Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

D

Deleted member 53418

Гостин
Не е според него, туку според серија западни извори. Па дури и некои официјални извори.

Според западниве извори границава кај Финска е Швајц чиз на Русиве.

Северна Кореја се покажува како клучен игран во продажба :D

 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.552
Поени од реакции
26.060

Според западниве извори границава кај Финска е Швајц чиз на Русиве.

Северна Кореја се покажува како клучен игран во продажба :D

Како да ти кажам, верувај во што сакаш.
Автоматски споено мислење:

Нека стојат тука постовиве, повеќе има врска со темава:

Ако некој чека чудо после 5 Октомври преку ноќ, тоа нема да се случи. Сите тие луѓе кои ќе треба да дојдат и да се распределат ќе мора прво да бидат заменети делумно од луѓето кои се мобилизираат, делумно од самите мобилизирани трупи. Треба да се има во предвид дека до сега се мобилизирани само 200К луѓе.

Фронтот мора да се стабилизира сам од себе, и тоа со тие сили што ги има Русија сега на терен. Како што гледам, воопшто не ни покушаваат да задржат територија, ниту пак праќаат засилување и од готовите резерви. Единствено нешто што прави Русија е масовно повлекување под притисок и прегрупирање на нови позиции.

Тоа што би можело да се случи после 5 Октомври е масовен ракетен напад врз инфраструткурата на Украина. Нешто што видовме со нападите на електричните централи, но на многу помасивно ниво, за да се створи политички притисок. Но на терен тоа нема ништо да смени. Воено, нема да видиме ништо во дадениот момент. Како што гледам се трупа опрема и на исток, и на југ преку Крим. Но за да све тоа стане оперативно, ќе треба бајаги време. А за тоа време Украина може да добие уште територии. Ако за тоа што се случува до сега, колку и да изгледа лошо, лесно може да се најде објаснување, факт е дека ако Русија го изгуби Керсон или ако Украинците успеат да го исечат Керсон од Донбас, тоа ќе биде мошне тежок удар за Русија. Не е дека нема да се повратат, веќе нема алтернатива, но дефинитивно угледот на Руската војска ќе биде доведен во прашање.

Не се повлекуваат додека апсолутно нема да можат да се повлечат, во меѓувреме артилерија работи. Во меѓувреме напаѓач што масовно напаѓа максимално се изложува. Загубите се обратнопропорционални. Целата работа не е толку различна (во концепт) од the parthian shot кој на другата тема (на шега) го спомна @Klinton

Моменталната трансакција меѓу завојуваните страни е војници и техника, за територија (и штедење на војнички животи).
Од текстот што го линкаше на другата тема:
ераhttps://www.thepostil.com/kharkov-and-mobilization/
The words “victory” and “defeat” need to be carefully used. Vladimir Putin’s stated objectives of “demilitarisation” and “denazification” are not about gaining territory, but about destroying the threat to the Donbass. In other words, the Ukrainians are fighting for territory, while the Russians seek to destroy capabilities. In a way, by holding on to territory, the Ukrainians are making the Russians’ job easier. You can always regain territory—you cannot regain human lives.

и ова:
Генерално е така и затоа спомнав, сите загуби на територија во моментов можат да се објаснат, колку и да изгледаат страшни. Но одбранбената линија на реката Дњепар не смее да падне од стратешки причини. Дури и Лисичанск и Севернодоњецк да се изгубат не е толку страшно одколку да се изгуби таа линија на одбрана. Како што реков, не е нешто што нема да може да се завземе пак, но ако гледаме дека највеќе опрема се трупа на тој правец, преку Крим, тоа значи дека паѓањето на таа линија дефинитивно нема да им е по план на Русите. Значи таа линија има стратешка важност за понатамошните воени операции и секое паѓање на таа линија би било сериозна компликација за плановите на Русите. Затоа и не верувам дека ќе ја отстапат така лесно, али ајде да видиме што ќе се случува, ептен се залетани Украинците и таму.


Кауч генераливве овде не разбираат дека релативно малиот напредокот на тој фронт вчера и завчера, дека е поважаен од целата офанзива во харковската област комплет со Красни Лиман. Сега преку реката теоретски веќе имаат пристап на другата страна (тука е многу потесна реката), и со тоа пристап до Енергодар и поважно - до нуклеарната централа. Се разбира ќе мораат само со лесна пешадија да делуваат, ама веројатно ќе нападнат зерговски (како и досега) и од другите правци (преку поширокиот дел од реката). Мислам дека ќе се обидат да ги преплават со пешадија.

