Горанци на Косово - етнички Македонци?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Море како што тргнале овие со Бугарскава пропаганда не србскиот туку и словенскиот ќе ги направат бугарски дијалекти.
А бугарите не се множат туку изумираат како и сите останати европски нации, е не туку трескај глупости Шопов без потреба

Член од
3 февруари 2007
Мислења
39
Поени од реакции
0
Ме интересира зошто бугарите не им даваат бугарски пасоши на Албанците и на Ромите од Македонија - тек тогаш ќе видат колку новопечени „бугари” ќе се јават во Македонија.....

Член од
6 февруари 2007
Мислења
35
Поени од реакции
0
Горанци е име на жителите на областа Гора во Косово. Во тој поглед самото име означува географска прирадност, а не етничка. Овие жители во општината Драгаш зборуваат мајчин македонски јазик. Политиката на поранешното српско раководство во покраината била овие луѓе да ги претопи во Срби, па така тие во основните училишта учеле на српски јазик. Во поглед на етнолошките карактеристики на овие луѓе, тие ви ништо не се разликуваат од останатите Македонци. Значи тие се Македонци по етничка припадност, муслимани по вероисповед, а Горанци по областа каде живеат и се друго претставува искривување.
П.С. Досега министерството за внатрешни работи има донесено над 2000 решенија за македонско државјанство на овие луѓе.

Член од
3 февруари 2007
Мислења
39
Поени од реакции
0
Абе сето тоа е во ред, ама ние ги бараме само кога ни требаат!!!

Член од
6 февруари 2007
Мислења
35
Поени од реакции
0
Се согласувам дека Македонија не води доволни грижа за горанските Македонци, како што впрочем исто така не води доволно грижа и Македонците во Бугарија, Грција, Албанија и Србија.
Но, истиот преоблем ние го имаме и во Македонија каде Македонците со муслиманска вероисповед се злоупотребувани (на пописите насилно се попишувани Албанци) па таке деновиве слушаме од онаа будала Фијат Цаноски дека тие биле посебен етникум!!!!!!!! Како да им помогнеме на ваквите профитерски гомна????

Член од
3 февруари 2007
Мислења
39
Поени од реакции
0
Crnorizec напиша:
Се согласувам дека Македонија не води доволни грижа за горанските Македонци, како што впрочем исто така не води доволно грижа и Македонците во Бугарија, Грција, Албанија и Србија.
Но, истиот преоблем ние го имаме и во Македонија каде Македонците со муслиманска вероисповед се злоупотребувани (на пописите насилно се попишувани Албанци) па таке деновиве слушаме од онаа будала Фијат Цаноски дека тие биле посебен етникум!!!!!!!! Како да им помогнеме на ваквите профитерски гомна????
Поарно да бидат посебен етникум отколку Турци или Албанци. Фијат Цаноски не е ни будала ни профитерско гомно - тој во прво лице ја живее нивната ситуација, за која најголема вина сносиме ние православните. Да не заборавиме дека еден поранешен македонски политичар и водач на една многу значајна македонска партија во 1998 на Торбешите од Пласница им обезбеди школо на турски, иако таму турски никогаш во историјата не се зборувало. Торбешите од Река досега најмногу страдаа поради погрешната политика на големите македонски политички фактори. Ми изгледа дека со појавата на ПЕИ конечно се спремаат сопствената судбина да ја преземат во свои раце....

Член од
25 јануари 2007
Мислења
264
Поени од реакции
0
Мдааа, ето как се с'здават нови народи и нации...

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Баба ми (од страна на мајками) е горанка која и јазикот кој го имаат тие е речиси ист на македонскиот,имаат само некои зборови кој се разликуваат...моментално што ми текнува е зборот вода кој кај нив е војца, има и вака други мали разлики ама сепак е многу лесен за разбирање.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
264
Поени од реакции
0
Crazy P0Y0L напиша:
Баба ми (од страна на мајками) е горанка која и јазикот кој го имаат тие е речиси ист на македонскиот,имаат само некои зборови кој се разликуваат...моментално што ми текнува е зборот вода кој кај нив е војца, има и вака други мали разлики ама сепак е многу лесен за разбирање.
С'што както и б'лгарскијат и македонскијат.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
35
Поени од реакции
0
Xtracomunitario напиша:
Фијат Цаноски не е ни будала ни профитерско гомно
A sto mislis zosto saka da bidat spomenati kako poseben etnikum??
Zatoa sto so toa avtomatski dobivaat mesto vo Komitetot za meginacionalni odnosi, a spored Ustavot na R. Makedonija (potocno spored NAMETNATIOT Ramkovniot dogovor) vo Komitetot ima osven po 7 Makedonci i 7 Albanci, treba da ima po eden pretstavnik i od drugite etnicki zaednici od narodnite pretstavnici vo Parlamentot. Pritoa pretstavnicite na spomenatite tn. pomali etnicki zaednici dokolku nemaat pretstavnik vo Sobranieto, se bira eden pretstavnik vo ovoj Komitet so konsultacii na ovie zaednici.
Hipoteticki, dokolku bidat tn. Torbesi priznati kako poseben etnikum tie ke treba da imaat pretstavnik vo spomenatiot Komitet. A koj e pratenik tn. Torbes????? Normalno, profiterot Fijat Canoski !!!!
Druga rabota, poetot Same Limani Zernoski sekogas kazuvase deka tie se Makedonci i nisto poveke, isto i ekspratenikot Latif Pajkoski od Debar, Ismail Bojda i redica drugi Makedonci so islamska veroispoved.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.899
Поени од реакции
83.097
...Нијази Лиманоски на пример (бог да го прости).

Член од
25 јануари 2007
Мислења
264
Поени од реакции
0
Crazy P0Y0L напиша:
не те разбирам воопшто!
дај пиши на македонски!
Кое точно не разбираш - "с'што", "както", "б'лгарскијат", "и" или "македонскијат"?

Специално за теб пиша на македонски:

Исто како бугарскиот и македонскиот jазик. :smir:

Член од
3 февруари 2007
Мислења
39
Поени од реакции
0
Dimo BG напиша:
Мдааа, ето как се с'здават нови народи и нации...
Еј глупав, богатството е во разликите!!!! Тие се Македонци со исламска вера, кои што во текот на последните два века живееле како доста затворена заедница, најмногу поради конфигурацијата и местоположбата на територијата која ја населуваат. Како можат да бидат исто Сицилијанците со Маркиџаните или Кастиљаните со Андалузијците или Бургундијците со Провансалците или Далматинците со Славонците а тоа да не бидат Торбешите со Мариовците или со Поречаните??? Па да почнеме од тоа што зборуваме ист јазик.....

Kajgana Shop

На врв Bottom