Возеле бесни коли, а користеле социјална помош

• Креатор на темата .Lost Angel.
  • Време на започнување

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
И ова надлежните органи не го гледаат. Некои фирми ги казнуваат само затоа што немаат икс пп места или граѓаните оти не платиле данок на време.
ни возило, ни било каква недвижнина, едноставно ништо на свое име. Се вадеше потврда од катастар и можда од некоја институција и се даваше изјава. Така беше порано.
Надлежните органи некаде гледаат со двете очи, некаде со едното гледаат, а со едното ќе замижат, а некаде пак мижат и со двете очи ! ЈБГ
Затоа јас сум либерте човек, уделот на државата да се намали значително, строго сум против плаќањето на секакви потребни и непотребни даноци кон државата, иако до сега фала богу се сум си плаќал(сум морал) и не сум имал проблеми, немало ни потреба од проблеми, но само си ги кажувам моите ставови !
Кога веќе некој не пријавува дополн. приходи и не плаќа никакви даноци, зашто пак некој друг да треба да ги пријавува(доколку ги има) и да плаќа, нели законот е ист за сите граѓани т.е. кога веќе некој не плаќа(така му се може), тогаш никој нетреба да плаќа(правна еднаквост нели) !

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.267
Не треба Владе да има ни недвижен имот. Колку што се сеќавам за постојана социјална помош ништо не требаше да се поседува од недвижен имот на свое име ниту да си (официјално) вработен или да имаш помалку приходи од минималните пропишани
Кога веќе некој не пријавува дополн. приходи и не плаќа никакви даноци, зашто пак некој друг да треба да ги пријавува(доколку ги има) и да плаќа, нели законот е ист за сите граѓани т.е. кога веќе некој не плаќа(така му се може), тогаш никој нетреба да плаќа(правна еднаквост нели) !
Од друга страна ова е можда поврзано и со состојбите со зголемување на администрацијата и буџетот кој се троши на помалку битни работи. Ако го тргнеш на страна интересот з поголем профит и помал данок, останува желбата парите кои ги даваш како дан. обврз. да се искористат рационално и најмалку за основните потреби на граѓаните, да имаш аир од нив.
Кога ќе ги слушнев нашинците во Австралија како коментираат-плаќам данок, сакам улицата да ми е чиста...или безбедноста да ми е осигурана (да не ги споменувам новите одлуки за знаме, јазик...за кои исто се трошат пари од граѓаните)...секогаш се прашував дали даночните обврзници кај нас знаат за што плаќаат и каде им одат парите.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.068
Поени од реакции
23.519
Не треба Владе да има ни недвижен имот. Колку што се сеќавам за постојана социјална помош ништо не требаше да се поседува од недвижен имот на свое име ниту да си (официјално) вработен или да имаш помалку приходи од минималните пропишани
сега го немам читано законот ама малце е нелогичен ако е така.
ако имам куќа во која живеам треба да ја продадам за да земам социјално. мислам нема логика.
за вработен , за обработлива површина, за возило тое е сигурно, ама дека куќата во која живееш е на твое име некако не ми е логично, а и да е така мислам премижуваат. како што реков која е логиката дека куќата или станот во кој живеам е на мое име ако немам леб да јадам. треба да ја продадам па покрај другите маки сега и кирија да плаќам или да не мислат во картон ке живеам.
било како било незнам точно како седи во законот, ама ако седи така тогаш законот е безвезе.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Од друга страна ова е можда поврзано и со состојбите со зголемување на администрацијата и буџетот кој се троши на помалку битни работи. Ако го тргнеш на страна интересот з поголем профит и помал данок, останува желбата парите кои ги даваш како дан. обврз. да се искористат рационално и најмалку за основните потреби на граѓаните, да имаш аир од нив.
Кога ќе ги слушнев нашинците во Австралија како коментираат-плаќам данок, сакам улицата да ми е чиста...или безбедноста да ми е осигурана (да не ги споменувам новите одлуки за знаме, јазик...за кои исто се трошат пари од граѓаните)...секогаш се прашував дали даночните обврзници кај нас знаат за што плаќаат и каде им одат парите.
Да но кај нас ем плаќаш за се и сешто и потребно и непотребно, па пак улицата пред куќа/зграда ти е депонија, а безбедноста ти е што да ти кажам, еве гледаме деновиве колку е голема безбедноста во државава, за десетина дена нападнати се преку 200 недолжни и невини граѓани(деца, жени, старци...) !

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.267
Не знам како е по ново за куќа, тоа беше од пред 15-20 години...можда има промени. Во секој случај секогаш може да се лажира состојбата (имот на друго име, работа непријавен...).

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Работат на црно.....

Тој што работи на црно, за државата е лице без приходи.
А зошто работи на црно... е проблем на државата и нејзините институции.... и најголем проблем (од кој што како од огин бегаат) за нашите таканаречени синдикати.
....инспекциите на некои места мижат со две очи...:D

... од друга страна... со мижењето пред вработувањето на црно и негово толерирање се создава слика дека имаме голем вишок на работна сила а тоа генерира држење и исплатување на ниски плати (стално ќе ти речат.....ако ти неќеш да работиш за толку, има кој сака, улиците се полни).

Сивата економија ја има речиси во секоја држава во светот. Проблемот е што кај нас е голем процентот на сивата економија, каде над 200.000 луѓе егзистираат од истата.

Епа проблемот е што досега ниту една влада не покажа "муда" да чепне во тој сектор, плашејќи се од социјални немири и огромна сиромаштија. Можеа до сеа барем да направат некој минималец до кај 1000 денари за работниците со ниски примања до 8000 денари. Ама лакомоста не дава никаква реформа во овој сектор. Над 50% од вработените во приватниот сектор се пријавени на минималец за да платат најмало можно пензиско и здравствено осигурување, а останатиот дел од парите го добиваат на рака!

Темелни реформи теба да има, се од корен да се измени! А не само шминки да гледаме на телевизија. Пример: здравството, колку пати до сега имаше реформи и ниту една не успеа. Се потрошија пари на еден куп реклами и промоции а корисниците не почувствуваа никаква корист. Па тоа со копчињата со смајли што беше, мизерија, дно!!! Го извадиле копчето за лоша услуга и ај дојди ти пријави дека не те услужиле како што треба. Инаку директорот секој ден поминува покрај таблата со копчиња и редовно е "слеп" :tapp:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Епа проблемот е што досега ниту една влада не покажа "муда" да чепне во тој сектор...........
Владата (ите) нема што да покажува муда..кога тие што треба (синдикатите) да вршат притисок врз владата за решавање на проблемите околу работните односи се заспани во длабок зимски сон или се презафатени со решавање на своите синдикални кадровски комбинаторики и политики.

Kajgana Shop

На врв Bottom