Г
ГОЦ-К.О
Гостин
"Маж" си ако тепаш жена..
"Маж" си ако те тепа жена..
Е ај најди му нзс..
Е ај најди му нзс..
НЗС ............... нзс ќе ти најдат во станица, откако ќе те пријави жена ти(доколку си женет) поради семејно насилство(било физичко, било психичко) !"Маж" си ако тепаш жена..
Е ај најди му нзс..
Традиционално мажите имале авторитет. Ама тој авторитет бил поддржан со моќта да истепаат кого сакаат во куќата. Ако во тоа време, жената не го слушала мажот и го вреѓала и го малтретирала вербално, психички, па муабет да не правиме за физички, нормално би се сметало за срамота. Тоа едно, друго, секој, ама СЕКОЈ кога би разбрал за таквата ситуација би ти рекол: удри и ќотекот, покажи и кој е маж во куќата. Тогаш било тоа општоприфатено како нормално. Денеска е смртен грев. И затоа денеска тие нас не тепаат и не вреѓаат и ни се дерат ради нивните емоционали срања итн.....
Јас ни под разно не го оправдувам ќотекот , по минатото се знаело чиј е главен збор , сега во денешно време не се знае чиј е главен збор , јас овака да и кажам на мојата идна жена дека треба да ме почитува , да се знае кој е газдата во куќата , таа мене утре ќе ме пријави за насилство , затоа што не и се допаѓа да биде главна во куќата
--- надополнето: 19 јули 2012 во 20:54 ---
Тогаш се знаеше кој е глава во куќата или старешина ( како сакате )
--- надополнето: 19 јули 2012 во 20:55 ---
Верувам дека има и такви мажи , не викам не
Udri kurvata BOKSER na MAJKA ))EeeeEeEE да бе кога ке ја фатам на боксови,како може да малтретира не ми е јасно.
Единствено малтретирање може да биде психички ако те уценува со нешто.
Има и такви случаи каде што физички жена нападнала маж.. за психичка тортура да не зборувам... прво доаѓа психичката тортура па потоа физичка...Не верувам дека постои барем еден случај каде што жената физички малтретира/напаѓа маж ......... тоа е практично невозможно, освен секако ако мажето е некое кепече од метро и пол, а таа е метро и осумдесет ............... НО дека денеска има огромен број на случаи каде што жената врши психично насилство/малтретирање врз мажот ......... и тоа најчесто со разно-разни уцени и сл. е тоа е факт дека го има во голем број на домови ........ само добро е тоа што и мажите почнаа да зборат и да се жалат за овие работи !
П.С. Ако на улица видите маж со модро око или со некакво црвенило или модрило по раце/нозе сигурно дека претходната вечер жена му го истепала/промавала дома со сукалото, оти не бил мирен и не слушал !
E не,ќе се заебавамеUdri kurvata BOKSER na MAJKA ))
Во другата тема, со рикверц наслов, мислам дека ќотекот беше неоправдан at any cost. Нели...Ако се такви како „избраниот“, ќотекот е и повеќе од оправдан.
Така. Проблем?Во другата тема, со рикверц наслов, мислам дека ќотекот беше неоправдан at any cost. Нели...
Ако жената се пожали , тогаш ... ?Замислете колкаво физичко и психичко насилство би применила жената ако таа работи цел ден ... а кога се враќа дома го наоѓа мажот како гледа фудбал и реприза на фудбал цел ден.
Па мажот и бара пари на жената за бодибилдинг и тетоважи.
А кога иде лето, да и се жали на жената дека сите негови другари се отидени на одмор во странство , а само тој се пече дома во време кога нема ни фудбал за гледање. Барем едно плејстејшн да ми купеше за да ми помине летото.
Ќотекот во поранешните времиња требало да биде смртен грев , пошто жените работале повише од самите мажи. Мажот работел само на нива , а жената и на нива и дома , на едната рака детето на другата мотиката или тенџерето.
Ако порано мажот не покажувал почит према работливата жена , денес такозваната жена домаќинка не покажува почит према работливиот маж.
Интересно размислување... сум била во многу села и како мала сум поминувала по 3 месеци во село.. и верувај ми таму и младо и старо и женско и машко работи..Ако жената се пожали , тогаш ... ?
За ова не сум сигурен , не знам за тебе , но за мене конкретно знам , како и за повеќето ...
Не сум видел жената да работи физичка работа , туку мажот ( евентуално ако дрва пренесуваат ) ,
За во нива сум видел , и таму мажот работи - како и децата ( видов со свои очи - како и јас )
Каде во село телевизор со кабелска и плејстејшн ( во ред е , сега е 21-ви век ) можат и селани тоа да го сторат ( ако мислеше на нив - секако и за приградски )
Да ремизирамо - Кај нас ( македонците ) , ако за вашите жени е психичко и физичко малтретирање така , тогаш кај нас не е така , всушност жената ги работи "Полесни" работи , а мажот и децата ( ако ги рачунаме ) малку потешки работи ....
не верувам дека мажот ќе си ја остави жената на "Цедило" - во повеќето случаи.
Во ред може и да се најде некој забеган , како што го опиша ти горе ....
За твојот последен пасус веројатно е и така , не сум видел па со сигурност да тврдам ....
Има жени во села кои "спијат" - не им се излегува од домот и тие седат пред ПЦ од сабајле до навечер , секако и полноќ , додека матори и мажот работат ...