Градење верски објекти заради потреба или од инат?

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување
Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
И во карпош 3 ме разбуди еднаш од спиење, ама тоа беше во месецот на рамазан и звукот одеше од злокуќани. А понекогаш и во бел ден ги слушам од визбегово иако се на 3.5км воздушно растојание.
Исто така и во тафталиџе се слушаат од бит пазар, ми звучеше невозможно ама отидов еднаш и се уверив самата :cuc:
Za zal ama taka e,izgleda veke nema mesto kaj sto ne se slusa:(
Toa vo taftalige e sigurno od nerezi:mad:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Да и јас сум приметил дека во скоро сите делови од Скопје во последно време(неколку месеци наназад) се слуша пеењето од џамиите иако во одредени делови од Скопје нема воопшто џамии/џамија но сепак од околните населби или села во кои има џамија/џамии звукот се слуша скоро перфектно ... мислам дека звучниците сигурно се со појако озвучување од порано или пак намерно се пуштаат погласно од порано !

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Да и јас сум приметил дека во скоро сите делови од Скопје во последно време(неколку месеци наназад) се слуша пеењето од џамиите иако во одредени делови од Скопје нема воопшто џамии/џамија но сепак од околните населби или села во кои има џамија/џамии звукот се слуша скоро перфектно ... мислам дека звучниците сигурно се со појако озвучување од порано или пак намерно се пуштаат погласно од порано !
I nikoj nisto ne prevzima...jas prativ poraka do gradonacalnikot na nas.Butel Latinovski i on izgleda e nemoken i me upati do Grad Skopje da prijavam,navodno tamo imalo sluzba sto ke ja proverele jacinata na ozvucuvanjeto:(:mad:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
I nikoj nisto ne prevzima...jas prativ poraka do gradonacalnikot na nas.Butel Latinovski i on izgleda e nemoken i me upati do Grad Skopje da prijavam,navodno tamo imalo sluzba sto ke ja proverele jacinata na ozvucuvanjeto:(:mad:
Ах млада дамо ... незнам за тебе, но со триста обврски и проблеми мислиш дека некого(некој Македонец) сериозно го заболе дали оџата пеел потивко или погласно !

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Ах млада дамо ... незнам за тебе, но со триста обврски и проблеми мислиш дека некого(некој Македонец) сериозно го заболе дали оџата пеел потивко или погласно !
I na nikogo ne mu smeta....samo mene :confused:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
I na nikogo ne mu smeta....samo mene :confused:
Па изгледа ... хех ... јас воопшто не се ни замарам со такви ствари и богами и не ми смета ... тоа е психологија ако мислиш на нешто тоа нешто ќе те нервира, а ако воопшто не мислиш на тоа нема шанси да те изнервира т.е. нема ни да го приметиш ... :)

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Picture 961.jpg . Picture 962.jpg . Picture 963.jpg новиот парк во
Горно Лисиче-во селото, местото се вика Бановина.
За овој парк отворив и пишував во други теми.Тој парк е и детски парк-мал луна парк.
Можеби и еден од најубавите и најипремени во државава. Но денес што видов.
На самиот влез внатре во паркот се гради некоја градба.Помислив веднаш на Тоалет.
Ама не ми личат на тоа темелите и страните,се ми личи на црковен објект.
На првата слика позади,она полуокругло со мал отвор горе,сум го гледал на цркви.
Поточно на мала црква,какви што се прават ове неколку години во цел Аеродром.
Му треба ли на овој парк црква (ако е црква).
Дали местото за верски објект е во детско игралиште,одмаралиште и парк.
Што ќе се молат овде родителите,или пак децата.
Ќе има ли свештеник во оваа црква, или само локално клисарче.
Со кои пари ќе се гради оваа црква.
Има ли одобрение за градба овој објект.
На истата улица нешто подоле во близина има селска нова црква.
Во селото има една прекрасна стара црква,со најубав двор во Македонија.
Во населбата,карши селово сега се во изградба две цркви( а има и други)
Можеби треба и тема и дискусија за ова: Црква во детски парк во с.Лисиче.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Anco, треба тема и дискусија во насока: -ВМРО и неговото православно бележење на македонската територија со народни пари.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Anco, треба тема и дискусија во насока: -ВМРО и неговото православно бележење на македонската територија со народни пари.
Истото се случува и на места со доминантно Албанско население, ама таму освен политички фактори како фафоризирање на сцена стапуваат и сомнителни Исламски организации со уште посомнителни извори на пари кој се јавуваат како донатори на таквите верски објекти. И не верувам дека населението во земјава е до толку религиозно како што излага во јавност. Сметам дека уште сме на оние семејни традиционални вредности.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Истото се случува и на места со доминантно Албанско население, ама таму освен политички фактори како фафоризирање на сцена стапуваат и сомнителни Исламски организации со уште посомнителни извори на пари кој се јавуваат како донатори на таквите верски објекти. И не верувам дека населението во земјава е до толку религиозно како што излага во јавност. Сметам дека уште сме на оние семејни традиционални вредности.

Што знам, не можам да гарантирам за сите, ама за кај мене можам. Еве ние мака мачиме 4 години да ја дозавршиме Џамијата, но никој освен верниците не дава пари. Ни Влада ни Сауди Арабија, нит некои сомнителни Исламски организации.

Инаку за населението точно е дека не е до толку религиозно, ама е многу љубоморно во чувањето на своите верски ( па макар и наследени) вредности. Тука масата се пали најповеќе и тоа некој вешто го користи. Зборам општо.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Што знам, не можам да гарантирам за сите, ама за кај мене можам. Еве ние мака мачиме 4 години да ја дозавршиме Џамијата, но никој освен верниците не дава пари. Ни Влада ни Сауди Арабија, нит некои сомнителни Исламски организации.

Инаку за населението точно е дека не е до толку религиозно, ама е многу љубоморно во чувањето на своите верски ( па макар и наследени) вредности. Тука масата се пали најповеќе и тоа некој вешто го користи. Зборам општо.
Не генерализирав баш за сите како се градат, има и донатори од странство кој се далеку поимотни и можат да помогнат со големи донации. Мислев на некој региони каде се шушка за постоење на такви организации кој настојуваат да го искористат Исламот и верниците во свои цели.

Тоа е точно. Имам правено муабет со многу луѓе кој се идинтификуваат како верници само заради што нивните родители биле. Но тоа сосем друга тема...

Прегледај го приврзокот 77200.Прегледај го приврзокот 77201.Прегледај го приврзокот 77202 новиот парк во
Горно Лисиче-во селото, местото се вика Бановина.
За овој парк отворив и пишував во други теми.Тој парк е и детски парк-мал луна парк.
Можеби и еден од најубавите и најипремени во државава. Но денес што видов.
На самиот влез внатре во паркот се гради некоја градба.Помислив веднаш на Тоалет.
Ама не ми личат на тоа темелите и страните,се ми личи на црковен објект.
На првата слика позади,она полуокругло со мал отвор горе,сум го гледал на цркви.
Поточно на мала црква,какви што се прават ове неколку години во цел Аеродром.
Му треба ли на овој парк црква (ако е црква).
Дали местото за верски објект е во детско игралиште,одмаралиште и парк.
Што ќе се молат овде родителите,или пак децата.
Ќе има ли свештеник во оваа црква, или само локално клисарче.
Со кои пари ќе се гради оваа црква.
Има ли одобрение за градба овој објект.
На истата улица нешто подоле во близина има селска нова црква.
Во селото има една прекрасна стара црква,со најубав двор во Македонија.
Во населбата,карши селово сега се во изградба две цркви( а има и други)
Можеби треба и тема и дискусија за ова: Црква во детски парк во с.Лисиче.
Иначе ова личи,а може и е параклис.

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
Е ова веќе не е изградба на верски објекти. Има една полуизградена зграда инвестирана од исламска верска заедница која друга компанија ги извршува градежни активности. Која им е целта на изградба на зградите?

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Е ова веќе не е изградба на верски објекти. Има една полуизградена зграда инвестирана од исламска верска заедница која друга компанија ги извршува градежни активности. Која им е целта на изградба на зградите?

Требаше да ја фотографираш и поставиш тука, за да не нагаѓаме. Но со оглед на тоа што ми кажа дека таква зграда си забележал во Куманово, вероватно си ја видел оваа:

Станува збор за изградба на ново муфтиство на ИВЗ во Куманово, кое треба да го има овој финален облик:

П.С. Ги повикуваме на помош кумановците за да се разреши мистеријава.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom