Грција ја призна Македонија во 1982 година со резолуција на Обединетите Нации

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
А некој свесен е колку е парадоксален моментот со таа ООН?

Своевремено, Македонија како федеративна република е и една од основачките земји на ООН...истата организација каде што сме едни од основачите, после 40и кусур години не заебаваа за прием. Ало!

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
samo sto go objavija ova na Sitel ..bravo Brat :smir:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Знам гледав, им благодарам што отстапуваат простор веќе неколку пати и што имаат слух за мене, секоја чест на редакцијата и во иднина ќе продолжам да сметам на нив.

Ќе почекаме до вечер да видиме на другите ТВ станици, да знаете дека сите добија пдф фајл со документиве, па ќе знаете кој медиум ги бојкотира Македонците!

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
браво бе Братот ...
мали но битни чекори во едукација на народот ... во кревање на самосвеста и подруго гледање на работите ... да бидеме реални ова многумина не го занаат и ова е плус кон доказите на Македонската страна во потсвеста на народот ...

камо сите ова да го правиме ... секој со ваков чекор придонесува кон напредок и откривање на Македонската вистина ...

секој од нас на Кајгана мимимум 3ца да убеди дека треба и тие да продолжат да убедуваат и ја пропагираат Македонската вистина ќе биде голем успех за Македонија ...

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
da exlexkmk ...sekoj treba vo sklad so negovite moznosti i znaenje da pridonese za iznesuvanje na videlina na Makedonskata vistina .Vo narodot, vo nas lugeto e mokta ..da ne ja prefrluvame i dodeluvame odgovornosta na mal broj na luge (koi mozat da podlegnat na pritisokot a mozebi i veke podlegnuvaat) za Nasata vistina

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
13.06.2009, 18:23

ДЕДОТО НА КАРМАНЛИС ПРЕД 30 ГОДИНИ СЕ ОБВРЗАЛ ДА ГО ПОЧИТУВА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И ИМЕ
ГРЦИЈА ВО 1977 ГОДИНА ГО ПРИФАТИЛА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И ПИСМО
Дедото на Караманлис уште во 1977-та го прифатил Македонскиот јазик и писмо, кое денеска грчките власти на чело со неговиот внук, тврдокорно го доведуваат во прашање.

Пред 32 години во Атина, ООН, чија членка во тоа време е Грција, усвојува резолуција за меѓународно стандардизирање на географските имиња.

За да се стандардизираат топонимите било потребно да се изврши единствена латинска транскрипција на постојните писма.

Во делот од резолуцијата кој се однесува на Југославија во чиј состав тогаш беше Македонија, ОН јасно наведуваат дека на југословенска територија се користат 2 кирилски писма, едното е српско–хрватското, а второто македонското.

Во колоната е наведена македонската кирилска азбука, а до неа нејзината латинска транскрипција - Народ кој има свое писмо има и свој јазик.

Со ова се докажува дека ООН, кои во моментов се посредници во спорот со името, пред 30 години немале никаква дилема за постоењето на Македонскиот јазик кој сега Грција го негира.

За да иронијата биде уште поголема, свој потпис на резолуциите кои произлегоа од двете конференции во 77-та, а потоа и во 82-та, ставила и официјална Атина.

Во тоа време на чело на грчката влада е Константинос Караманлис, инаку дедо на актуелниот премиер – Костас Караманлис, кој воедно е и прв лидер на Нова демократија кој доаѓа на власт во Грција.

Овој документ е уште еден доказ дека тогашните грчки власти меѓународно се обврзале да го почитуваат Македонскиот јазик и име.

http://www.sitel.com.mk/default-mk.asp?ItemID=D791DEB5CC70EE46A6A026DF230AC4B6

:back:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
браво за Сител ..
божем на А1 викам ќе се излажат да пуштат ама еве нема најава ..
не оти ме изненадува, поважни им се друго пропаганди одколку Македонските :toe:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Би ги замолил добротворите кои се расфрлаа со летоци и плакати по Скопје да направат уште едно добро дело........
....да смогнат сили и отпечатат една бела книга со сите овие и слични работи и да најдат начин (прилог кон весник) биде дистрибутирана до населението.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
....да смогнат сили и отпечатат една бела книга со сите овие и слични работи и да најдат начин (прилог кон весник) биде дистрибутирана до населението.
Тоа е во план, до крајот на годинава, меѓутоа идејава да се дистрибуира како прилог со весник ти е одлична, одма ја усвојувам!

MAKEDONEC_PP

ПОБЕДАШ
Член од
7 декември 2007
Мислења
778
Поени од реакции
74
Брат алал да ти е за сите документи....само дали нашата влада че ги користи истите за да ја поткрепи тужбата пред судот во Стразбур?!?!?!?

Тоа е во план, до крајот на годинава, меѓутоа идејава да се дистрибуира како прилог со весник ти е одлична, одма ја усвојувам!
А дали е паметно да се збираат потписи за ЗАЧУВУВАЊЕ на ИСТОРИСКОТО ИМЕ - МАКЕДОНИЈА!!!!!

Ако се соберат 300.000-400.000 потписи нема никој да се осуди да дискутира за промена на име!!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom