Грција не го признава хрватскиот пасош ако си роден во Македонија

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.816
Поени од реакции
1.088
Грција не го признава хрватскиот пасош ако си роден во Македонија

11.08.2011 - 16:10 |

Американец, Британец, Хрват биди од каде сакаш, ама да не си роден во Македонија, ова е веројатно правилото по кое работат грчките граничари. Не ги интересира пасошот, важно им е само местото на раѓање.

Хрватски државјанин, викендот го доживел искуството кое Македонците го имаат при секое минување на границата на јужниот сосед.
Го дал хрватскиот пасош, ама му вратиле бел лист. Требало да ги потполни податоците за идентификација, веројатно зашто е роден во Скопје, а нивниот систем такво место не познава.
Се изненадил кога ја слушнал наредбата ама друг излез немало. Додека целата фамилија ја минувала границата без проблем, тој морал рачно да потполнува кога и каде е роден.
Од информацијата беа изненадени и во хрватското Министерство за надворешни. Прв пат слушаат дека ова им се случува на нивните државјани.
- Никогаш досега не сме примиле ниту една слична претставка поврзана за пречки при влезот на хрватски државјанин во Грција, со оглед на тоа дека секој кој има важечки хрватски пасош во Грција влегува како и во која било друга земја на ЕУ - велат од Одделението за односи со јавност во хрватското Министерство за надворешни работи и европски интеграции.
Веројатно тоа не е случај со оние кои се родени во Скопје. Хрватскиот државјанин вели дека ова му се случува прв пат, во неговиот пасош ги има печатите за влез од претходните години. Речиси секое лето одат на грчките плажи, ама досега немал вакво искуство.
Одговор од конзуларното претставнишво на Грција не добивме одговор, дали ова е нова пракса на грчките служби или ќе го обвинат граничниот службеник.

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/grcija-ne-go-priznava-hrvatskiot-pasosh-ako-si-roden-vo-makedonija

I

Ivanovska

Гостин
Го дал хрватскиот пасош, ама му вратиле бел лист. Требало да ги потполни податоците за идентификација, веројатно зашто е роден во Скопје, а нивниот систем такво место не познава.
Леле гејови гејски, нивниот систем не познавал наши градови, море мрш у п.м (Пиринска Македонија) !!!!!!!!!! :mad:
Господ гледа!!!!!!!
Затоа им е банкрот државата, се лошо што прават им се враќа!!!!!

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.384
Нема везе,татко ми со хрватски пасош баш пред 2 дена влезе во Грција никакви проблеми немаше.Башка татко ми пола-хрват пола егеец со кола со скопски таблици,па никаков проблем не му направија на граница.За разлика од мене со листот што ми тупеа,татко ми скоро и да не му погледна во пасошот одма го пушти....Тоа може до тој на граница човекот било,не верувам дека им е тоа таква политиката на нив.

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
Во Грција се оди и за да се заработува иако е банкрот не е до толку колку што е нашата држава.

I

Ivanovska

Гостин
Да не ги помешавте лончињата вие? Сител не е А1 па да не верувате. ;)

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.081
Да не ги помешавте лончињата вие? Сител не е А1 па да не верувате. ;)
Добро сме запознаени на кои медиуми ти им веруваш така да не драматизирај многу.

T

Tetro

Гостин
Јас... досега не сум имал проблем со минување на овие гранични премини.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Море мамата нивна им ебааааааааааааааа све живо и диво ГЕЈЦИ и ЕГЕЈЦИ ,цинцари суртуци едни недоквакани.

Што сакаат се нешто не им чини.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.868
Поени од реакции
2.084
Истото се има десено и со Американски пасош.

Kajgana Shop

На врв Bottom