Влијанието на музиката

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Zvukot e edno prvite nesta so koi se srekavame uste kako fetusi.Dokazano e deka osven so gi slusa sumovite na vnatresnite organi na majkata,fetusot reagira i na posilnite nadvoresni zvuci,pa prema toa nevozmozno e na nekogo da ne mu vlijae muzikata.
So se odnesuva do moeto licno iskustvo,gunge musikata(osobeno Nirvana i Alice in chains),a i rok kulturata u globala,imaat ogromen udel u oformuvanjeto na mojata celokupna licnost(so isklucok na heroinskiot del od grunge subkulturata :))
Sekoj period i sekoja povazna slucka od mojot zivot gi povrzuvam so razlicni pesni,pa dovolen e i del od melodijata na nekoja pesna za da vlezam u skroz razlicen film.A i ne mora da ja povrzuvam so nisto licno,ednostavno skoro sekoja pesna moze da vlijae na toa kako se custvuvam.
Uste koga ke se spojat dobra melodija,kadar i tekst,kako kaj kvalitetnite muzicki spotovi ili filmovite na Kjubrik,dozivuvanjeto e neverojatno silno i nezaboravno.

Член од
19 јануари 2006
Мислења
127
Поени од реакции
1
Гижо напиша:
личноста ја оформив делумно на врз музиката што ја слушам
Точно ,и јас исто така ,до пред тоа бев ,да не речам , изгубен случај

Jukka

chili
Член од
16 мај 2007
Мислења
537
Поени од реакции
2
muzikata mnogu mi vlijae na raspolozenieto, nekoja pesna moze za mig da te natera da odlepis ....... primer SOAD, IRON MAIDEN nivnata muzika me podiga, ednostavno na trezno zabeguvam

Член од
29 март 2007
Мислења
6.820
Поени од реакции
238
ja mnogu zabegav so muzikata,epten go zapostaviv skoloto

Член од
8 април 2006
Мислења
45
Поени од реакции
0
mene bas muzikata bas sekogas ne mi vlijae zatoa sto nekogas slusav rap a sega rock a go imam istot imidz

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
na kogo kako, na nekogo vlijae na nekogo ne.

Г

Гоццццце

Гостин
И тоа како влијае музиката врз мене. Можам да кажам дека според мене се приметува музиката која шо ја слушам, односно се оформив како личност од музиката. Кој ја измислил алал нека му е :pos2:

R

Razorblade Kiss

Гостин
Да,доста влијае на расположение,во мој случај ме опушта,за било каков жанр да се работи.Кога сум нервозна и сакам да се истресам на некого,имам една листа на песни кои доста помагаат да се ослободиш од стрес.Кога сум револтирана,ги пуштам Металика,а кога ми треба малку патетика,овде се The Cure,па така ќе се согласам дека секоја музика различно влијае.

Член од
24 април 2007
Мислења
251
Поени од реакции
2
зависит каква музика слушам а повече пати ми го менува расположението

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Ќе сакате ли покрај кратките муабети од типот - "Да, ми влијае" или "Не, не ми влијае"... да појасните во какви ситуации и од какви примери сте ги извлекле заклучоците и поуките?

На пример -
1.Се скарав со девојка/дечко ми, ја слушав Цеца, и коа лупнав едно шише-вените партал ги напрајв...
2.Се разбудив среќен/на, ама во тој момент на радио почна "Still Got The Blues" на Гери Мур, и од тој момент цел ден ми тргна наопаку затоа што...
3.На работа/школо максимално се изнервирав, но пуштив да го слушам новиот албум на Буена Виста и одеднаш се препородив...

Или подолгорочно:
Дали мислите дека со подолготрајно слушање на одреден тип на музика може да се стане по:емотивен/насилен/лиричен/мек/космополитски расположен/ итн итн..... Значи, дали музиката може во нас да всади нешто што никогаш сме го немале, или само би го извадила "нештото" на површина?

Slatka_Mala

devoid of concept
Член од
15 февруари 2006
Мислења
477
Поени од реакции
11
За сменување на расположение...Искрено, не мислам дека музиката би можела да ми смени расположение, можеби само да го засили интензитетот на чувствата или расположението...Дури и понекогаш, кога си замислувам дека музиката ми го „сменила“ расположението, ако подобро размислам, сфаќам само дека музиката не направила ништо друго, освен што ги извадила од мене тие чувства кои биле прикриени и потиснати - што е убаво, би му дошло како некој вид психотерапија...
А за карактерот, односно за здобивање на некои карактерни особини - е тука веќе се согласувам, затоа што кога се согласуваш да слушаш некој вид музика, да го абсорбираш она што таа го носи - звукот (нападен, летаргичен, живнат...) или текстот кој го порачува пејачот, значи да се обликуваш себеси и несвесно да се идентификуваш со карактерот на музиката која ја слушаш...Значи да, има некоја причинско - последична врска меѓу тоа што ние го носиме во себе и не влече да одбереме еден вид музика и она што музиката потоа дополнително ќе го изваја во нас...Исполнително...:pipi:

Gadfly Baba

Registered Loser
Член од
20 февруари 2007
Мислења
997
Поени од реакции
21
Дорба музика ме расположува,лоша музика го праи спротивното.
Карактер не ми менува,иако има луѓе кои што се менуваат на одредена музика.
Добра музика ми треба како што ми треба и добро време.

Шмизличка

Let the good things roll
Член од
11 мај 2007
Мислења
355
Поени од реакции
4
Влијае, но не секогаш. Знае да ме натжи, насмее или да ме подсети на нешто од порано, на некој период од животот во кој почесто сум ја слушала таа песна. Понекогаш знае да ме смири, а знае и многу да ме изнервира ... општо, често подпаѓам под влијанието на музиката...

Fallen`Angel

Im Gotham's Reckoning
Член од
26 мај 2007
Мислења
5.658
Поени од реакции
75
pa malku sum shlaknat zaradi metalot so go slusam ali ipak mi e cool
ako ima nesto so me pravi stvarno sreken toa e muzikata

:eek:jea::eek:jea::eek:jea::eek:jea::eek:jea:

burn84