Во што е најдобро да се инвестира?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Истите муабети биле и пред 10, 20 и 30 години.... но...
А зошто мислиш дека за 10 години вредноста ќе им се наголеми 5 пати?

он топик -

погребално
приватни лудници/санаториуми.

demand`s gonna go berserk...

С

сашенко

Гостин
Истите муабети биле и пред 10, 20 и 30 години.... но...
Тие муабети увек ги имало и ке ги има.Секогаш постои ризик, никогаш неможеш да бидеш во нешто 100% сигурен ама кога се инвестира во нешто и кога се фрлаат пари сечие мислење кое наликува барем од далеку на стручно може да те премисли и да те тргне од идејата ама ете времето си го покажа своето и некои луѓе направија пари на тој начин.Убаво си кажа ти, истите муабети биле пред толку време ама некој ризикувал и не слушал други па успеал.

--- надополнето ---

А зошто мислиш дека за 10 години вредноста ќе им се наголеми 5 пати?

погребално
приватни лудници/санаториуми.

demand`s gonna go berserk...

Интересна работа за тоа приватните болници и санториуми.Немора баш такво нешто ама нешто слично на тоа може да помине.Нешто приватно, кое добро ке се изрекламира и да биде подобро од ова што земјава го нуди и да се привлечат богатите муштерии, вип фаци кои не одат баш секаде туку само во нешто нај нај..Да се направи истражување некое нашата "елита" ако имаме таква воопшто на која и цветаат бизнисите и кои се расфрлаат со пари, да и се најде нешто интересно кое ке им го пополни времето, задоволи желбите и отвори паричникот.Некои клубови, некои интересни работи за нив, за жените за децата занимации.Можеби изгледа не толку убедливо вака како идеја кажано ама сепак некаде по светот ова успева ако знаеш како да го спакуваш и да го понудиш.Треба само креативна група на луѓе, парите се најмал проблем зашто ако ги имаш луѓето и идејата можеш да собереш добар буџет колку да почнеш.Само треба добро да истражиш колку се спремни нашиве да ги остворат паричниците и дали би го направиле тоа воопшто.Дали на ваквите финти паѓаат само жените на американските богаташи кои освен за шминка и шифрата на банкарската сметка незнаат ништо друго и само бараат некој кој ке им понуди нешто интересно за трошење време и пари...или може тоа да помине и кај нашиве овде...:toe:

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Прво се исплати да бидиш контраш во инвестирањето. Да направиш анкета во Македонија што би направиле со 50.000 евра 90% ќе купат стан во Скопје или Охрид(прајме муабет за фамилии со заштеди). Тука е целиот проблем всушност, кај нас луѓево навикнати се да штедат во недвижнина. Просто многу е популарно.

Крајно има игра на релативна вредност тука... Ако можеш да земеш во Варна на море недвижнина за 1/3 од цената што ќе ја платиш во Скопски Аеродом, што мислиш што е попаметно, море или Вардар? Ами што со поефтинетата недвижнина низ многу места низ светот, пример Дубаи, Флорида, Калифорнија, Шпанија?

Во однос на поконкретни мерки за тоа дали е балон и дали е преценета моментално недвижнината треба да се виде односот на цена/плати и да се спореди со историски износи. Не можам да барам податоци за тоа.
Но просто недвижнината е кредитна бомба: САД, В.Британија, Ирска, Норвешка, Шпанија, Бугарија... што е следно... Австралија, Кина.... Македонија еден ден можеби?

Понатаму процентуалните приноси на ќириите укажуваат на не толку добра вредност. Ќириите како однос на цената на годишно ниво се пониски од каматата на владиниот долг што нели треба да е една од побезбедните инвестиции - односно би требало да има еден од најниските приноси во економијата. После становите не се ликвидна инвестција.. И крајно побрзо би имал акции во Телеком со 13% дивиденда и ликвидност одколку да имам стан за истата вредност со ќирија која е 1/3 од 13% и многу мала ликвидност. Па поправки па ова па она...Или ако сакаш да си супер-конзервативен чувај ги заштедите во злато - ја заджува куповната моќ низ долги периоди.

Е сега за градежно/земјоделско земјиште секогаш има смисла да се купува ако знаеш што правиш и колку плаќаш. И сето треба да биди реалистично. Големи парцели на земјоделско земјиште се посебно добра инвестиција ако се разбираш од тоа. Али пред се големи и ефтини.

--- надополнето ---

tomsaso ..................,а да смислиш еднодневно семинарче....на основно ниво за пацери во инвестирање како мене...
А да најдиш луѓе што ќе платат/слушаат? ;))) Јас неверувам дека има пласман за производот, така да ако мислиш ти дека има напрај и заработи. Ќе се договриме за цена :))))))

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Тие муабети увек ги имало и ке ги има.Секогаш постои ризик, никогаш неможеш да бидеш во нешто 100% сигурен ама кога се инвестира во нешто и кога се фрлаат пари сечие мислење кое наликува барем од далеку на стручно може да те премисли и да те тргне од идејата ама ете времето си го покажа своето и некои луѓе направија пари на тој начин.Убаво си кажа ти, истите муабети биле пред толку време ама некој ризикувал и не слушал други па успеал.

--- надополнето ---

Интересна работа за тоа приватните болници и санториуми.Немора баш такво нешто ама нешто слично на тоа може да помине.Нешто приватно, кое добро ке се изрекламира и да биде подобро од ова што земјава го нуди и да се привлечат богатите муштерии, вип фаци кои не одат баш секаде туку само во нешто нај нај..Да се направи истражување некое нашата "елита" ако имаме таква воопшто на која и цветаат бизнисите и кои се расфрлаат со пари, да и се најде нешто интересно кое ке им го пополни времето, задоволи желбите и отвори паричникот.Некои клубови, некои интересни работи за нив, за жените за децата занимации.Можеби изгледа не толку убедливо вака како идеја кажано ама сепак некаде по светот ова успева ако знаеш како да го спакуваш и да го понудиш.Треба само креативна група на луѓе, парите се најмал проблем зашто ако ги имаш луѓето и идејата можеш да собереш добар буџет колку да почнеш.Само треба добро да истражиш колку се спремни нашиве да ги остворат паричниците и дали би го направиле тоа воопшто.Дали на ваквите финти паѓаат само жените на американските богаташи кои освен за шминка и шифрата на банкарската сметка незнаат ништо друго и само бараат некој кој ке им понуди нешто интересно за трошење време и пари...или може тоа да помине и кај нашиве овде...:toe:
Галичник е како створен за тоа а има и хотелче некакво кое се распаѓа и би можело да се адаптира/догради...
Само што никој сериозно не би се нафатил ...

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Ме изнасмеа Concrete со она *пацери*, меѓутоа добро кога ќе помислам, би се вклучил и јас (како бизнис-пацер) во некој ваков семинар.... За*рѓани сме ние веќе, дефинитивно би ни требал еден ваков семинар. А младичов ми се чини го бива да организира такво нешто....

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ме изнасмеа Concrete со она *пацери*, меѓутоа добро кога ќе помислам, би се вклучил и јас (како бизнис-пацер) во некој ваков семинар.... За*рѓани сме ние веќе, дефинитивно би ни требал еден ваков семинар. А младичов ми се чини го бива да организира такво нешто....
ajde be.., daj da se rasprasame za hotelce so dobra cena i fina hrana...eden cel den (sabota) workshop so tomsaso&co bi bil epten dobra rabota.....ne bi trebalo da bide nekoj trosok..., a moze da bide mnogu kreativen motiviracki muabetot... :) a i tomsaso da se prestrasi.....

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
ajde be.., daj da se rasprasame za hotelce so dobra cena i fina hrana...eden cel den (sabota) workshop so tomsaso&co bi bil epten dobra rabota.....ne bi trebalo da bide nekoj trosok..., a moze da bide mnogu kreativen motiviracki muabetot... :) a i tomsaso da se prestrasi.....
Хахахах.. Финтава е најди луѓе што се спремни да платат/слушаат.. А за страв и трема не му се секирај.. Ќе исковам 30-40 слајда со фини графици. Таман можи да се најдат 50.000 евра низ луѓето за приватен инв. фонд со акции во рудници.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Хахахах.. Финтава е најди луѓе што се спремни да платат/слушаат.. А за страв и трема не му се секирај.. Ќе исковам 30-40 слајда со фини графици. Таман можи да се најдат 50.000 евра низ луѓето за приватен инв. фонд со акции во рудници.
Имаш еден само недостаток тоа е збориш во термини од финансискиот свет, народов овде е екстремно финансиски неписмен.

Јас се пријавувам за семинар на томасо. :)

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Крајно има игра на релативна вредност тука... Ако можеш да земеш во Варна на море недвижнина за 1/3 од цената што ќе ја платиш во Скопски Аеродом, што мислиш што е попаметно, море или Вардар? Ами што со поефтинетата недвижнина низ многу места низ светот, пример Дубаи, Флорида, Калифорнија, Шпанија?
Hmm dobro a da kupis primer kuca ili stan na Florida Kalifornija ili pak primer Spanija neli ti treba da imas prebivaliste trajno primer za Florida Kalifornija ne mi se veruva deka ce te pustat tuku taka da zivees tamu sto znam toa e moe mislenje

--- надополнето ---

Понатаму процентуалните приноси на ќириите укажуваат на не толку добра вредност. Ќириите како однос на цената на годишно ниво се пониски од каматата на владиниот долг што нели треба да е една од побезбедните инвестиции - односно би требало да има еден од најниските приноси во економијата. После становите не се ликвидна инвестција.. И крајно побрзо би имал акции во Телеком со 13% дивиденда и ликвидност одколку да имам стан за истата вредност со ќирија која е 1/3 од 13% и многу мала ликвидност.
Hmm dobro jas ne sum bas upaten aj razjasni mi primer ako kupis stan vo Sk i go izdavas za primer 200 eura kirija godisno imas 2400 eura od kirija primer 400 eura neka idat na popravki i drugi trosoci
e sega primer imas akcii od telekom mislam deka treba da placas nesto na drzavata sto gi poseduvas tie akcii .... koja e matematika so telekom godisno spored tebe kolku bi zarabotil nekoj ako vlozi vo ovie akcii i kolku e sega edna akcija ???

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Hmm dobro a da kupis primer kuca ili stan na Florida Kalifornija ili pak primer Spanija neli ti treba da imas prebivaliste trajno primer za Florida Kalifornija ne mi se veruva deka ce te pustat tuku taka da zivees tamu sto znam toa e moe mislenje

--- надополнето ---

Hmm dobro jas ne sum bas upaten aj razjasni mi primer ako kupis stan vo Sk i go izdavas za primer 200 eura kirija godisno imas 2400 eura od kirija primer 400 eura neka idat na popravki i drugi trosoci
e sega primer imas akcii od telekom mislam deka treba da placas nesto na drzavata sto gi poseduvas tie akcii .... koja e matematika so telekom godisno spored tebe kolku bi zarabotil nekoj ako vlozi vo ovie akcii i kolku e sega edna akcija ???
Колку ќе вреди станот од 200 евра ќирија ? Не знам ама да претпоставиме дека вреди 60.000 евра.. тогаш ти добиваш 2000 евра на 60000 евра капитал. т.е 2000/60000 = 3,3% годишен принос + евентуална шпекулативна добивка при пораст на вредноста (малку веројатно оти Скопје има од поскапите недвижнини во регинонот/европа т.е на многу места има поефтино)

Телеком моментално е 550 денари пример... 75 ден е бруто дивидена ете нека има 10% данок.. нека е 65 нето на пример.. тоа му иди 65/550 =11,8% годишно + евентуална апрецијација на акцијата т.е спекулативен приност...
Секако нема гаранција дека цената нема да оди надолу или дека дивидендите ќе бидат такви какви што се во минатото... Но сепак остваруваш едно 4х повеќе принос во % во однос на рентање стан.

Значи пак ова и не е некоја анализа туку повеќе чамче муабет и груби споредби на две алтернативи...

Уште една разлика помеѓу телеком и стан во скопје е што телеком се продава за 15 минути додека за стан треба месец-два...

Kajgana Shop

На врв Bottom