Во петок на бојкот? – Секоја акција може да успее ако има масовност! 31.01.2025

Ќе бојкотирате ли пазарување во Петок?

• Да

• Не, не ме интересира

• Да, но мислам дека нема ефект.

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Член од
12 март 2009
Мислења
20.733
Поени од реакции
16.955
Еве имаш тука неколку контакти пиши што ти треба ќе ти набавиме по нормални цени :LOL:
Има и Друго ...на пример зрел домат нема во пиљари или пазар или кванташ, само недозреан, педофилски...
ама во кафаните има убава салата од домати, си имаат луѓе кој редовно им носат зрел домат( барем за пролет -есен зборувам)...дури подобро е од кафана да купиш салата од домати одколку да купиш домати и да праиш...

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.360
Поени од реакции
5.747
Има и Друго ...на пример зрел домат нема во пиљари или пазар или кванташ, само недозреан, педофилски...
ама во кафаните има убава салата од домати, си имаат луѓе кој редовно им носат зрел домат( барем за пролет -есен зборувам)...дури подобро е од кафана да купиш салата од домати одколку да купиш домати и да праиш...
Вистина ова баш го зборев со другар, дека не можеме да најдеме добар домат, а у кафани у пролет више имаш топ и вкус и се.
Кит Го есенва имаа убави домати ама па затоа сега портокали катастрофа. Поточно никаде не најдов убав портокал оваа сезона. Дури и Веро што во принцип имале топ квалитет оваа година носат 2ра, 3та класа портокали.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.223
Поени од реакции
19.647
Во Битола во 80 % од кафаните од пиљари им носат зеленчук, те чурук.

Домат убав само да си посадиш, порано домат кога ќе каснеш да порасниш, мирисаше од километар кога ќе го сечеш, сега пластика.
Истото е со јагодите, обоени продукти јадиме којзнае какви пестициди се користат.
Не сум упатена во земјоделие, ама кога го мијам зеленчукот посебно јаболкото ми се мрсат рацете, не знам со што се прскани ама она не е нормално.
Порано викавме ех во странство немаат видено добар зеленчук и овошје, тука се е природно, сега за жал не можиме да се пофалиме со такви нешто

Sky*

Не биди коцкест.
Член од
12 август 2011
Мислења
5.682
Поени од реакции
7.335

Домат убав само да си посадиш, порано домат кога ќе каснеш да порасниш, мирисаше од километар кога ќе го сечеш, сега пластика.
Истото е со јагодите, обоени продукти јадиме којзнае какви пестициди се користат.
Не сум упатена во земјоделие, ама кога го мијам зеленчукот посебно јаболкото ми се мрсат рацете, не знам со што се прскани ама она не е нормално.
Порано викавме ех во странство немаат видено добар зеленчук и овошје, тука се е природно, сега за жал не можиме да се пофалиме со такви нешто
Ова со Јаболкото мора да е Грини Смит тоа е мрсно и кога стога во кутија е мрсно.
За јагодите сменија нашите произвпдители, видоа дека нашата јагода, природно растена неможат да ја продадат и свртоја да произведуваат јагода убава на око а на вкус кисела. Како што моментално стига од Грција и Кипар, убава,голема,мами на око ама вкусот дрво.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.223
Поени од реакции
19.647
Ова со Јаболкото мора да е Грини Смит тоа е мрсно и кога стога во кутија е мрсно.
За јагодите сменија нашите произвпдители, видоа дека нашата јагода, природно растена неможат да ја продадат и свртоја да произведуваат јагода убава на око а на вкус кисела. Како што моментално стига од Грција и Кипар, убава,голема,мами на око ама вкусот дрво.
Да зелено јаболко, ама имам приметено и кај други јаболка а и некогаш кај зелена марула.

Sky*

Не биди коцкест.
Член од
12 август 2011
Мислења
5.682
Поени од реакции
7.335
Да зелено јаболко, ама имам приметено и кај други јаболка а и некогаш кај зелена марула.
За јаболкото знам стига мрсно, Грини Смит е зелен и мрсно е, некад знае и Ајдаредот да биде, не секогаш, сортните не стигаат мрсни.
Ако не заборавам ќе дознам во понеделник.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.325
Поени од реакции
6.004
Да, ама оди директно на нива да купуваш на мало, ќе ти наплати поскапо од најскапо на Пазар
Па побрзо би му го преплатил него, зошто знам дека се мачел за да го произведи и да го продаде, отколку да му го платам на некој олигарх сопственик на ланец маркети кој ќе ти продаде стоена роба.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.433
Поени од реакции
30.918

Македонија има свои семиња за домати и пиперки, но консумеризмот на народот допринесе увезување и растење под фолија други сорти.
Затоа вкусот не ти е ист.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.883
Поени од реакции
12.419
Во Македонија земјоделие nuk ka. Помалку од пола површина е земјоделска, 50% од земјоделската ви се т.н. "пасишта" (дел којзнае што се).
Во земјоделска влегуваат и куќни градини (kitchen gardens) кои не се економски интересни за реалниот сектор туку само за домашна употреба. Реалниот сектор е заинтересиран за комерцијални површини од кои зависи и преработувачка индустрија, она за што се бојкотира. Царини се башка муабет.
Од кога се распадна Југославија, немаше на кого да продава.
Со 2-3 откупни пункта и десетина ладилници со мал капацитет, како да апсорбирате производство од 60-120000 тони јаболка. Шеќерна репка, без шеќерана? И веќе расходовани комбајни за репка. Шеќер, квас, шпирто...
Со малку наводнувани и одводнувани површини, добар дел застарена механизација, големи фирми во стечај и загуби, сеуште распарчени парцели, увозни семиња, ѓубрива, пестицид и најлони, субвенции за политички маркетинг.
Њама тоа, лошиот социјализам го заменивме со хаотичен капитализам, нема ниски цени. Ние сме земјоделска земја, ех.

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.733
Поени од реакции
16.955
Вистина ова баш го зборев со другар, дека не можеме да најдеме добар домат, а у кафани у пролет више имаш топ и вкус и се.
Кит Го есенва имаа убави домати ама па затоа сега портокали катастрофа. Поточно никаде не најдов убав портокал оваа сезона. Дури и Веро што во принцип имале топ квалитет оваа година носат 2ра, 3та класа портокали.
Со доматите има 2 работи...прво не купуваат квалитетно семе, друго ги берат недозреани, демек повеќе дена истите ги носи на пазар....Ама јас за Мене :cool: си имам зрели....

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.332
Поени од реакции
43.117
само враќање на дедовината и како Димче Ацков од Велес. Правење зелена куќа и домашна бавча.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.791
Поени од реакции
6.220
Владата донесе одлука за ограничување на маржите.
Во превод, со казни до 20.000 евра ќе ги тера маркетите и дистрибутерите да работат одредени артикли со загуба.

Нешто ми кажува дека повторно ќе нема зејтин

Член од
5 март 2018
Мислења
17.223
Поени од реакции
19.647
Владата донесе одлука за ограничување на маржите.
Во превод, со казни до 20.000 евра ќе ги тера маркетите и дистрибутерите да работат одредени артикли со загуба.

Нешто ми кажува дека повторно ќе нема зејтин

Не работат во загуба не се секирај.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.791
Поени од реакции
6.220
Не работат во загуба не се секирај.
Шознам...
Еве, најди некој пријател, роднина, комшија, што има мал маркет...па нека ти објасни тој што значи оваа мерка за малите маалски маркети.
Па ќе збориме...

Kajgana Shop

На врв Bottom