Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Јас не знам некој што му влегле во глава приказниве за Југосавија, догмиве за Тито и остали срања да можеш да го убедиш во спротивно. Јасно и гласно објаснуваш дека таков систем е неодржлив на долг рок, они ти одговараат можев да спијам на клупа, бесплатно здравство, 20 дена на одмор итн.

Абе луѓе, дедо ми и баба ми со четврто оделение не може да имаат продуктивност за да заработат од плата два стана и да направат куќа, ако се обични работници, нема систем кој може да го овозможи тоа. Па уште сите оделе по одмори, зимување, од каде пари за тоа бе?

Исти стојко, кога некој за 30 години, ќе си вика, многу беше јако во Македонија за време на груевски, зимавме плата а седевме дома, топ беше. НЕма тука дискусија, дека тие пари се земени од некој па на него му се дадени, не е тоа битно, битно државата ти го овозможила тоа. Филозофија немој не ме јеб...:tapp:
Tака велш оти не можеш да го замислиш животот и размислувањата во еден таков систем. Конкретно за становите, во СФРЈ државни фирми правеа згради и станови и беа далеку поефтини од овие денес чии инвеститори примарно му е заработка. Изградба на стан не ми се верува дека кошта повеќе од 400 евра со материјали и работници по квадрат, а се продава и по 1500 евра по квадрат. Во СФРЈ ќе го продаваа за 600. Е сега таа зграда од 50 стана, му се доделуваа на фирми станови по уште поефтина цена неколку стана за вработените Во ена фабрика од 1000 луѓе се задржуваа дел од пари за солидарен стамбен фонд. Пример 10 евра по вработен или 10000 евра месечно. за година дена таа фирма можеше да додели на вработени станови во вредност од 120.000 евра или по тогашни цени по 5 трособни или 6-7 двособни стана или комбинации. По 10 или 15 години можеше вработениот да си го докупи станот, значи му се одземаше се што платил до тогаш, ќе кренеше долгорочен кредит со многу поволни услови и релативно лесно еден работник доаќаше до стан. Акцентот беше ставан на социјалното и самата држава беше Социјалистичка не само на папиру. За потреби на општина, месна заедница ако им требало пат водовод канализација спортска сала... ќе се гласаше за самодопринос, и сите вработени жители од тоа место од плата уплаќаа некој дел, дел даваше општина од свои средства дел можеби република дел дури и федерација, работите ги изведуваа државни фирми за кој профитот не беше примарна цел и затоа се градеа и патишта и мостови и водоводи. Многу работи нарочно во одалечени села ги изведуваше и ЈНА, треба да се ископа канал, насип треба, мост некаде..... механизација на ЈНА и војници за едно лето ќе направија некаде нешто, многу работи се направија со акции, млади средношколци, студенти па и возрасни одеа да уз дружење песна поминат некој месец на лето правејќи патишта, тунели, канали за наводнување. Солидарност имаше. Грижа за работникот. Ако не си го живеел тој систем, џаба да ти објаснувам. А ако не веруваш слободно распрашај се денес по постари приатели комшии кој кога и како купил или доошол до стан Како работел жлезара и зел стан. Или изградил куќа а бил работник во фабрика. Поентата беше во распределувањето на државните пари. Не завршуваа во џепови на бизнисмени туку му се враќаа назат на луѓето во вид на здравство школство стамбено социјално. Тоа може и денес да се направи без проблем, само нека се откажат од големи птофити проценти и провизии, па ќе видиш како стотици милиони евра вратени назат за потребите на обичните луѓе можат чуда да направат. Ако е вистина дека Скопје 2014 достигна милијарда евра ете и 500 милиони нека е пресметај на пример некој да рекол “дај да распределиме тие и толку пари за здравство образование и социјала. Не е така невозможно колку што ти изгледа

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
................. државата е главен играч во економијата и ствара лоши последици.
Исто така гледаме, море добро осеќаме кога играчи се приватњаци... ЕВН, ОКТА, Топлификација, донеодамна и Телекомот (овој конкуренцијата малку го смири) ... разни други АД и слични...

