Готска Архитектура

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.469
Поени од реакции
5.773
Градско собрание на Арас | ФРАНЦИЈА

I. Првично завршено во 1517та година.
II. Обновено е во деветнаесеттиот век, на 26 август 1867 година
одново е инагурирано од страна на императорот Наполеон III.
III. Згарадата е внесена во листата на официјални национални

споменици на Франција во 1921 година.

Arras
by MikePScott, on Flickr


Arras
by MikePScott, on Flickr


Arras
by MikePScott, on Flickr


Source


Town Hall, Arras
by carolyngifford, on Flickr


Source


Finials on Arras city hall
by alan Cowperthwaite, on Flickr


Source


Devisme.alain, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
 

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.469
Поени од реакции
5.773
Светата Капела | Париз | ФРАНЦИЈА

I. Светата капела е кралска капела во готски стил, се наоѓа во рамките
на средновековниот дворец, односно резиденцијата на кралевите на Франција до 14ти век
(пред да се преместат во Версај), до реката Сена во Париз, Франција.
II. Изградбата започнува некаде по 1238 година,
а капелата е осветена на 26 април 1248 година.

III. Sainte-Chapelle се смета за највисоките достигнувања во
Реонант периодот во готската архитектура.

ARQ GO Sainte Chapelle exterior
by MOSAIK, on Flickr


Tiraden, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


Uoaei1, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


Palais de la cité, Salle des gens d&#x27;arme
by Val., on Flickr


Sainte Chappelle
by Slices of Light ✴ , on Flickr


Source


Paris - Sainte-Chapelle
by Martin, on Flickr


Didier B (Sam67fr), CC BY-SA 2.5 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5>, via Wikimedia Commons


Guilhem Vellut from Paris, France, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons


Source


Paris - Sainte-Chapelle
by Martin, on Flickr
 

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.469
Поени од реакции
5.773
Тие кои го виделе муралот со златните витези велат дека во живо е нешто сосем друго.
Станува збор за Холандски витези затоа носат златни наметки со црн лав.
Во Белгија вечно живеат Холанѓани и Французи заедно.
Оригиналните Французи (Германско племе - Франки) се од регинот на Брисел кои се слезени во Галија подоцна.

Градско собрание на Бриж | Бриж | БЕЛГИЈА

Изградбата започнува во: 1376 година.
Завршена: 1421 година.

Дизајн и конструкција

Архитект: веројатно Јан Рожерс, исто така можен е и Јан ван Ријселе или Матје Саген.
- Луис Делаценсери, задолжен за реставрацијата од 1895-1905 година.
- Jeanан-Батист Бетун за реставрацијата од 1895-1905.Bruges City Hall
by Dave, on Flickr


Belgium-6076
by Dennis Jarvis, on Flickr


Belgium-5866 - Town Hall
by Dennis Jarvis, on Flickr


City Hall (Stadhuis van Brugge), Burg sq., Bruges
by Dimitris Kamaras, on Flickr


Inside Bruges town hall
by Tanya Hart, on Flickr


Bruges city hall ceiling detail
by Lynn Hall, on Flickr


Bruges city hall knights
by Lynn Hall, on Flickr


Bruges 2014
by hunbille, on Flickr
 
Последно уредено:

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.469
Поени од реакции
5.773
Продолжувам со административни не-религиски објекти.
Интересен податок за оваа зграда е дека камените статуи на фасадата биле обоено во црвено, сино и златно.
За жал денес бојата е комплетно излитена.

Градско собрание на Миделбург | ХОЛАНДИЈА

Статус: Универзитетска зграда, место за венчавки.
Архитектонски стил: доцно готски.
Изградбата започнала: 15 век.
Завршена: 16 век.

Изградбата започнала во 1452 година и била надгледувана од неколку генерации на
Фламанското семејство на архитекти Келдерманс.

Source


Jungpionier, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons


Stadhuis, Middelburg
by Dan, on Flickr


Txllxt TxllxT, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


Stadhuis, Middelburg
by Dan, on Flickr


Stadhuis, Middelburg
by Dan, on Flickr


MariaManciniYs, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
 

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.469
Поени од реакции
5.773
Градското собрание на Оуденард | БЕЛГИЈА

Градското собрание на Оуденард во Белгија е изградено од архитектот Хендрик ван Пеијде
во 1526-1537 година на местото од средновековниот Шепенхуис (Куќата на Алдермен) на истата локација.
Друга постара структура, Трговската Сала за Облека од 14 век, била задржана и сега претставува еден вид проширување на задниот дел од градското собрание.

FrDr, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


FrDr, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


Torsade de Pointes, Public domain, via Wikimedia Commons


Zairon, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


PMRMaeyaert, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons


Zairon, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


PMRMaeyaert, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons


Trougnouf (Benoit Brummer), CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
22.189
Поени од реакции
36.003
Готската архитектура е исто многу користена како инспирација за раните писатели на фикција како сестрите Бронте со Вутеринг Хајтс, Мери Шели со Франкенштајн. После Доктор Џекил и Мистер Хајд на Стивенсон. Дракула итн. Има некоја мистика и хорор у готиката.
 

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.469
Поени од реакции
5.773
Тие кои читале Игра на Тронови - Песна за Мраз и Оган, знаат дека замокот во Винтерфел е Готска Архитектура според описот на Џорџ Р.Р. Мартин. Црвената Одаја во Кингсландинг исто е инспирирана од Катедралата во Стразбург - изградена е од црвен камен, ја имам постирано на првата страна.

Таргеријанс се микс инспириран од Германци - со сребрени коси, Евреи (пристигнуваат од Есос - Истокот во Вестерос - Западот) а воедно се епитом и на Римската Република, нивните градби во Вилирија на Есос се со кружни лаци, како Римски Аквадукт. Но и тие градат Готски Кули на кои слетуваат со змејови, прават ултра луди (и безобразни) забави со другите сребрено-коси фамилии на Вилирија. Под кулите течат реки од лава. Жештината не им смета, се крштеваат во оган.

 
Последно уредено:

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.469
Поени од реакции
5.773
Ова е одличен пример на Брабантинска Готика - типична за Холандија.
Ги има најуникатните "летачки" странични потпорници. Ќе видите и зошто.

Синт-Јанкатахедрал | Хертогенбош | ХОЛАНДИЈА | XIII

I. Има широк и богато украсен ентериер и служи како катедрала за епископијата во Хертогенбош.
II. Катедралата има вкупна должина од 115 метри и ширина од 62 метри.
Кулата достигнува висина од 73 метри, ова е најголемата католичка црква во Холандија.
III. Катедралата Свети Јован е таканаречен Канјеромонумент - огромен споменик, лабаво преведено,

и како таков, добива финансиска поддршка од холандската влада.
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)


Karrow / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)


Sint-Janskathedraal Roof
by ccdoh1, on Flickr


Buttresses and Statues
by Steve Whitmarsh, on Flickr


A Wondrous Climb
by Hans Splinter, on Flickr


Man With Cap, Man with Cymbols, Woman With Tambourine
by Steve Whitmarsh, on Flickr


sint janskathedraal &#x27;s-hertogenbosch
by toine janssen, on Flickr


Bird of Prey, Flutist Samson and the Lion, Jockey on sphinx, Man with Arms Crossed, Man Drinking From Barrel
by Steve Whitmarsh, on Flickr


St. John&#x27;s Cathedral
by Frans Schmit, on Flickr


Ceiling
by Frans Schmit, on Flickr


Zairon / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)


&#x27;s-Hertogenbosch, Sint-Janskathedraal
by Stewie1980, on Flickr


St. John&#x27;s Cathedral
by Mark Clem, on Flickr


Fotopersbureau Het Zuiden / Public domain

 

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.469
Поени од реакции
5.773
Градското собрание | Брисел | БЕЛГИЈА

Готска зграда од средниот век. Сместено е на познатиот Гранд Плас во Брисел, Белгија,
спроти Градскиот музеј во Брисел. Таа е единствената преостаната средновековна зграда
на Гранд Плас и се смета за ремек-дело на административната готска архитектура,
поточно на брабантинската готика.
Michielverbeek, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


Zairon, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


Brussels Town Hall windows
by Patrick Evan M, on Flickr


Brussels Town Hall
by Yuri Rapoport, on Flickr


Brussels Town Hall Tower
by Steve De Jongh, on Flickr
 

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.469
Поени од реакции
5.773
Улм Минстер | Улм | ГЕРМАНИЈА

I. Највисоката црква на светот.
II. До евентуалното завршување на Саграда Фамилија во Барселона, Каталонија,
таа ќе остане највисока црква во светот.
III. Посетителите можат преку 768 скалила да се искачат до врвот на кулата на министерот.
IV. На висина од 143 м таа кула дава панорамски поглед на Улм
кон Баден-Вуртемберг и Ној-Улм во Баварија.
V. При ведро време, има поглед и на Алпите.

Aerial view of Ulm Minster by danielc, on FlickrSourceUlm Minster (Ulmer Münster), Ulm by Daniel Catalá Pérez, on FlickrSourceEver felt tiny? by Kevin Tis, on FlickrSide entrance of Ulm Münster / gothic / Germany by Kachle, on Flickr15.5 Ulm Minster nave pano by Alan Laidlaw, on FlickrSourceSourceRSS_1921_HDR by Reiko Seefeldt, on Flickr
 

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.469
Поени од реакции
5.773
Замокот Малборк | Малборк | ПОЛСКА | XIII

I. Тој е најголемиот замок во светот според површината која ја зафаќа.
II. Откако беше обновен непосредно пред Втората светска војна,
па повторно беше уништен во битка,
истиот беше во лоша состојба
сè до реставрацијата во 2016 година.
III. Замокот Малборк до денес останува
најголемата зграда од тули во Европа.

Malbork Castle by Dan, on Flickr


Diego Delso / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)


Malbork Castle by btova, on Flickr


Malbork Castle by btova, on Flickr


Diego Delso / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)


Diego Delso / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)


Аимаина хикари / CC0


1bumer / CC BY-SA 3.0 PL (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/deed.en)


Dawid Galus / CC BY-SA 3.0 PL (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/deed.en)


DerHexer / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
 

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.469
Поени од реакции
5.773
Катедралата во Личфилд | АНГЛИЈА
1195–1340


Спецификации
Должина: 113м.
Ширина: 21м x 50 м.
Висина: 76,8 м.
Број на кули: 3.


I. Таа е единствената средновековна англиска катедрала со три кули кои се комплетно зачувани.
II. Каменот е песочен и потекнува од каменолом на јужната страна на Личфилд.
III. Ѕидовите малку се навалуваат нанадвор, поради тежината на каменот на таванот.
IV. Околу 200-300 тони тежина биле отстранети за време на реновирањето со цел
да се спречи понатамошно навалување на sидовите.

Lichfield Cathedral
by Peter Moore, on Flickr


Cathedral Heights by Darren Tennant, on Flickr


Lichfield Cathedral by Martin Handley, on Flickr


IMG_2348
by richard bantry white, on Flickr


Lichfield_Cathedral_26-01-2015-33
by Dean Martin Photography, on Flickr


Lichfield Cathedral by Peter Owen, on Flickr


Lichfield Cathedral - Three Spires
by John Dalkin, on Flickr


Source


Stained Glass, Lichfield Cathedral
by Manoo Mistry, on Flickr
 

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.469
Поени од реакции
5.773
Ова е пример за Нео-Готика, видете ги годините кога е изградено.

Градското собрание во Кале | ФРАНЦИЈА

Стил: нео-Фламан.
Архитект: Луис Дебрувер.
Изградба: 1912 - 1925 година.

Висина: 75 м.
Source

Source

Source


CALAIS - Place du Soldat Inconnu - Hôtel de Ville
by Tales of a Wanderer, on Flickr

Source

Source

Source

Source

CALAIS - Place du Soldat Inconnu - Hôtel de Ville by Tales of a Wanderer, on Flickr

Source
 

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.469
Поени од реакции
5.773
Богородичната Катедрала во Стразбур | ФРАНЦИЈА
Нотр-Дам

I. Изградбата започнала во XIти век.
II. Завршена во XVти век.
III. Ервин фон Штајнбах е архитектот кој направил големи придонеси
кон градбата од 1277ма, до неговата смрт во 1318та година.
IV. Со своите 142 метри била највисоката зграда на светот од 1647 до 1874 година
(период од 227 години), воедно една од првите згради кои ги
надминуваат Египетските Пирамиди во висина.
V. Денес таа е шеста највисока црква во светот и највисоката
градба изградена целосно во средниот век.
VI. Делови од претходната Романескна архитектура
се значително зачувани.
Strasbourg Cathedral
by ThinkDyfferent, on Flickr


Strasbourg, France
by Robbie Shade, on Flickr


This Photo was taken by Wolfgang Moroder. CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


Strasbourg Cathedral III
by Heather Carson, on Flickr


Valentin R. from France, CC0, via Wikimedia Commons


Coyau / Wikimedia Commons


Coyau / Wikimedia Commons


© Ralph Hammann - Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


Flying Buttresses of Strasbourg Cathedral
by Allan Hise, on Flickr


Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg
by sfp - sebastian fischer photography, on Flickr


Notre Dame
by Bernd Machmueller, on Flickr


Strasbourg 14
by Guillaume Samie, on Flickr


Cathédrale de Strasbourg
by Safir Perocheau, on Flickr


Cathédrale de Strasbourg
by Safir Perocheau, on Flickr


Cathédrale de Strasbourg
by Safir Perocheau, on Flickr
 

Kajgana Shop

На врв Bottom