Oна со I-Genea, не те разбрав баш Teutonic или Тевтонци се Германи колку мене ми е познато.... а добра пара ние неможеме да извадиме на маса, не толку барем колку што можат нашите драги соседи, но тоа не е битно!
Баш ме интересира Concrete кои се тоа нации вредни? Тоа да не се овие што беа пред некој ден со чаршафи на себе, што имаат GDP од 88,000 $...? Да не се Американците нешто? Или Русите? Може такво нешто сум пропуштил (ако се они, ете доказ дека не сме Словени?) Да не се Грциве? Португалците? Талијаните? .... Или Ирска е чудо можеби?.... Енглезите можеби биле многу вредни во Индија, Индонезија, Кина? Белгијанците во Конго? Холанѓаните во ЈАР? Кои се тоа нации вредни? Можеби ќе ми кажеш? На 2-3 нации ќе се сведе одговорот веројатно на Германците и на Кинезите.... Швеѓаните не ратувале 500 години, Турците краделе толку години.... (почнава да го вадат златото, јеби га знаат кога!)
Вредни и аљази веројатно нема по дефиниција... има само други фактори кои влијаат за тоа кој колку е богат, а тоа како еквивалент на вреден... веројатно и од развиеноста на продукциските односи, продукциските сили.... мноооогу зависи и од религијата и културата во државата.... Ко ќе направи наш чоек 40,000 евра, купуе џип од 39,000 и се курчи! Ко ќе направи Швеѓанец 7-8 милијарди работи на истото работно биро во кое работел кога ги создавал.... Кинез и кога ќе направи 2-3 милијарди јаде ориз од длабоко тањирче и со стапчиња го бутка во уста.... Рус ко ќе направи 3-4 милијарди, во ресторани нарачува месо од лебед, купува подморници и тн..... исто така и во односот кон работата е.... но тоа се мали вариации на тема, затоа што и двајцата имаат работодавци, кои можат да ги избркаат од работа!
Спомна некој погоре, како тоа наш чоек овде е аљаз, а вреден работник во Германија? Веројатно таму системот, организацијата... и пред се мотивацијата го прават вреден работник. Тој не е по дифолт, или генетски запис мрза и аљаз, таков го правел системот што помина 45-6 години - Тој тој многу фалениот овде на форумов.... но и овој, можеби уште повеќе!?
Тоа не само на Гран Канарија... туку и на Балеарите им е јасно!