Поарно да бидат посебен етникум отколку Турци или Албанци. Фијат Цаноски не е ни будала ни профитерско гомно - тој во прво лице ја живее нивната ситуација, за која најголема вина сносиме ние православните. Да не заборавиме дека еден поранешен македонски политичар и водач на една многу значајна македонска партија во 1998 на Торбешите од Пласница им обезбеди школо на турски, иако таму турски никогаш во историјата не се зборувало. Торбешите од Река досега најмногу страдаа поради погрешната политика на големите македонски политички фактори. Ми изгледа дека со појавата на ПЕИ конечно се спремаат сопствената судбина да ја преземат во свои раце....Crnorizec напиша:Се согласувам дека Македонија не води доволни грижа за горанските Македонци, како што впрочем исто така не води доволно грижа и Македонците во Бугарија, Грција, Албанија и Србија.
Но, истиот преоблем ние го имаме и во Македонија каде Македонците со муслиманска вероисповед се злоупотребувани (на пописите насилно се попишувани Албанци) па таке деновиве слушаме од онаа будала Фијат Цаноски дека тие биле посебен етникум!!!!!!!! Како да им помогнеме на ваквите профитерски гомна????
С'што както и б'лгарскијат и македонскијат.Crazy P0Y0L напиша:Баба ми (од страна на мајками) е горанка која и јазикот кој го имаат тие е речиси ист на македонскиот,имаат само некои зборови кој се разликуваат...моментално што ми текнува е зборот вода кој кај нив е војца, има и вака други мали разлики ама сепак е многу лесен за разбирање.
A sto mislis zosto saka da bidat spomenati kako poseben etnikum??Xtracomunitario напиша:Фијат Цаноски не е ни будала ни профитерско гомно
Кое точно не разбираш - "с'што", "както", "б'лгарскијат", "и" или "македонскијат"?Crazy P0Y0L напиша:не те разбирам воопшто!
дај пиши на македонски!
Еј глупав, богатството е во разликите!!!! Тие се Македонци со исламска вера, кои што во текот на последните два века живееле како доста затворена заедница, најмногу поради конфигурацијата и местоположбата на територијата која ја населуваат. Како можат да бидат исто Сицилијанците со Маркиџаните или Кастиљаните со Андалузијците или Бургундијците со Провансалците или Далматинците со Славонците а тоа да не бидат Торбешите со Мариовците или со Поречаните??? Па да почнеме од тоа што зборуваме ист јазик.....Dimo BG напиша:Мдааа, ето как се с'здават нови народи и нации...