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Никогаш немало ни па ќе има идеална држава..Југо. пак била далеку од тоа,џабе се пентраите некои..идеална држава само Утопија од Томас Мур..читај и билдај фантазија.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.531
Поени од реакции
22.187
Исто така гледаме, море добро осеќаме кога играчи се приватњаци... ЕВН, ОКТА, Топлификација, донеодамна и Телекомот (овој конкуренцијата малку го смири) ... разни други АД и слични...
Тие се монополски компании каде што државата има голем удел со акции итн. и си ги штити пошто цица пари од ними.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Да, имаше едвам 2 ТВ канали и исто толку на радио! Сателитска не беше дозволено да се постави. Додека во други земји мобилната телефонија се ширеше со молскавична брзина, овде за нас тоа беше мисловна именка, ако сакаше да одиш на одмор во странство, мораше да се снаоѓаш за девизи кај шиткачи на црно по ненормално висок курс, немаше опција да увезеш автомобил од странство па мораше да уплатиш однапред и да чекаш половина година за да добиеш една посрана Застава која ќе ја платиш исто колку и на пр. Опел од многу поквалитетно производство, но не во СФРЈ.
-Што ти беше толку убаво во СФРЈ?
хахах
сателитски имаше само беа скапа технологија тогаш и строго од увоз. Инаку во битола во 80 десетите имаше куќи со поставени сателитски приемници али претежно гастребајтери. А бе не бевме Хоџина албанија бе шо толку уплав од СФРЈ имаш?!, мобилна телефонија беше појмова именка и во Америка во 1980 или 85 па и 89 a камоли Југославија. Па во 1995 во Македонија немаше покриеност, линијата кошташе 1500 марки а разговорите чинеа како да шмркаш кокаин. Коли се увезуваа и се возеа, родители на мои приатели возеа опели, мерцедеси, беемве, татко ми во 1964 купи од Беогррад од салон на сиотроен Ами 8, после 10-12 години го даде зеде пак нов ситроен ГС мислам беше, комшијата наш купил голф, нов од преставник на волксваген во Југославија... Југославија имаше преставништва на многу познати марки, во скопје во 1984 во трговски беше поставен Беемве 315, нов од преставништво со изложена цена, тука имаше и 2 мотори мислам К100 беа во излог, имаше рено ситроен фијат..... но како и сега луѓето купуваа кој што може и денес нејпродавани се класа возила од 10.000 евра не од 20.000. Слободно можеше да земеш и телевизор, приатели наши и нивни роднини заедно зедоа двајцата во 1978 мислам Саба телевизори - нови од германија со даљинско, со тајмер, во боја - чудесии. Царината ги искина од давачки но зедоа еден работеше како мајстор - градежник а друг беше градежен техничар. Се имаше пари си купија, едниот од нив знам 60 сетите купи нов принц исто од продавница во Југославија а другиот опел кадет исто од тука. Комшија наш исто еднаш донесе телевизор чудесија од странство но нешто се утнал друг систем не бил ПАЛ па така му седеше дома а куп пари даде, нне знаел дека има различни ТВ системи тогаш, јас купував плочи и касети од Блек Сабат, Ајрон Мејден АЦДЦ Моторхед, Дип Парпл... сосема слободно по книжари и продавници за плочи. Замисли овде во Југосславија. На кина се даваа западни филмови, се пушташе западна музика постоеа диска, фармерки, тексас јакни (додуше за беџеви, маици со групи и шиенки моравме да се снаоѓаме од Скопје или београд) ремења со шилци....

Јас се си мислам дека ти ја помеша СФРЈ со Бугарија или Романија од тоа време. Работите кои ми ги кажуваш - мене ми се непознати.

