Грција и Бугарија ќе ги разменат коските на цар Самоил?

Член од
15 февруари 2007
Мислења
114
Поени од реакции
0
Заедничка офанзива на Софија и Атина против македонското минато



Размената на коските на цар Самуил со грчки скрипти готова работа

ВИКТОР ЦВЕТАНОСКИ

Бугарија и Грција започнуваат офанзива против Македонија, настојувајќи да го оспорат нејзиното античко и средновековно минато. Најдобар сигнал за тоа е најавата дека тие планираат да ги разменат коските на цар Самуил за некои стари грчки скрипти, смета д-р Митко Б. Панов, кој го истражува овој период од македонското минато.

Д-р Панов вели дека тезите на бугарските историчари за Самуил како бугарски цар се познати, и тие во секое време можат да се оспорат. Тој образложува дека Самуиловата држава е сосема нова држава, поразлична од бугарската. Таа се формирала во 969 година кога било кренато востание против тогашната бугарска власт. Првото бугарско царство било ликвидирано од византиската држава две години подоцна, во 971 година, а македонската држава формирана на територијата на Македонија продолжила да егзистира и да се шири.

„Формирањето на Самуиловата држава претставува заокружување на тенденциите на македонските Словени за самостојна држава присутни уште од 7 век. Во овој процес големо влијание имаат и античките Македонци“, вели д-р Панов.

Дека во црквата „Свети Ахил“ во Преспа, Егејска Македонија, во 1965 година се откриени коските на цар Самоил е само теза која и, според него, не може да се поткрепи целосно, така што со сигурност не може да се тврди дека тоа се останките на македонскиот цар. Тезата на грчкиот археолог Николос Муцопулос е единствена, други тези за тоа не постојат.

Бугарските медиуми тврдат дека размената на коските на цар Самуил со стари грчки скрипти веќе била договорена меѓу грчкиот претседател Каролос Папуљас и неговиот бугарски колега Георги Прванов. „Во духот на нашите нови односи со сојузниците, би било добро ако има слични знаци кои ја потврдуваат нашата заедничка подготвеност за единствено читање на нашата историја“, изјавил бугарскиот претседател Георги Прванов, одговарајќи на новинарско прашање дали за време на средбата со грчкиот претседател разговарале за размената на останките на Самуил и старите ракописи. Тој додал дека специфични идеи во врска со прашањето не биле коментирани и дека должноста на претседателот не била да ги опишува принципите, бидејќи тоа нешто се направило од научници и експерти од различни министерства.

Грчкиот археолог Николос Муцопулос, во интервју за бугарската агенција Фокус, не сака да открие каде се наоѓаат коските на цар Самуил, но тврди дека тие се на сигурно место и дека се чуваат добро. „Секоја коска е завиткана во хартија, заштитена стократно“, вели тој и додава дека останките ги скрил на такво место дури и жена му не знаела каде се. На прашањето каде треба тие да се наоѓаат - во Бугарија, во Грција или во Македонија, одговара дека ќе го поддржи решението што ќе го донесат претседателите, премиерите на Грција. „Лично не сметам дека местото на коските треба да е во БЈРМ. И покрај тоа што тие би го сакале тоа исклучително многу, зашто немаат ништо друго да го докажуваат нивното постоење...“, вели грчкиот археолог.

Божидар Димитровв, директор на Националниот историски музеј кој тврди дека Самуил бил бугарски цар, вели дека идејата за размена на останките за грчки скрипти не е лоша идеја, се' додека тоа се правело во форма на размена, а не како враќање или подарок“. Според него, тоа била светска практика музејски експонати да се разменуваат. Тој смета дека за размената била потребна политичка волја, а тие лесно можеле да се договорат со нивните грчки колеги.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=77FA96C376D72F4082DBFB2A3D8E44EB
 
Член од
29 јануари 2007
Мислења
23
Поени од реакции
1
Ona so sto dosega sme zapoznaeni e definitivno tvrdiot stav i cesto pati provokativniot odnos kon nasata zemja od strana na nasiot juzen sosed. Fakt e, no od druga strana i zalosno e :icon_frowsto odnosot na site sosedi kon RM e od sekogas negativen.
Ona na sto treba da se obrati pogolemo vlijanie e nagloto zgolemuvanje na sosedskite propagandi i provokacii, posebno po vlezot na Bugarija vo EU. Znaci sega veke imame "dvoen" neprijatel, olicetvoren vo zaednickite napori na Grcija i Bugarija da ja "prezemat" celosno MAKEDONSKATA ISTORIJA I TRADICIJA , pripisuvajki ja istata kako svoja. Spored mene tuka veke se raboti za nemanje sopstvena istorija so koja "odredeni" zemji bi go potvrdile svoeto postoenje. Interesno e sto istovremeno se zgolemuvaat i negativnite kritiki od NATO I EU za nemanjeto politicki dijalog vo RM, koj "postoi moznost " da e i celosno izreziran za da se onevozmozi brz vlez na RM vo ovie strukturi. Vo celata situacija, se poveke se zgolemuva opasnosta od resavanjeto na Kosovskoto prasanje,koe moze da ima golemi negativni implikacii vo RM.
Vo vakvite navistina teski uslovi so koi se soocuva RM, navistina se sozdava prostor za sosedite da ja nametnuvaat uporno svojata propaganda i da negiraat SE STO E MAKEDONSKO.
No ona sto navistina me zagrizuva e sto na takvite provokacii koi celosno vo idnina bi go zagrozile naseto postoenje, makedonskata strana e neverojatno pasivna. Se prasuvam zosto nikoj ne reagira i zosto ne se prezeme diplomatska ofanziva od nasa strana. Zarem nikoj ne e dovolno isprovociran da stavi kraj na vecnite lagi koi se serviraat od "milite sosedi" i na istite ne se sprotivstavi iznesuvajki gi dokazite koi neminovno postojat za potvrduvanje na naseto postoenje i opstojuvanje koe e postaro i od "nivnoto". Zarem kopanjeto po naseto minato, istorija, tradicija, ime,crkva ne e dovolen motiv poaktivno da se vkluci makedonskata drzava vo odbrana na ona sto so pravo i pripagja. Velam makedonskata drzava, bidejki i vlasta no i site nie nejzini gragjani treba gordo da go branime svoeto nasledstvo.
MAKEDONIJA E EDNA I EDINSTVENA I KE OPSTOI IAKO TOA NE E ZACRTANO VO PLANOT NA ODREDENI MRSOJADCI I PARAZITI KOI ZIVEAT I SE GORDEAT SO TUGJA ISTORIJA!!!
 
Член од
31 јануари 2007
Мислења
46
Поени од реакции
1
wild_rider напиша:
Д-р Панов вели дека тезите на бугарските историчари за Самуил како бугарски цар се познати, и тие во секое време можат да се оспорат. Тој образложува дека Самуиловата држава е сосема нова држава, поразлична од бугарската. Таа се формирала во 969 година кога било кренато востание против тогашната бугарска власт. Првото бугарско царство било ликвидирано од византиската држава две години подоцна, во 971 година, а македонската држава формирана на територијата на Македонија продолжила да егзистира и да се шири.
на Панов са му познати и тезите на всички неб'лгарски историци-византолози за Самуил като б'лгарски цар и д'ржавата му като б'лгарска...познати са му и тезите на Пириватрич от 1995 г, издание на САНУ " Самуилова држава'.

Познати са и тезите на југославски историци от Титово време и на македонски историци до ден днешен

Тука нема никаква тајна, всичко се знае и всичко е јасно..и се знае кој л'же, и зашто л'же.

П.С. има и тези на един-двама рум'нски историци, че Самуил е влах по потекло и че, д'ржавата му е влашка
 

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.344
Јас пак велам дека најверојатно Самуил е ерменец по потекло, а Бугарски цар...штознам...
 

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Уште сега може да ја прогласиме оваа работа за најголема балканска глупост за 2007.
Коските на Цар Самуил, my ass. Колку што ги имаат коските на Филип и Александар, Кирил и Методија и да не редам понатаму.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Shto losho ima BG i GR da razmenat kostite so drugi artifakti?Tova e mejdu BG i GR.
 

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
САМУИЛ бе луѓе САМУИЛ.
Цел текст е САМУИЛ, а насловот Самоил.
Аман те.
И после Бугариве ни краделе, епа ќе ни крадат.
 
Член од
15 февруари 2007
Мислења
114
Поени од реакции
0
Jakov напиша:
САМУИЛ бе луѓе САМУИЛ.
Цел текст е САМУИЛ, а насловот Самоил.
Аман те.
И после Бугариве ни краделе, епа ќе ни крадат.
За да бидеме точни, насловот со "о" го напишав jас. Во право си дека "Утрински весник" насекаде користи формата Самуил во таа статиjа.
 
Член од
14 февруари 2007
Мислења
10
Поени од реакции
0
Самуил

Не мога да разбера какво и влиза в работата на македонија да се занимава с'с Самуил, като нема ништо обшто с'с Самуил. То си е Б'лгарска работа как ште си уредат нештата с Г'рција. Па те са една д'ржава сега.
 