Истовремено ќе се изложат да изгубат петтоцифрени бројки на војници, ама за Америте тоа воопшто не е скапа цена.
Тука очекувам да има пекол, пошто ако Русите сега ја изгубат електраната - никогаш нема да ја вратат без нуклеарна катастрофа.
Не е баш таму толку тесна реката (сеуште е вештачко езеро) за да можат тек така да делуваат. Во тој дел што го завземаа Украинците, езерото е со широчина од 4.5 - 6км. така да не е баш некоја ширина што може лесно да се преплива :) Критичниот дел е Нова Каховка, каде што е браната и фактички престанува езерото и почнува реката. Таму е браната и таму реално може да се премине. Но тоа моментално на Украинските сили им е одалечено на 50км.

Украинците напаѓаат кон оваа точка од 2 правци. Североисток по текот на реката, тоа е правецот кај што имаат напредок од 20тина километри и од северозапад, каде што се заглавени.

Имај во предвид дека дури и да дојдат до Нова Каховка, од таму почнува делтата на Дњепар и тој предел таму ќе биде доста тешко прооден за да можат да се префрлат со силите вон веќе изградените мостови. Со други зборови, незнам дали е таму возможен понтон. Ако се навратиме назад, на почетокот на инвазијата и ако ги видиме сите овие факти, можеме да сватиме колку за Русија беше важно брзото освојување на Керсон на почетокот на операцијата и зашто беше маневарот на север. А и истовремено може да видиме зошто не смеат Русите да ја изгубат контролата на премините на оваа река.
Автоматски споено мислење:

Можат да се вратат териториите, меѓутоа да сме реални треба конвенционална снага таму, многу пешадија, многу тенкови, многу летала.
Во моментов не гледам Русија да распоредува толку голема сила за да може тоа да го направи. Дури и не сум сигурен после тие 300к дали може плус да мобилизира.
Украина има пристап до софистицирана логистика и комуникации. За да победиш таков противник мора да го притиснеш многу од сите страни за да нема простор за маневар и користење на тие предности во технологија што ги има.
Секако гледам по извештаите секој ден русите им уништуваат по 20-30 тенкови и оклопни возила ама наредниот ден пак со толку или со повеќе напаѓаат. Што значи мора полската граница да се пресече и обезбеди, довиваат оклоп колку што им душа сака.
Нека не те загрижува Полската граница, имај во предвид дека Русите во дефанзивни битки го оставија без оружје целото источно НАТО крило :) И им ги исцедија воените резерви од магацините на западното крило.
 
Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.260
Поени од реакции
29.742

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.552
Поени од реакции
26.060
Уште една колумна од Сергеј. Објаснува зошто Путин почна меко и накаде води ова. Само вториот дел го постирам, препорачувам да го прочитате целосно.


Putin, very simply, could not have conducted a large scale mobilization at the onset of the war. He possessed neither a coercive mechanism nor the manifest threat to generate mass political support. Few Russians would have believed that there was some existential threat lurking in the shadow - they needed to be shown, and the west has not disappointed. Likewise, few Russians would likely have supported the obliteration of Ukrainian infrastructure and urban utilities in the opening days of the war. But now, the only vocal criticism of Putin within Russia is on the side of further escalation. The problem with Putin, from the Russian perspective, is that he has not gone far enough. In other words - mass politics have already moved ahead of the government, making mobilization and escalation politically trivial. Above all, we must remember that Clausewitz’s maxim remains true. The military situation is merely a subset of the political situation, and military mobilization is also political mobilization - a manifestation of society’s political participation in the state.


Time and Space

Ukraine’s offensive phase continues on multiple fronts. They are pushing into northern Lugansk, and after weeks of banging their heads against a wall in Kherson, they have finally made territorial progress. Yet, just today, Putin said that it is necessary to conduct medical examinations of the children in the newly admitted oblasts and rebuild school playgrounds. What is going on? Is he totally detached from events at the front?

There are really only two ways to interpret what is happening. One is the western spin: the Russian army is defeated and depleted and is being driven from the field. Putin is deranged, his commanders are incompetent, and Russia’s only card left to play is to throw drunk, untrained conscripts into the meat grinder.

