Гуми (пневматици)

A

Avenger99

Гостин
https://m.youtube.com/results?q=winter vs summer tires dry&sm=3
Изгледајте го видеото сите што возите летни пневматици во зима, особено обрнете внимание на крајот.[DOUBLEPOST=1483893270][/DOUBLEPOST]
Воопшто ме прочита или само да истрескаш нешто? Кај реков дека е исто?
Никаде тебе не сум те цитирал како прво. Како второ со самото тоа што 9 години летни гуми возиш во зима и си го ограничуваш возењето, ваму не одам таму не одам затоа и остануваат по превоите низ Македонија.
Како трето било која димензија на автомобилски гуми да возиш за 250 евра се наоѓа зимски пневматик, кој ќе го возиш 3 години минимум.. размисли пак дали ти се исплати или не :)

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.351
Поени од реакции
1.219
@Black Hok како ти се покажаа гумите на снегов? Можеш воопшто да тргнеш или и за тоа има вештина?
Чисто денеска излегов..Ја запалив со стартер и големи маки,ја истерав,и поминав околу 15 км низ град со колата..На рамно,горниште,долниште...Не се излизгав,не се истепав,не удрив во ниедно друго возило..Накај Топилницата (знаат Велешани) неколку пати со рачна ја извртев,чисто да ми помине меракот,и пак уште еден круг низ град,и немав НИЕДЕН ПРОБЛЕМ..А температурата во 13:30 беше -5 значи подмрзнато..НО,јас сум реален човек,и знам дека со тие мои скапани гуми може да се вози само низ град, доваму-донаму,и со ГОЛЕМА ВНИМАТЕЛНОСТ,на отворен пат со тие гуми НЕ ДОАЃА во предвид да испаднам некаде надвор од град,бидејќи ќе заглавам одма..Ете,задоволни?

A

Avenger99

Гостин
Чисто денеска излегов..Ја запалив со стартер и големи маки,ја истерав,и поминав околу 15 км низ град со колата..На рамно,горниште,долниште...Не се излизгав,не се истепав,не удрив во ниедно друго возило..Накај Топилницата (знаат Велешани) неколку пати со рачна ја извртев,чисто да ми помине меракот,и пак уште еден круг низ град,и немав НИЕДЕН ПРОБЛЕМ..А температурата во 13:30 беше -5 значи подмрзнато..НО,јас сум реален човек,и знам дека со тие мои скапани гуми може да се вози само низ град, доваму-донаму,и со ГОЛЕМА ВНИМАТЕЛНОСТ,на отворен пат со тие гуми НЕ ДОАЃА во предвид да испаднам некаде надвор од град,бидејќи ќе заглавам одма..Ете,задоволни?
Ти треба да бидеш задоволен, не ние :)

Член од
20 октомври 2013
Мислења
1.096
Поени од реакции
509
https://m.youtube.com/results?q=winter vs summer tires dry&sm=3
Изгледајте го видеото сите што возите летни пневматици во зима, особено обрнете внимание на крајот.[DOUBLEPOST=1483893270][/DOUBLEPOST]
Никаде тебе не сум те цитирал како прво. Како второ со самото тоа што 9 години летни гуми возиш во зима и си го ограничуваш возењето, ваму не одам таму не одам затоа и остануваат по превоите низ Македонија.
Како трето било која димензија на автомобилски гуми да возиш за 250 евра се наоѓа зимски пневматик, кој ќе го возиш 3 години минимум.. размисли пак дали ти се исплати или не :)
Не си го ограничувам, но во ден кога вее и ден потоа кога сеуште не е исчистено, зошто побогу да би идел негде (надвор од Скопје), без разлика дал сум со зимски или летни. Парите ми се најмал проблем, но не гледам причина засега да би инвестирал во зимски гуми. :)

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.351
Поени од реакции
1.219
Не си го ограничувам, но во ден кога вее и ден потоа кога сеуште не е исчистено, зошто побогу да би идел негде (надвор од Скопје), без разлика дал сум со зимски или летни. Парите ми се најмал проблем, но не гледам причина засега да би инвестирал во зимски гуми. :)
Најтрагично е што мислат дека ако имаат Зимски гуми ќе испадне кај сака..А тоа го мислат само неискусни шофери..Батали,нема разбирачка.

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
По пишуваново се добива слика дека едвај крај со крај врзуваш и затоа немаш исправна кола дотрајан акумулатор, дотрајани гуми кој знае уште што крие твојата кола. Во нормална држава ке бидеш исклучен веднаш од сообраќај. Џабе убедуваш и се расправаш по форумов кола со скапаници гуми на снег функционира делимично и може да направиш беља, ти ке ја придвижиш ке ја залеташ ке искачиш угорница ама што праиме ако истрча дете во меѓувреме? После сето искуство што го имаш паѓа во вода и после е касно. За возење не ти треба само искуство ти треба и совест и свесност. А по пишувано не ми изгледа така во твојов случај.

A

Avenger99

Гостин
Ако парите ти се најмал проблем, а не ти се даваат за зимски пневматици во зима, тогаш не си многу паметен :)
И татко ми беше како тебе до пред 2 години, викаше абе ајде, само за компаниите да прават пари, измислена работа, 30 години возам кола јас , не сум се излизгал, мислиш порано сме менувале ние гуми..
Се до пред 2 години кога заедно со мајка ми се излизгаа на Стража среќа без поголеми последици...
Сега секоја зима на време си ги менува зимските пневматици:)

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.351
Поени од реакции
1.219
Најтрагично е што мислат дека ако имаат Зимски гуми ќе испадне кај сака..А тоа го мислат само неискусни шофери..Батали,нема разбирачка.

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Сигурно повеќе ке испаднат од тебе во секој случај!

A

Avenger99

Гостин
Никој не се прави таков каков што си напишал.. само ти и тој над тебе тоа го мислите затоа што не ви се даваат пари за зимски гуми.. Не сум тука да убедувам, слободно вози си летни, ќе осетиш разлика еден ден, се надевам без последици.

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.351
Поени од реакции
1.219
Сигурно повеќе ке испаднат од тебе во секој случај!
Можеби ќе испаднат,не викам не..Има голема вештина и во возењето..Погрешно ме разбирате луѓее,никој не вика дека ПАРИТЕ за ЗИМСКИ ГУМИ се за џабе,само што јас мислам дека би се снашол и со летни гуми..Ете излегов денеска,и што кур,излегов безбедно и се вратив,и да имав зимски гуми ќе возев ВНИМАТЕЛНО и со држење на ДОВОЛНО РАСТОЈАНИЕ со тој пред мене..Ме терате сега да излезам со колата,да го земам другар ми и да снимам како возам со летни гуми на -10..

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Можеби ќе испаднат,не викам не..Има голема вештина и во возењето..Погрешно ме разбирате луѓее,никој не вика дека ПАРИТЕ за ЗИМСКИ ГУМИ се за џабе,само што јас мислам дека би се снашол и со летни гуми..Ете излегов денеска,и што кур,излегов безбедно и се вратив,и да имав зимски гуми ќе возев ВНИМАТЕЛНО и со држење на ДОВОЛНО РАСТОЈАНИЕ со тој пред мене..Ме терате сега да излезам со колата,да го земам другар ми и да снимам како возам со летни гуми на -10..
Ама и ти несфаќаш дека никој не збори дека неможеш да возиш со летни гуми. Може да се вози ама не е сигурно во никој случај. Многу подобар избор се зимски гуми огромна разлика има и џабе ке се убедуваме фактите се тие. А ако продаваме муда за бубрези искуство наспроти неискуство тогаш и најискусните коа ќе откажат гумите неможат ништо да направат а секогаш има непредвидливи ситуации. Денеска секој се смета за искусен возач а 90% незнаат што да направат ако им се случи подуправување или надуправување одма лупаат на кочница а сите знаат да држат лекции. Сум возел летни гуми на снег, комбинација летни напред зимски назад и не сум направил глупост ама колку и да се има искуство 4 зимски гуми се најдобра опција. А тоа што сме сиромашен народ и крпиме тоа е друг муабет. А истово важи и за зимски гуми во летно време.