Член од
22 февруари 2007
Мислења
75
Поени од реакции
5
абе шо сте се фатиле за чоекот... Како може ние денес да му одредуваме на овој богомислки ерменец, дали бил поише бугар или македонец, кога национализмот се појавува во 17 век?

Хелоу.... :helou:
 
Член од
17 март 2007
Мислења
702
Поени од реакции
26
Eдно мнение... което сигурно нјама да се хареса на повечето б'лгари.
Според мен, мјастото на костите на цар Самуил е остров Ахил, к'дето е погребан. А за преместването им в Т'рново и с'здаването на "Пантеон на б'лгарските владетели", не е лошо като идеја, стига да има вр'зка с Второто б'лгарско царство.
Всичко останало е един рекламен трик и т'рсене на евтина пропаганда.

Между другото, цјалата тази историја с'с с'бирането и с'хранјаването на кости, много прилича на "гордостта", че в еди која си ц'рква са моштите на еди кој си светец. Това, че през Средновековието тази "колекционерска" страст е имала и политическа и религиозна изгода, не означава, че сега трјабва да се вр'штаме к'м неја.

И чисто регионално. Аз като човек от Т'рново не виждам смис'ла костите на цар Самуил да са в Т'рново. Те просто нјама да са си на мјастото. С'всем друг е в'проса да се постави нјакаква друга реликва в града, св'рзана с историјата на П'рвото б'лгарско царство (д'ржавата на Самуил), както преди 777 години е направил Иван Асен ІІ - с колоната на хан Омуртаг.

И последно... г'рците са св'ршили мародерството, като са п'хнали костите на цар Самуил в нјакоја каса. Сега е по-добре да се направи така, че да се в'рнат там, отк'дето са взети и трите д'ржави - Б'лгарија, Г'рција и Македонија, да се разберат остров Ахил да може да се посештава свободно, без да се меси никаква политика.
 

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
wild_rider напиша:
Заедничка офанзива на Софија и Атина против македонското минато



Размената на коските на цар Самуил со грчки скрипти готова работа

ВИКТОР ЦВЕТАНОСКИ

Бугарија и Грција започнуваат офанзива против Македонија, настојувајќи да го оспорат нејзиното античко и средновековно минато. Најдобар сигнал за тоа е најавата дека тие планираат да ги разменат коските на цар Самуил за некои стари грчки скрипти, смета д-р Митко Б. Панов, кој го истражува овој период од македонското минато.
Дали сте слушнале дека во војни кај што влегла Бугарија...ова де Татарија извинјавам се:) се само губеле. хаааахааахааа Така ќе биде и со ова. Цел свет дозна и знае за нас а вие мислите дека ќе си помогните. Не, не тешки пациенти сте. Никогаш НЕМА, НЕМА.
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
nedev напиша:
И последно... г'рците са св'ршили мародерството, като са п'хнали костите на цар Самуил в нјакоја каса. Сега е по-добре да се направи така, че да се в'рнат там, отк'дето са взети и трите д'ржави - Б'лгарија, Г'рција и Македонија, да се разберат остров Ахил да може да се посештава свободно, без да се меси никаква политика.
Bravo Nedev, se slagam so tebe!
 
Член од
17 април 2007
Мислења
111
Поени од реакции
0
Martin$ напиша:
Дали сте слушнале дека во војни кај што влегла Бугарија...ова де Татарија извинјавам се:) се само губеле. хаааахааахааа Така ќе биде и со ова. Цел свет дозна и знае за нас а вие мислите дека ќе си помогните. Не, не тешки пациенти сте. Никогаш НЕМА, НЕМА.[/quote Ај не говори глупости сукалче..разбира ти детската главичка от војни ...
 
Член од
6 март 2007
Мислења
72
Поени од реакции
0
Kireto напиша:
Не мога да разбера какво и влиза в работата на македонија да се занимава с'с Самуил, като нема ништо обшто с'с Самуил. То си е Б'лгарска работа как ште си уредат нештата с Г'рција. Па те са една д'ржава сега.
Гледам дека со `европејскија сајуз`, ви удри крв во глава.
Слушај, дете, чичо нешто да ти каже.
Со Македонија краставици не се сади.
Кој окупатор овде дошол, никој без зијан не си отишол.
И вас ве пикнавме на русите бурек да им носите преку 45 години!
Немој пак да ве клајме на бетер!
Да не дојде ден ние коските на оние канојне ваши да ги трампаме со Хондурас за 3 кила банани?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom