Дали библијата е сеуште актуелна?

pinky**

..all over again..
Член од
16 декември 2005
Мислења
383
Поени од реакции
4
Ajde vase mislenje..Mislam do lugeto koi se so hristijanska veroispoved..ako sakat da dadat nekoj komentar??

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441
Како мислиш „дали е актуелна”?

Објасни, те молам.

bibuska

смешка
Член од
5 септември 2005
Мислења
2.403
Поени од реакции
7
не ми се верува младинава денешна да ја чита библијата... ја ко мала имав прочитано една детска верзија... од тогаш ништо слично...

Член од
22 јануари 2005
Мислења
980
Поени од реакции
4
Библијата е, во суштина, филозофска книга. Изобилува со историски податоци, има дел кој се занимава со етиката, потоа гносеологијата... Во суштина, не може да биде „актуелна”, како што не е актуелен ни Андриќ, зашто пишува за Велики везири и султани, а нив веќе ги нема, ако така го сфаќаме поимот „актуелен”.

Сепак, има длабочина (и многу контрадикции) таа книга и е вредно четиво. Секој човек, независно од вероисповеста, треба да има прочитано барем нејзини делови. Секој поет, на пример, треба да ги прочита барем Давидовите псалми и „Песна над песните”.

Колку за илустрација: ја читав Библијата во периодот кога бев најголем атеист.

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
Jас ја имав како испит во прва година на факултет. Студирав Македонска и Јужнословенска книжевност!

И мислам, дека на своја режија луѓето, поголем дел од нив ја имаат прочитано. Ако не, би требало!

dajdo

The OuTLaW
Член од
17 октомври 2005
Мислења
5.139
Поени од реакции
19
bibuska напиша:
не ми се верува младинава денешна да ја чита библијата... ја ко мала имав прочитано една детска верзија... од тогаш ништо слично...
mozda ne cela mladina ali jas ja chitam biblijata mnogu sum pobozzen biblijata mi e uvek do krevetot

pinky**

..all over again..
Член од
16 декември 2005
Мислења
383
Поени од реакции
4
Pod poimot aktuelna vsusnost milsam dali e citana i barana niz denesnicava...Kolkav e interesot za nea ??..

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
pinky** напиша:
Pod poimot aktuelna vsusnost milsam dali e citana i barana niz denesnicava...Kolkav e interesot za nea ??..
Мал, повеќе го читале алхемичарот отколку неа

Член од
25 ноември 2005
Мислења
16
Поени од реакции
0
Biblijata bi trebalo da e aktuelna zatoa sto taa ne e kniga na koja bi i pominala modata. Taa e nesto sto sekoj vistinski hristijanin bi trebalo da ja procita. Taa e kniga koja vecno ke trae zatoa sto postoi 2000godini i ke postoi poveke od tolku. Toa ne e nesto na sto mu pominuva rokot na traenje

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
Библијата е нешто свето, и не си ми јасна со прашањето, дали е сеуште актуелна. За вистинските верници, таа секогаш ќе биде важна книга која ќе се пренесува од генерации на генерации. Тука не станува збор за моден детал, па да биде актуелен.

pinky**

..all over again..
Член од
16 декември 2005
Мислења
383
Поени од реакции
4
da deka taa e sveta kniga i vazna za vistinskite vernici ..Ne znam zasto ne me sfakate ali rekov pogore za toa..no sepak raznlicni luge sme so razlicni sfakanja i misli..onaa sto me interesira e kolku Biblijata e prenesuvana kako sveta kniga koja ne treba samo da stoi i da se spomne kako takva ali i da se cita i zivee spored nejzinite zapovedi..kolku toa se pravi e vsusnost celta na seto ova???

Член од
18 јануари 2006
Мислења
5
Поени од реакции
0
pinky** напиша:
Не е. Во денешно време има се повеќе атеисти отколку верници кои се молат пред Бога. Не е актуелна и никој не ја бара за читање. Интересот за библијата дури и да не постои. Воглавном една таква “книга“ и не може да биде актуелна да се разбереме, од многу причини.

Donatello

Нинџа желка
Член од
18 јануари 2006
Мислења
58
Поени од реакции
0
Нормално дека е актуелна, најпродаваната книга на сите времиња. Иако можеби во последно време не се вреднува религијата како и порано, уште во почетокот на 19-от век НАУКАТА СТАНУВА НОВА РЕЛИГИЈА. Сепак тоа не значи дека Светото Писмо ги губи свите етички вредности.

T

trilobite

Гостин
divined напиша:
Не е. Во денешно време има се повеќе атеисти отколку верници кои се молат пред Бога. Не е актуелна и никој не ја бара за читање. Интересот за библијата дури и да не постои. Воглавном една таква “книга“ и не може да биде актуелна да се разбереме, од многу причини.

Тоа ти за себе збориш?

Член од
13 октомври 2005
Мислења
525
Поени од реакции
47
divined напиша:
од кои причини? Наведи ни ги

Kajgana Shop

На врв Bottom