Гликемискиот индекс (ГИ) - Glycemic index (GI)

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.114
Поени од реакции
30.181
A тоа овошје и зеленчук што денес го јадеш како такво никаде не постои во природата а и да го најдеш нема да го јадеш ниту да помислиш на тоа.
a zosto mislis na site domasni zivotni shto gi jades postoi varijanta diva svinja, diva koza, diva ovca, diva kokoska, tur?
da ne mislis deka izbegale od farma pa se zdivile?
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
a zosto mislis na site domasni zivotni shto gi jades postoi varijanta diva svinja, diva koza, diva ovca, diva kokoska, tur?
da ne mislis deka izbegale od farma pa se zdivile?
Тоа е уште подобро,поздраво и по чисто за јадење и ако имаш можност за такво нешто би било супер.
Само проблемот е што
Или е прескапо,или е недостапно да се најде или или е забрането со закон да се улови такво животно.
А не дека е отровно како растенијата што се "диви".
Got it????


Еве ти листа на најпознати Јапонски јадења кои се од Живо месо.
1. Sashimi
2. Tataki
3. Gyu-Sashi (Beef Sashimi)
4. Basashi
5. Torisashi
6. Sushi

Во Japan имаат висока хигиена и месото е чисто и ме мора да се вари и приготвува за да се уништат НАДВОРЕШНИ БАКТЕРИИ.
Со варењето на висока температура ги уништуваш само надворешните бактерии исто како што кога креваш температура затоа креваш за да уништиш некоја инфекција или бактерија.
А не се вари месото дека е отровно како твоите драги диви и питоми растенија што може да те отрујат.
Тоа им е одбранбен механизам од паразити,УВ зрачење,и други надворешни фактори.
A ти тоа го нарекуваш антиоксиданси итд а тоа е уствари отров во растението.
Нај "здраво" е тоа што е нај отровно пример: Ѓумбир,цимет, чили,куркума и затоа секаде пишува од 0.5-3г мах ако не било отровно би пишувало заменете 700гмесо со 700г чили пиперки за за ручек.
На долг рок со што би истерал повеќе еден човек со 1кг цимет на ден или со 1кг месо :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:.



Ајде сега ти кажи ми која нација јаде жив:
Грав,леќа грашок,компир,ченка,жито,хељда,киноа ????
И зошто не се јадат?
Самата си кажа дека се отровни

:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Ево јас сум кандидат јас секој ден јадам некое од овие традиционални јадења од живо месо а ти јадеш живо жито,леќа,киноа,хељда грав може?



Ако бебе јаде веган храна од тоа ништо нема да бидне underdeveloped+malnourished 101%.

А ако ми зборуваш за meat,cheese substitute подобро заситени масти него microplastics.
Секако месото многу заситува и не можеш да претераш
 
Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.114
Поени од реакции
30.181
Тоа е уште подобро,поздраво и по чисто за јадење и ако имаш можност за такво нешто би било супер.
Znaci ne ti smeta koga e neprirodno toa sho go jadesh ako e meso?
Ama oti bananata e domesticirana da nema semki ti smeta?
I mesoto se prerabotuva termicki, ili zivo go jades?
Sashimi ako ne si znael se pravi od otrovna riba, treba da si protiv toa. Sushi i site tie jadenja pred da postojat frizideri imale fermentiracka obrabotka. Postojat paraziti vo divite ribi, sho denes site ovie jadenja se pravat tamu vo ribini farmi. Pak neprirodno znaci ne treba da go jades toa.

Primerive ne ti se idiotski, ti si idiot sho sledi trendovi na tiktok, se gleda po muabetov deka nemas kapacitet za razmisluvanje.
Vo diskusijava ne diskutirame za veganska ishrana, diskutirame dali rastitelnata hrana e zdrava ili ti si skroz zabegan. A ti ne mozes ni tolku da pratis.
Sledno ke mi kazes deka portokalot e otroven oti imal lushpa.
Hipokrizija nevidena.

Covekot koga pocnal da pravi farmi pocnala civilizacijata, i go modificiral sekoe zivotno i rastenie da moze da go iskoristi povekje, zivotnite podebeli i bez golemi rogovi, a rastenijata pogolemi, so pomalku semki i poblagi. Se sto jademe e "neprirodno", ne znaci deka e otrovno.
 
Последно уредено:
Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
Znaci ne ti smeta koga e neprirodno toa sho go jadesh ako e meso?
Ama oti bananata e domesticirana da nema semki ti smeta?
I mesoto se prerabotuva termicki, ili zivo go jades?
Sashimi ako ne si znael se pravi od otrovna riba, treba da si protiv toa. Sushi i site tie jadenja pred da postojat frizideri imale fermentiracka obrabotka. Postojat paraziti vo divite ribi, sho denes site ovie jadenja se pravat tamu vo ribini farmi. Pak neprirodno znaci ne treba da go jades toa.

Primerive ne ti se idiotski, ti si idiot sho sledi trendovi na tiktok, se gleda po muabetov deka nemas kapacitet za razmisluvanje.
Vo diskusijava ne diskutirame za veganska ishrana, diskutirame dali rastitelnata hrana e zdrava ili ti si skroz zabegan. A ti ne mozes ni tolku da pratis.
Sledno ke mi kazes deka portokalot e otroven oti imal lushpa.
Hipokrizija nevidena.

Covekot koga pocnal da pravi farmi pocnala civilizacijata, i go modificiral sekoe zivotno i rastenie da moze da go iskoristi povekje, zivotnite podebeli i bez golemi rogovi, a rastenijata pogolemi, so pomalku semki i poblagi. Se sto jademe e "neprirodno", ne znaci deka e otrovno.
А кога немало модификација што јадел знаеш ???
Само и само месо и тоа не било какво него живо дека не знаеле ни што е оган.

Бои што отвараат апетит се црвено и жолто дека тоа потсеќа на месо затоа сите компании што прават junk food користат вакви бои или на опаковка или на логото од брендот.
Дека тоа отвара апетит и по природа човекот би избрал нешто во тие бои but malnourishment is real .
Тоа веганите све ке стават во тоа тревата само да има вкус на месо :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:.
А тоа што се прегладнети за и што имаат желба за маст од животинско потекло одма се гледа дека во секое јадење сипаат по еден тон Таан или некој "вегански" производ што ви служел како замена за животинска маст.
А тоа што се гладни нон стоп е башка.
И уште не изеден оброк одма правите план што ке јадете наредно.
А си видела ли ти некој што е на carnivore или што јади месо да побара да му се произведува месо со вкус на брокула
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:..
На вас веганите местото и млекото ви се штетни поради заситените масти а тие веган меса и други производи ви се здрави а полни се со микро пластика.
Saturated fats> microplastics any day any time.


Ок објасни како 1кг варен стек да јадеш секој ден или некое од овие јапонски јадења од живо месо ништо нема да ти биде и можеш тоа да го правиш со децении и нормално да функционираш.
Додека 1кг ѓумбир,жива леќа,жив грав нема шанси да изедеш.

И зошто апсолутно никој доктор не препорачува дете да биде веган или мајка во тек на бременост ако растенијата имаат све и тоа се совпаѓа со човечката структура.
И зошто сите вегани земаат по 5-20 суплементи додека тие што јадат
месо не земаат.
Со земање на 20 суплементи ти можеш и "сало" да јадеш секој ден и пак тоа некако да го неутрализираш.
Кој сакаш веган доктор земи за пример не изгледа здраво изгледаат како хемо пациенти па уште тврдат имале биолошка возраст од 18г .
Ти си кроз забегана и butthurted дека знаеш сум во право.

Што крева повеќе холестерол стек или друго без кожа или бел леб?
И зошто?


Кое е најздраво растение знаеш?
Тоа што е нај отровно.
Знаеш порано како се правеле лекови?
Земале растенија од тие што се нај отровни ги мешале и тоа се пиело или јадело зависи. (Во мала количина)

А за храна користеле само и само месо.


Ако е веган храната најздрава зошто за ни една трудница или дете во раст не се препорачува????
Дека вака како тебе ке остане не развиено и оформено во мозокот.
И дека ја нема таа структура на нутриенти што му требаат на едно дете.

Омега-3 и D3 во кое растениe има во форма што е 100% искористува за човекот ????
 
Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
Мајка ти е глупава што направила стерилна коза како тебе.
А ти може само да дудлаш но претпоставувам дека си екстремно ретардиран shemale,multi gender non binary.
15к posts get a life
Virtual kajgana life.
Оди лапни малце animal fat и Омега 3.
 
Последно уредено:
Член од
23 септември 2015
Мислења
876
Поени од реакции
439
Што уствари ти најчесто јадеш:
Месо(стек,телешко,свинско),јајца,јогурт,риба,туна,сардина,сирење,кашкавал, многу малку леб,млеко, и малку семки и јаткасти плодови дека не ми се нешто баш вкусни.
Грав,леќа.
И по некое овошје и зеленчук.

Па ако јадеш месо пишав дека држи доста долго сит...барем мене
Јас пример со 200-300г варен стек и малце пире и малку салата.
Скоро цел ден издржувам и ме ми се јаде.
Додека ако јадам да речеме грав/леќа, печурки ,малце леб, салата + десерт путер од кикирики и банана
Ако има тука повеќе калории одма се огладнува.И пак размислуваш што ке јадеш наредно.
Се осеќа телото гладува за нутриенти и за нешто мрсно
Затоа веганите нон стоп користат некои "замени" за животинска маст како tahini или некои сосови и зачини со вкусна месо
Дека знаат дека тоа треба да го јадат и дека тоа им е храна .
Никој не побарал месо со вкус на брокула или зелка.
И тоа салатите ако е толку вкусни некацне редат масло,киселина и ред други работи како би го маслирал вкусот и некалало би проголтале


Тоа дека ако се во исти сооднос протеини,масти,јх од растително и животинско исто држи во реалност не е така.
А и тешко е тоа даде изведи дека тешко е да најдеш растителна храна што содржи пример чисто само протеини.
Ако има протеини пример има и јх или има и масти.
Најдобра диета е таа што е исполнува и вклучува:

Висока во протеински состав.
Ниска во заситени масти .
Конзумација на цели овошја и не скробести зеленчуци.
Да има висока концентрација на влакна.
Ниска во рафиниран шеќер.
Ниска во сол.

Дозволена количина заситени масти за stroke пациенти ви е околу 13г на ден што ви било околу 1кг стек.
А тоа е огромна количина.

А холестеролот е антиоксиданс и најчесто се покачува ако има голема инфламација.
И пробува да ја излечи таа инфламација но ако е многу голема тогаш е опасно.
И ако не си hyper responder на холестерол и 50 јајца да јадеш ништо нема да ти биде.
Додека со заситените масти треба да сме претпазливи.

Ако жито,трева,грав леќа е храна за луѓе зошто луѓето ја варат и готват а животните не
Кога последен пат си имал/а/е 400 г куркума за ручек?
@Darling.
Па во приватна порака ме прашува колку к*р@ од говедо да јадел/а/е секој ден.
:ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Natural Defense Mechanism: In many plants, bitter compounds act as a natural defense against herbivores and pests. These compounds can be toxic or unpleasant to eat, protecting the plant from being consumed. Curcumin's bitterness may have evolved as a protective trait for turmeric, making it less palatable to animals and insects.
 
Последно уредено:
Член од
28 јуни 2018
Мислења
795
Поени од реакции
963
Со варењето на висока температура ги уништуваш само надворешните бактерии исто како што кога креваш температура затоа креваш за да уништиш некоја инфекција или бактерија.
А не се вари месото дека е отровно како твоите драги диви и питоми растенија што може да те отрујат.
Тоа им е одбранбен механизам од паразити,УВ зрачење,и други надворешни фактори.
A ти тоа го нарекуваш антиоксиданси итд а тоа е уствари отров во растението.
Нај "здраво" е тоа што е нај отровно пример: Ѓумбир,цимет, чили,куркума и затоа секаде пишува од 0.5-3г мах ако не било отровно би пишувало заменете 700гмесо со 700г чили пиперки за за ручек.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom