Дали НЕКОЈ сака да "произведе" славомакедонци?

Дали денес во Македонија има „славомакедонци„ ?


  • Вкупно гласачи
    44

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
јас само знам за себе дека сум македонец,
терминот славомакедонец како и антички македонец или комбинации и варијации и пермутации со префиксот славо и придавката антички, за мене се надвор од мојот опсег на сваќање.

затоа ги молам стручните луѓе, ама навистина стручните да се позанимаваат со ова прашање и да ме известат кога ќе решат, а не да тераат дневна политика со такви суштествени прашања и уште и рекламни компании да заработуваат огромни приходи. ова суштествено прашање не е во домен на маркетинг индустријата, туку се знае кој може да расправа за тоа. сигурно не јас, со моите за друга струка квалификации, и сигурно не некојси CEO или executive director на некоја си advertizing agency (да го употребам нивниот омилен вокабулар, небаре немаме ние свои македонски зборови за овие што звучат fancy)
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Целата каша попара е направена што поимот Словен се врзува со доселување во 6 век.
Инаку и во антиката и денеска Македонците се дел од словенската цивилизација, истата ја унапредиле и ја предале назад на Словените.
Оваа што денеска ја нарекуваат грчка култура и цивилизација е пелазгиска протословенска на која и ние припаѓаме затоа и толку допирни точки.
Затоа и Македонија е еден од поголемите центри на словенската култура и цивилизација.

Целата заебанција е што Рим и западот вршат десловенизација на просторот од каде секогаш сме биле.
Тоа било источна Азија, тоа било на Балканот, Егејот, Косово, Украина е поделена, Полска и Чешка целосно асимилирани, на удар е Русија.

Глупо е ако си Словен не си Македонец.
Јас сум Македонец и припаѓам на таа цивилизација која го покривала просторот од Кавказ до Алпите.

Е сега Фрчко на пример не промовира Словенизација, туку десловенизација, да ти избришат се и да ти инсталираат нов систем кој е нестабилен, паѓа и бара постојана интервенција.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.260
Поени од реакции
26.991
Што се однесува протегањето, точно е така некако. Но како што преселбите на луѓето секогаш иделе од југ према север, со топењето на мразот и отварање на нови живеалишта преселбата била од тука. Македонија колонизирала дотогаш ненаселени земји. Како иначе можеш да го споредиш фактот што за времето на освојувањата на Александар, Македонците биле 3-4 милиони(јас викам и повеќе), значи исто колку Кинезите и Индијците во тоа време. Имале народ да населат цел регион во Палестина од 10 новоизградени града (нарекуван декаполис), основале десетици градови низ освоените територии и во неколку наврати го населувале Египет со Македонци (преку 500,000) . Војската на Александар имала огромна логистика(според некои податоци и преку 700,000 луѓе) во која спаѓале и регрути за брза замена на редовните сили. Да не зборам за подоцнежните обиди на Селевките и Птоломеите да населуваат Македонци на териториите што ги владееле.

Сега Кинезите и Индијците бројат преку милијарда луѓе, кај се изгубија Македонците?

И тоа не само народите што зборат „словенски“ јазици, видете ги имињата и презимињата на Романците и Молдавците само ставете и на крај и исти како нашите. Унгарците иако го примиле јазикот на Хуните, тие денеска не личат на нив, Прусите итн...

Јас едноставно не само што не ја подржувам тезата дека Македонците се дел од „Словените“, туку уште повеќе, не ја подржувам ни тезата дека Македонците и „Словените“ се едно те исто. Напротив, „Словените“ се еден дел од Македонците, кои го задржале својот јазик.
 

Svetovid

Триглав
Член од
26 февруари 2006
Мислења
868
Поени од реакции
44
Еве нешто за “населувањето на Словените во 6-ти век“
In the last three decades, archaeological research has made quite a few revolutionary advances, among which the most well-known is the much higher chronologies of European prehistory, obtained by radiocarbon and other innovative dating techniques. But as far as our topic is concerned, the conclusion that interests us the most is that there is absolutely no trace of a gigantic warlike invasion, such as to have caused a linguistic substitution on continental scale, as envisaged by the traditional IE theory. On the contrary, there is every possible evidence for demic and cultural continuity, from Paleolithic or Mesolithic – depending on the areas – on to the Metal Ages. Even James Mallory – the isolated archaeologist who has decided to die on the battlefield in the defense of the traditional invasion theory – has had to admit that “the archaeologists’ easiest pursuit [is] the demonstration of relative continuity and absence of intrusion” (Mallory 1989, 81). Continuity is now universally considered the basic pattern of European prehistory.

Тhe latest outcome of genetic research, i.e. that 80% of the genetic stock of Europeans goes back to Paleolithic.

Се ова укажува дека Македонците и тоа ние, денешниве Македонци, онакви какви што сме, битисуваме на овие простори уште од Палеолитот, кој заврши пред 10.000 години!
 
Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Лав извини вака ама втора тема што ти ја приметувам а е навредлива за Македонија првата ти беше таа дали имаме прабо за името сега оваа, а најглупо е да придодаваме внимание на провокации а поготово кога станува збор за продадени македонски души кои појма немаат ни за што се родени нити за што живеат
јас знам дека сум Македонец а и им верувам на Тентов и Бошевски и нивните залагања и тој термин славомакедонци страшно ме нервира кога некој "македонец" го користи
 
M

marsovka

Гостин
се извинувам каде живее фрчковски?
Сакам да му дадам нафта да пие малце и после да го запалам
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Сосема исправна забелешка..која чинам е составен дел на меѓународно валиден документ на ООН..
А еве го и уметничко надополнување на погорекажаното:

МАНЧЕВСКИ ЕКСПРЕСИВНО ЈА ПРИКАЖА МАКЕДОНСКАТА ДНК

Милчо Манчевски со својот авторски запис успеа во 60 секунди да ја претстави историската ДНК на Македонија. Тоа е уметнички приказ на еволутивниот синџир на македонскиот идентитет во кој не недостига ниту една алка и затоа е Македонија безвремена, а Македонците, наспроти сè, постојни. Е, сега, би било разбирливо да се дебатира за изборот на симболите на одредени периоди, доколку критичарот предложи некои алтернативни, кои би биле поекспресивни во доловувањето на уникатноста на просторот. Разбирливо е да се критикува и уметничкиот дострел, но само ако некој кога било вака, мондријановски прецизно, успеал да ја долови сложената суштина именувана како Македонија. Во парадата на „критичарите“ критиката се сведе на банална демагошка грижа за народните пари, кои со децении се трошат за безброј нерелевантни уметнички потфати со одвај локално дневно значење, а преку кои ниту се прослави ниту се зацврсти македонскиот културен идентитет.


:tapp:
Не е бе составен дел од никаков документ на ОН,ја склепав набрзина онака од срце како што мислам дека треба да биде.Основниот проблем на многумина наши теоретичари,научни работници,лингвисти,па и историчари но и политичари е тој што посветуваат премалку внимание или воопшто не посветуваат на ГЕОГРАФИЈАТА,која треба да биде суштина во разрешавање на било каков проблем сличен на оној кој ни го наметнуваат Грците,а го прифаќаат голем број наши сонародници мислејќи дека со тоа ќе имаат придобивки.Кон моето предходно размислување би го додал и ова кое треба да им послужи на сите оние што го форсираат “славјанството“ пред Македонското потекло:

-КИРИЛ И МЕТОДИЈА СЕ МАКЕДОНЦИ,ОВА ПРАВО ГО СТЕКНАЛЕ ЕДНОСТАВНО СО ТОА ШТО СЕ РОДИЛЕ ВО МАКЕДОНИЈА ПА И ТИЕ НАЈПРВИН СЕ МАКЕДОНСКИ ПРОСВЕТИТЕЛИ,ЗА ПОТОА ДА БИДАТ СЛАВЈАНСКИ.ЗНАЧИ СЛОБОДНО МОЖЕМЕ ДА КАЖЕМЕ ДЕКА СЕКОЈ ШТО Е РОДЕН ВО МАКЕДОНИЈА ИМА НЕПРИКОСНОВЕНО ПРАВО ДА БИДЕ И ДА СЕ НАРЕКУВА МАКЕДОНЕЦ,ДОКОЛКУ НЕМА СОСЕМА ПОИНАКВИ ЧУВСТВА ЗА НАЦИОНАЛНА ПРИПАДНОСТ.
-СЕКОЈ ШТО МИСЛИ ПОИНАКУ ИМА ПРОБЛЕМ СО СОПСТВЕНОТО ПОТЕКЛО И СОПСТВЕНИОТ ИДЕНТИТЕТ,ИСТОТО ТОА ВАЖИ ЗА СИТЕ ЛУЃЕ РОДЕНИ ВО МАКЕДОНИЈА НА КОЈ ГЕОГРАФИЈАТА ИМ ГО ОДРЕДУВА ПРАВОТО НА НИВНА ИДЕНТИФИКАЦИЈА СПОРЕД СИТЕ ПРАВИЛА ОД АНТИКАТА И ПОРАНО ПА ДО ДЕНЕС.
 

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Французи су име добили по германском племену, говоре романски језик а сматрају се потомцима Гала, који су келтско племе. Никад нигде нисам чуо негде да је то проблем. Овај проблем је балкански, измишљен од стране ултранационалистичке грчке елите и ништа друго. Они су магарци.
 

lav

Член од
17 март 2005
Мислења
1.203
Поени од реакции
13
Лав извини вака ама втора тема што ти ја приметувам а е навредлива за Македонија првата ти беше таа дали имаме прабо за името сега оваа, а најглупо е да придодаваме внимание на провокации а поготово кога станува збор за продадени македонски души кои појма немаат ни за што се родени нити за што живеат
јас знам дека сум Македонец а и им верувам на Тентов и Бошевски и нивните залагања и тој термин славомакедонци страшно ме нервира кога некој "македонец" го користи
Ако навреда не (с)е постоење и егзистирање на вакви индивидуи споменати овде..тогаш не никаква навреда и нивното споменување.
А тоа го правам за да (им) ги исфрлам „аргументите„ , со кои непрекинато не „бомбардираат„ за корисноста од некакво си „виткање кичми„ и други небулози..а кои непрестано излегуваат од нивната (ептен) погана уста.
Ништо повеќе , но и ништо помалку.
:tapp:
 

davinci

православје
Член од
1 ноември 2008
Мислења
18
Поени од реакции
0
Да си славјанин за мене претставува гордост и голем мерак , па нели ние Македонците први во европа ја примивме христијанската религија ( затоа не нарекоа славјани , а сите други славјани настанаа од нас македонците ).Па нели една од единиците на Александар се викаше пешадија(славјански збор) Александар бил славјанин или словен !!! Сите словени потекнуваат од нас македонците, времето работи за нас . Треба да се гордееме ! Ке видиме наскоро кога Русија ке си ги побара корените и кога ке се воспостави дека Александар им е дедо !
 

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Да си славјанин за мене претставува гордост и голем мерак , па нели ние Македонците први во европа ја примивме христијанската религија ( затоа не нарекоа славјани , а сите други славјани настанаа од нас македонците ).Па нели една од единиците на Александар се викаше пешадија(славјански збор) Александар бил славјанин или словен !!! Сите словени потекнуваат од нас македонците, времето работи за нас . Треба да се гордееме ! Ке видиме наскоро кога Русија ке си ги побара корените и кога ке се воспостави дека Александар им е дедо !
Види проблемот е што за нашата националност се употребува овој збор и како демек се потенцира дека ние не сме од тие оригиналните Македонци туку некои нови славомакедонци, па дури и да имплицира овој назив мешавина од словени и Македонци пак е навредливо зашто за никоја друга нација не се користат такви термини како на пример германофранцузи или славобугари.
 

davinci

православје
Член од
1 ноември 2008
Мислења
18
Поени од реакции
0
Во ред!!! Но ние не треба да се занимаваме со неуките и вулгарните ! Тоа се мршовити цели , лажни идеали на нашиот век . Да не дозволиме да биде пропуштено нешто што зависи само од нас . Ништо не може да ги урне мостовите што не водат до сонцето , дури ни самите ние бидејки темелите се вековни .
 

Kajgana Shop

На врв Bottom