Kadaif
M.D.
- Член од
- 21 јануари 2008
- Мислења
- 6.956
- Поени од реакции
- 8.599
Значи постирав слики со калаши 5.45 како држат лавовите. Ако не знаеш како изгледа еден калаш со 5.45, еве ќе ти кажам еден хинт. Значи секундарната цевка која е како "вентил" поврзана со главната цевка (тука кај тромблонскиот нишан на заставата), кај 7.62 е под агол од прилика 45 степени. Додека кај 5.45 е речиси 90 степени. (Гледај фото)Не ти држи вода муабетов. Ефективниот домет не зависи од калибарот, туку од полнењето и тежината на самото зрно. Русија го нема откажано 7.62 калибарот, само некои единици користат 5.45. Иначе 7.62х39 е најкористен калибар за лично вооружување во светот. И реално не сум баш сигурен дека лавовите имаа 5.45 муниција, тоа беа ремонтирани калаши со сменети дрвени делови, најчесто такви користеше посебната единица на МВР, па после кога лавовите станаа дел од посебната само ги презедоа.
Слично и САД, нивниот стандарден калибар е 7.62х51 додека некои единици користат 5.56.
Од лично искуство, во војна би избрал автоматска или полуавтоматска пушка со што е можно поголем магацин и што е можно постандарден куршум и никако не би избрал 5.45 или 5.56. Не ми е важно дали ефективниот домет е 400 или 500 метри, реално човек на 500 метри можеш да погодиш само на среќа. Надвор од град пушката се користи 200-300 групно гаѓање, 100-200 метри фронтална пресметка. Во урбана средина, потребно ти е нешто за брзо нишанење и брза и лесна реакција, пошто таму меѓусебното растојание со непријателот може да биде и 10 метри.
Рамката на мунуциија кај 7.62 е подолга и поискривена поради поголемите зрна, додека кај 5.45 е со помалку искривена рамка.
Работиве што ги кажа за се неточни. Најди ми една слика од руски војник на нет па дури и војник од варшавски договор после 1974 како држи пушка 7.62?
А ако не знаеш колку е домет и зошто преминаа на тој калибар двете супер сили после виетнамската војна. Тогаш жална и мајка на таа држава со тие старешини што вака те воспитале.