Што уствари ти најчесто јадеш:
Месо(стек,телешко,свинско),јајца,јогурт,риба,туна,сардина,сирење,кашкавал, многу малку леб,млеко, и малку семки и јаткасти плодови дека не ми се нешто баш вкусни.
Грав,леќа.
И по некое овошје и зеленчук.
Па ако јадеш месо пишав дека држи доста долго сит...барем мене
Јас пример со 200-300г варен стек и малце пире и малку салата.
Скоро цел ден издржувам и ме ми се јаде.
Додека ако јадам да речеме грав/леќа, печурки ,малце леб, салата + десерт путер од кикирики и банана
Ако има тука повеќе калории одма се огладнува.И пак размислуваш што ке јадеш наредно.
Се осеќа телото гладува за нутриенти и за нешто мрсно
Затоа веганите нон стоп користат некои "замени" за животинска маст како tahini или некои сосови и зачини со вкусна месо
Дека знаат дека тоа треба да го јадат и дека тоа им е храна .
Никој не побарал месо со вкус на брокула или зелка.
И тоа салатите ако е толку вкусни некацне редат масло,киселина и ред други работи како би го маслирал вкусот и некалало би проголтале
Тоа дека ако се во исти сооднос протеини,масти,јх од растително и животинско исто држи во реалност не е така.
А и тешко е тоа даде изведи дека тешко е да најдеш растителна храна што содржи пример чисто само протеини.
Ако има протеини пример има и јх или има и масти.
Најдобра диета е таа што е исполнува и вклучува:
Висока во протеински состав.
Ниска во заситени масти .
Конзумација на цели овошја и не скробести зеленчуци.
Да има висока концентрација на влакна.
Ниска во рафиниран шеќер.
Ниска во сол.
Дозволена количина заситени масти за stroke пациенти ви е околу 13г на ден што ви било околу 1кг стек.
А тоа е огромна количина.
А холестеролот е антиоксиданс и најчесто се покачува ако има голема инфламација.
И пробува да ја излечи таа инфламација но ако е многу голема тогаш е опасно.
И ако не си hyper responder на холестерол и 50 јајца да јадеш ништо нема да ти биде.
Додека со заситените масти треба да сме претпазливи.
Ако жито,трева,грав леќа е храна за луѓе зошто луѓето ја варат и готват а животните не
Кога последен пат си имал/а/е 400 г куркума за ручек?
@Darling.
Па во приватна порака ме прашува колку к*р@ од говедо да јадел/а/е секој ден.
Natural Defense Mechanism: In many plants, bitter compounds act as a natural defense against herbivores and pests. These compounds can be toxic or unpleasant to eat, protecting the plant from being consumed. Curcumin's bitterness may have evolved as a protective trait for turmeric, making it less palatable to animals and insects.