Градежен факултет

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Прашање до студентите на градежен факултет:
Слуша/л некој Метод на конечни елементи и модели (Кај проф.Кокаланов) според информациите што ги имам од нивната веб страна?
Ми требаат некој материјали за Метод на конечни елементи, (има некој материјали во делот за превземања), но ме интересира има книга од овој професор? скрипта?

Јас здравје или в година или таа по неа треба да слушам. Кај истиов слушав АутоКад.
Околу скриптата, обично материјалите кои се за предавање и вежби се тука за симнување. Плус материјали нема.

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
За симнување има само два мали документи (се на се 20тина страници - вовед, не е целосен материјал).
Ме интересираше книга да не има...

Viki Cheda

This is bat country!!!
Член од
25 февруари 2010
Мислења
24
Поени од реакции
1
Учебници по Линеарна Алгебра и Алгебра за 3та година гимназиско образование . Кој од овие теми се потребни за на градежен, а кој не ?! Можда е глупо прашањето, али го сменивме смерот, па да се спремаме што да учиме во лето :S . Поздрав и благодарам однапред !!!
Линеарна Алгебра : 1. Детерминанти и систем линеарни равенки
2. Вектори
3. Точка, права и рамнина во простор
4. Векторски простори
5. Матрици и линеарни пресликувања

Алгебра : 1. Коренување
2. Одбрани делови од теорија на броеви
3. Неравенства
4. Полиноми
5. Равенки, системи равенки, неравенки и системи неравенки
6. Комплексни броеви

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Да не ти го цитирам цел пост.

Линеарна алгебра (1,2,3,4) ќе ти треба за Математика 1 прв колоквиум, освен матрици кои ќе ти требаат за Математика 2 исто така прв колоквиум.
Алгебра се ти треба да знаеш за Математика 1, само што нешто ќе ти се бара повеќе, нешто воопшто нема да ти се бара.
1. Коренување е основно мора да знаеш
2. Одбрани делови од теорија на броеви што се изучува тука потсети ме
3. Неравенства нема да ти се бараат али и тоа ти е основно што мора да знаеш
4. Полиноми мора да знаеш
5. Равенки, системи равенки, неравенки и системи неравенки мора да знаеш и ќе имаш на колоквиум сигурно систем да решиш
6. Не ми текнува дали ги спомнавме ама мислам дека нема да ти требаат

Viki Cheda

This is bat country!!!
Член од
25 февруари 2010
Мислења
24
Поени од реакции
1
Да не ти го цитирам цел пост.

Линеарна алгебра (1,2,3,4) ќе ти треба за Математика 1 прв колоквиум, освен матрици кои ќе ти требаат за Математика 2 исто така прв колоквиум.
Алгебра се ти треба да знаеш за Математика 1, само што нешто ќе ти се бара повеќе, нешто воопшто нема да ти се бара.
1. Коренување е основно мора да знаеш
2. Одбрани делови од теорија на броеви што се изучува тука потсети ме
3. Неравенства нема да ти се бараат али и тоа ти е основно што мора да знаеш
4. Полиноми мора да знаеш
5. Равенки, системи равенки, неравенки и системи неравенки мора да знаеш и ќе имаш на колоквиум сигурно систем да решиш
6. Не ми текнува дали ги спомнавме ама мислам дека нема да ти требаат
Одбрани делови од теорија - тоа ти се конгруенции, равенства на Коши - такви работи... Би сакал уште да те прашам, што ќе биде од мене на градежен ако дојдам од математичко Б али лето еве да поучам математики (а да учам салам на факс) ? Благодарам за помошта - должник ти сум !!!

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Одбрани делови од теорија - тоа ти се конгруенции, равенства на Коши - такви работи... Би сакал уште да те прашам, што ќе биде од мене на градежен ако дојдам од математичко Б али лето еве да поучам математики (а да учам салам на факс) ? Благодарам за помошта - должник ти сум !!!

Коши сигурно се паѓа на колоквиум :)

A што ќе биде со тебе зависи до желбата твоја да научиш. Инаку истото можеш да го сфатиш и научиш кога ќе ти почнат студиите, ако сакаш можеш да се спремаш на лето, тоа си е твое.
Оти тука има и студенти кои средно биле на медицина па ги положија двете математики без посебни спремања.
А помошта не ми е проблем да напишам неколку реченици да кажам што поминало.
Па се гледаме на факултет и кафенце ќе се напиеме, ама не во бифето туку спроти во Кафе Кафе.

I

Intex

Гостин
Со друштво прееска падна муабет за факултети, и се заинтересирав за градежен - конструктивната насока.

Де нешто подетално? Има многу цртање или повеќе е математика/физика ориентирана? Колку години се студиите?

Благодарја!

Awake

б.
Член од
30 декември 2007
Мислења
3.198
Поени од реакции
2.628
Со друштво прееска падна муабет за факултети, и се заинтересирав за градежен - конструктивната насока.

Де нешто подетално? Има многу цртање или повеќе е математика/физика ориентирана? Колку години се студиите?

Благодарја!
Ги имаш следниве насоки:

• Конструктивна (високоградби, нискоградби, мостови итн. со еден збор, универзалец) 4год.
  • Патишта и железници (се е кажано) 4год.
  • Хидротехника (брани итн.) 4год.
  • Геодезија
  • Геотехника
За Геодезија и Геотехника и немам баш нешто посебно информации. Дали некој беше со 3 год. не ме фаќај за збор и се воедно едни од полесните смерови на градежен.

Конструктивна насока ти е најчестиот смер кој го упишуваат. Било кој од овие први три смера кои ти ги наброив, во следните 2 год. ќе ги имаш истите предмети.. еве на кратко, што ти следува во првата година.

ПРВ - семестар
- Математика I
- Физика
- Нацртна геометрија (цртање)
- Информатика
- Англиски/Германски
- Физичка култура

ВТОР - семестар
- Математика II
- Статика (физика)
- Градежни конструкции (цртање)
- Инжинерска геологија (easy mode)
- Auto CAD (компјутерска програма)
- Физичка култура

Од прилика и за понатака ќе го имаш овој терк на работите, ако имаш уплав од цртање, ќе научиш да црташ, еден предмет по семестар и нема така да ти наштети. Ако имаш некое прашање.. слободно :)

I

Intex

Гостин
Де линк до примените у прв уписен рок на конструктивната насока?

Барав на сајтот, од втор има само.-.-

Или ако нема, од сеќавање колку поени имаше последниот на конструктивната?

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Немаш бре многу цртање, ама имаш за сметање и имаш програми за пишување/сметање, а некои се големи и исцрпни.

За резултатите од лани види по гугл барај оти сајтот на ГФ и не е нешто посебно, а и ретко се апдејтува.

I

Intex

Гостин
Немаш бре многу цртање, ама имаш за сметање и имаш програми за пишување/сметање, а некои се големи и исцрпни.

За резултатите од лани види по гугл барај оти сајтот на ГФ и не е нешто посебно, а и ретко се апдејтува.
Изгуглано, па и некој друг ако бара, еве му информации:

Резултати.
Квота за оваа година.

И последно прашање: во иста зграда ли се Градежен и Архитектонски или у пичку матер еден од друг? :D

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Изгуглано, па и некој друг ако бара, еве му информации:

Резултати.
Квота за оваа година.

И последно прашање: во иста зграда ли се Градежен и Архитектонски или у пичку матер еден од друг? :D
Истата зграда, првиот кат ти е Градежен, вториот и даље Архитектура.
Компјутерски центар е на крај на приземје. Катедрите на професорите се на први и втори, со тек на време сите ќе ги научиш. Студентски прашања и деканат се на приземје.

Член од
27 мај 2006
Мислења
1
Поени од реакции
0
а мене едно нешто не ми е јасно... ја гледам листата на примени кандидати и гледам дека успехот од матура воопшто не е споменат
има графа за целокупниот успех, за математика (али успехот од средно а не од матура) и уште една графа за изборен предмет.

дали ја не можам да видам или успехот од матура не се смета дали некој може да појасни..

Член од
7 јуни 2011
Мислења
17
Поени од реакции
4
епа јас се премислив сеа...се разочарав од архитектура:( па се заинтересирав за геодезија на градежен, ама немам никакви инфо за ова...ако има некој на геодезија и ако не му е теско ке ве молам споделете некое искуство, мн се бара математика?

Kajgana Shop

На врв Bottom