Готска Архитектура

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.473
Поени од реакции
5.789
Катедралата Нидарос | НОРВЕШКА

I. Се наоѓа во градот Трондхајм во округот Тронделаг.
Изградена е на местото каде е погребан кралот Олав II, кој е светец-заштитник на нацијата.
II. Таа е местото каде се крунисуваат новите кралеви на Норвешка.
Изградена е во период од 230 години, од 1070 до 1300 година.
III. Нидарос била назначена за катедрала на епархијата Нидарос во 1152 година.
IV. Црквата на Норвешка во 1537 година, ги усвоила учењата и реформите на Мартин Лутер,
Филип Меланхтон и други, и станала евангелско-лутеранска црква.
V. Нидарос е најсеверната средновековна катедрала во светот.

DXR, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia CommonsCasey Brown, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Thomas Bjørkan, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
 

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.473
Поени од реакции
5.789
Амиенската катедрала | Амиен | ФРАНЦИЈА

I. Изградена: XIII век.
II. Средновековните градители на катедрали се обидувале да ги максимизираат
внатрешните димензии на објектот со цел да посегнат по небесата и да донесат што повеќе светлина.
III. Во тој поглед, катедралата во Амиен е највисока катедрала во Франција.
IV. Нејзиниот засводен таван достигнува внатрешна висина од 42,30 метри.
Amiens cathedral (unavailable temporarily)
by md19261991, on Flickr
The Cathedral Basilica of Our Lady, Amiens by Alan Raine, on Flickr


Amiens Cathedral Nave Elevation from the Triforiium
by Stan Parry, on Flickr


Amiens Cathedral South Transept Rose Window
by Stan Parry, on Flickr
 

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.473
Поени од реакции
5.789
Еден помал пример на флембојант Готика, француски транзитен стил помеѓу Средниот Век и Ренесансата. Флембојант се преведува како блескав, или во пламени.
Не може да се најдат достапни фотографии од внатрешноста. Би сакал да го видам витражот одвнатре.

Света Троица | Вандом | ФРАНЦИЈА

I. Иако црквата во нејзината сегашна форма е во основа Готика,
сè уште содржи елементи на едноставната црква која првично стоела тука,
и тоа во трансептите и столбовите.
II. Апсидата била повторно изградена во Висока Готика позната како
флембојант или блескава на крајот на 13 век.
III. Двата најисточни дела на наосот биле изградени во средината на 14 век.Manfred Heyde, CC BY-SA 3.0 <Creative Commons — Attribution-ShareAlike 3.0 Unported — CC BY-SA 3.0>, via Wikimedia CommonsZairon, CC BY-SA 4.0 <Creative Commons — Attribution-ShareAlike 4.0 International — CC BY-SA 4.0>, via Wikimedia Commons


Zairon, CC BY-SA 4.0 <Creative Commons — Attribution-ShareAlike 4.0 International — CC BY-SA 4.0>, via Wikimedia CommonsChatmouettes, CC BY-SA 3.0 <Creative Commons — Attribution-ShareAlike 3.0 Unported — CC BY-SA 3.0>, via Wikimedia Commons
 

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.473
Поени од реакции
5.789
Катедралата во Клермон-Феран | ФРАНЦИЈА

I. Изградена е целосно од црн вулкански камен,
што ја прави многу карактеристична и видлива од голема далечина.
II. Нејзините кули близначки се високи 96,1 метри и се издигнуваат далеку над покривите на градот.
III. Од 1862 година е внесена во листата на историски споменици
од француското Министерство за култура.

Clermont-Ferrand, Puy-de-Dôme
by Marie-Hélène Cingal, on FlickrБонус слики од Градската Хала и Илустрација од Готски Манускрипт 

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.473
Поени од реакции
5.789
Орлеанската катедрала | ФРАНЦИЈА

I. Катедралата е веројатно најпозната по Јованка Орлеанка.
II. Француската хероина присуствувала на вечерна миса во оваа катедрала на 2 мај 1429 година,
кога дошла во градот за да ја укине опсадата.
III. Витражите на катедралата денес ја прикажуваат приказната за Јованка Орлеанка,
бранителката на Орлеанс.


Архитектура
Стил: готски.
Завршена во: 1829 година.

Спецификации
Должина: 140 метри.
Ширина: 40 метри.
Висина: 88 метри - 2те кули.
Шпиц: еден.
Висина на шпицот: 114 метри.


FFuse, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


DXR, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


Calips at French Wikipedia., CC BY-SA 1.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/1.0>, via Wikimedia Commons


Mazzhe, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons


Pokemon JOJO, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons


Cartwright, M. (2019, April 24). Orleans Cathedral Interior. Ancient History Encyclopedia. Retrieved from www.ancient.eu

Miwok from France / CC0Miwok from France / CC0
Бонус слики од преубавиот Тоурс, во близина на Орлеанс, во срцето на Франција.

 

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.473
Поени од реакции
5.789
Одиме со секуларна валенсијанска готика.


Берза на свила | ШПАНИЈА | XV
I. Изградена помеѓу 1482 и 1548 година, la Lonja е составена од три дела и градина на портокали.
II. Главната сала, Sala de Contratacion (салата за договори) е голем раскошно украсен
простор поддржан од искривени столбови.
III. Ова бил финансискиот центар на Ла Лоња,
каде што трговците склучувале договори.

Архитект: Пере Компте.
Архитектонски стил: Валенсијанска готика

Felivet, Public domain, via Wikimedia Commons


LLotja de la Seda de Valencia
by Lluis Benito, on Flickr


Llotja de la Seda, València
by Dan, on Flickr


Felivet, Public domain, via Wikimedia Commons


Untitled
by sftrajan, on Flickr


No machine-readable author provided. Felivet~commonswiki assumed (based on copyright claims)., Public domain, via Wikimedia Commons


Rafesmar, CC BY-SA 4.0 <Creative Commons — Attribution-ShareAlike 4.0 International — CC BY-SA 4.0>, via Wikimedia Commons


Felivet, Public domain, via Wikimedia Commons


Tobias, CC BY-SA 3.0 <Creative Commons — Attribution-ShareAlike 3.0 Unported — CC BY-SA 3.0>, via Wikimedia Commons


Felivet, Public domain, via Wikimedia Commons
 

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.473
Поени од реакции
5.789
Камбанаријата во Дуе | ФРАНЦИЈА | XIV

Украсната камбанарија била отворена во 1380 година, а соѕидана е на местото од претходна кула. Структурата е висока 80 метри и вклучува импресивен карион, кој се состои од 62 ѕвона кои опфаќаат 5 октави.

Кога минал низ Дуе во 1837ма година, Виктор Иго запишал за камбанаријата:
Таму е најубавата камбанарија што досега сум ја видел. Замислете готска кула со покрив од камен, кој се состои од мноштво мали надредени конусни прозорци, на секој прозорец има по едно знаме од злато, на четирите агли од камбанаријата - четири кули. На врвот од камбанаријата, златен лав со знаме меѓу шепите кој се врти, и од сиот овој ансамбл, толку забавен, толку луд, толку жив, доаѓа звукот на ѕвонче.
Во секое мало прозорче, гледаме мало ѕвонче како се бори како јазикот во устата. Ја нацртав оваа кула, и кога гледам во мојот цртеж, се чини дека сè уште го слушам тоа радосно ѕвонење - што се шири од кулата слично на природната пареа која се шири од тој куп врвови.Douai, Picardy: Rue de la Mairie and belfry
by Graham Hart, on Flickr


Beffroi de Douai
by Clément Varanges, on Flickr


Beffroi - Douai
by Hobby Photo, on FlickrDSC_2109 by Along time ago..., on Flickr


DSC_2106 by Along time ago..., on Flickr

JÄNNICK Jérémy [Public domain]

 

Kajgana Shop

На врв Bottom