Кралот Марко
Не прилепчанецот, ами Јас
- Член од
- 6 ноември 2008
- Мислења
- 3.969
- Поени од реакции
- 278
Тогаш пријателе немаше администрацијаZa vreme na Jugoslavija administracija nikad nemala povisoka plata od rabotnik vo fabrika :smir:

Тогаш пријателе немаше администрацијаZa vreme na Jugoslavija administracija nikad nemala povisoka plata od rabotnik vo fabrika :smir:
Ај да видиме дали е така. Ако се намалат даноците ке мора да се намалат платите на администрацијата( ти така викаш). Ако се намалат платите на администрацијата( да речеме од 15000 на 12000) тие 100 000-200 000 луѓе( поима неам колку се точно) ке имаат по 3000 ден помалку пари за трошење. Тоа значи тие 100 000-200 000 луѓе нема да можат да ги купуваат сите производите што досега ги купувале!! Тоа значи дека увозот и продажбата на твојата фирма може уште повеке да се намали.Jas rabotam vo firma koja se bavi so uvoz, i nasiot obem na rabota e padnat za 60%, isto i vo konkurentskite firmi.
Znaci so namaluvanje na danocite vo odredeni dejnosti ke se namali i prilivot na sredstva vo bugetot ( sto i nemora da znaci poradi faktot sto moze da dojde do zgolemen obrt) a so toa avtomatski mora da dojde do namaluvanje na parite koj sto idat za administracijata
Штедевме 16 години...Najdi edna greska vo postot koj go citiras.
koga be ja prizna koga???? do kraj cekase eventualno razgrabuvanje na istata, skoro 5 god posle nezavisnosta.Vo sekoj slucaj Srbija ja prizna Makedonija pod ustavno ime i ja otvori pandorinata kutija so zlostorstvoto napraveno vrz Makedonija vo Bukurest. Nema potreba od otvaranje frontovi i so prijateli, dovolno neprijateli imame.
Majka mi rabotese vo fabrika plata 90 god: 2500 germanski marki
Tatko mi rabotese vo administracija plata: 1000 germanski marki :smir:
Veke e namalena, moze samo da padne uste tolku i da dojde do zatvaranje na firmata poradi nerentabilnost i otpustanje na site vraboteni. Od druga strana administracijata ke gi namali sredstva koi gi crpe od bugetot i istite sredstva ke se nasocat za pomos na privatnite firmi za polesno izlaganje na kraj so krizata.Ај да видиме дали е така. Ако се намалат даноците ке мора да се намалат платите на администрацијата( ти така викаш). Ако се намалат платите на администрацијата( да речеме од 15000 на 12000) тие 100 000-200 000 луѓе( поима неам колку се точно) ке имаат по 3000 ден помалку пари за трошење. Тоа значи тие 100 000-200 000 луѓе нема да можат да ги купуваат сите производите што досега ги купувале!! Тоа значи дека увозот и продажбата на твојата фирма може уште повеке да се намали.![]()
Toa e zavrsena prikazna, niti ti imas nekoja korist od vlosuvanje na odnosite so najgolemiot trgovski partner na Makedonija niti ja imam korist, toa poglavje e zatvoreno zasto ja trosis energijata kon nesto sto nema potreba.koga be ja prizna koga???? do kraj cekase eventualno razgrabuvanje na istata, skoro 5 god posle nezavisnosta.
Fucking Milton FriedmanАј да видиме дали е така. Ако се намалат даноците ке мора да се намалат платите на администрацијата( ти така викаш). Ако се намалат платите на администрацијата( да речеме од 15000 на 12000) тие 100 000-200 000 луѓе( поима неам колку се точно) ке имаат по 3000 ден помалку пари за трошење. Тоа значи тие 100 000-200 000 луѓе нема да можат да ги купуваат сите производите што досега ги купувале!! Тоа значи дека увозот и продажбата на твојата фирма може уште повеке да се намали.![]()
Za na kraj samo da se svrtis kon naslovot na temava za vosocnite revolucioneri koj vo period na recesija nema ama IC da i pomogne na Makedonija.Штедевме 16 години...
И не мрднавме од место, напротив се враќавме...
Парата мора да ја вртиш, да ризикуваш...
Да имаше некој хрбар уште по распадот на Југославија да се опнеше на приватизација инвестирање во зајакнување на националната свест...
Денес ќе беше малку подруго...А и овие муабети ќе беа минато...
За разлика од тоа ние живеевме 16 години на инфузија КАПНИ АПНИ шо вика бабами ...
Ако ти е тешко да сватиш , тоа е како да добиеш 100.000 евра на лотарија...
Што е подобро да ги инвестираш , да направиш нешто со нив или да ги чуваш заклучени во неке сефче и секој месец да теглиш по илјада евра...
Инаку многу ќе ме интересира после сите вложувања на владата во култура во споменици и тн...Колку ќе се зголемат приходите од туризам...
Квакавте исто и за образованието многу реклами и тн...
Погледни ги статистичите податоци и ќе видиш дека оваа година има околку 5.000 места повеќе на универзитетите...
Исто така податоците за запишани во средно се многу позитивни...
А тоа е пријателе инвестиција во иднината.,.
А спомениците и црквата се инвестиција која нема вредност и е безвременска ...
Место да црпиме од државната каса и живееме на инфузија , да оставиме нешто на нашите поколенија...
Ако на нашите предци им било с закон забрането да им оддадат почит на нашите херои на нас никој тоа не ни го брани и затоа чуствувам обврска тоа и да го оствариме...
koj ne si ja znae istorijata rizukuva taa da mu se povtoriVeke e namalena, moze samo da padne uste tolku i da dojde do zatvaranje na firmata poradi nerentabilnost i otpustanje na site vraboteni. Od druga strana administracijata ke gi namali sredstva koi gi crpe od bugetot i istite sredstva ke se nasocat za pomos na privatnite firmi za polesno izlaganje na kraj so krizata.
Toa e zavrsena prikazna, niti ti imas nekoja korist od vlosuvanje na odnosite so najgolemiot trgovski partner na Makedonija niti ja imam korist, toa poglavje e zatvoreno zasto ja trosis energijata kon nesto sto nema potreba.
Koj premnogu gleda na istorijata moze da stane del od nea :smir:[/b] koj ne si ja znae istorijata rizukuva taa da mu se povtori
denesnicata utre ke e istorija, bitno e kako taa ke te zabeleziKoj premnogu gleda na istorijata moze da stane del od nea :smir:
Veke e namalena, moze samo da padne uste tolku i da dojde do zatvaranje na firmata poradi nerentabilnost i otpustanje na site vraboteni. Od druga strana administracijata ke gi namali sredstva koi gi crpe od bugetot i istite sredstva ke se nasocat za pomos na privatnite firmi za polesno izlaganje na kraj so krizata.
Toa e zavrsena prikazna, niti ti imas nekoja korist od vlosuvanje na odnosite so najgolemiot trgovski partner na Makedonija niti ja imam korist, toa poglavje e zatvoreno zasto ja trosis energijata kon nesto sto nema potreba.
Neznam sto da ti kazam, vreme e patriotizmot da go nasocime kon segasnosta i idninata. Balkanot e kriticno mesto za cepkanje niz istorijata. Mora vo site sosedi da gledame prijateli i samo taka ke gi izlecime ranite od minatoto.Огледало не троши енергија туку ти си у заблуда со искривена блиска историја ... и ни ги величиш тука србите како којзнае што направиле ... а одговорот што направиле го имаш кај огледало ...
и никој не спомна влошување на односите ... едноставно тоа е факт кое тие го направиле ...
Незнам како веке да ти објаснам. Ти кажав дека за увозните претпријатија е лошо било кое намалување на плати во државата. Проблемот во фирмата очигледно е во намалената ПРОДАЖБАТА, а не во некои зголемени трошоци. Со смалување на плати тој проблем само ке се продлабочи.Veke e namalena, moze samo da padne uste tolku i da dojde do zatvaranje na firmata poradi nerentabilnost i otpustanje na site vraboteni. Od druga strana administracijata ke gi namali sredstva koi gi crpe od bugetot i istite sredstva ke se nasocat za pomos na privatnite firmi za polesno izlaganje na kraj so krizata.
Но дали по секоја цена?Neznam sto da ti kazam, vreme e patriotizmot da go nasocime kon segasnosta i idninata. Balkanot e kriticno mesto za cepkanje niz istorijata. Mora vo site sosedi da gledame prijateli i samo taka ke gi izlecime ranite od minatoto.
Патриотизмот е насочен кон сегашноста но поткрепен со минатото за подобра иднина. И не знам до кога реченицата дека Балканот е критично место за цепкање по историјата. Кажи ми ти кое место на земјината топка не е критично место за чепкање по историјата( Северна Ирска, Баскија, Курдистан, Палестина, Индиа-Пакистан, Израел- Палестина, Средна Америка, Тајван- Кина.....) Кога не сме гледале во соседите пријатели? Затоа што секогаш сме ги гледале, затоа и не зафркавале. Па заради нашите „пријателски“ односи со сите нив им дадовме дури и територии од Македонија и немој те молам да кажуваш дека ние сме непријателски настроени.Neznam sto da ti kazam, vreme e patriotizmot da go nasocime kon segasnosta i idninata. Balkanot e kriticno mesto za cepkanje niz istorijata. Mora vo site sosedi da gledame prijateli i samo taka ke gi izlecime ranite od minatoto.