Дали Исус Христос ќе дојде по втор пат?

Член од
6 април 2017
Мислења
333
Поени од реакции
447
Веруваш дека Исус ќе дојде и ќе ги казни безбожните?
Што мислиш за тоа?
Всушност безбожните сами себе ќе се казнат бидејќи не поверувале во единствената личност која можела и сакала да ги спаси-Исус Христос!
Оти Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него. Кој верува во Него – нема да биде суден, а кој не верува, тој е веќе осуден, оти не поверувал во името на Единородниот Син Божји. А овој суд е за тоа што Светлината дојде на светот, но на луѓето им омиле повеќе мракот отколку светлината, оти нивните дела беа лоши. Зашто секој, што прави зло, ја мрази светлината и не оди кон светлината, за да не бидат осудени неговите дела, оти се лукави. А оној што твори вистина, оди кон светлината, за да се видат неговите дела, бидејќи се по Бога извршени.«
Јован 3:17‭-‬21 MK1990

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.062
Всушност безбожните сами себе ќе се казнат бидејќи не поверувале во единствената личност која можела и сакала да ги спаси-Исус Христос!
Оти Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него. Кој верува во Него – нема да биде суден, а кој не верува, тој е веќе осуден, оти не поверувал во името на Единородниот Син Божји. А овој суд е за тоа што Светлината дојде на светот, но на луѓето им омиле повеќе мракот отколку светлината, оти нивните дела беа лоши. Зашто секој, што прави зло, ја мрази светлината и не оди кон светлината, за да не бидат осудени неговите дела, оти се лукави. А оној што твори вистина, оди кон светлината, за да се видат неговите дела, бидејќи се по Бога извршени.«
Јован 3:17‭-‬21 MK1990
Значи некој ако не е роден во христијанската земја или родители треба да е казнет?
Или некој кој логично заклучил дека Исус не е Бог?
Што мислиш ти лично за ова? Мислиш дека е морално некој да биде казнет за ова?
Инаку која е казната?

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Ако некој влегува со некаква теза, треба и да ја брани истата. Членот погоре кажа дека е и научно докажано дека сите луѓе потекнуваат од еден брачен пар:

затоа и му барам да го прикачи тоа истражување и да научиме и ние по нешто.

Не ми подметнувај нешто што не сум спомнал, не спомнав ни еволуција ни дарвинизам. Вие спомнувате дека Библијата е книгата на вистината, ако е така бујрум дајте докази.
Автоматски споено мислење:

Ставовите надвор од неговото поле на истражување на го интересираат факултетот, т.е побрзо ќе го избркаат ако направи некаков сексуален скандал, или ако зборува нешто што не сакаат да слушнат како што му се противат на Питерсон, отколку ако тропаш зелени како настанал човекот.
И Терзин мисли исто, никогаш нема да докаже, нешто друго треба да е побитно.
И во тој контекс дури мислам дека Тетзин можеби и не верува буквално, но сватил нешто друго....

"Атеизам је неприродно стање човека које доводи до многих патолошких манифестација како индивидуално, тако и на нивоу целог друштва."

Со ова скроз се слагам, било каква духовна пракса е подобра него мртвилото и дисфункцијата на материјализмот.

Така да, знаеш дека не може да докаже, остајте го да си верува во љубов.

Проблемот е што Филип мислел дека соговорници за Исус ќе си најде, и не е спремен да исхендла милитантни атеисти, но Филипе и ова ти е добра вежба!

Член од
6 април 2017
Мислења
333
Поени од реакции
447
Значи некој ако не е роден во христијанската земја или родители треба да е казнет?
Или некој кој логично заклучил дека Исус не е Бог?
Што мислиш ти лично за ова? Мислиш дека е морално некој да биде казнет за ова?
Инаку која е казната?
Кој секому ќе му даде според неговите дела: живот вечен на оние, кои со трпение во добрите дела бараат слава, чест и бесмртност; јарост, пак, и гнев на оние, што ѝ упорствуваат на вистината, а се покоруваат на неправдата. Мака и тага на секоја душа човечка, која прави зло, а најнапред на Јудеец, потоа и на Елин. Слава и чест и мир на секого, што прави добро, прво на Јудеец, а потоа и на Елин; зашто Бог не гледа на лице. Оние, што згрешиле без Закон, без Закон ќе загинат; а оние, што згрешиле при Закон, според Законот ќе бидат и судени, бидејќи пред Бога не се праведни оние, што го слушаат Законот, а ќе бидат оправдани само оние, што го исполнуваат Законот; зашто незнабошците, немајќи Закон, сами од себе вршат сѐ по законот; тогаш тие, иако немаат Закон, сами во себеси се закон; поради тоа што делото на Законот е напишано во нивните срца, та затоа се управуваат според Законот, бидејќи нивната совест им сведочи за тоа, и нивните мисли помеѓу себе се обвинуваат или оправдуваат во оној ден, кога, според моето благовестие, Бог преку Исуса Христа ќе ги суди тајните на луѓето.
Римјаните 2:6‭-‬16 MK1990
Овде јасно се кажува дека Бог ќе суди според светлината која секој ја примил од него.Има муслимани кои иако не знаат за Христа ги држат божјите заповеди, богобојазни се и праведни, а има Христијани кои се полоши од ѓаволот.И што, името ли ќе ги спаси?Никако!
Мнозина ќе ми речат во оној ден: ‚Господи, Господи, не во Твое ли име пророкувавме? И зар во Твое име бесови не изгонувавме? И не во Твое ли име многу чуда правевме?‘ И тогаш Јас ќе им кажам: ‚Никогаш не сум ве познавал; бегајте од Мене вие што правите незаконски дела!‘
Матеј 7:22‭-‬23 MK1990
Бог ќе суди според тоа колку знаењето што сме го стекнале за него ќе го употребиме во секојдневниот живот.Секако тоа нема да не оправда доколку намерно остануваме во незнаење и во мрак!
Казната е вечна смрт, наградата е вечен живот:
!Оти, платата, што ја дава гревот, е смрт, а дарот Божји е живот вечен во Христа Исуса, нашиот Господ.
Римјаните 6:23 MK1990

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
И Терзин мисли исто, никогаш нема да докаже, нешто друго треба да е побитно.
И во тој контекс дури мислам дека Тетзин можеби и не верува буквално, но сватил нешто друго....

"Атеизам је неприродно стање човека које доводи до многих патолошких манифестација како индивидуално, тако и на нивоу целог друштва."

Со ова скроз се слагам, било каква духовна пракса е подобра него мртвилото и дисфункцијата на материјализмот.

Така да, знаеш дека не може да докаже, остајте го да си верува во љубов.

Проблемот е што Филип мислел дека соговорници за Исус ќе си најде, и не е спремен да исхендла милитантни атеисти, но Филипе и ова ти е добра вежба!
Во суштина религиите ги прават најголем дел од конфликтите, не материјализмот.
Материјалистички може совршено да се живее ако имаш добри земски закони и ако истите се почитуваат. Етичките норми треба да се почитуваат независно на религија/раса/социјален статус.

Нема врска милитантни или не знам какви атеисти, помилитантна е религијата што ти кажува верувај во ова и не смееш да размислуваш од се друго.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Во суштина религиите ги прават најголем дел од конфликтите, не материјализмот.
Материјалистички може совршено да се живее ако имаш добри земски закони и ако истите се почитуваат. Етичките норми треба да се почитуваат независно на религија/раса/социјален статус.

Нема врска милитантни или не знам какви атеисти, помилитантна е религијата што ти кажува верувај во ова и не смееш да размислуваш од се друго.
Гледаш црно бело, и ја опипав дали е Филип милитантен во религиозноста, дали планира да прави крстоносна војна, дали он ќе суди со меч, се разбравме брзо дека човекот е во љубов, ја уопште библијата не ја сметам за книга на факти туку на мудрост напишана во метафора.

На Филип не му смета моето, мене не неговото, му дава смисла во животот верувањето.

И има само еден закон, универзален Златното правило.. Не им прај на другите ко што не сакаш тебе, Прај на другите ко што сакаш тебе, ко што сакаш на своето дете.... тоа се сите 10 заповеди во една...
Проблемот е ако тебе тоа во срце не ти е разбудено, отиде во дисфункцијата, па мора земска книга да ти кажува како да се понашаш и казни да ти мава.

Мене Филип помалку ме загрижува од тебе и становниците на Мидл Еарт, но среќен сум што кај него Исус веќе дошол.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Гледаш црно бело, и ја опипав дали е Филип милитантен во религиозноста, дали планира да прави крстоносна војна, дали он ќе суди со меч, се разбравме брзо дека човекот е во љубов, ја уопште библијата не ја сметам за книга на факти туку на мудрост напишана во метафора.

На Филип не му смета моето, мене не неговото, му дава смисла во животот верувањето.

И има само еден закон, универзален Златното правило.. Не им прај на другите ко што не сакаш тебе, Прај на другите ко што сакаш тебе, ко што сакаш на своето дете.... тоа се сите 10 заповеди во една...
Проблемот е ако тебе тоа во срце не ти е разбудено, отиде во дисфункцијата, па мора земска книга да ти кажува како да се понашаш и казни да ти мава.

Мене Филип помалку ме загрижува од тебе и становниците на Мидл Еарт, но среќен сум што кај него Исус веќе дошол.
Немаш видено милитантни атеисти, па затоа нас не мешаш со нив :icon_lol:

Член од
6 април 2017
Мислења
333
Поени од реакции
447

Milo mi e sto barem eden covek ovde razbra deka ne sum opasen po zivot!Ti blagodaram.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513

Значи пак доаѓаме до моментот дека не ни требаат приказни и бајки од типот на религиите, ако навремено се воспитуваат луѓето во духот на основите етички правила. Сосема ни се доволни земските закони и казни, не ни треба некој измислен лик кој „гледа се“ и ако не го слушаш ќе те казни.
Филип може да си верува во што сака никој не му го оспорува тоа се додека тие басни и лудории си ги чува за себе, моментот кога ќе почнеш да влијаеш на останатите луѓе со твоите ставови треба да си спремен да го браниш своето мислење со факти.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Немаш видено милитантни атеисти, па затоа нас не мешаш со нив :icon_lol:
Ко ќе размислам прав си, милитантен е Орк. :)

Значи пак доаѓаме до моментот дека не ни требаат приказни и бајки од типот на религиите, ако навремено се воспитуваат луѓето во духот на основите етички правила. Сосема ни се доволни земските закони и казни, не ни треба некој измислен лик кој „гледа се“ и ако не го слушаш ќе те казни.
Филип може да си верува во што сака никој не му го оспорува тоа се додека тие басни и лудории си ги чува за себе, моментот кога ќе почнеш да влијаеш на останатите луѓе со твоите ставови треба да си спремен да го браниш своето мислење со факти.
Значи по тебе, не треба да постои подфорум религија? Затвараме цркви храмови?

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Ко ќе размислам прав си, милитантен е Орк. :)

Значи по тебе, не треба да постои подфорум религија? Затвараме цркви храмови?
Напротив, не ги затвораме туку ги третираме рамноправно со останатите бизниси и ќе си ги плаќаат сите даноци што ги плаќаме останатите.
Исто и имотот, ако немаат пусулче како го имаат купено, ќе остане на државата, а потоа може да си го откупат по државна цена за дадениот регион.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Напротив, не ги затвораме туку ги третираме рамноправно со останатите бизниси и ќе си ги плаќаат сите даноци што ги плаќаме останатите.
Исто и имотот, ако немаат пусулче како го имаат купено, ќе остане на државата, а потоа може да си го откупат по државна цена за дадениот регион.
Може, бори се за тоа слободно, но не барај луѓе да не си разговараат за религија, исто ко шо ја не барам клуч на теми СДСМ, ВМРО, Левица, Манчестер Јунајтед, Арсенал ..

H

Hyperion VI

Гостин
Може, бори се за тоа слободно, но не барај луѓе да не си разговараат за религија, исто ко шо ја не барам клуч на теми СДСМ, ВМРО, Левица, Манчестер Јунајтед, Арсенал ..
Гледам дека христијаните се многу поотворени за дебатирање,
за разлика од некои нивни антидотови,
кои си сакаат само монолози во своите теми.

Сепак се извинувам на @filip007 и @liberij ,ако сум звучел преконтрадикторно и грубо.

Сѐ беше со цел да се отвори дебата.
И @ПрофаундлиСтупид мора тука да го поздравам оти е фино дете,не за друго :)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Гледам дека христијаните се многу поотворени за дебатирање,
за разлика од некои нивни антидотови,
кои си сакаат само монолози во своите теми.

Сепак се извинувам на @filip007 и @liberij ,ако сум звучел преконтрадикторно и грубо.

Сѐ беше со цел да се отвори дебата.
И @ПрофаундлиСтупид мора тука да го поздравам оти е фино дете,не за друго :)
Да, христијани бар одма даваат цитат кај е спасот, за разлика од некој шо ти хинта за еликсирот и не ти го дава! :)

Туку мама викаше оти сум и убаф, после видов дека ме лажела... ја, Лестер, Рон... имаме многу заедничко....

To be truly effective, you must be ugly ...

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Тие што ги имаш наброено си плаќаат даноци, религииве се привилегирани.

Kajgana Shop

На врв Bottom