Владо Черноземски и атентатот во Марсеј

Член од
14 март 2005
Мислења
118
Поени од реакции
6
Lavot напиша:
и покрај сите заслуги на Антифашистичкото движење за признавањето на Македонската нација, сосем погрешно е тврдењето дека ако не бил Тито ќе сме немале нација...Впрочем таа идеја е и многу кобна за Македонското дело, и сосем се поклопува со Бугарските тврдења за измислена нација....пишував на друго место пост за ова прашање
krivo si me razumio. ja nisam rekao da je tito izmislio makedonsku naciju vec da je bio prvi koji ju je priznao. nije li tako?
 
S

Svetovid

Гостин
Veterana напиша:
Владо Черноземски са истинско име Величко Димитров Керин е роден на 19.10.1897год.во село Каменица сега квартал на Велинград.Член на ВМРО от 1922г. Бил е во четата на Иван јанев-б'рльо а по касно во четата наТрајан Кр'стев.Участва в над 20 страженија со с'рбите.Атентата е наказание за многото с'лзи,клетви и кр'в които са тежали на с'веста на Александ'р! Сите подтиснати народи в југославија- х'рвати, б'лгари ,словенци ,албанци ликуват!Весник"НезависимаХ'рватска д'ржава" от13 окт. 34г пише-Падна заштото беше злодеј ,так'в как'вто земјата ни порано не познаваше......! Весник 'Х'рватски лист"-со уводна статија"Х'рвати ,тиранин'т е м'ртав" и т.н.
chuvash mongoloiden slushaj sega vamu! Hrvatite likuvaat tochno, ama slovencite bogami go zhalat do nebesa. Nemalo dukjan vo Slovenija shto ne istaknal crno zname na pola kopje!
 
Член од
10 јуни 2005
Мислења
3.399
Поени од реакции
19
nitkov напиша:
krivo si me razumio. ja nisam rekao da je tito izmislio makedonsku naciju vec da je bio prvi koji ju je priznao. nije li tako?
Па не, прво со одлука на Коминтерната од 1934год. првпат се признава постоење на Македонска нација...Инаку во времето на Втората Светска војна постоење на Мак. нација признаваат и КПГрција и БКП...(секако под мал притисок на Коминтерната), и пак ќе ти речам, пишував за ова на друго место, ама ај ќе повторам - имало обид за создавање на Независна и обедината Македонија од страна на КПГ и БКП (коминтерната), кој Тито не го прифатил
 
Член од
20 март 2005
Мислења
163
Поени од реакции
1
ОТ ТУК МОЖЕТЕ ДА СИ ИЗТЕГЛИТЕ ФИЛМЧЕТО С АТЕНТАТА-http://www.vmro.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=490 натиснете червените букви дето пише "тук"
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Mitko: со гледање на филмот не се менуваат аргументите.

Суштината на големосрпската политика (како и на големобугарската) е иста! Но додека за едната трубите нон-стоп, да ве потсетиме за големобугарската преку описот на Г. Димитров во 1917 год. во бугарското Собрание:

"Војната што ја води бугарската буржоазија не е за никакво обединување на бугарското племе, туку за бугарска хегемонија на Балканот, поточно, да завладее со местата кои и се неопходни на бугарската буржоазмја да излезе иа големите воденн патешта и на Егејского Море ... Ако сте убедени, господа пратеници, дека во Добруџа живеат Бугари, дека во Поморавјето еле во Македонија живеат Бугари, дека во Серес, Драма и Кавала се Бугари, тогаш зошто се плашите од формулата што ја предлага рускиот мир - "мир без анексија, без обештетување, со право иа нациите на самоопределување". Ако сте убедени дека во некои од овие места има Бугари, нека се спроведе референдум н ќе видме што ќе каже тој.

...Зошто кревате врева? Значи не сте сигурни. Значи има нешто што ве возбудува. Има некои области кои се завладеани од вас, кои ако се подложат на референдум ќе ви се извлечат од рацете..."

(Орде Ивановски, "Искажувања на Димитар Благоев за народноста на Македонците пред бугарскиот парламент во 1917 година". Современост, Скопје, јануари, 1967, стр. 77—81).
 

Sinisa

libertad o muerte
Член од
27 август 2005
Мислења
661
Поени од реакции
52
mitko2848 напиша:
ОТ ТУК МОЖЕТЕ ДА СИ ИЗТЕГЛИТЕ ФИЛМЧЕТО С АТЕНТАТА-http://www.vmro.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=490 натиснете червените букви дето пише "тук"
Има ли негде да се скине само текст ове песме што иде у позадини филма? И ако има и песма да се скине у mp3 или било ком формату. Ако нема, реци ми само како се зове песма. Мерси.
 
Член од
20 март 2005
Мислења
163
Поени од реакции
1
ето го текста на песента

ПЕСЕН ЗА ВЛАДО ЧЕРНОЗЕМСКИ

Какво е чудо, чудо станало
во града Марселија
Там са навлезли автономисти
и братја усташи.

Тр'гнал ми кралјат со парахода
от града Дубровник,
и ми зацепил по море широко
за града Марселија.

Там го посрештнал министер
Барту со генералите.
Те се собрали сојуз да прават
против Македонија.

Народ се сбира, т'лпа голема
и вика: „Живио!" А от т'лпата
глас се провиква:
„См'рт на тиранина!"

Това ми беше Владо Черноземски
от Македонија.
Тој се затича к'м автомобила
со пистолет в р'ка.

Крал Александ'р
подло се моли
и на Владо говори:
„Аман бре, Владо,
не мој бре, Владо,
мене да ме убиваш!"

Владо на кралја гордо отговарја:
„Чуј бре, тиранино,
мене ме изпрати
Ванчо Михајлов
да изп'лна прис'дата.
ја стани, стани,
шумадијско куче,
тебе ке те утепам."

Пистолетьт грьмна,
кралот се об'рна
Да живее Македонија!
Нека се знае, знае и помни
по цела Европа, че македонец
робство не т'рпи.
См'рт на тираните!
 
Член од
23 април 2005
Мислења
622
Поени од реакции
14
Lavot напиша:
кој и да бил, и за која цел да го направил тоа, Владо Черноземски треба (ова мошне внимателно,откога прво ќе бидат демистифицирани разни сфаќања кои денес сеуште успеваат да го поделат Македонецот) да биде прославен како човек кој и направил добро дело на Македонија, и Македонецот...ќе ме прашате зошто?
тука негде е и моето мислење, битна е целта....не ми е битен човекот и причината за која го направил тоа..ја знаете песната за кралот Александар?
 
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Da be, ne bilo bitno. Mnogu e bitno! Da ne bila hitlerovata infrastruktura sto go ovozmozila atentatot, Bugarot Velichko Dimitrov Kerin ke produzel da chuva ovci i da ubiva Makedonci demek "vo imeto na CK VMRO":

"На 12 ноември 1924 г. Величко Керин изп'лнјава в Софија см'ртната прис'да срешту комунистическија народен представител Димо Хаджидимов..."

Razberete, za niv nema Makedonci, samo komunisti, "makedonstvujusti" i slicni gluposti.

Faktite decki, faktite! Velicko Dimitrov e Bugar, del e od bugarskata agentura koja go zavzede VMRO so sila, raboti za druga kauza koja saka da ne istrebi, ne e nas i ne moze da bide nas. Luis Bartu e glavnata bil cel na atentatot, kralot e side show. A be Bugarive vesto ni kalemat nepostoecka vrska so "братја усташи" (vidi pesnata pogore) poso si ja imaat muvata na kapata so fashizmot, ama koj da vidi.
 
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Eve za koj period se raboti koga e izvrsen atentatot vrz Kralot Aleksandar:

През јануари 1990 г. абревиатурата ВМРО се појавјава за п'рви п'т след 56-годишен период на забрана, когато след преврата на 19 мај 1934 г. ВМРО е забранена.

Znaci VMRO e zabraneta VO BUGARIJA, rasturena, Makedoncite proterani, zatvarani isto kako od Kralot Aleksandar. Toa i samiot agent na bugarskiot dvor vo VMRO, Vanco Mihajlov Georgiev, go priznava:

"Поруганието на македонската мајка в пределите на Царството беше на мода за нјакои самозабравили се д'ржавни органи....Македонската мајка в тија дни бе псувана от страна на военните и цивилни пријатели на Велчевци така, както и с'рбите не са ја псували..."

"...Доскоро в Св. Врач околијскијат началник Чак'ров публично е зајавјавал, че е дошел ”да пие македонска кр'в”. ..."

"...Примерите са без чет. Мотив'т за отстранјаването на Х или Y е само един: Македонец е!" ...."


I sega "nashiot" heroj od VMRO, ja spasuva Makedonija od ...?

Kolku treba da si ocaen za da si sozdades samiot na sebe takov "heroj", jubilej, takva prikazna ?

Krajno ocaen.
 

katia

makedonka, pirinka
Член од
22 март 2005
Мислења
254
Поени од реакции
2
Katunec напиша:
Znaci VMRO e zabraneta VO BUGARIJA, rasturena, Makedoncite proterani, zatvarani isto kako od Kralot Aleksandar. Toa i samiot agent na bugarskiot dvor vo VMRO, Vanco Mihajlov Georgiev, go priznava:
значи ВМРО била забранена в Б'лгарија, а в демократичната југославија била разрешена.. дори с'здали "Удруженье против бугарских бандита" за борба с ВМРО. :)))

ВМРО е забранена през 1934 г по искане и натиск на југославија, подкрепјана и от другите с'седи на Б'лгарија.
Независимо от това, Иван Михајлов поема ангажимент през цар Борис III да не правјат атентат срешту крал Александ'р по време на посештението му в Софија през 1934, за да не се компрометира б'лгарската д'ржава по този начин.

