Генерализирање

Член од
7 јули 2011
Мислења
16
Поени од реакции
8
Oh, I`m sorry blond is not IN any more? Пошто сигурно не мислиш да го побиеш она „шмизлите се глупави“. :)

:) Хахах не, сакав да го скршам линкот плавуши=шмизли=глупави. And yes dear, blond is definitely not IN any more :)

С

Сатори

Гостин
Генерализацијата е the easy way out и токму поради тоа е широко применувана и практикувана од истите широки народни маси кои што се држат за неа како муслиманите за Коранот (мислев да напишам христијаните за Библијата, но современите тенденции ме премислија за таа констатација).Секако дека апсолутно за се може да се пронајде генерализација, или предрасуда или уште подобро (позитивна) дискриминација, колку е тоа мудро во меѓу-човечките односи тоа е веќе сосема друга приказна.Затоа што за да се биде генерализатор тоа е како да се состоиш од збир на ставови кои што било најлесно да се интегрираат во менталниот склоп само затоа што некој веќе ги обработил за тебе и ти ги сервирал на послужавник преку конзервирани информации и мас медиуми.
Не негирам дека понекогаш тие се поклопуваат, но, да се стави цела една група на луѓе која што се состои од различни индивидуи во еден кош не може да биде ништо помалку од просечно и да бидам комплетно искрена, разочарувачки за интелектуалната состојба на генерализаторот.

Ако некој е просто „мрзлив“ да ги запознае луѓето во неговата околина и е многу поедноставно само да ги смести во фиоки кои што се излепени со етикети тогаш претпоставувам дека генерализацијата му е совршената муниција.Личниот избор е тој кој што не дефинира нас, налепницата на челото е она кое што не тера да се бориме за тој избор.
И јас не сакам 16/17 годишници, но тоа не значи дека сите ќе ги осудам на незрелост и просечност само затоа што ја имале среќата да бидат помлади од мене.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
:) Хахах не, сакав да го скршам линкот плавуши=шмизли=глупави. And yes dear, blond is definitely not IN any more :)
Линкот плавуши=шмизли=глупави не мора да го кршиш, ја ќе го сршам сам.

Ама линкот шмизли=глупави=плавуши е титаниумски. Е ај ако плавото е аут, онда прифаќам да го отстранам и она плавуши. Али шмизла=глупава, ти е генерализација којашто не можеш да ја скршиш па да си Хефест лично. :)

И, што рече, ти плавуша си? Ја сакам аут и андерграунд, :шепотам: - call me... ;)

Член од
7 јули 2011
Мислења
16
Поени од реакции
8
[quote="Сатори, post: 4273798"
И јас не сакам 16/17 годишници, но тоа не значи дека сите ќе ги осудам на незрелост и просечност само затоа што ја имале среќата да бидат помлади од мене.[/quote]
?!?!?!?!???? Нејќеш 16/17 годишници !?!?!?!? Па тие се најслатки, просто ќе ти јадат од раце ;)

С

Сатори

Гостин
Многу се бучни, да беа малку потивки, можеше да се разгледа и таа алтернатива. :pipi:

С

Сатори

Гостин
Со вистинските зборови- мачиња. Ќе бегаат од школо за тебе ;)
Now I'm in tempting mode. :)
Среќа што можам дада да им бидам, да ги научам на нешто.Ете како се кршат генерализации за луѓето околу себе.
Ама тоа е тоа, коњите гледаат само право зошто се зауздани. :oops:

Член од
7 јули 2011
Мислења
16
Поени од реакции
8
Линкот плавуши=шмизли=глупави не мора да го кршиш, ја ќе го сршам сам.

Ама линкот шмизли=глупави=плавуши е титаниумски. Е ај ако плавото е аут, онда прифаќам да го отстранам и она плавуши. Али шмизла=глупава, ти е генерализација којашто не можеш да ја скршиш па да си Хефест лично. :)

И, што рече, ти плавуша си? Ја сакам аут и андерграунд, :шепотам: - call me... ;)
Хаххах, јас сум оуверграунд, сори ;)
--- надополнето: Jul 22, 2011 7:14 PM ---
Now I'm in tempting mode. :)
Среќа што можам дада да им бидам, да ги научам на нешто.Ете како се кршат генерализации за луѓето околу себе.
Ама тоа е тоа, коњите гледаат само право зошто се зауздани. :oops:
:) Now I AM tempted! Некој да ми позајми узди?? :-D

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Ц ц кои филозофски мислења паѓаат на исто така длабоко филозофко прашање.
Ќе мислиме топла вода сега ајде.
Се знае и нормално е дека одредени работи се генерализираат, башка со причина , но во исто време свесни сме дека сепак, таму некаде би требало да постои и одреден исклучок.

Член од
26 април 2012
Мислења
53
Поени од реакции
37
Генерализирањето е нешто што многу често се употребува во општествово. јас мислам дека не треба да се генерализира. Постои некој шаблон на однесување кај група, тоа не го оспорувам, меѓутоа како што реков „група“. Тоа не е доволно да се генерализира. Највеќе ме нервира кога ќе слушнам некоја „слободна“ девојка кога ќе рече: сите мажи се коњи, или некој кога ќе рече: младинава не ја бива. Да не продолжувам со други примери. Ме сфаќате што сакам да кажам :)

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.854
Генерализирањето е еден вид на МОНОТОНО И СТЕРЕОТИПНО РАЗМИСЛУВАЊЕ.

Луѓето многу работи погрешно ги генерализираат. Како на пример:

1. Русите се пијаници со вотка - Дали 139 милиони луѓе пијат вотка???
2. Кинезите се робови - Дали 1,5 милијарди луѓе во Кина се робови???
3. Севернокорејците умираат од глад - Дали 35 милиони луѓе умрени се од глад???
4. Албанците се Наркодилери - Дали 500.000 Албанци во Македонија се наркодилери или едвај 5000???
5. Американците си го живејат животот 300 на сат - Дали 307 милиони американци се милионери? Или само 1 милион милионери?
6. Ромите дуваат охо лепак - Дали сите Роми дуваат охо лепак???
7. СФРЈ се одеше Голи оток - Дали 21 милиони луѓе во СФРј ошле Голи оток или само 6000?

Има ли смисла заради само едноцифрен процент од нациите што се такви да ги сметаме дека останатите 90 и кусур % се такви??????

Kajgana Shop

На врв Bottom