Гостопримливост!

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Сакам гости и јас, но кога имам време и само ако се најавени или поканети од мене. Ненајавени не ги ни примам (т.е. не отварам врата) така да немам проблем со нив:)
А за гостопримливоста ... сакам да им угодувам на гостите и не ми е мака воопшто ... сакам да се задоволни и да им е пријатен престојот ... не сакам влакно да им фали кога се дома!
Колку успевам во тоа незнам, ама како што кажав, кога веќе доаѓа некој (се поретко во овие времиња со обврски) давам максимум од мене да биде пречекан како што треба, т.е. во се што уживам по дома јас, им давам и нив:)
Лилааа, не трчајте кај мене после постов сите ... уствари барем најавете се ако се настрвивте!:pos2:

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Јас сум сведок за гостопримливоста на Дивајн! Дури и непријатно ми е на моменти.

The`bItCh напиша:
Дали и колку сакате да ви дојдат гости ... или да одите на гости?
Сакам да ми дојдат гости, ама некогаш кога ќе дојдат некои со кои немам што да правам муабет, си излегувам или се повлекувам и гостењето им го оставам на моите.

The`bItCh напиша:
Дали куќата почесто ви е полна со луѓе или пак има специјален протокол за пречекорување на вашиот праг?
Летно време повеќе, секој ден дворот ни е полн со народ. Кога и да поминеш покрај куќата, надвор се слуша смеење и муабети. Зимно време не толку често, не им се излегува на луѓево од дома:)

The`bItCh напиша:
Колку сакате да одите кај комшиите на кафе и колку сакате истите да ви доаѓаат на гости?
Ич не одам кај комшиите, се` некои старци се и немам што да правам муабет. Повозрасни доаѓаат, но јас ретко ги дружам:)

The`bItCh напиша:
Колку сте гостопримливи кога некој ненајавено ќе ви дојде дома? Едноставно како се однесувате во такви ситуации...
Зависи кој ќе дојде ненајавен. Ако е некој со кој ми е пријатно да испијам кафе, не ни сакам да си оди и секогаш ми успева барем половина час плус да ги задржам. Си знаат тие кои и ненајавени се секогаш добредојдени.
Често се случува да доаѓаат ненајавени гости, си шетале во град или поминувале покрај нашата куќа, па ќе си дојдат. Еве се ближи празникот Св. Климент, ќе се качи некој ненајавен по скали кога ќе се враќа од црква:)

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Pravo da kazam dodeka si ziveev vo Makedonija non stop imase nekoj gostin kaj nas doma.Koj najaven koj nenajaven ne mi precelo vo sustina,sto znam takvo mi bese vremeto za druzba.No sega sum vo druga situacija vo druga okolina pa i pravilata za idi mi dojdi mi se drugacii.Sega treba da se najavis kaj sakas da odis na poseta, pa da vidis dali lugeto se slobodni ,sto potpolno go razbiram toa a isto i sakam i ocekuvam od prijateli i poznanici da mi se najavat pred da mi dojdat doma.Ne go svakam jas toa deka ne e gostoprimlivost tuku nacinot na koj lugeto ziveat.Pa normalno da posle osum ili deset(nekoj i 12)casovno rabotenje lugeto se kapnati od umor i sega da mu se plesnes nekomu tuku taka stvarno mislam ne ide.Vo Makedonija si sakav da si otidam kaj moi dragi komsii na kafence ,no tuka sega kaj sto sum ne sakam nit mnogu da odam ,nit da mi dojdat.Katasrofa karakter neli?:kesa:

Б

Бат Елохим

Гостин
Па што знам... не можам да кажам дека уживам многу со гости. а и не примам многу луѓе по дома. Една две другарки, ама строго по договор и друг ретко.

Ако ѕвони некој, може и да отидам до окце, ама ако е некој ненајавен, ќе си ја бакне вратата.

Не се тупосувам на луѓе и не сакам кај мене да се тупосуваат. Не служам за тепање време, а и не барам жртви за мојата монотонија да ја разбиваат....А ако некој дојде и успее да влезе, тогаш сум гостољубива, да! :wink:

aneta:)

animal lover
Член од
3 јули 2007
Мислења
449
Поени од реакции
13
Сакам гости, а и понекогаш сакам и јас да си отидам на гости. Ненајавени гости, ако се блиски е доста пријатно изненадување, пошто ете сепак значи дека мислеле на тебе. Но сепак нели најдобро е да се најават, бар јас повеќе го преферирам тоа, затоа што сакам да спремам нешто. Дали било тоа да се купат грицки и за пиење, или па нешто друго.

*pumpkin*

addicted to blue
Член од
28 август 2008
Мислења
716
Поени од реакции
23
сакам гости...........посебно другарките и колешките ми...кафенце, сокче, обавезно нешто благичко и бескарјни муабети!!!!! со комшиите не сум блиска бидејќи сите се многу постари од мене, освен со една и често си праиме иди ми-дојди ми!!!! сакам најавени гости зш обично собата ми е хаос па малку да си средам:pos2:

ex machina

сфинге раја
Член од
4 септември 2007
Мислења
721
Поени од реакции
104
Дали и колку сакате да ви дојдат гости ... или да одите на гости?
Дали куќата почесто ви е полна со луѓе или пак има специјален протокол за пречекорување на вашиот праг? Колку сакате да одите кај комшиите на кафе и колку сакате истите да ви доаѓаат на гости? Колку сте гостопримливи кога некој ненајавено ќе ви дојде дома? Едноставно како се однесувате во такви ситуации...
Не би можела да се наречам себе си гостопримлива. Често ми доаѓаат гости, ама воспитани гости, кои се најавуваат, си носат пиење и не очекуваат многу да ги трчкам. Уште да не пушеа цигари, ќе беа идеални :)

Само еден човек знае да се појави на врата ненајавен, веќе сум се навикнала на него и не го третирам како гостин, го игнорирам пошто и онака не е мој гостин и не дошол мене да ме види.

Инаку, многу пазам кого викам дома, и се лутам кога ми носат непознати луѓе (например новиот дечко) без претходно да ме консултираат.

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
не сум многу по одење на гости,кога веке ке ми здодее може да идам на еден саат,без многу да пречам,ке си направам 2-3 реда муабет,старо ново и толку.На лето секој ден има некој кај нас дома и незнам како е да се биде сам,секогаш има некој и со осет и без осет,преку цел ден...
А има и доста такви што седеле и по 4часа:nesvest:
И си реков ова ке да е од премногу љубезност и гостопрмливост,и така почнав помалку да бидам гостопримлива:kesa:
И сега се е добро,идам на гости,доаѓаат и се со нормала,без претерување.

К

*Каталонец*

Гостин
Па што знам во последно време не сакам да одам многу на гости...

А иначе сум гостопримлив, сакам да ми доаѓаат гости..најавени :)

Член од
29 декември 2008
Мислења
114
Поени од реакции
3
Сакам да ми идаат гости , секогаш добродојдени се:pipi: и секогаш добро пречекани,али јас не обожавам многу да одам по гости , неможам како препарина да седам на стол цело време .

Член од
31 декември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
1
Да се најават,иначе немам проблем:wink::helou:

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Гостопримлив сум и тоа премногу, но само доколку гостите ми се најавени. Многу мрзам кога во недела или некој друг ден ѕвончето на врата ќе заѕвони и кога ќе видам озарени луѓе стојат. Бреее зар не се научиле дека во 21 век се користи секој можен начин на комуникација за да најават присуство?
Како и да е, сакам кога имам гости. Се чувствувам исполнето, задоволно и среќно. Сакам полна куќа (стан де) со луѓе, но секако се’ додека се поканети или најавени.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.138
Поени од реакции
163
Sakam i da odam na gosti i da mi idat gosti, ali sakam da se najavat pred da dojdat, ako ne mi e sredeno da potsredam malku, da idam do prodavnica da kupam neso za precek.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
261
Поени од реакции
28
Сакам гости, повеќе поканети отколку непоканети, бидејќи собата ми е често растурена, иначе гости си се гости :back:

Kajgana Shop

На врв Bottom