Гитари

Член од
5 август 2007
Мислења
3.586
Поени од реакции
2.608
Техники за учење? :)))

Вежбање, ама вежбање полека, чекор по чекор. Значи без брзање и не се нафаќај на тешки солажи, туку прво оди, па трчај.

Почни со трзајот да вежбаш, а за тоа е добро хроматики. Без трзај никаде не одиш. :)
najefektivna tehnika....

zemi stari PLOCI..blues, rock, folk...sedni, slusni, sviri i uci!:salut:
Тенкју вери пич:)Иначе најдов и јас нешто на интернетов,за прстите вежбање ова она,има една интересна страна http://justinguitar.comобјаснато е се детално со видеа со триста мити чуда:) Еве некој ако има ко мене да сака да поднаучи нека ја подпрочита странава....
Иначе,за акорди немам проблем,било која песна да ја слушнам во моментов,одма можам да ја скинам,АМА ко че дојди соло,ми се меша прстинава ко тројца пајдушко да го игра за прв пат,емто со вртење:):)

pcjodamaster

:trololo:
Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
Глеам на таа страната има некои корисни работи, како и на сите такви страни. :)

Само треба да знаеш од каде да почнеш да читаш, бидејќи обично ептен почетници одат на соло техники како легато, арпеџиа и слично, а немаат уште добар трзај. :)

Координирај ги двете раце со вежби за координација (очигледно :)), бидејќи и џабе е ако имаш трзај како на мандолина ама не си уклопен со другата рака и vice versa. Со време ќе учиш финти и евентуално се си паѓа на место, само трпение, вежбање и да не забегуваш по тешки работи за свирење. :)

koleee

Убер Македонче
Член од
6 јули 2008
Мислења
643
Поени од реакции
42
обично ептен почетници одат на соло техники како легато, арпеџиа и слично, а немаат уште добар трзај.:):)
Изгледа овоаа е мојот случај...
тенк ју!:smir:

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Ова стварно не ми е јасно. Значи купувам Fender жици комплет 9ки, супер се уклопуваат кај препреката( делот кај што легнуваат сите жици, блиску до местото кај што се штимаат), не штрчат итн, купувам Dean Markley, штрчи човече, искачаат од препреката, поготово 5 и 6та. Како може вака... Нели треба да има некоја единица мерка, или сите си праат као шо ќе им прдне. Кој што праи, ја давам пари за жици, пошто нема нигде у скапаново Скопје жици на парче, једино у Цики се наоѓа...

BoogieMan

#%$!
Член од
24 август 2006
Мислења
364
Поени од реакции
19
Тие од Фендер се ептен рандом... другар има Jackson V со флојд и цело време користи Daddario и GHS. Еднаш стави Фендер и требаше цел флојд да се штелува од почеток. Што зашто како поима неам.. али ја зиам стриктно Daddario од Цики.

А за учење... терајте полека не брзајте. Ќе се попалите дека можете да ја грчите раката и да трзате брзо и ќе мрдате со прстите ко риба на суво... па ќе праите солажи полоши од тие на Слеер.

F

FallenHypaspist

Гостин
Топло ти предлагам да си земеш Ernie Ball жици,ги има во Јамаха за по некаде 500-600 ден....пробај ги и тогаш ќе видиш што навистина се тие тв....скоро сите јаки гитаристи ги користат......Петручи,Пејџ,Јлаптон.Вуд од тул,Од ју ту некој ги користеше,Огус од Еј си Ди сии уште многу јаки гитаристи....а и од ГХС сум многу задоволен....

Инаку шо да пишам за мене...хм....
Па Свирам Кантри,Блуз Нешто Џез,Рок,Метал,Наша изворна музика,Фанк нешто,Мексикано и др не ми текнува....:pipi:

Од гитарска опрема имам
Ел гитара Epiphone Les Paul Standard
Акустична Stagg SW201N Western Guitar
Појачало Line 6 Spider 2 - 70 wats со foot-swich
Еден добар кабел, ама малку оштетен и еден лош кабел, комплетно здрав.
1 кг трзалици од Смешко - Кинеската во Центар
Каишка Сатриани Модел.
Kуфер за електричната J & D.
И торба за акустичната направена од страна на бранко шнајдерот:D:smir::smir:

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Топло ти предлагам да си земеш Ernie Ball жици,ги има во Јамаха за по некаде 500-600 ден....пробај ги и тогаш ќе видиш што навистина се тие тв....скоро сите јаки гитаристи ги користат......Петручи,Пејџ,Јлаптон.Вуд од тул,Од ју ту некој ги користеше,Огус од Еј си Ди сии уште многу јаки гитаристи....а и од ГХС сум многу задоволен....

Инаку шо да пишам за мене...хм....
Па Свирам Кантри,Блуз Нешто Џез,Рок,Метал,Наша изворна музика,Фанк нешто,Мексикано и др не ми текнува....:pipi:

Од гитарска опрема имам
Ел гитара Epiphone Les Paul Standard
Акустична Stagg SW201N Western Guitar
Појачало Line 6 Spider 2 - 70 wats со foot-swich
Еден добар кабел, ама малку оштетен и еден лош кабел, комплетно здрав.
1 кг трзалици од Смешко - Кинеската во Центар
Каишка Сатриани Модел.
Kуфер за електричната J & D.
И торба за акустичната направена од страна на бранко шнајдерот:D:smir::smir:
Денес ќе земам D'addario, 8-мици...Него, добра гитарa. А, да ве прашам вака гитаристиве, слушнал некој за Parker гитари ? Таква користи гитаристот на Lady said no, многу интересен дизајн има, баш сега ќе ѕирнам што пари се...

Едит: 2000 долари, па нагоре... Ќе почека малце гитарава :pos:

F

FallenHypaspist

Гостин
Го фалат многу Паркерот....али лично не знам бидејќи не сум пробал...
Ако зимаш земи си како мене Епифон и терај без гајле...тоа ти е мој предлог...

BoogieMan

#%$!
Член од
24 август 2006
Мислења
364
Поени од реакции
19
Да америчка фирма е, Jason Becker има signiture модел од нив... језда лани му го извадија а он неможе да свири од 91 :(. Ја па мислев дека користи Paul Reed Smith и нив можеш да си ги видиш они имаат исти дизајни (ич не ги свиѓам јас).

А да... зашо зимаш 8ци.... ако свирите треш/хардкор потенки жици значи помалце ќе треба да ги затегаш за да се наштимаш па полабави ќе бидат... а од 8ците мислам дека најдебелата е 38 или 36. Терај си стандард 9ки или 10, можеш дури и 11ки...не се воопшто тешки за bend-ови а легато посебно лесно иде на подебели жици, плус за ритам зашто се позатегнати (оти нели се подебели) многу помалце шетаат наоколу па можеш по tight да бидеш...според мене барем. Али вреди да пробаш.

Едит: Сум ги утнал Паркер со Парадајс.. они му извадиле на Бекер.

thekillagorilla

Мортус
Член од
20 февруари 2007
Мислења
610
Поени од реакции
12
Ај да си прашам нешто во врска со гитариве.Сакам да ми кажите дали постојат некој техники за учење на свирење на соло на електрична гитара????
zemi si guitar pro 5.2, a imas tehniki, ova, ona na http://www.gitare.info/

Член од
20 јануари 2009
Мислења
3.159
Поени од реакции
375
Колку пари се жиците за акустична во Скопје или Штип?

Mihail-San

Arsonist
Член од
3 мај 2010
Мислења
15
Поени од реакции
2
Еј едно прашање до сите.Дајте еден предлог за појачало за бас.Сметам дека Маршалот владее ама ајде да слушнам од вас.И фендерот е супер
Јас би гласал за Фендерот, сепак Маршалот повеќе би го зел ако сум солист :wink:

Колку пари се жиците за акустична во Скопје или Штип?
Во струмица во Јамаха има 500ден за електрична, мислам толку беа пред 2месеца... не сум проверил у скоро

Друже во Струмица во Јамаха гледав жици по 500 денари сепак незнам дали можеш да дојдеш и да си купиш :wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom