Дали Исус навистина воскреснал?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
komedijaa si navistinaaa jas ti dadov biblsiki teskotvii i sakam tiee da gi analiziraas ane drugiii da analiziras
Јас не цитирав јас други текстови. Јас цитирав од истото поглавје (истата глава, на англиски: chapter) од која што и ти цитираше и ти покажав дека во истото поглавје од кое што ти цитираше апостол Павле јасно и експлицитно вели дека Исус бил распнат и воскреснал:

„Зашто, ви го предадов најнапред она, што го бев и примил: дека Христос умре за нашите гревови, според Писмата, и дека е погребан и дека воскресна на третиот ден“ (1 Коринтјаните 15:4, Библијата)

Забележи дека 1 Коринтјаните 15-то поглавје го напишав со задебелени букви, со цел да убидиш дека тоа е истата библиска книга и истото поглавје од кое што и ти цитираше. Значи комплетно истиот текст, освен се разбира ако немаш Библија при рака и ги копи-пејстираш библиските цитати вон контекст од некое исламистичко антихристијанско пропагандно брошурче.

.. zosto isuss im prijdol na ucenicitee, i prasanjeto bese dali so duhovno telo ili so negovoto covecko fizivko telo dojdee.. toaa saakam da go analiziras i da pojasniss. zasto jadel zasto pobaraal da go doprat so koja cell
Исус дошол со духовно прославено и физичко тело. Значи Исус не бил само дух, туку имал и тело. Терминот „духовно тело“ го содржи и зборот тело, кое го претставува физичкото. Духовите немаат тела, а Исус имал. Затоа и можеле да го допрат, затоа можел и да јаде и сл.
Значи проблемот во исламистичкото разбирање на терминот „духовно тело“ е тоа што муслиманите под тоа разбираат само „дух“, без тело. Но христијаните не разбираат така.

38 А Тој им рече: „Зошто сте збунети? И зошто се јавуваат сомненија во вашите срца?
39 Погледајте ги Моите раце и Моите нозе - Јас Сум Истиот! Допрете Ме и видете, зашто духот нема месо и коски, а како што гледате Јас имам.”

40 И кога го рече тоа, им ги покажа рацете и нозете.
41 А бидејќи тие од радост уште не веруваа, туку се чудеа, им рече: „Имате ли тука нешто за јадење?”
42 И Му дадоа парче печена риба и мед со саќе. 43 Тој го зеде и јадеше пред нив
Се надевам сега ти е појасен овој извадок од Библијата. Значи тука Исус јасно им укажува дека не е дух, ниту привидение, туку сака да им докаже дека навистина воскреснал. Затоа и им вели да го пипнат, за да се уверат дека Неговото тело воскреснало.
Патем, дали знаеш од која библиска книга (од кое евангелие) е овој текст што си го цитирал со цел да докажеш дека Исус не воскреснал?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
За да воскресне би требало да умре прво.
Кој е доказот дека Исус умрел на крстот?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Јас не цитирав јас други текстови. Јас цитирав од истото поглавје (истата глава, на англиски: chapter) од која што и ти цитираше и ти покажав дека во истото поглавје од кое што ти цитираше апостол Павле јасно и експлицитно вели дека Исус бил распнат и воскреснал:

„Зашто, ви го предадов најнапред она, што го бев и примил: дека Христос умре за нашите гревови, според Писмата, и дека е погребан и дека воскресна на третиот ден“ (1 Коринтјаните 15:4, Библијата)

Забележи дека 1 Коринтјаните 15-то поглавје го напишав со задебелени букви, со цел да убидиш дека тоа е истата библиска книга и истото поглавје од кое што и ти цитираше. Значи комплетно истиот текст, освен се разбира ако немаш Библија при рака и ги копи-пејстираш библиските цитати вон контекст од некое исламистичко антихристијанско пропагандно брошурче.

Исус дошол со духовно прославено и физичко тело. Значи Исус не бил само дух, туку имал и тело. Терминот „духовно тело“ го содржи и зборот тело, кое го претставува физичкото. Духовите немаат тела, а Исус имал. Затоа и можеле да го допрат, затоа можел и да јаде и сл.
Значи проблемот во исламистичкото разбирање на терминот „духовно тело“ е тоа што муслиманите под тоа разбираат само „дух“, без тело. Но христијаните не разбираат така.

Се надевам сега ти е појасен овој извадок од Библијата. Значи тука Исус јасно им укажува дека не е дух, ниту привидение, туку сака да им докаже дека навистина воскреснал. Затоа и им вели да го пипнат, за да се уверат дека Неговото тело воскреснало.
Патем, дали знаеш од која библиска книга (од кое евангелие) е овој текст што си го цитирал со цел да докажеш дека Исус не воскреснал?
ti blagodaraam na odgovorott sto tolku si se izmacil da pojasniss sto se odnesuvaa na tekstovite sto ti gi postirase se kontradiktorini edniot so drugioott se razbiraa deka se od isto poglavjee , setoo toaa mi jasno
normalno dekaa i apostotlot pavlee toa go zboruvaa jas ne rekov nisto sprotivno toaa e vaseto veruvaanje deka bil rapsnatt umren pa voskresnaat..
no sto stanuvaa so oviee tekstovi od pavle, od istoto poglavjee kade veli dekaa ako umre so svoeto fizicko telo potoaa se voskresnuva duhovno telo,42 Така е и со воскресението на мртвите; се сее во распадливост, воскреснува во нераспадливост;
43 се сее без чест, воскреснува во слава; се сее во слабост, воскреснува во сила; 44 се сее природно тело, воскреснува духовно тело

Но, некој ќе праша:”Како воскреснуваат мртвите? И во какво тело ќе дојдат?

36 Неразумен човеку, она што го сееше ти, не оживува, ако не умре.
37 И што сееш, не го сееш телото што ќе биде; туку голо зрно, било пченично или од нешто друго.
38 А Бог му дава тело, какво што сака; и на секое семе негово тело.
39 Не е секое тело исто тело: туку друго е човечкото, и друго е животинското тело, и друго е телото на птиците, и друго на рибите.
40 Има и небесни тела и земни тела, но друг е сјајот на небесните тела, друг на земните.
41 Друг е сјајот на сонцето, а друг е сјајот на месечината; а друг е сјајот на ѕвездите, зашто ѕвезда од ѕвезда се разликува по сјајот.

jas kako sto znamm i kako sto mi dava mojata logikaa ako nekoj umree paa i da voskresnee sigurnooo bi dosol so duhovno telo , nikako so negovoto fizicko telo da bidime jasnii , paa istoto i za isuss ako umrel sigurno ke dojdel so duhovnoto telo i ne ke mozele da go doprat nitu ke mozlel da jade,, setoo toaa sto toj im prijdol na ucenicite e da im dokazii dekaa nee umren zatoaa i im dokazuvaa i im veli da go dopraat da mu dadat da jade se so cel da im dokazi deka e ziv i nee umren . dali sme jasniii priatelcee znam dekaa toaa sie vase veruvaanje i ne vi osporuvam vo toaa terajte onaka kako sto si mislitee deka treba da veruvaate, no priatelcee ako isuss bil umren pa voskresnat kako sto velitee togas bi trebalo da dojde duhovno ne moze istovremeno i so duhovno i so fizicko telo., no naprotiv toj im dosol so negovoto fizicko telo toaa e dokazanoo vo tekstot sto ti go prativ ,, i navistinaa me interesiraa zasto lazis kogaa vo toj tekst vnimatelno ako go procitaas ke uvides dekaa isuss im veli dekaa nee duh,,,, kako veli;;Допрете Ме и видете, зашто духот нема месо и коски, а како што гледате Јас имам,,
zosto toaa go veli?
no ti pogore ni tvrdiss deka isus dosol i so duhovnoto i so negovoto telo no vidi kako isus im objasnuvaa na apostoliteee;Допрете Ме и видете, зашто духот нема месо и коски, а како што гледате Јас
имам,, ednostavno kako sto jas razbiram im dokazuvaa deka nee duh, deka e istiot toj i deka ne dosol so duhovno telo a ne kako sto ti ni objasnuvaas.,,, mozebi e taka nie muslimanite ne razbiraame vie hristijanite razbiratee, vo red taka neka bide .. no logicno e ako nekoj umre pa voskresnee ke se pojavi so duhovno telo no nikako so svoeto fizicko telo .sepak toaa e vaseto veruvaanje .

)))) nee priateelce ne mie pojasenn voopstoo, ako jasno im ukazuvaa deka nee duh nitu prividenie, kako mozee da se veruvaa dekaa e umren pa voskresnat . umrenitee se pojaavuvaat samo kako duh no isus ne se pojavil takaa, kako sto viee go tolkuvaate toa,

)))
se razbira deka znam dostapna mie cela biblijaa i sekade ako covek se potrudi da najde dostapna e za sekogo zarem nee takaa,,
da priatelce toj e izvadok od evangelie na luka 24/37/42 i kolku za inforamcii od tuka se sluzam. http://www.mkbible.net/biblija/index.php...... da nee grsnaa ova bilijaa togaas da baraam nekoja drugaa biblija .

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
se razbira deka znam dostapna mie cela biblijaa i sekade ako covek se potrudi da najde dostapna e za sekogo zarem ne e takaa,,
da priatelce toj e izvadok od evangelie na luka 24/37/42
Дали според тебе е веродостоен текстот на евангелието по Лука? Дали веруваш дека тоа што е напишано таму е вистина?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Дали според тебе е веродостоен текстот на евангелието по Лука? Дали веруваш дека тоа што е напишано таму е вистина?
spored mene priatelce celata bilijaa ne samo evangelie na luka tuku bukvalno cela biblija ,, se naogaaat i vistini i nevistini tekstovi, , izmenetaa e svetata knigaa na bogaa dadena na isus , taka da vo ovaa deneesnaa biblija e izmeneta od oniee kretori na ovaa biblija pisuvajki verodostojni i neverodostojni, tekstovi,, vistini i nevistini, kojaa e baziranaa vrs mislenja i kontradiktornosti a ne vrz nauka i ubeduvaanja.smetajki go isus ramnpraven na boga , a voedno go proglasivte i i za negov sin. niee kako muslimani sme dolzni da ja kazuvaame vistinata kolku i da e gorclivaa, od vistinata ne se bega .

o sledbenici na knigataa (evrei i hristijani)ne preteruvajte vo verata vasa i za boga samo vistina zboruvajte, isa(isus) sinot merjemin(marija) e bozji verovesnik, i.t.n.............................................................................4/171.8

da priatelcee kuranot e govor koj ja odelluvaa vistinata od nevistinataa.. tokmu preku negovata sveta knigaa vi ja objasnuvaa seta vistinaa za koja vie stanavte delnicii i taa e kniga so vistina kako potvrda za knigite prethodno objaveni i nad niv ke bdee i sekogas ke ja kazuvaa vistinata, pa koj saka neka veruvaa , sekoj so svojata religija mir so tebe pozdrav.

let 3 postavi interesno prasanjee navistina i mene me zanimaa koje e dokazot deka isus umrel na krstot?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
spored mene priatelce celata bilijaa ne samo evangelie na luka tuku bukvalno cela biblija ,, se naogaaat i vistini i nevistini tekstovi,
А од каде знаеш т.е. по кој критериум одредуваш кои се вистинити цитати, а кои се невистинити?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
znam i veruvaam deka ova denesna biblija e izmeneetaa nee onaa daddenaata na isus, i spored menee celosnoo ja ostranuvaam i slobodno mozam da recam deka nee sveta knigaa tuku samo covecka, izmesana so bozji i covecki zborovii site tiee evagelija se izmenati , menuvani dodavani i so menuvaanje na zborovite so priblizni na niv, go menuvale i raspnuvanjeto na nastanite na isus, i negovite zborovi onaka kako sto na niv im odgovaraalo, a toj obicaj sto zaziveeal kaj niv, se prenel i kaj prvata generacija , pa se prodolzil na ftorata it.n
se dodeka ne se prosiril do taa mera sto onie koi ja sledat hrstijanskata vera mnogu dobro go zapoznale ovoj niven obicaj.,ovaa denesna bilija e prepolna so protiv recnosti, zamisli vo torata e navedena prikazna za smrtta na mojsej i negoviot pogreb kako sto veli ( i gospod mu rekol;;; i tamu mojsej umrel)ovde pisuvacot govori vo treta forma,, da e denesnata tora objava na mojsej bi se govorelo barem na edno mesto vo prvo lice, zarem nee takaa. istoto i so evagelijata denesni imame protiv recnosti spomnati se kazuvanja za raspnuvanjeto na isus pa opisan e denot koga e umren pa koga bil pogreban od sto se zaklucuvaa jasen zaklucok deka vsusnost ovaa knigaa nee vistinskoto evagelie sto mue objaven na isuss, tuku pisuvaano posle nego., i so pravo tvrdam deka nee bozjo nadohnaniee tuku covecko, nebesna knigaa koja mora da se sledi e samo onaaa kojaa e pisuvaana so posredtvo na verevosenik i koja po toaa do ovaa denesnica e so neprekinat lanec na prenositeli i bes izmeni .

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
znam i veruvaam deka ova denesna biblija e izmeneetaa ne e onaa dadenata na isus, i spored mene celosno ja ostranuvaam i slobodno mozam da recam deka ne e sveta knigaa tuku samo covecka, izmesana so bozji i covecki zborovii site tie evagelija se izmenati....
Ако си навистина доследен до ова што го тврдиш, ако навистина веруваш дека денешната Библија е изменета и ако навистина целосно ја отстрануваш и ако навистина веруваш дека сите евангелија во неа се изменети, тогаш зошто се повикуваш на, според тебе, неверодостојните цитати од евангелијата:

39 Погледајте ги Моите раце и Моите нозе - Јас Сум Истиот! Допрете Ме и видете, зашто духот нема месо и коски, а како што гледате Јас имам.”
Ако евангелијата се менувани и ако ти целосно ја отстрануваш Библијата како неверодостојна, тогаш од каде знаеш дека Исус го рекол ова што ти го цитираш?
Зошто се повикуваш на книга која и самиот ја веруваш за фалсификувана?
Зарем не е тоа малку неразумски и контрадикторно?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
corbadzijaa jas zboruvaam od bibliski aspektt nema vrska dali sum dosleden na ona sto go tvrdam deka se nevorodostojnii ,, i samitee citati od biblijata ukazuvaat na nevorodostojnostaa , i kontraditornostaa , samata biblijaa od edna stranaa vi ukazuvaa deka isuss e umren pa voskresnaat, a od drugaa stranaa vi ukazuvaa deka ne e umren i ne e voskresnaat , pa ti samiot uvidija neverodostojnostaa, , i ti veruvas deka kuranot e neverodostoja a ni iznesuvaas kuranski tekstovii, zarem nee taka...
od druga stranaa tiee teksovii sto ti gi nasociv jas neznam deka se od isus , no siguren sum deka se od treto lice prenesenoo kolkue verodostojno samo bog znae . menee mi bese celtaa da se objasnii toj tekst dali e verodostoeen kako sto velis ili ne, zs vo toj tekst jasno ni veli deka isus nee umren zs dosol so coveckoto telo ane so duhovnoto. dali se razbiramee .kontradiktornost vo biblijata ima mngouu, da ne gi nabrojuvaam sto ja ukazuvaa nevorodostonosta .
vo gore navedeniot bibliski tekst od pavlee prvo poslanie do korintjanite, ni objasnuvaa deka isuss umrel so svoeto fizicko telo, i potoaa voskresnat so duhovno telo... zarem nee taka priatelee.
noo vo drugiov tekst go imas pogore, se ukazuvaa na toaa deka isus im se pojavil so fizickoto telo , no ne so duhovnoto ,, zarm nee kontradiktorno ova, koja so pravo razumen covek ke svati deka isus im ukazuva na ucenicitee deka nee umren i deka nee voskresnaat zs ako umrel i voskresnal ke se pojavi duhovno., izgleda zaboravile da go izmenaat ovoj tekst ili da dodadat drugi zborovi.
vo vrska so temataa oviee tekstovi od samata biblijaa ukazuvaat na toaa deka isus nee voskresnat .a kuran kerim samo ja obelodenuva vistinata.