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.351
Поени од реакции
1.219
Ама и ти несфаќаш дека никој не збори дека неможеш да возиш со летни гуми. Може да се вози ама не е сигурно во никој случај. Многу подобар избор се зимски гуми огромна разлика има и џабе ке се убедуваме фактите се тие. А ако продаваме муда за бубрези искуство наспроти неискуство тогаш и најискусните коа ќе откажат гумите неможат ништо да направат а секогаш има непредвидливи ситуации. Денеска секој се смета за искусен возач а 90% незнаат што да направат ако им се случи подуправување или надуправување одма лупаат на кочница а сите знаат да држат лекции. Сум возел летни гуми на снег, комбинација летни напред зимски назад и не сум направил глупост ама колку и да се има искуство 4 зимски гуми се најдобра опција. А тоа што сме сиромашен народ и крпиме тоа е друг муабет. А истово важи и за зимски гуми во летно време.
Па јас знам каде можам и каде неможам да испаднам со моите гуми..Да ми рече некој тргни за Штип сега,за ова време,јас нема шанси да тргнам,бидејќи ќе заглавам при првиот поголем нанос на снег,и така ќе направам проблем и на тој зад мене што човекот уредно си вози со зимски гуми,или со ланци,небитно тоа..Лошо е за тие што се прскаат со зимски гуми ќе возам 100 ќе возам 200,е куров мој ќе возиш..Што мислиш ти,од овие сообраќајкиве што се прават низ државата,сите имаат зимски гуми,е куров мој имаат,да го знаеш тоа,гумата има голема улога во возењето,но не е пресудна,пресудно е тоа што го имаш во главата,а се вика МОЗОК..Јас така размислувам,за другите незнам..Дај некој предлог за акумулатор,или сподели некое твое искуство..Возам Black Horse 6 години веќе,ми нудат еден за 3.500 денара,ама мислам дека веќе 2 години тие не ги произведуваат,и се мислам да не се наденам..

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Толку возите затоа уште ви трае убедувањето на оваа тема.

@Black Hok @marchesk по тоа што сте го напишале имам претстава дека на зима не вртите воопшто километража и не палите возило.
Разликата меѓу зимни и летни гуми е прилично голема, е сега не навлегувам во моделите, бидејќи неколку страни пред ова си го пишав моето искуство и мислење со моделите, но дека мора да имаш зимни гуми доколку возиш, мора.
Еве денес во Прилеп периферијата беше стакло, единствено излегуваше возило со ланци или со зимни гуми. Во Четвртокот ноќта таксито се откажа да ја искаче угорнината кај мене, имаше некои кинески гуми ставено со кои веќе испукал над 10 000 км и почна да му пролизгува.
Пред половина час стигнав во Скопје и разликата меѓу улиците од тука до Прилеп е многу голема, тука улиците се суви како да нема снег епа на такви улици и со стакло гуми може да возите, ама на улица каде што не е дочистен снегот или по паркинзите, со летни гуми и со истрошени зимски може многу лесно да ве излизга, без разлика каков шофер сте.
Заклучок, тој што врти километража и на зима (Ноември-Март барем 5000км) и планира со свое возило да оди на зимување, мора да си стави добри гуми (пожелно зимни, или евентуално ептен нова летна гума) плус ланци во гепек доколку нема воопшто минато возило да чисти, јас не сум со 30 години искуство туку со 7 години откако сум во возило легално и на Плетвар и со гланц нови зимски гуми имам ставано ланци за да си отидам до Прилеп, кој не возел на такво време може само да кажува прикаски за пред кооперација се додека не се најде во ситуација кога нема ни напред ни назад.

Член од
20 октомври 2013
Мислења
1.096
Поени од реакции
509
Ако парите ти се најмал проблем, а не ти се даваат за зимски пневматици во зима, тогаш не си многу паметен :)
И татко ми беше како тебе до пред 2 години, викаше абе ајде, само за компаниите да прават пари, измислена работа, 30 години возам кола јас , не сум се излизгал, мислиш порано сме менувале ние гуми..
Се до пред 2 години кога заедно со мајка ми се излизгаа на Стража среќа без поголеми последици...
Сега секоја зима на време си ги менува зимските пневматици:)
Без секиранции, доволно сум паметен.

Kajgana Shop

На врв Bottom