Дали Македонија ќе се избори за сопствената историја од пропагандите на соседите?

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Ти мани Каракачанов и Божо. За обикновенните хора да говорим. Или не знаеш че от сите комшии никој не ни е по-драг от вас. А насрешта чуваме татари сте, монголи сте, лоши сте, у Бугарија само лоши нешта стават. И растат нови поколенија и четат какво пишува и почват да вјарват на пропагандата.
И един ден ште стане че сме пријатели с'с сите други народи, само македонците не сакат да сме пријатели.
Знаеш ли, скоро бјах в Г'рција за нјаколко дни. Хубаво ме посрештнаха, навсјак'де добре се д'ржаха с мен. Забравих всичко лошо което знам за г'рците. Само един чу че говорја б'лгарски и се намр'шти и се д'ржа грубо. Беше продавач в магазин за закуски. Оказа се македонец от Република Македонија којто работи там.
Та за това говорја.
:smir:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Ти мани Каракачанов и Божо. За обикновенните хора да говорим. Или не знаеш че от сите комшии никој не ни е по-драг от вас. А насрешта чуваме татари сте, монголи сте, лоши сте, у Бугарија само лоши нешта стават. И растат нови поколенија и четат какво пишува и почват да вјарват на пропагандата.
И един ден ште стане че сме пријатели с'с сите други народи, само македонците не сакат да сме пријатели.
Знаеш ли, скоро бјах в Г'рција за нјаколко дни. Хубаво ме посрештнаха, навсјак'де добре се д'ржаха с мен. Забравих всичко лошо което знам за г'рците. Само един чу че говорја б'лгарски и се намр'шти и се д'ржа грубо. Беше продавач в магазин за закуски. Оказа се македонец от Република Македонија којто работи там.
Та за това говорја.
Сосема нормално Атила, затоа е и отворена темава. Не ве сакаме. За тоа не ги сакаме ни Грците, ни Србите ни Албанците. Затоа што не не оставате да си копаме во дворот и да си го вадиме лебот. Само сте ни на врат, јазик, нација, религија... немаме раат од сите вас. Немој да мислиш дека сакаме некого повеќе од вас, сите исто не ги сакаме.
А дури не ве ни малтретираме дека Пиринска Македонија треба да ни припаѓа нам, егејска (која ја рани цела Грција) исто така, и за маливе делчиња во Србија и Албанија ќе рипнам.
Не можеме да ве сакаме, додека вие не почнете да не сакате како луѓе, а не како робови...

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Be vie se prvo otricate posle kato vidite ce nema nakade pocvate italianci germanci.Kato ste tolkova veliki i praisitoricheski i anticeski zasto prez celoto srednovekovie naselenieto ne e imalo cuvstvo za pripadnost kam taka narecenata makedonska nacija.Zasto horata do neotdavna se naricali bulgaria kato mozelo da badat veliki makedonci potomci na aleksandar
A zashto mislish deka nemalo makedonsko chustvo vo srednovekieto?? Za makedonskata nacija sigurno nemalo chustvo zatoa shto nacijata e povrzana so drzhava a vo sreden vek tuka bila Turcija. Ama etnicka pripadnost imalo! Mozhe nekoj i da se smetal bugarin ama imalo i mnogu Makedonci. Ako mislish deka Makedoncite se "proizvod" na 20 vek si vo zabluda i eden den mnogu kje se razocharash!

Otvori nov topic so naslov:

"Spomnuvanje na Makedoncite vo dokumenti od 5 -ti do 20 ti vek"- pa kje vidish sto chudo dokumenti postojat. Jas lichno sum videl dosta. Makedonci imash spomanto ushte od vizantisko vreme. Ako vas ve lazhat deka ne sme postoele, zhalam ama toa ednostavno ne e vistina.

Inaku kako i kaj mnogu narodi pod ropstvo nekoi Makedonci bile svesni za antickoto poteklo a mnogu i ne bile svesni. Shkoluvani lugje imalo malku, i kaj vas i kaj nas.

Zatoa i postoi istorija kako nauka za uchenite da go obrazuvaat narodot da si gi znae korenite.

Jas ne veruvam deka prosechen bugarski selanec vo 1200 godina znael povekje za Han Krum ili Tervel otkolku prosechen Makedonec za Aleksandar i Filip.

Pozdrav

Член од
22 јуни 2007
Мислења
70
Поени од реакции
0
Tova ce ti ne ni sakas ne znaci ce vsicki makedonci ne ni sakat.Ti za govoritel na vsicki makedonci li se prezivevas.Dai po skromno malko

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Напишано од Attila
Та за това говорја.
Сосема нормално Атила, затоа е и отворена темава. Не ве сакаме. За тоа не ги сакаме ни Грците, ни Србите ни Албанците. Затоа што не не оставате да си копаме во дворот и да си го вадиме лебот. Само сте ни на врат, јазик, нација, религија... немаме раат од сите вас. Немој да мислиш дека сакаме некого повеќе од вас, сите исто не ги сакаме.
А дури не ве ни малтретираме дека Пиринска Македонија треба да ни припаѓа нам, егејска (која ја рани цела Грција) исто така, и за маливе делчиња во Србија и Албанија ќе рипнам.
Не можеме да ве сакаме, додека вие не почнете да не сакате како луѓе, а не како робови...

Како што ти кажа Викторгг... се додека чувствуваме претензии од ваша страна нема да можеме релаксирано да седнеме и се напиеме ко луѓе!
ИЛИ пак немој да ми збориш за политика,историја... тогаш не се замарам и го спуштам одбрамбениот ѕид и можеме пријателски да разговараме!
Поздрав:salut:

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Знам че можем да разговарјаме пријателски. Но е и истина че имаме тв'рде много обшта историја за да ја игнорираме. Лошото е че когато говорим не се чуваме. Честно, опитвам се да разбера и вашата гледна точка, и мислја че разбирам много от доводите ви за това или онова,но когато стигнем до документи нештата се променјат. И започват празните приказки, обидите и т.н.
А като говорех за младите дека са расли с пропаганда от медиите - точно за такива като Виктор говорех.

Член од
9 август 2007
Мислења
2
Поени од реакции
0
Никогаш не го порекнувај минатото,бидејки така ја порекнуваш иднината своја и иднината на твојот народ
МАКЕДОНИЈА ДО ГРОБ!!!

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Знам че можем да разговарјаме пријателски. Но е и истина че имаме тв'рде много обшта историја за да ја игнорираме. Лошото е че когато говорим не се чуваме. Честно, опитвам се да разбера и вашата гледна точка, и мислја че разбирам много от доводите ви за това или онова,но когато стигнем до документи нештата се променјат. И започват празните приказки, обидите и т.н.
А като говорех за младите дека са расли с пропаганда от медиите - точно за такива като Виктор говорех.
За таквите како мене? Јас сум растен со пропаганда од медиуми?
Сине, дали на наши телевизии(Македонски) се шират документарци за Антимакедонизмот во Бугарија? Никогаш. Јас еден таков документарец (На тема Антибугаризмот во Македонија) гледав пред 3 дена на ваша национална телевизија. А тоа, е медиумска пропаганда. ВИЕ, имате проблем со разграничување на реалното и пропагандното.
Плус, јас немам потреба да ти дадам тебе, или на било кој друг, било каков доказ или документ или што и да е, за начинот на кој што се чуствувам. Ако ти тоа не можеш да го сфатиш, а доаѓаш на македонски форум(значи кај мене дома) и пробуваш да ме убедиш дека јас не сум Македонец, биди среќен ако не испиеш клоца у гс, а не да испиеш неколку сочни пцовки.
Кога масите ќе се свртат и јас ќе дојдам на бугарски форум и ви кажувам дека вие сте фалични Македонци со медиумски испран мозок дека сте бугари(што сте, ама не е тоа тема на муабет), тогаш ти можеш слободно да го сториш истото што јас го правам. ЈАсно е?

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
aхој

Очигледно е дека ти или живеш во некој друг паралелен универзум, или некој кој те носел низ македонија така убаво ти го испрал мозокот што ти си створил тотално погрешна слика за македонија кој воопшто не соодветствува со реалноста.
Само колку да ти објаснам македонски народни песни на радио еден или за време на Ју радио Скопје (тоа државното) редовно секој ден имаше даваа по најмалку два саати дневно.
Значи секој ден во Македонија - 2 сати по една станица. Велико, нема што. Сега е почто исто, не лажем, от 10 станици, 5 на српски песни отпеват, а другите - и по мало македонски. Е за то велим. А за овај случај - човекот сам си признал - "концерт нема да видим ако одсвирим ти бугарски песми". Аз му велим, "ама во Бугарија им кажуваме, дека су македонски" ама он не жели и то е вистина.

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
ништо не велим

Od ragjanje ja imam slushano "Makedonsko devojche" na radio vo Makedonija ni sam ne znam kolku pati. Sme ja peele vo hor i na priredbi isto bezbroj pati. Mene me "terale" i Srbi i Crnogorci da im ja peam. Pesnata e poznata nasekade kako makedonska narodna pesna (traditional) i e edna od najubavite!

Pesnata e bezmalku makedonska etnichka himna peena od site Makedonci i ti velish bila zabraneta i bila "bugarska".

Only in your dreams :)))))
Е сега лажеш ти. Бугарска песма кажуваха они музичари, дека двириха цела ношт србска музика во Охрид испред сите ваши политичари, журналисти, полицајци, адвокати. Единствената македонска песма за цела ношт беше - "још два-три дела за да биде цела" другото српдко, ма на српски език. А ти дека си отпевал - добре, и аз сам ја отпевал, лошо ли е. И аз исто кажувам - дека е македонска народна песен. ама на, нјакој кај вас не ја сакат...

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Е сега лажеш ти. Бугарска песма кажуваха они музичари, дека двириха цела ношт србска музика во Охрид испред сите ваши политичари, журналисти, полицајци, адвокати. Единствената македонска песма за цела ношт беше - "још два-три дела за да биде цела" другото српдко, ма на српски език. А ти дека си отпевал - добре, и аз сам ја отпевал, лошо ли е. И аз исто кажувам - дека е македонска народна песен. ама на, нјакој кај вас не ја сакат...
Ok, jas lazham :)))))

Makedonsko devojche bila zabraneta i sekoj koj ja peel dobival po 20 kamshici na ploshtad :))))))))

"josh dva tri dela za da bide cela" e (naj)izvorna makedonska pesna shto ushte nerodeni deca ja znaat :))))))))))))

of mori majko....

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
e da de

Е какво сам кажувал, ама истата песен за Македонија ја отпевали и ја отпеват и во Б'лгарија ама не от 1991, а от уште по-рано, е текстот е мало различен на припевот, ама кај нас мислим да е нашиот вариант вистински, како кај вас - вашиот. И сега шо - те са македонски песни, проблеми нема, на истиот начин као тракијски, шопски, севрнјашки, родопски - кај нас е тако. Кај вас е доста различно, ама то си е вашата држава. Обаче сите знате шо отпеват нај-многу вашите радиостаници сега, па и преди 1991г. Дај тогаз коментар зошто е одбил бенда да одсвири македонски песни, а на следочекот, када сите политичари, обштинари и полицајци не бева во хотелот и "девојчето", и "езерото", дури и "назад, назад моме Калино" одсвириха... Море, сите тихо го кажувате, ама никој не сме да го силно извика.

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
е ти доказ

Е тако е било кај нас пре 100 години, ама сега и румуни и г'рци, и турци, да не говорим за македонци - Ви сакаме и признаваме. Пропуснах едни, ама ова реторика, као твојата е нихова - не сакат никој, сите су им криви. Ама да го знаш, док постои РМ за соседи ке има и грци, и Албанци, и бугари и срби. со тоа "не ви сакаме", само може едан дан сите они да ви одбијат и тогаз што. ке се сакаш сам себе. 21 век е човече, па огледај се и виж дека сме сите на Балканот и дека су лугето во Европа. И зашто - зарад таквиз као тебе, дето не сакат никој и секи му е крив. А дали знаш шо означава "комплексар"?...

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.690
Поени од реакции
48.908
Значи секој ден во Македонија - 2 сати по една станица. Велико, нема што. Сега е почто исто, не лажем, от 10 станици, 5 на српски песни отпеват, а другите - и по мало македонски. Е за то велим. А за овај случај - човекот сам си признал - "концерт нема да видим ако одсвирим ти бугарски песми". Аз му велим, "ама во Бугарија им кажуваме, дека су македонски" ама он не жели и то е вистина.
ИИИ еве го него пак со музиката се фати.Пич сум ти кажал еднаш и еве пак ке ти кажам---Радиостаниците што пуштаат Српско пуштаат и Бугарска изворна музика(Планета ТВ)а.к.а.курви со микрофони+Азис а.к.анајгуљам пичsd Зошто не кажеш нешто против тоа што се пушта Бугарска музика....

Член од
18 јули 2007
Мислења
107
Поени од реакции
0
опаалла

Опала-тралала, както кажува Карлсон, кој живи на кровот...
Пуштат, направо, по цел дан - за 5 месеци как пак не повече од 10 бугарски песни не чув, само српско бе бате, македонско - тук таме, на чист српски отпеваха...
А за твојот лјубим Азис. ами проект'т "АЗИС", е многу по-мал'к вариант на проекта "ТАТУ", но ногу добар. Сега веке му дојде краја, а оно дека сичко е фалц и реклама получи нај-зад доказ миналата неделја, кога му се роди првото дете на овај "педер". Читај мало. А дека не го желим и аз, шо да правим като други го сакат како пева и како прави шоу.

Kajgana Shop

На врв Bottom