Кои от дејците на ВМРО са били в затвор в Б'лгарија заради својата дејност? Това е изклјучителна неграмотност да се тв'рди такова нешто.
Аз не знам такива, ако е имало това е било за комунистическа дејност или за криминални прест'пленија
 
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Како што реков, краjно очаен треба да си да jа голтнеш приказната што jа сервираат Бугарите! Ако е за режим, има ист таков и во Бугариjа, ама од вас ни збор за неговата политика на етноцид спрема Македонците!

На 2. ноември 1932 година, народните пратеници во Бугарскиот парламент Христо Траjков, Александар Мартулков, Траjчо Христов и Ст. Иванов му упатуваат jавно прашање на министерот за внатрешни раобти:

"Нема да биде пресилено ако речеме дека Бугариjа за македонскито народ стана гробница. Зошто истепаните убиените Македонци во поробена Македониjа од српската и грчката диктатура не изнесуваат ни една осмина од истепаните Македонци од ВМРО (врх.) во Бугариjа и во "Слободна Македониjа". Такви масовни истепувања од последнава се можни само со подкрепата на власта. А поткрепата е повеке од очевидна. Додека во поробена Македониjа од 1919 г. до денес истепаните Македонци од српската и грчката диктатура -- при спроведувањето на своjата денационализаторкса политика -- заедно со жртвите од Трлис, Бутим и Гарван не надминуваат 254 души, во "слободна" Македониjа и во Бугариjа истепаните се над 2300 души ..... Какви мерки смета да превземе владата за да им тури краj на "братубиствата"?....."

в. "Македонско знаме", I, 9, 1931, cтр. 1.

Инаку овоj броj на весникот "Македoнско знаме" е забранет од бугарските власти.
 
Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Se raboti za bugariziranoto VMRO koe pod kompletna kontrola na bugarskiot dvor! Takva "VMRO" predvodena od Todor Aleksandrov Poprushev go ubi i Aleksandar Stamboliski, ministar pretsedatelot (demek premierot) na Bugarija, no nema pesni od vasha strana??? A be jasno e zosto se zalagale Mihajlov i Chernozemski:

.....В'в важно писмо от 6 јули 1919 г. до Панајот Карамфилов, Т. Александров разкрива истинскија смис'л на програмната автономистка идеја: ”[В]сички в'зприемаме автономијата, или по-право с'здаване независима Македонија като по-малко зло пред нев'зможността да се обединим сега”. Тој не крие крајно отрицателното си отношение к'м ”изменниците и в миналото, и сега на б'лгарскија народ”. За Т. Александров ”санданистите” прод'лжават да размиват вековно установените граници на б'лгарското етническо и духовно пространство. Те нескопосано обосновават традиционното автономистко гледиште с насилваната моментна политическа целес'образност, в чијато основа стојат ред неверни разбиранија за икономическата и географска обособеност на Македонија, уж вековно населена с отделен ”македонски народ” , којто днес не бива ”да плашта д'лговете на Б'лгарија”. Борбенијат родолјубец Александров не може да проумеe изречените лековати закани, че ”ако по чудо б'де дадена цјала Македонија на Б'лгарија”, то следвоенните фракционери штели да се борјат ”с ор'жие в р'ка”, за да не позволјат бленуваното от 1878 г. национално обединение.....


Prasanjeto togas stanuva ne dali "VMRO" ispolnuva narachki za ubistva za tugji smetki - sto e ochigledno vo clucajot so Cernozemski - tuku dali ubistvoto na Stamboliski e kako preventiva za namerata na istiot da go sudi Todora Aleksandrov Poprushev za predizvikuvanje "nacionalna katastrofa"?

A da postetam, vo 1915 godina chetite na Aleksandrov izvrsile napad na Valandovo so sto go provocirale vleguvanjeto na Bugarija vo Prvata svetska vojna. I koga zhalite za podelbata na Makedonija, ete taa e i zaradi takvi "heroi" koi se vinovni za takvo katastrofi kolku i Ferdinand Koburski, chii slugi vsushonost bile.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Бугарчета, Katunec нешто ви ја разби илузијата за кукавичкото јајце со Черноземски што се обидувата да го подметнете.

Пример за мешање баби и жаби:

"...Това е сбл'с'к между с'здателите и с'зданието. Македонизм'т, којто като една великоср'бска доктрина вече шест десетилетија е институционализиран като национална и д'ржавна идеологија на днешна Република Македонија...."

Цитираното погоре не е наша макеоднска историографија и идеологија. Тоа е ваша, бугарска. Аналогно на тоa:

"...б'лгарин'т Величко Димитров Керин, роден на 19.10.1897 в с. Каменица, Пештерска околија (днес квартал на Велинград). Прадјадо му по мајчина линија е от с. Горно Драглиште, Разложко..."

... нe e ”наш” (ниту мој), од каде па наш, македонски, пукал демек во името на Македонија???

Toa сe историски факти, а не дозираните ви цитати.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom