Од цела кореспонденција на неколку научници им откриваат дека најблиску што дошле до контакт со индустријата е покана да напишат есеи и мислења и неколку грантови за неповрзани нивни програми.
Обично јас кога добивам покана за нешто истата не содржи и 25.000 долари внатре. Just saying.
Пак го користиш зборот научен труд, кога се работи за есеи и мислења кои ќе се темелат на нивни претходни научни трудови и докази, значи ништо не е лажирано.
Јас и ти можеме да пишуваме теории, есеи, да даваме мислења. Научникот, не за џабе се двои од остатокот цивилна маса луѓе, и не за џабе постои разлика во научна теорија, научно мислење, научен есеј. Дистинкцијата постои со причина. Кога научник излага со тврдење/мислење, теорија, па и есеј, истиот има не само тежина, него и импакт. Тое што не е труд, него е есеј, не значи дека типот пишува фикција или филозофира на општа тема. Не знам како не правиш разлика. Плус никој за небитна, неповразан нивна програма, не фрла накај тебе 25 илјади долари.
Па астрономијата, која за мене е побитна, и далеку помалце финансирана гранка на науката, се борат за мочани 10.000 долари да им бидат одобрени, за некој поситен експеримент/проект. А овде, за небитна, и неповрзана есејска работа, еден научник, не тим,
еден, добива 25.000 долари.
Значи од една страна имаме теории за заговори каде индустријата ја контролира цела наука, ништо од науката не е релевантно, сите се потплатени да лажат, а се открива една сосема непроблематична комуникација, дури и може да се одбрани како целосно етичка во која не се доведуваат под прашање ништо од науката која стои зад нив.
Пак ќе повторам - да нема примери низ историјата, нема да има темели за сомнеж и платформа за градење на такви теории на заговор. Научниците сами се криви од кого прифаќаат финансирање, било тоа вистински заговор или не, зборам општо, не конректно за ГМО темава. А тоа покажува дека или се очајни за пари што ги немаат, од x, y, z причини, или се очајно алчни за истите иако да речеме се одлично платени за тоа што го работат. Еден од нив не одбил грант со одредени барања и полиси на спроведување на истата програма.
Не знам колку си запознат со
научникот, човекот е голем ентузијаст за науката и држи разни предавања и програми за запознавање на науката и слично, еден грант од 25 илјади долари од една компанија, која BTW не е ни најголемата во таа индустрија, за да може да се продолжи таа програма за научно образование (кое дури не е ни за ГМО) е дури и позитивно дело и придонес и како се вика она општествена одговорност во развојот на науката и образованието.
Не е воопшто поврзано со ГМО?
Пази како го употребуваш зборот ентузијастичен. И Менгеле го опишале ко таков.
Подмитување е давање на пари за сосема непотребни програми,
Непотребни за кого?
за прикривање на знаењето и доказите, за промовирање на лоши или нелегитимни резултати и истражувања, или чисто давање на живо пари без посебна причина.
ENTER GMO
Сите овие работи се присутни кај некои анти ГМО активисти, вклучувајќи ја авторката на текстот кој оригинално го коментирав.
Јас не се водам на блогерски конспираси текстови, ако тоа ти беше аргумент за тоа што сум анти-ГМО настроен, така да тоа не пали кај мене.
Се разбира дека мора да има некоја причина што има толкава бука, и убаво е тоа. Историјатот на анти ГМО е далечен и широк, во друга прилика, и супер е тоа, но не е добро тоа што една друга индустрија го има преземено како дел од својата промоција, тоа е моментот кој штрчи.
И од каде знаеш со што се хранат научниците?
Има причини, ама не тие кои ги хинташ.
Наидов на неколку научници како исмеваат анти-GMO луѓе на твитер. И океј, викам ај ќе земам цивилизирано да им поставам прашање-две. Ептен ватрено ми одговараат (непотребно) и тврдат дека анти-ГМО луѓево се умоболни, дека се е безбедно. И океј, ај викам да прашам од лично искуство, да споредат вкусовите на органска храна и на ГМО, пошто јас и од едно и од друго сум се хранел, и разликата е како црно и бело, нема нијанси на сиво. Типов ми вика, а не, јас се хранам органски. И викам зошто? Па демек живее одма до таква продавница, нема зошто да купува подалеку, макар била поефтина храната. Една друга ја прашувам, добро не сте пробале до сега ГМО овошје, зеленчук, нешто? Пробала, многу било вкусно. Добро, ја прашувам од каде го зела тоа, што точно пробала. Се налути и почна да ме вреѓа дека сум бил анти-ГМО фрик

. Ако не знае основни работи да објасни, а е научник, можам само да заклучам дека нема искуство со ГМО храна. Слична приказна и со други 6 комада. Ниеден не сакаше да ми одговори зошто од внатре изгледаат чудно, и вкусот не е ист (готово и го нема кај многу од приозводиве), едноставно мавање игнор.
Инаку твитер акаунтите им беа verified, да не мислиш дека не сум зборел со вистинските лица.
Токму така, ебана религија.
Мислам пази што се случува, Монсанто (отецот) нарачува догма од тој квазинаучникот (синот), за подобро да го продава ГМО производот (светиот дух, или ѓаволот -сеедно, исто му доаѓа).
Наука, ИЧ.
Догма, МНОГУ.
А од нас се очекува да не прашуваме, да не размислуваме - но ДА ВЕРУВАМЕ.
Практично тие нам ни продаваат религија, а од нас се очекува благодарно и глатко да ја проголтаме како добри ретардирани млади момчиња од хорот (потоа ваљда и под мантијата да се наведнеме, за благословот да примиме).
Токму така.
Ме интересира што има да каже
@840223 за туркањето регулативни измени, да не се обележуваат GMO производи дека се GMO? Како што некои компании ги продаваат на тој начин нивните семки, и кај нас, меѓу други маси купувачи? Од каде таа ароганција и абсолут, да не дозволиш некој да направи информиран, па и еве нека е и неинформиран, избор, во однос на храната што сака да ја конзумира? Пошто алергичен си на блогови, да напомнам дека и научниците имаат блогови. Следам еден куп такви блогови, од разни гранки на науката.
Пред некое време, наидов на неколку такви блогови, после циркусот на твитер. Ниеден не беше против ваквата мерка, и сите имаа цел реферат пишано (иако малку беше кажано), во знак на подршка за ваквата реформа. Што треба да прават луѓето, да престанат да купуваат овошје и зеленчук комплетно? Бидејќи нема да може да прават разлика? Ова е еден вид ултиматум, и е бесрамно научник да го подржи. Особено ако индустријата која тој ја брани, како што викаш ти - е на висока етичка нога, и нема што да крие или да се правда кај остатокот од светот.