M

Moon Child

Гостин
Не биле реални платите? Можеби лажни пари им штампале и делеле на луѓето. Јас знам дека дедо ми во тоа време, на 20 години имал своја куќа, а јас денес на 22 немам ни стабилна работа, камо ли решено станбено прашање. Помисла за брак и стварање фамилија ми е некаде во далечната иднина зацртано. Прашањето е дали поубаво се живеело, иако сум се родила 1990 година и можеби не сум компетентна да коментирам овде, има многу живи сведоци кои и до ден денес кажуваат дека во тоа време поубаво се живеело. Образложување празни реторики овде, измислување топла вода, се чисти фрустрации. Ние живееме бедно денес get over it. Ако порано на поединци им било лошо, денес на мнозинството им е далеку полошо.

L

Luki Junior

Гостин
Лет 3. Работите ти шо ги говореш за мен ( и мојте дома са непознати)... Ти говореш за месни самопридонеси, за убавини, за песни додека се работело ударнички, за ќеф, за армија, за чуда, за розеви цвикери.....

Месен самопридонес.... самоволно давање на средства за државата за општонародно добро... АЈ дома на дедо шо земале нивите, овците, кравите... земале ги.... Решиле големите тикви да градат културен дом у селото.. И ај погоди кој ги “донирал“ тополите за греди на новио културен дом од месен самопридонес...

Или па секоја зима 20-30% од парите од тутуно од манаполо да ти одат за местен самопридонес, за развивање на братството и единството у косово или Санџак...
Аааа у мојто село наприле водовод со месен самопридонес... требало да има бунари пумпи и филтер станица... Арно ама нешто парите “не стигнале“ па закачиле водоводо господата инџинери директно од реката у чешмата...

Одмори, летувања, бенефиции имало е за некој.. .ама не за сите.... Селските деца са собирани од нивите, полиција е доваѓала у селата со учителите да ги носат на ударнички акции... Оти оди објасни на простите селани как ќе му го земеш детенцето и ќе го носеш негде да работе ангарија, коа може дома да работе... Оди објасни на мојо оти било арно, коа е пораснал у самар, и коа тргнал гимназија видел кондури за прв пат у живото...

Баба викаше ак си сплетеш и исткааш платно, ќе си сошиеш кошула и гаќи... Ако не, ќе немаш....

Или кога идел големио и обожаван преседател, татко ми требало да седе дома оти двујцата му дедовци биле од неповолните на системо...Не дај боже едно дете да земе да дигне атенат на сонцето на Југославија (за референца... тито је наше сунце, 1979 роденден)...

А за словенците шо се отцепиле... и јас ќе се отцепам ако носам 1/4 од БДП, а сам 1/10ина од популацијата... не сам улав да ја делам баницата со мрзлаците на југ...

А за откупите и земјоделското производство... тава е друга тема... Татко ми киснал по пазари по тава време.. Јас сам киснал по пазари у оваа време...

А за 4та воена сила у свето.... 3 месеца се матка ЈНА у Вуковар против 1500 човека.... :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Како може не нуклеарна сила да е посилна од нуклерна сила.Не е возможно.

Франција,Британија.СССР.Кина,САД,Индија,Пакистан,Израел сите биле нуклеарни сили значи нема статистичка можност каде Југославија е на 4 то место.

А да била појака од Источна/Западна Германија, Јапан исто така нема шанса ни во најлуди сништа.