zatoaa kako verodostojnaa za mene ja zemam poslednata bozja objava na boga kuran kerim , kadeee veli;;;
a tebee o Muhamed! ti objavivme kniga samo vistinaa, da gi potvrdi knigite pred toa objaveeni i nad niv da demnee'''

ovaa e knigaa cuvaar na prethodnitee knigi i toj kon niv e iskren i ja obelodenuvaa vistinata kojaa svesno ili nesvesno go imaa vo poranesnite knigi dodadeni i menuvaani , i ja podrzuvaa vistinataa, a lagaata ja iznesuva na videlina i ja otfla.,, ja isvrluvaa seta laga i iskrivuvaanje vo niv ,, zatoaa bog vo kuran kerim ve ukoruva i veli;
tesko na tie sto so svoi race pisuvaat kniga , a potoa velat; eve ova e od boga' za da izvlecat neznacitelna korist za toa, i tesko nim za ona sto naivnite race pisuvaat, i tesko i tesko nim sto na toj nacin zarabotuvaat!(el bekare79.)

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Дали Исус воскреснал?

Човече па какво е ова прашање.. па нормално дека НЕ!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
corbadzijaa jas zboruvaam od bibliski aspektt nema vrska dali sum dosleden na ona sto go tvrdam deka se nevorodostojnii
Има врска. Неразумски, нелогично и контрадикторно е да се повикуваш на одредени аргументи за да докажеш некоја теза кога и самиот велиш дека тие аргументи на кои што се повикуваш не се вистина.
Смешно.

--- надополнето ---

Дали Исус воскреснал?

Човече па какво е ова прашање.. па нормално дека НЕ!
А што се случило со Неговото тело? Каде исчезнало?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Има врска. Неразумски, нелогично и контрадикторно е да се повикуваш на одредени аргументи за да докажеш некоја теза кога и самиот велиш дека тие аргументи на кои што се повикуваш не се вистина.
Смешно.

--- надополнето ---

jas ne veruvaam vo ova denesna biblija noo nee temaa toaa tuku dali voskresnal isus,, jas ti iznesov biblski tekst kade sto toaa samata biblija go negiraaa, ,, od edna strana se veli deka umrel pa voskresnal a od druga strana indirektno go negira toaa.. zaostoe toaa taka?koja e vistinataa,, navistina nemas odgovor na toaaa.. evangelie na luka 24/37/42,, , (i da zavrsimee so kraen zborr..) ako umrel i voskresnal relano e da se pojavi so duhovno telo no toaa isus ne go storil i ne se pojavil so duhovno telo i im ukazuvaal deka nee duh, deka e samo covek koj imaa covecki potrebii,, jasno im ukazal dekaa nee umren nitu voskresnat.
kraen citat ,,, toaa sto viee sakate da mu prepisitee, nesto sto ne mu dolikuva toaa e druga rabotaa veruvajteesi kako sto vi odgovaraa vam no od vistinata nema begaanje ,i kolku da e goclivaa isplivuva na videlina , .

imas odgovor i stalnoo od nasa strana e odgovoreno , , odgovorot e vo kuran kerim. pa koj saka neka veruva koj saka ne mora
55. Кога Аллах рече: “О Иса, навистина, ќе те земам и ќе те воздигнам кон Мене, и ќе те очистам од оние кои не веруваат и ќе определам оние кои те следат да бидат над оние кои не веруваат, на Денот суден. Потоа Мене ќе ми се вратите па ќе ви пресудам за она за што станавте деленици!”
56. А што се однесува, пак, до оние кои не веруваа ќе ги казнам со казна жестока и на овој свет и на Ахирет; ќе немаат свои поддржници!
157. и заради изјавата нивна: “Да, ние, навистина, го убивме Христа,” Иса, синот на Мерјем, Аллаховиот пејгамбер. Не го убија и не го распнаа! Туку тоа им се причини. А оние кои, навистина, не се согласија во тоа, во сомненевање се: ништо не знаеја за него, само се сомневаа... Не го убија сигурно,
158. туку Аллах го дигна кон Себе. Аллах е Силен и Мудар

--- надополнето ---

За да воскресне би требало да умре прво.
Кој е доказот дека Исус умрел на крстот?

let postavi prasanje i menee me zanimaa moze odgovor.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Смешно.

--- надополнето ---

Па не постоел човече! ахахахха штом не постоел не ни воскреснал! а од друга страна.. најди го бе ако постоел.. еве еден човек пред некоја недела најде шајка, што валјда била од Исус.. А замисли на шајката да имаше коска од петата и таа да беше на Исус! Какво воскреснување ќе беше тоа а?

Ај бе не се глупирајте религијата одамна си ја исполнила својата задача. ја не знам шо толку се згнувате по такви бабини деветини!

И Чорбаџи.,, слушај го другарчево ел-кевсер шо ти пишува.. боље смисла за христијанство има од мене и од тебе. ако е муслиман.. Ел_Кевсер бравос!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Па не постоел човече! ахахахха штом не постоел не ни воскреснал! а од друга страна.. најди го бе ако постоел..
Дали знаеш што значи глаголто „воскреснал“? Тоа значи дека оживеал и дека повеќе не е мртов. Тогаш како очекуваш некој да ти најде коска или парче месо од Него?
Исус воскреснал и заедно со Неговото воскреснато тело Тој отишол во Небесното Божјо царство.
Затоа е невозможно да биде најдено неговото воскреснато тело. Но интересно е што истото не можеле да го најдат и во 1ви век. Римјаните упорно го барале Христовото тело со цел да го изнесат пред христијаните им да им докажат дека Исус не воскреснал и еднаш за секогаш да ја загушат таа тогашна ерес, но не успеале да го најдат. Очигледно е дека немало ни трага од Христовото тело. Никој немал мотив да го украде или сокрие. Доколку немаме атеистички предрасуди, едниствено разумно објаснување е дека Исус навистина воскреснал.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Дали знаеш што значи глаголто „воскреснал“? Тоа значи дека оживеал и дека повеќе не е мртов. Тогаш како очекуваш некој да ти најде коска или парче месо од Него?
Исус воскреснал и заедно со Неговото воскреснато тело Тој отишол во Небесното Божјо царство.
Затоа е невозможно да биде најдено неговото воскреснато тело. Но интересно е што истото не можеле да го најдат и во 1ви век. Римјаните упорно го барале Христовото тело со цел да го изнесат пред христијаните им да им докажат дека Исус не воскреснал и еднаш за секогаш да ја загушат таа тогашна ерес, но не успеале да го најдат. Очигледно е дека немало ни трага од Христовото тело. Никој немал мотив да го украде или сокрие. Доколку немаме атеистички предрасуди, едниствено разумно објаснување е дека Исус навистина воскреснал.
Абе види ја нема што да кријам,, атеист сум со си сеа што.. тоа ти е.. али те молам одговори ми .. си учел физика, хемија, математика, социологија, психолохија во школо?

Kajgana Shop

На врв Bottom