The other is the interpretation that I have advocated, that Russia is massing for a winter escalation and offensive, and is currently engaged in a calculated trade wherein they give up space in exchange for time and Ukrainian casualties. Russia continues to retreat where positions are either operationally compromised or faced with overwhelming Ukrainian numbers, but they are very careful to extract forces out of operational danger. In Lyman, where Ukraine threatened to encircle the garrison, Russia committed mobile reserves to unblock the village and secure the withdrawal of the garrison. Ukraine’s “encirclement” evaporated, and the Ukrainian interior ministry was bizarrely compelled to tweet (and then delete) video of destroyed civilian vehicles as “proof” that the Russian forces had been annihilated.

Russia will likely continue to pull back over the coming weeks, withdrawing units intact under their artillery and air umbrella, grinding down Ukrainian heavy equipment stocks and wearing away their manpower. Meanwhile, new equipment continues to congregate in Belgorod, Zaporizhia, and Crimea. My expectation remains the same: episodic Russian withdrawal until the front stabilizes roughly at the end of October, followed by an operational pause until the ground freezes, followed by escalation and a winter offensive by Russia once they have finished amassing sufficient units.

There is an eerie calm radiating from the Kremlin. Mobilization is underway - 200,000 men are currently undergoing refresher training at ranges around Russia. Trainloads of military equipment continue to flood across the Kerch bridge, but Ukraine’s offensive plods on with no Russian reinforcements to be seen at the front. The disconnect between the Kremlin’s stoicism and the deterioration of the front are striking. Perhaps Putin and the entire Russian general staff really are criminally incompetent - perhaps the Russian reserves really are nothing but a bunch of drunks. Perhaps there is no plan.

Or perhaps, Russia’s sons will answer the call of the motherland again, as they did in 1709, in 1812, and in 1941.

As the wolves once more prowl at the door, the old bear rises again to fight.
 
Член од
16 ноември 2013
Мислења
8.564
Поени од реакции
13.893
Нереални сцени, незамисливо е дека ова не е филм. Шибаат како камикази додека паѓаат бомби околу, возила уништени еден тон. Којзнае колку жртви ќе однесе оваа војна, може и во 7 цифри да се бројат на крај.
 
D

Deleted member 53418

Гостин

Интересно четиво.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.260
Поени од реакции
29.742
Нереални сцени, незамисливо е дека ова не е филм. Шибаат како камикази додека паѓаат бомби околу, возила уништени еден тон. Којзнае колку жртви ќе однесе оваа војна, може и во 7 цифри да се бројат на крај.
Автоматски споено мислење:

Штета што не може вo browser да се гледаат поголемите телеграм видеа (јас барем не знам начин).
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
9.953
Поени од реакции
14.705
Автоматски споено мислење:

Штета што не може вo browser да се гледаат поголемите телеграм видеа (јас барем не знам начин).
Инсталирал Телеграм на ПС или на мобилен(или на двете)
 
D

Deleted member 53418

Гостин

Лудница снимка.

БМП извлекува посада на онеспособено БМП, на крај нешто ги удира но изгледа под лош агол и успеваат да се спасат.
Да, има 2 многу добри видеа што ги гледав сабајлево.

Едното е 3-4 хамвиња јуришаат кон Руските сили а пред нив паѓаат гранати од артилерија.

2ро видео е заседа на украинско бмп , во момент го погодуваат 2 рпг од Руски војници,сите војници преживеале само возачот со 2ор степен изгореници се добил.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
23.593
Поени од реакции
38.741
Да, има 2 многу добри видеа што ги гледав сабајлево.

Едното е 3-4 хамвиња јуришаат кон Руските сили а пред нив паѓаат гранати од артилерија.

2ро видео е заседа на украинско бмп , во момент го погодуваат 2 рпг од Руски војници,сите војници преживеале само возачот со 2ор степен изгореници се добил.
па тоа се дешава на фронт моментално, само @Едмонд Дантес мисли дека една украинска т-72 уништува 5 руски т-72. Али да не му го кршиме филмот.
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.788
Поени од реакции
8.365
Член од
1 јули 2020
Мислења
1.653
Поени од реакции
7.549
I
Автоматски споено мислење:

Штета што не може вo browser да се гледаат поголемите телеграм видеа (јас барем не знам начин).
Имаш web login за телеграм и потоа скенирај го QR кодот со телефон да те логира. Секако можеш да и да симнеш telegram за PC.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom