Волим Македонију!

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Profa напиша:
Imam i kolega na fakultet Srbin.Dobri prijateli sme no na vakva tema se gazime dosta.Toj tipicno razmisluva kako i sekoj Grk vo odnos na drzavata nasa,a sum se gazel i so mnogu drugi Srbi za MPC.Kao demek se na sala ama jasno ni e se neli?
:)
Бате сите иселеници се најаки патриоти. Сегде е тоа така. Јас кога одам во Србија, а одам доста пати бидејќи таму имам роднини и пријатели во неколку градови, никој не ми се прави голем србин. Чакштовише многу добро се разбираме. Јас ги сметам како ист народ(ама не како србоман, него вака по сензибилитетот). Сепак јас сум Кумановец, па можеби затоа и така се чувствувам.

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
Тачно. Ево на форуму Б92 највеће патриоте и националисти су људи из дијаспоре. Ама, истина је да је Србија и данас друштво где је национализам итекако изражен. Најжалосније је што много клинаца има међу тим људима, много њих никад није ни изашло ван Србије, што је за моју генерацију било незамисливо.

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Sinisa напиша:
Тачно. Ево на форуму Б92 највеће патриоте и националисти су људи из дијаспоре. Ама, истина је да је Србија и данас друштво где је национализам итекако изражен. Најжалосније је што много клинаца има међу тим људима, много њих никад није ни изашло ван Србије, што је за моју генерацију било незамисливо.
Жалосно е тоа и тука друже, ама јебига. Никако од пубертет да искочиме.
Националисти не поштувам. Ни од оваа ни од онаа страна.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
NikolaP напиша:
Жалосно е тоа и тука друже, ама јебига. Никако од пубертет да искочиме.
Националисти не поштувам. Ни од оваа ни од онаа страна.
-Никола, батка да ти кажам дека национализмот во вистинското значение на зборот нема ништо негативно, шовинизмот е она што на сите ни пречи. -А околу „волим Македонију“ не би коментирал многу, единствено би додал -„за себе“. -Ај нека објаснат сите кои ни се „браќа“ на Балканов зошто ја сакаат Македонија? Колку и да даваат милозвучни одговори, причината е иста-затоа што им треба. Да не мислиш дека многу им се допаѓаме како народ па неможат да живеат без нас вакви какви што сме? Или многу им е гајле на кој јазик зборуваш и каква музика слушаш, на кои ора играш, во кои клубови излегуваш? Сето тоа се квази-носталгични воспевања на нешто што е, ќе биде и од секогаш било апетит на нашите соседи, дел свесно и директно а дел несвесно и индиректно.:raz: Извинете, ама со големи резерви ги прифаќам баквите изјави за љубов.:wink:

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Ја па не сам парамоик како тебе, и знам на што мисли Синиша.
На културу, женске и бш на народ. Само Синиша не знае или па не ни помислија дека не е цел народ ист.
И ја гу сакам Србију и Срби*, па немам територијални претензие нити задњи намере спрема њима.
За мене национални границе и не важив нешто. Културни да. А тија ги цртам и у моју земју. И не су тија што мислиш.
*сакам ги Мои Људи, не сви Срби. Ко што не ги сакам ни сви Македонци, Словенци, Хрвати, Бошњаци, Грци, Бугари или Албанци. Али сакам ги Мои Људи. Без разлику на национално обележје. И не збору само за Балкан.

П.С.
Национализам и шовинизам су гс и гаќе. Тешко идев едн без друг. Не сам сретнаја националисту што не е и шовиниста спрема некој народ/културу.

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Сеа ја видов темава:icon_eek:Епа како што ти Синиша волиш Македонију така некои Македонци воле Србију.А тие Македонци овде ги викаат Србомани па види ти сеа:wink:

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
NikolaP напиша:
Ја па не сам парамоик како тебе, и знам на што мисли Синиша.
На културу, женске и бш на народ. Само Синиша не знае или па не ни помислија дека не е цел народ ист.
И ја гу сакам Србију и Срби*, па немам територијални претензие нити задњи намере спрема њима.
За мене национални границе и не важив нешто. Културни да. А тија ги цртам и у моју земју. И не су тија што мислиш.
*сакам ги Мои Људи, не сви Срби. Ко што не ги сакам ни сви Македонци, Словенци, Хрвати, Бошњаци, Грци, Бугари или Албанци. Али сакам ги Мои Људи. Без разлику на национално обележје. И не збору само за Балкан.

П.С.
Национализам и шовинизам су гс и гаќе. Тешко идев едн без друг. Не сам сретнаја националисту што не е и шовиниста спрема некој народ/културу.
-Што ми е нешто познат тај дијалект, да га ј**у!:pos:-Од куде си бе ти? Ако си од там од куде што мислу дека си, све ми е јасно, не треба ништо да ми објаснуеш, све се види како д`н!

П.С.
А Србију и срби ако ги сакаш, земи си ги па ги носи дома куде тебе, да ве ј**у и тебе и њи!:pos:

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Dani^^^ напиша:
Сеа ја видов темава:icon_eek:Епа како што ти Синиша волиш Македонију така некои Македонци воле Србију.А тие Македонци овде ги викаат Србомани па види ти сеа:wink:
...што и не е баш некоја доблест!:icon_lol:

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Mandrak напиша:
-Што ми е нешто познат тај дијалект, да га ј**у!:pos:-Од куде си бе ти? Ако си од там од куде што мислу дека си, све ми е јасно, не треба ништо да ми објаснуеш, све се види како д`н!

П.С.
А Србију и срби ако ги сакаш, земи си ги па ги носи дома куде тебе, да ве ј**у и тебе и њи!:pos:
Леле парамоик сам напишаја. Нов збор искочи. Е не е због тој што сам кумановац и што Куманово е пола срби. Ја сам македонац чистокрван ваљда(ако може некој да каже дека е чистокрван македонац, парадокс е тој).
Него зашто сам израснат на Политикин и Микијев Забавник, Алан Форд(кој беше на хрватски), Бранко Коцкицу, Балашевиќа, Чорбу и ред други...
Срби и Хрвати по културу некако најблиски ги осеќам.
Мада и Енглези у задњо време, ама не се праву енглез :icon_lol:
Бугари не толко, мада имам роднине, ама па имамо доста допирни тачке.
А Срби, Хрвати, Босанци, Бугари, Словенци и много други -ци, неретко примам дома и арно ни е, право да ти кажу.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
NikolaP напиша:
Леле парамоик сам напишаја. Нов збор искочи. Е не е због тој што сам кумановац и што Куманово е пола срби. Ја сам македонац чистокрван ваљда(ако може некој да каже дека е чистокрван македонац, парадокс е тој).
Него зашто сам израснат на Политикин и Микијев Забавник, Алан Форд(кој беше на хрватски), Бранко Коцкицу, Балашевиќа, Чорбу и ред други...
Срби и Хрвати по културу некако најблиски ги осеќам.
Мада и Енглези у задњо време, ама не се праву енглез :icon_lol:
Бугари не толко, мада имам роднине, ама па имамо доста допирни тачке.
А Срби, Хрвати, Босанци, Бугари, Словенци и много други -ци, неретко примам дома и арно ни е, право да ти кажу.
Ако бе, и арно да ви биде, дајбоже.:pos:

На начин на кој си израснал ти можеби многу повеке, подолго и потемелно во смисол на некакво СФРЈ-угословенство сум израснал и јас, ама сепак ке си задржам мисленње и резерва.Роднини имам по цел Балкан и цел свет инаку. И сигурно тоа немора да значи дека сега треба на теме да паѓам некој странец ако ме фали.-Да, бевме во една држава со тие што ги наброи, ама не сме веќе. А не сме зашто и неможевме да бидеме. Ако можевеме, уште ќе бевме. И сите тие јадиковки и носталгии по некогашна Југославија се више банални, луѓе 21 век е, во Е.У. ќе влеземе за некоја година. Таму никој нема да те праша дали си читал Политикин Забавник и си го слушал Балашевиќ. Живеј во реално време, не вози рикверц!

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Носталгија по Југославију? Хм, тешко, пошто ја и не се сеќам много на Југославију. Ја сам 83 батка. Политикин Забавник сам почнаја да читам
87 негде. Па до тамо 99.

И Балашевиќа и Чорбу мислу дека почна да ги слушам, ама стварно да ги слушам, тамо негде 95, 96. Значи дубоко у распад.
И ја Мои Људи не ги осеќам како странци. Повише су ми странци некои што су сас етикету Македонац, него ли некој Србин. А еве на пример, Kevin Smith и Terry Pratchett уопште не су ми странци.

Извини, ама ја имам некои други границе у главу. Граничу меѓу Мои Људи и на њима слични и меѓу Онија Други. А у Онија Други спадав доста од Неприлагодиви, Ограничени, ТурбоДизелаши, Ратници и њима слични.

А за тој дали иду назад или напред имамо сасвим други идее ја и ти. Како и за ЕУ, а не сумњам и за много други работе.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
NikolaP напиша:
Носталгија по Југославију? Хм, тешко, пошто ја и не се сеќам много на Југославију. Ја сам 83 батка. Политикин Забавник сам почнаја да читам
87 негде. Па до тамо 99.

И Балашевиќа и Чорбу мислу дека почна да ги слушам, ама стварно да ги слушам, тамо негде 95, 96. Значи дубоко у распад.
И ја Мои Људи не ги осеќам како странци. Повише су ми странци некои што су сас етикету Македонац, него ли некој Србин. А еве на пример, Kevin Smith и Terry Pratchett уопште не су ми странци.

Извини, ама ја имам некои други границе у главу. Граничу меѓу Мои Људи и на њима слични и меѓу Онија Други. А у Онија Други спадав доста од Неприлагодиви, Ограничени, ТурбоДизелаши, Ратници и њима слични.

А за тој дали иду назад или напред имамо сасвим други идее ја и ти. Како и за ЕУ, а не сумњам и за много други работе.
Кои бе твои људи? Тие што ти негираат нација и црква ги викаш твои људи?:icon_mad:
За разлика од тебе, не читав само „Политикин Забавник” и „Алан Форд”, туку и "Bravo", "Pop Melody Maker", а кога го добив првиот пасош секое лето најмалку по 2 месеци шетав низ Европа. Затоа јас секогаш ќе ги гледам нештата пошироко и нема туку така лесно и сентиментално некого да прогласувам за „мој човек”. Мешање и дружење со различни нации е ок, ама не со секого. Барем грам национално достоинство треба да се има.
-Под хитно куде механичара, мењач не ти чини, а и куплунг ти крчи к`д мењаш за напред брзину:pos::pos::pos:

Член од
23 февруари 2005
Мислења
2.460
Поени од реакции
44
Значи сомнително знае да биде и ако некој ја почитува и сака Македонија како земја :)
Познавам куп луѓе кои се заљубени во Македонија и никој апсолутно нема никакви претензии или го прави тоа така зошто има скриени намери.

Размислете малку за што се расправате. Со такви мисли може да им завртите грб и на оние кои се вистински пријатели, а богами тие се ретки.

Kajgana Shop

На врв Bottom