-"
Што сакаш да кажеш, дека новиот завет е The Bibble for Dummies?
Го еба христијанството сега. Новиот и стариот се сасвим различни и што ќе читам е моја работа. Причината за која уште не сум ја прочитал е затоа што ја почнав, ама не најдов ништо толку интересно за да ми задржи внимание. Многу поинтересни книги се понудуваа. Исто и со Гитата и Коранот. А дека се препишани. Ок за Коранот. Гитата незнам... Али има слични работи.
А никад ли не ти текнало дека Библијата препишувала од други? Или Бог на сите исто им зборел?
Прочитав еден интересен факт за божик. Исус е роден во март. Причината за која се слави на 25. децембар, е тоа што тоа бил пагански празник(хм, и бадникот е тука негде :) ), со кој се славел фактот дека денот престанува да се смалува и почнува да се зголемува. Црквата ги задржала паганските празници, само ги претворила во свои, за да транзицијата биде што побезболна.
Е, а Зевс ве потсеќа на некој од христијанството? Крстот на Анкот?
Ореолот на сончевиот диск на Египќаните? Абе сите религии препишуваат од другите. Единствена оригиналност која ја имале евреите била ЕДЕН семоќен бог. Христијаните пак од еден, три направиле :) Јебига.

pinky**

..all over again..
Член од
16 декември 2005
Мислења
383
Поени од реакции
4
Da prasam ako moze...NikolaP hristijanin si ili...Dali veruvas vo Bog ?
Ja smetam deka Biblijata e vazna kniga i mene voopsto ne mi e dosadna ..Taa e pisuvana tocno od luge no tie luge se vodeni od Svetiot duh..
Biblijata e edinstvenata kniga koja si go zema pravoto da gi poucuva lugeto,sto ne smeat a sto treba da pravat..Od lugeto bara potpolna potcinetost i poslusnost, i zaradi toa naiduva na golem otpor..Denesniot covek saka da bide nezavsen i sloboden..no Biblijata ni go dokazuva sprotivnoto..Deka nieden covek ne e vo sostojba da bide sloboden i nezavisen..Biblijata smetam deka ne e napisana za da ni go unisti ili pak zdosadi uste poveke zivotot,taa saka da ni bide od polza..a zavisi od nas kolku nie nea ke ja iskoristime kako nas vodic vo zivotot...

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
pinky** напиша:
Da prasam ako moze...NikolaP hristijanin si ili...Dali veruvas vo Bog ?
Што е тоа важно дали сум христијанин. Ок, бев... Не сум више. Верувам во виша сила, ама не во догмата на христијанството. И ако постои битие, или поверојатно битија кои го створиле универумот, можам само да ги почитувам, не да ги обожавам. Не обожавам НИКОГО.
Ja smetam deka Biblijata e vazna kniga i mene voopsto ne mi e dosadna ..Taa e pisuvana tocno od luge no tie luge se vodeni od Svetiot duh..
Сметај си.... Ама од кај тие запнувања дека се водени де од Светиот Дух, де од Бога, де од омилениот му син.
Biblijata e edinstvenata kniga koja si go zema pravoto da gi poucuva lugeto,sto ne smeat a sto treba da pravat..Od lugeto bara potpolna potcinetost i poslusnost, i zaradi toa naiduva na golem otpor..Denesniot covek saka da bide nezavsen i sloboden..no Biblijata ni go dokazuva sprotivnoto..Deka nieden covek ne e vo sostojba da bide sloboden i nezavisen..
Не е единствена...
А фактите што ги наведе, се и главниот проблем што го имам со христијанството и сличните нему религии.
Секој човек не е создаден да биде слободен. Затоа и е у рајата. У матриксот. Ама одредени луѓе се родени со слободен ум. Не велам дека слободата е нешто добро. Заебано е да си слободен. Многу помалце сигурност имаш и подршка. Ама јас ја избрав слободата, затоа што таков дух сум. Ех, колку им е полесно на ограничените. Ко што викаше оној ќелавиот у Мејтрикс: „Oh why, oh why, didn't I take the blue pill..."

Biblijata smetam deka ne e napisana za da ni go unisti ili pak zdosadi uste poveke zivotot,taa saka da ni bide od polza..a zavisi od nas kolku nie nea ke ja iskoristime kako nas vodic vo zivotot...
Мене не ми е од полза. Одбивам да се водам по туѓи правила. Ѕвездата која ме води по мојот пат е мојата и само моја, за своите грешки сам сум одговорен. Никој не ми е крив. Имам свој морал. Библијата е за масите.
Ако му треба на некој цело време да го држат за рака и да го командуваат, бујрум... Јас одбивам да го свртам другиот образ.

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Абе зошто се обидувате да им докажете на верниците дека грешат што веруваат?Што -ако направите верник атеист подобро ќе се чувствувате во себе?Не сте ми јасни..остајте ги луѓето нека си веруваат ,на некои само тоа им е останата..ако сте вие атеисти не пробувајте сите да ги напраите неверници...на крај краева еден верник ништо лошо не може да ви направи особено православен-тие неверниците се опасноста..

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Не викам никој јас да стане неверник :)
Прво не сум атеиста. Имам само другачии верувања.
Друго не мислам јас никого да правам атеиста, или па недај боже да формирам секта. Ја кажав, на кого му е комфортно во својата религија, бујрум... Нека си останат. Ако таа ги теши, нека се држат до неа. Само кажав дека кај мене тие џиџи миџи и ашала башала не работат. Јебига, црвената пилула е крива.

K

Kiko

Гостин
I da I ne :)

NikolaP напиша:
Абе секој може да „признае” дека господ го водел у пишувањето. Посебно ако сака да влезе у библијата. А за истиот стил на пишување? Од кога имитирањето станало тешко? Дали тоа за тебе е доказ дека од Бог е напишано? Затоа што у ист стил е напишано!? Си чул ли ти за френшиза и што тоа значи?
А за пророштвата? И јас можам нешто да пророчам така на општо, да ме запишат и после едно 1000 години, 2000, тоа да се исполни. Историјата и не е толку инвентивна. Нонстоп се повторува, само на различни начини..
Ne sakam da sporam ama vo biblijata nema nisto optso. Opstoto e specifika na coveckite pisteli taka np ne moze da se kaze deka Covek bi mozel odnapred 200g da kaze koj deka ke se rodi covek i ke se vika Kir i deka ke predvodi vojska koja ke go osvoi vavilon so tocen datum i tocni detali od strategiite sto ke gi koristi... mislam tuka nema nisto opsto ,i ne e samo toa pa vo prasane se ilijadnici takvi prorostva(da ne navleguvam vo detali)nemoj da me svatis pogresno i jas razmisluvav slicno vo pocetokot no koga ke uvidis malku podlaboko rabotite se menuvaat

NikolaP напиша:
Што сакаш да кажеш, дека новиот завет е The Bibble for Dummies?
Го еба христијанството сега. Новиот и стариот се сасвим различни и што ќе читам е моја работа. Причината за која уште не сум ја прочитал е затоа што ја почнав, ама не најдов ништо толку интересно за да ми задржи внимание. Многу поинтересни книги се понудуваа. Исто и со Гитата и Коранот. А дека се препишани. Ок за Коранот. Гитата незнам... Али има слични работи..
А никад ли не ти текнало дека Библијата препишувала од други? Или Бог на сите исто им зборел?
Sakav da kazam deka mnogu e potesko da se razberi stariot zavet bidejki e poln so imina istorija zakoni...... znaes ne se razbira film ako go gledas samo pocetokot :icon_lol: no ako prvo se procita noviot eee togas e veke poinaku ke znaes zosto bog daval zakoni ,zapisuval nekoi raboti ili zosto bas na toj nacin... toga se ke dobie smislan i ke imas interes da go procitas stariot... vsusnost stariot i noviot celo vreme se isprepletuvaat...ona so e napisano vo stariot se ispolnuva vo noviot itn..
NikolaP напиша:
Прочитав еден интересен факт за божик. Исус е роден во март. Причината за која се слави на 25. децембар, е тоа што тоа бил пагански празник(хм, и бадникот е тука негде :) ), со кој се славел фактот дека денот престанува да се смалува и почнува да се зголемува. Црквата ги задржала паганските празници, само ги претворила во свои, за да транзицијата биде што побезболна.
Е, а Зевс ве потсеќа на некој од христијанството? Крстот на Анкот?
Ореолот на сончевиот диск на Египќаните? Абе сите религии препишуваат од другите.
I da znaes vo pravo si isus sigurno ne e roden na 25dec ili 7jan. eve od kade toa:

Isus ziveel 33g i 6 m

Znaci ako vrakame 6 meseci od denot koga umrel(veligden koj se paga najcesto vo april) togas sme go dobile datumot na negovoto ragane

1april...... 2mart ....3fevruari ..4januari ..5dekemvri ...6noemvri ...7oktomvri

znaci ili pocetokot na noemvri ili krajot na okt no tocen datum NEMA!

NikolaP напиша:
Единствена оригиналност која ја имале евреите била ЕДЕН семоќен бог. Христијаните пак од еден, три направиле :) Јебига
Mnogu interesno kazano :)

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Kiko напиша:
Ne sakam da sporam ama vo biblijata nema nisto optso. Opstoto e specifika na coveckite pisteli taka np ne moze da se kaze deka Covek bi mozel odnapred 200g da kaze koj deka ke se rodi covek i ke se vika Kir i deka ke predvodi vojska koja ke go osvoi vavilon so tocen datum i tocni detali od strategiite sto ke gi koristi... mislam tuka nema nisto opsto ,i ne e samo toa pa vo prasane se ilijadnici takvi prorostva(da ne navleguvam vo detali)nemoj da me svatis pogresno i jas razmisluvav slicno vo pocetokot no koga ke uvidis malku podlaboko rabotite se menuvaat
Под ризик да звучам параноичен, пак ќе си кажам, ако има и нешто специфично напишано у некоја книга, луѓето(оние чии претходници и ја пишале библијата, или други) можат(и се) да се потрудат тоа да се исполни. Нот а биг диал. Не паѓам на пророштва. И да било се прорекнато, да кажеме од Божанство или човек, нели би било досадно да знаеш што ќе ти се деси? Ентер д Драгон, ѓаолите, хаосот, квантните ефекти. Некој или нешто увек се труди работите да бидат барем малце неопределени. Ја сум од таа страна:icon_lol:

Sakav da kazam deka mnogu e potesko da se razberi stariot zavet bidejki e poln so imina istorija zakoni...... znaes ne se razbira film ako go gledas samo pocetokot :icon_lol: no ako prvo se procita noviot eee togas e veke poinaku ke znaes zosto bog daval zakoni ,zapisuval nekoi raboti ili zosto bas na toj nacin... toga se ke dobie smislan i ke imas interes da go procitas stariot... vsusnost stariot i noviot celo vreme se isprepletuvaat...ona so e napisano vo stariot se ispolnuva vo noviot itn..
Абe остај. Библијата е симпл книга. И субтекстот го читам... И подсвесните пораки. Сум читал и од стариот и од новиот. Едноставно гледам кроз неа. Не е за мене. Ама дефинитивно некад ќе ја прочитам цела. Онака, ко ќе најдам време. The Lord giveth.

Kiko напиша:
I da znaes vo pravo si isus sigurno ne e roden na 25dec ili 7jan. eve odkade toa:

Isus ziveel 33g i 6 m

Znaci ako vrakame 6 meseci od denot koga umrel(veligden koj se paga najcesto vo april) togas sme go dobile datumot na negovoto ragane

1april...... 2mart ....3fevruari ..4januari ..5dekemvri ...6noemvri ...7oktomvri

znaci ili pocetokot na noemvri ili krajot na okt no tocen datum NEMA!
Ако по велигден се водиш, заеби. Ја незнам како исус воскреснува у распон од два месеца. Али чудо е тоа. Не е за препрашување. Прочитав дека март било, така да можел и Мартин да го крстат(упс, мај бед, немало крштевање тогаш. Именуваат, де).

3DS

Член од
19 јануари 2006
Мислења
52
Поени од реакции
0
NikolaP напиша:
Под ризик да звучам параноичен, пак ќе си кажам, ако има и нешто специфично напишано у некоја книга, луѓето(оние чии претходници и ја пишале библијата, или други) можат(и се) да се потрудат тоа да се исполни. Нот а биг диал. Не паѓам на пророштва. И да било се прорекнато, да кажеме од Божанство или човек, нели би било досадно да знаеш што ќе ти се деси? Ентер д Драгон, ѓаолите, хаосот, квантните ефекти. Некој или нешто увек се труди работите да бидат барем малце неопределени. Ја сум од таа страна:icon_lol:

Абe остај. Библијата е симпл книга. И субтекстот го читам... И подсвесните пораки. Сум читал и од стариот и од новиот. Едноставно гледам кроз неа. Не е за мене. Ама дефинитивно некад ќе ја прочитам цела. Онака, ко ќе најдам време. The Lord giveth.

Ако по велигден се водиш, заеби. Ја незнам како исус воскреснува у распон од два месеца. Али чудо е тоа. Не е за препрашување. Прочитав дека март било, така да можел и Мартин да го крстат(упс, мај бед, немало крштевање тогаш. Именуваат, де).

Za biblijata da se tvrdi deka e simpl kniga e besmislica sto pogolema nemam cueno,bez navreda.Ama ako trgneme od toa deka biblijata e izvor na mnogu istorii,naucni otkritija ,civilizacii, i mnogu kriptirani poraki koi i denes ne mozat da se razberat sto tocno opisuvaat,togas so sigurnost ne e SIMPL kniga

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Научни откритија?! Кои?
Цивилизации??? Кои? Осим за египќаните, и римљаните* и другите кои биле у допир со евреите не сум чул за други „цивилизации” у библијата? Можда ги има негде Маите?
Криптирани пораки? Па уште неразберени... Мислам ако откриеш криптирана порака, со самото тоа што си ја открил, барем малце си ја разбрал. Али мислам дека знам на што алаудираш. Ама оргинал библијата, на еврејски напишана. Па после као бројчиња бараш што се еквиваленти на знаците и тако то. Абе у се може бројки што нешто ќе ти значат да најдеш.
*кои се прикажани у лошо светло

Kajgana Shop

На врв Bottom