И не знам каква е таа сложна армија што се распадна подели па тепаше меѓу себе во рок од месеци.Што е за тебе несложна земја и армија ? каде што се тепаат цело време.
И јас мислам дека е претерано со тоа 4та сила (али миелсм во Европа дека ѓоа била) но ако се земе број на авиони, тенкови, артилерија... и не беше така за потцценување. Али мислам дека поентата беше што одбрамбената доктрина на СФРЈ предвидуваше масовна мобилизација на територијална одбрана каде по некои преметки би биле уклучено неколку милиони борци и уште толку неборбени единици. Сите војни во југославија водеа припадници на таа армија, со таа техника и тоа со години, рачунај од 92 до 99 та делови на таа растурена војска некде се бореа. Не е ни то за подценување.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Tака велш оти не можеш да го замислиш животот и размислувањата во еден таков систем. Конкретно за становите, во СФРЈ државни фирми правеа згради и станови и беа далеку поефтини од овие денес чии инвеститори примарно му е заработка. Изградба на стан не ми се верува дека кошта повеќе од 400 евра со материјали и работници по квадрат, а се продава и по 1500 евра по квадрат. Во СФРЈ ќе го продаваа за 600. Е сега таа зграда од 50 стана, му се доделуваа на фирми станови по уште поефтина цена неколку стана за вработените Во ена фабрика од 1000 луѓе се задржуваа дел од пари за солидарен стамбен фонд. Пример 10 евра по вработен или 10000 евра месечно. за година дена таа фирма можеше да додели на вработени станови во вредност од 120.000 евра или по тогашни цени по 5 трособни или 6-7 двособни стана или комбинации. По 10 или 15 години можеше вработениот да си го докупи станот, значи му се одземаше се што платил до тогаш, ќе кренеше долгорочен кредит со многу поволни услови и релативно лесно еден работник доаќаше до стан. Акцентот беше ставан на социјалното и самата држава беше Социјалистичка не само на папиру. За потреби на општина, месна заедница ако им требало пат водовод канализација спортска сала... ќе се гласаше за самодопринос, и сите вработени жители од тоа место од плата уплаќаа некој дел, дел даваше општина од свои средства дел можеби република дел дури и федерација, работите ги изведуваа државни фирми за кој профитот не беше примарна цел и затоа се градеа и патишта и мостови и водоводи. Многу работи нарочно во одалечени села ги изведуваше и ЈНА, треба да се ископа канал, насип треба, мост некаде..... механизација на ЈНА и војници за едно лето ќе направија некаде нешто, многу работи се направија со акции, млади средношколци, студенти па и возрасни одеа да уз дружење песна поминат некој месец на лето правејќи патишта, тунели, канали за наводнување. Солидарност имаше. Грижа за работникот. Ако не си го живеел тој систем, џаба да ти објаснувам. А ако не веруваш слободно распрашај се денес по постари приатели комшии кој кога и како купил или доошол до стан Како работел жлезара и зел стан. Или изградил куќа а бил работник во фабрика. Поентата беше во распределувањето на државните пари. Не завршуваа во џепови на бизнисмени туку му се враќаа назат на луѓето во вид на здравство школство стамбено социјално. Тоа може и денес да се направи без проблем, само нека се откажат од големи птофити проценти и провизии, па ќе видиш како стотици милиони евра вратени назат за потребите на обичните луѓе можат чуда да направат. Ако е вистина дека Скопје 2014 достигна милијарда евра ете и 500 милиони нека е пресметај на пример некој да рекол “дај да распределиме тие и толку пари за здравство образование и социјала. Не е така невозможно колку што ти изгледа
Смешно време...Толку апсурдно и бизарно не се знаело ни кој јаде ни кој плаќа...Не се споредува во денес Македонија а да не зборувам за Западниот свет.

L

Luki Junior

Гостин
Не биле реални платите? Можеби лажни пари им штампале и делеле на луѓето. Јас знам дека дедо ми во тоа време, на 20 години имал своја куќа, а јас денес на 22 немам ни стабилна работа, камо ли решено станбено прашање. Помисла за брак и стварање фамилија ми е некаде во далечната иднина зацртано. Прашањето е дали поубаво се живеело, иако сум се родила 1990 година и можеби не сум компетентна да коментирам овде, има многу живи сведоци кои и до ден денес кажуваат дека во тоа време поубаво се живеело. Образложување празни реторики овде, измислување топла вода, се чисти фрустрации. Ние живееме бедно денес get over it. Ако порано на поединци им било лошо, денес на мнозинството им е далеку полошо.
За печатејне пари.. еми имало е девалвација на самата валута со секој нов устав, и плус оште некоја...
Печатниците са работиле нон стоп... Провери колку пати са менени парите и колко нули са скратени...
Дедо бог да го просте, умре си од мака заради тија нули...

И ако ти мислеш оти живееш бедно, не значи и оти јас мислам дека живеам бедно... Бедотија е да немаш леб... А ако народо немаше за леб, одамна ќе беше пред собранието со молотови коктели...

А за фрустации... Епа нејќам да ме лажат...
--- надополнето: 2 септември 2012 во 01:07 ---
И јас мислам дека е претерано со тоа 4та сила (али миелсм во Европа дека ѓоа била) но ако се земе број на авиони, тенкови, артилерија... и не беше така за потцценување. Али мислам дека поентата беше што одбрамбената доктрина на СФРЈ предвидуваше масовна мобилизација на територијална одбрана каде по некои преметки би биле уклучено неколку милиони борци и уште толку неборбени единици. Сите војни во југославија водеа припадници на таа армија, со таа техника и тоа со години, рачунај од 92 до 99 та делови на таа растурена војска некде се бореа. Не е ни то за подценување.
Говореш за Територијална Одбрана основана после Прашката Пролет од страх Русите да не дојдат тука... Тогај дефакто е дадена контрола на ТО од секоја федерална членка... Дефакто ТО ги прееба Југословените у Словенија и Хрватска... :icon_lol::icon_lol:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Смешно време...Толку апсурдно и бизарно не се знаело ни кој јаде ни кој плаќа...Не се споредува во денес Македонија а да не зборувам за Западниот свет.
да , се смеевме, пошто беше убаво, знаеш дека ќе се вработиш, дека полека ќе дојдеш прво до комплет мебел (зборам за сопствени пари не поклони ) па кола па стан или куќа, ќе имаш 13 плати во годината (една екстра за частење) па 2-3 пати ќе те изненадат со полутка, пита кашкавал, пакет сувомеснатти... за багатела пари ќе летуваш по одморалишта на езера море или планина во сопственост на фирмата или синдикат, не треба да се мислиш дали имаш картончиња или пари за лекови ко ќе се разболиш, не се мислиш дали детето ќе можеш да го школуваш а често навечер ии спиевме со отклучени врати пошто и не помислувавмме дека некој ќе влези да не ограби.
Се знаеше точно кој плаќа а јадевме сите. Сити најадени и платено. Денес најголем број луѓе гледаат низ излог како неколкумина јадат а парите со кои плаќаат се на гледачите. То е бизарно.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.412
Поени од реакции
16.681
Коа го читам Luki Junior исто ко дедо ми да го слушам

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
едно можам да кажам во кое сигурно сите ке се сложат. денес се живее сосема поинаку од тоа време

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
да , се смеевме, пошто беше убаво, знаеш дека ќе се вработиш, дека полека ќе дојдеш прво до комплет мебел (зборам за сопствени пари не поклони ) па кола па стан или куќа, ќе имаш 13 плати во годината (една екстра за частење) па 2-3 пати ќе те изненадат со полутка, пита кашкавал, пакет сувомеснатти... за багатела пари ќе летуваш по одморалишта на езера море или планина во сопственост на фирмата или синдикат, не треба да се мислиш дали имаш картончиња или пари за лекови ко ќе се разболиш, не се мислиш дали детето ќе можеш да го школуваш а често навечер ии спиевме со отклучени врати пошто и не помислувавмме дека некој ќе влези да не ограби.
Се знаеше точно кој плаќа а јадевме сите. Сити најадени и платено. Денес најголем број луѓе гледаат низ излог како неколкумина јадат а парите со кои плаќаат се на гледачите. То е бизарно.
Јас искрено ич не би сакал да се врати тоа време сега има многу поголеми можности за луѓе кој го разбираат системот си се бават со бизнис. Мене сега ми е неколку пати поубаво од тогаш...сеуште има доста ограничувања ама е неспоредливо со тоа тогаш вистински економски концентрационен логор.

Kajgana Shop

На врв Bottom