Глигоров не го сакаше оружјето на ЈНА

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Напишано од Necrophilia
да така држава како нашата во тоа време со дестабилизирана политика, со внатрешни проблеми поради голем процент на малцинство кое до ден денеска сеуште трпиме последици - ќе беше мн. побрзо уништена во тој период.
Aj и јас да ти кажам да не збориш на памет.......... што мислиш дека така се беше оставено на случајот, Heidrich многу добро знае што беше преземено, многумина беа со месеци во мвр и тоа наоружани асолно, толку јна војници немаше колку што мвр имаше мобилизирано и поделено оружје, уствари повеќекратно повеќе беа, само тие работи не се за на форум, но целата работа беше ствар на договор на многу високо ниво така да ништо не ги пере ни позицијата ни опозицијата тогашна....

......сега пак некој вади прљави работи за дневно политички потреби....:toe:

...да знаеш само колку татини и мамини синови со месеци седеа во украина по хотели.....

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Vojna na Srbija so Makedonija ne i odgovarase i site postari znaeme kako funcionirase sorabotkata megu Srbija i Makedonija,ako srbija se zatvorese i so Makedonija ne ke mozese da izdrzi ni edna godina i ne ke mozese nikoj nitu Gayland da im pomogne iako denesnava srpska mladina zivee vo duhot deka Gayland im pomognal i a nie sme im zakacile noz, celiot svers na nafta i drugi zaebancii odese niz Makedonija, a sve okolu oruzjeto bese rabota na pazar so taa razlika kaj nas bezokiov ne sakase da se pazari,imase drug son.
Ima edna komicna situacija koga kamionite si zaminuvaat za Srbija koga pri krajot ( neznam koj odlucil) nekoj od nasava strana sepak se fatil za inaet i resil da ne se pustaat site kamioni pa stanalo nateganje deka ako ne se pustat site kamioni ke se puka i slicno na sto bilo vozvrateno deka ako tie pukaat i togasnite od MVR ke pukaat i slicno. Na kraj sepak srpskata strana popusta i ostava nekoj kamion da ostane ( ne znam tocna brojka) i koga gi proveruvale sto ima vo kamionite vo eden od niv imalo samo papuci i vlecki, lugevo ke se ispotepale za papuci i vlecki.

M

marsovka

Гостин
Мислам дека е бесмислено да се расправа

само една работа ме мачи прво брат љубе а сеа се мавта со оружјето на јна као демек пред тоа не се знаеше ?!

Нејсе се додека гледаме во минатото ко морони ќе не тртат неаме гз ни за еден мочан закон за лустрација па конечно да завршиме со тоа ебано поглавје кое се заканува да ни ја заебе иднината на многу начини.
Али јебеш ... тука више се самоцензурирам пошто знаете што ќе речам :)

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Нешто чудно ми е тука.Сите слушавме дека Југославија не не нападнала токму заради тоа,а за пустошот по касарните имам слушано од татко ми.Е сега ме интересира зашто Србија би се откажала од тоа оружје со изговор дека има доволно и дека требало да се градат нови стационери кога оружјето било во вредност од неколку милијарди.Многу нелогично ми е ова.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Југославија не не нападнала токму........
Југославија не нападна никого........ тоа беа српски војни против сите.....

За оние што не знаат.......од Македонија е извлечена комлет целосно „полска болница’’ (теренска) со опрема во ранг на ВМА (војно медицинската академија што беше во Белград)...такви болници ми се чини само три беа......некои вредноста и ја проценуваа на преку милијарда долари...

M

marsovka

Гостин
ti brkaj rabota, i onaka ne znaes sto da kazis samo spamiras.
уште не ти дојде паметот нали?

Југославија не нападна никого........ тоа беа српски војни против сите.....

За оние што не знаат.......од Македонија е извлечена комлет целосно „полска болница’’ (теренска) со опрема во ранг на ВМА (војно медицинската академија што беше во Белград)...такви болници ми се чини само три беа......некои вредноста и ја проценуваа на преку милијарда долари...
знае некој каде се тие болници или мистериозносе размонтираа и отидоа у неповрат :)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.631
Поени од реакции
7.451
JNA si imase svoi pravila i zakoni ednoto od tie se vikase Pravilo Sluzbe JNA popoznat kako PE ES (koj bil u JNA cul za PeEs, najverotno nikoj od diskutantive).
Mobilizacija podrazbira transport na luge i SREDSTVA!, ne se seli JNA samo luge so puski, a u Vojno tehnicki Sredstva se podrazbira SVE, znaci karikirano do steker.Zasto? Po logikata na JNA i tie sto gi pisuvale pravilata Za da ne padne vo racete na neprijatelot tocka. Na linkov tuka moze da vidite deka postoelo i Pravilo za mobilizacija na edinici i USTANOVI na Jna
Zatoa se vadeni i stekeri, vo vojska pogotovo vo JNA, sve, ama bukvalno sve, se zadolzuvase na poedinci (vojnici i oficeri), znaci osven sto duzis puska uniforma duzis i krevet kaseta kaj sto stavas alista, zname, stolici klupi tabli po ucilnici sve toa nekoj go duzi na vojskata i zatoa se cuva i ne se krade bidejki treba da se razduzi koga ke mu zavrsi voeniot rok. Primer skrsis stolce, go plakjas ili lezis 10 dena i se skidas 10 dena pokasno pa ti pazi posle kako sedis na stolica :)
I vtora rabota, aj ne sme trebale da im go ostavime, ama ne slusnav nieden predlog kako da im se zemelo togas oruzjeto, posto oruzjeto e bre na JNA ne e nase, kako da ni go dade, da ni go pokloni li ? Kaj ima na svetov takva rabota da se poklanja oruzje neka mi javi :)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
JNA si imase svoi pravila..........
За да ти биде појасно......... таа војска што плачкаше и носеше се, не беше ЈНА, таа беше одамна распадната............ова лоповите беа некоја нова паравојска....:toe:

ЈНА и сопственост........постоеше само општествена сопственост......:toe:

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.631
Поени од реакции
7.451
За да ти биде појасно......... таа војска што плачкаше и носеше се, не беше ЈНА, таа беше одамна распадната............ова лоповите беа некоја нова паравојска....:toe:

ЈНА и сопственост........постоеше само општествена сопственост......:toe:
Kolku sto znam pregovorite oficijalno! gi vodevme gi vodevme so JNA, a kolku sto vizuelno se sekjavam u toa vreme "paravojskata" ne bese so bradi i kokardi kako sto pokasno gi gledavme po televiziive kako setaat ko serifi.A deka imalo lopovi sigurno imalo, i sea gi ima pa ne togas :)
A i u varijantata da bile takva paravojska ko sto vikas use polud treba da si od takva paravojska da ocekuvas na fino lepo da ti pokloni oruzje neli ?:tapp: :smir:
Opstestvena sopstvenost. Hmmmm...sekoja republika odvojuvase procent od bruto nacionalen dohod ili kako se vika toa za finansiranje na JNA, makedonceto ko najnerazvieno odvajase i najmalce(posle kosovo eventualno i vojvodina), u toj pravec mislam deka i se vodeva pregovorite, da ostane tuka onolkav del za koj nasite smetava deka treba da ostane...ali so srbin naoruzan do zabi tolku se iscenkaa kolku sto se iscenkaa....za poveke ke trebase da se pukame ko hrvatite sto napraviva

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Во текстот на Нова Македонија каде се зборува за обвинението кое го покрена Хрватска против бившиот генерал во ЈНА, меѓу другото се отвори нова контроверзија за Глигоров, особено по припишувањето на заслугите дека тој ја спасил Македонија од војна, но изгледа 19 години подоцна дознаваме дека не ни имало “потреба“ да спасува било што туку одел против нашите интереси и директно влијаел за ослабнување на македонскиот воен капацитет:

За Ружиновски постојат доста контроверзии поврзани со настаните непосредно пред прогласувањето на независноста на 8 септември 1991 година. Високи функционери од владата на Никола Кљусев го обвинувале него дека планирал да ги апси. Генералот во тој период сметал дека Македонија треба малку да почека со прогласувањето независност, за да се создадат подобри услови за тоа, за што напишал и текст во тогашна „Нова Македонија“.

- Јас останав во ГШ на ЈНА по барање на Глигоров, бидејќи на него му требаше човек таму за комуникација со Аџиќ. Јас сум тој што го убедуваше Аџиќ да се сретне со Глигоров, по што дојде и до познатиот договор Глигоров - Аџиќ за повлекување на ЈНА од Македонија. На ЈНА не и требаше оружјето што беше во Македонија, бидејќи веќе имаше доволно. Од друга страна, пренесувањето на тоа оружје на друга локација подразбираше изградба на нови капацитети за да се смести.

Аџиќ му го понуди на Глигоров оружјето на ЈНА што беше на македонска територија, но Глигоров рече дека не сака македонска војска.

Оружјето од Македонија беше пренесено во Србија и во најголема мера уништено - се сеќава Ружиновски.

По овој договор, ЈНА од Македонија однесе опрема од неколку милијарди долари, односно 350 борбени возила (тенкови, оклопни транспортери и борбени возила на пешадијата), 400 артилериски орудија (топови и хаубици), 35 борбени и школски авиони, пет хеликоптери, 410 различни противавионски орудија, 284 ракетни системи за противвоздушна опрема и 1.692 ракети. Понатаму ги демонтира радарите од Битола, Фурка кај Валандово и Голак кај Делчево, однесе 109.000 парчиња различно пешадиско оружје (пушки, пушкомитралези, митралези, пиштоли, разни фрлачи, минофрлачи и друго), три моторни патролни чамци, 160 инженериски машини (ровокопачи, дозери и сл.), 637 минополагачи и миноистражувачи, 113.000 кг експлозив, околу 450.000 различни противпешадиски мини, 4.200 средства за врски (радиоуреди, телефонски централи, возила за врски и друго), 223.000 средства за АБХО (заштитни маски, дозиметри, прибори за деконтаминација), 160.000 парчиња интендантски средства (пералници, шатори, одела, прибори за јадење), 1.800 различни неборбени возила, 1.424 патнички, интендантски и други моторни возила, 310.000 парчиња конзервиран оброк, резервите на нафтени деривати, прехранбени артикли, лекови, муниција, експлозивни и други убиствени средства и дел од добитокот од фармите во Петровец и Криволак.

http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=12129101254&id=9&prilog=0&setIzdanie=21860
Da dodadam ushte edna rabota, svedoshtvoto na Andov:

Стојан Андов во ФОКУС ја отвара душата:

...Политиката е јавна дејност и граѓаните, вклучувајки ги и , особено, младите генерации имаат право да ги знаат сите факти: и оние што им биле јавно и отворено сервирани, но и оние кои биле во врска со претходните, а останале затскриени и невидливи за јавноста. Во тој поглед , прв необичен и досега недоволно неразјаснет настан , е конституирањето на новата плуралистичка влада после првите повеќепартиски избори. Тогаш, како е познато, иако имавме победник на изборите не избравме политичка, туку добивме експертска влада. Поради тоа не можеше да се препознае кого таа политички го претставува и каква е врската меѓу нејзиниот состав и штотуку одржаните избори. А нејзиниот состав , сепак, сам за себе кажуваше. Ниту еден од избраните пратеници не стана член на таа Влада. Поголема група членови на Владата учествуваа на изборите но убедливо изгубија. Мал дел од министрите беа преземани од претходната еднопартиска Влада. А другиот дел, пак, воопшто не учествуваа на изборите. Останува до денес необјасниво прашањето , како и зошто дојде до така радикален раскин помеѓу меѓу состав на новата Влада избрана од првиот повеќепартиски парламент и резултатите од повеќепартиските избори? Кои беа факторите што одлучија да се формира Влада наспроти барањата и на тогаш важечкиот Устав!

Како главен потфат во процесот на создавање на таа Влада, останува одбивањето на тогашниот претседател на државата Киро Глигоров да го даде мандатот на кандидатите за премиер што беа предложени од ВМРО-ДПМНЕ, која имаше најголем број на пратеници. Во недостаток на аргументирани одговори на тоа прашање, го земам за точно кажувањето на еден од нашите најпознати и најспособни разузнавачи во една од емисиите “ Во центарот“, на новинарот Васко Ефтов. Во слободна интерпретација, таа личност рече дека одлуката за таа постапка на Глигоров му била сугерирана од Белград.

По линија на органите на власта никој од Белград немал право да даде таква сугестија, бидејки таа мора да биде јавна и за неа ќе се дознае, а во тој случај ќе биде и неуспешна. Со оглед на искуството на изворот кој го спомнувам овде, останува да претпоставам дека таа сугестија од Белград на Глигоров дошла преку тајните служби. За Глигоров да ја прифати таа сугестија, тој морал да има причини. Морал да знае со каква моќ тука кај нас, во тоа време располагале тајните служби, за да чувствува обврска да се држи до сугестијата, а и за да биде сигурен дека ќе успее потфатот. . Меѓутоа, ако Глигоров прифатил сугестија од Белград , на кого да го даде мандатот, најверојатно тој добил и друга сугестија-на кого да го даде мандатот.

Со оглед на настаните низ кои минавме во периодот на експертската Влада, настани низ кои се демонстрираше решеноста на граѓаните на РМ да се искористи приликата и нашата држава да добие независност, но и доста противречните и нејасни потези во тој период, може да се претпостави дека Белград, најверојатно преку тајните служби имал сериозно влијание врз нашата политика во тој период. Како непосреден учесник во политичкиот процес на осамостојувањето на државата, понекогаш бев изненаден, чие значење и пораки не сум успеал да ги растолкувам во тој момент...

Svetovid

Триглав
Член од
26 февруари 2006
Мислења
868
Поени од реакции
44
Изродот КГ е сериозен претендент за тронот “најголем Македонски изрод и штетник“. Овој скот, кој патем зима Македонска пензија, по неколку основи за малку ќе не закопаше за навек. Инаку за ова се збореше уште кога се повлекуваше ЈНА. Србите немаа никакви посебни барања према Македонија и ЈНА била спремна да остават добар дел од опремата и оружјето, но овој тапиров (
) имал очигледно друга цел и задача па им го даде да го носат целото. Се збореше дека преговорите течеле вака. Аџиќ дошол спремен на тешки преговори, но и отстапки, а Киро веднаш му рекол: “земете све и одете“. Аџиќ останал збунет, а преговорите траеле буквално две минути.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Деца вие не се сеќате или не сте биле родени. Македонија последна распиша референдум под притисок на сепаратистичката ( про бугарска ) вмро дпмне. Во тој период Љубчо и Змејко и уште неколку пробугарски ликови нон стоп ширеа анти српска кампања. Да не беше Кирчо да балансира све можеше да се деси. Од друга страна референдумското прашање беше двосмислено до даске. Во кампањата беше пренагласена опцијата за влегување во сојуз со некоја од државите ( читај Србија ) а после референдумот немаше ни збор од тоа. Пред секој избори се идеше со просрпска кампања колку да се придобијат гласачите. Така да не прајте од ништо нешто, овака кога читам јасни ми се историските заблуди кој владеат помеѓу народот.

Da dodadam ushte edna rabota, svedoshtvoto na Andov:

Стојан Андов во ФОКУС ја отвара душата:

...Политиката е јавна дејност и граѓаните, вклучувајки ги и , особено, младите генерации имаат право да ги знаат сите факти: и оние што им биле јавно и отворено сервирани, но и оние кои биле во врска со претходните, а останале затскриени и невидливи за јавноста. Во тој поглед , прв необичен и досега недоволно неразјаснет настан , е конституирањето на новата плуралистичка влада после првите повеќепартиски избори. Тогаш, како е познато, иако имавме победник на изборите не избравме политичка, туку добивме експертска влада. Поради тоа не можеше да се препознае кого таа политички го претставува и каква е врската меѓу нејзиниот состав и штотуку одржаните избори. А нејзиниот состав , сепак, сам за себе кажуваше. Ниту еден од избраните пратеници не стана член на таа Влада. Поголема група членови на Владата учествуваа на изборите но убедливо изгубија. Мал дел од министрите беа преземани од претходната еднопартиска Влада. А другиот дел, пак, воопшто не учествуваа на изборите. Останува до денес необјасниво прашањето , како и зошто дојде до така радикален раскин помеѓу меѓу состав на новата Влада избрана од првиот повеќепартиски парламент и резултатите од повеќепартиските избори? Кои беа факторите што одлучија да се формира Влада наспроти барањата и на тогаш важечкиот Устав!

Како главен потфат во процесот на создавање на таа Влада, останува одбивањето на тогашниот претседател на државата Киро Глигоров да го даде мандатот на кандидатите за премиер што беа предложени од ВМРО-ДПМНЕ, која имаше најголем број на пратеници. Во недостаток на аргументирани одговори на тоа прашање, го земам за точно кажувањето на еден од нашите најпознати и најспособни разузнавачи во една од емисиите “ Во центарот“, на новинарот Васко Ефтов. Во слободна интерпретација, таа личност рече дека одлуката за таа постапка на Глигоров му била сугерирана од Белград.

По линија на органите на власта никој од Белград немал право да даде таква сугестија, бидејки таа мора да биде јавна и за неа ќе се дознае, а во тој случај ќе биде и неуспешна. Со оглед на искуството на изворот кој го спомнувам овде, останува да претпоставам дека таа сугестија од Белград на Глигоров дошла преку тајните служби. За Глигоров да ја прифати таа сугестија, тој морал да има причини. Морал да знае со каква моќ тука кај нас, во тоа време располагале тајните служби, за да чувствува обврска да се држи до сугестијата, а и за да биде сигурен дека ќе успее потфатот. . Меѓутоа, ако Глигоров прифатил сугестија од Белград , на кого да го даде мандатот, најверојатно тој добил и друга сугестија-на кого да го даде мандатот.

Со оглед на настаните низ кои минавме во периодот на експертската Влада, настани низ кои се демонстрираше решеноста на граѓаните на РМ да се искористи приликата и нашата држава да добие независност, но и доста противречните и нејасни потези во тој период, може да се претпостави дека Белград, најверојатно преку тајните служби имал сериозно влијание врз нашата политика во тој период. Како непосреден учесник во политичкиот процес на осамостојувањето на државата, понекогаш бев изненаден, чие значење и пораки не сум успеал да ги растолкувам во тој момент...

За мене Столе је највеча пичка на политичка сцена заедно со Тито Петковски. Термити, глодари, неспособни.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
makedonceto ko najnerazvieno odvajase i najmalce.......
Од каде оваа небулоза????????
Нема ништо полошо од тоа неголи сам да се убедиш дека си бил и си за нигде.....

Ни 1945 македонија не беше најнеразвиена.......тој примат го имаше Словенија како најзабутан и најзаостанат предел во европа после беа Босна па Црна гора...е после малку се сменија работите, не да словенија се разви туку благодарејки на фактот дека таа политички ги доби сите извозно-увозни фирми.....т.е. само кеш собираа без работа....

.......најмалку издвојувала.......релативна работа....процентуално според бројот на населението таман издвојувала......

туку како што пишав и погоре......оваа работа сега е само од некоја дневно-политичка потреба покрената.......премалку години се пројдени за објективна истрага...

St3

Член од
3 ноември 2009
Мислења
299
Поени од реакции
8
Рекла казала....ништо повеќе...Глигоров не сакал Македонска војска....Бре бре

Kajgana Shop

На врв Bottom