Владата ќе отвора народни кујни

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
concrete напиша:
Da ne zakeram sega pak jas ,....................... dobro e toa,............ama VLADATA treba da se zafati so problemot na ucenje na lugeto kako da fakaat riba , a ne da im deli malku od toa smrznatite oslici :)
I kratki kursevi za onie postarite i bez sansa povtorno da se vrabotat...za nekakva podostoinstvena procedura na isceznuvanje od ovoj ubav svet..
Не конкретен, добар дел од невработените знаат да ловат риба, проблемот е во тоа што немаат пари за јадици и рибарски конец, значи нема потреба од курсеви, туку владата треба да им даде бесплатни јадици, рибарски конци и брошура каде во кој дел од годината смеат да ловат риба, така поефективно ќе биде.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Bacillus gagous напиша:
Не конкретен, добар дел од невработените знаат да ловат риба, проблемот е во тоа што немаат пари за јадици и рибарски конец, значи нема потреба од курсеви, туку владата треба да им даде бесплатни јадици, рибарски конци и брошура каде во кој дел од годината смеат да ловат риба, така поефективно ќе биде.

Paaaa..tuka sme, pocnuvame da se slozuvame......:):)!!!:)
Jas samo malku hiperbolizirav...:)...maana na nekoi godista na proizvodstvo....

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Мистичен напиша:
Еве, бидејќи АВС непрекинато плачеше во темата за бесплатниот интернет зошто владата не дава и гага оброци, еве една радосна вест и за него:

Во рамките на стратегијата за борба против сиромаштијата владата ќе почне да го реализира новиот проект – Народни кујни. Ќе им дели оброк на 1.800 социјално исклучени лица и бездомници. Ќе се користат постоечките кујни на градинките и старечките домови кои се под ингеренции на министерството за социјала.

Владиниот проект народни кујни е предвиден да трае до крајот на годината..за оваа цел се предвидени да се потрошат 1.9 милиони денари.

Одвај чекам да видам што ќе измрчи сега :)

Postoeckite kujni na gradinkite ??? Nasite deca na ista trpeza so bezdomnici. Bravo , A kje gi vakciniraat li besplatno.
Inaku za potegot na Nikolaj, vaka pocna i Causesku na vremeto. Nekoj bil vo peleni , nekoj ne ni bil roden pa ne pameti kako vladeea komunistickite diktatori. Da ne ostane pokuso narodni kujni otvori i Tito.
Krkaj narode od tvojot trud i od tvoite pari no poklonuvaj mi se mene kako jas da te ranam od moj geb.
Vo sekoj slucaj dobar poteg, em kje isperat pari ovie od vlasta em po nekoj siromasak kje lapne nekoja lepena so sol, bidejki kje nema kajmak za site.

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
intel напиша:
Postoeckite kujni na gradinkite ??? Nasite deca na ista trpeza so bezdomnici. Bravo , A kje gi vakciniraat li besplatno.
Inaku za potegot na Nikolaj, vaka pocna i Causesku na vremeto. Nekoj bil vo peleni , nekoj ne ni bil roden pa ne pameti kako vladeea komunistickite diktatori. Da ne ostane pokuso narodni kujni otvori i Tito.
Krkaj narode od tvojot trud i od tvoite pari no poklonuvaj mi se mene kako jas da te ranam od moj geb.
Vo sekoj slucaj dobar poteg, em kje isperat pari ovie od vlasta em po nekoj siromasak kje lapne nekoja lepena so sol, bidejki kje nema kajmak za site.
Не е наведено дали се планираат и културно забавни активности помеѓу децата и бездомниците, за децата да поднаучат малку језик улице, ќе им треба. :)
Се надевам дека е веста сепак расипан телефон и дека нема да има никакви физички контакти помеѓу деца од градинки за кои државата е должна додека се во градинка да се грижи за нив и за нивното здравје со останати лица, затоа што во поинаков случај преминуваме во АУ (Африканска Унија).:nesum:

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
I jas se nadevam, no sto mislis za vtoriot del od postot.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Во Струмица има една кујна, од Евангелско-методистичката (протестантска) црква. Пред некоја година, луѓето изградија објект, и даваат бесплатни оброци за социјални случаи, немоќни стари лица и сл. дури и по дома им доставуваат на неподвижните. Но сепак, тоа е верска институција, не е државата преку свој орган.
Ми се допаѓа идејата за народни кујни. Ги има насекаде по светот. Но, овде во Македонија, ние сме научени, во се да гледаме перење пари, малверзации и злоупотреби, благодарение на искуството од претходните години, од сите оние кои ја практицираа власта, како инструмент за инстант богатење и разграбување на се и сешто коешто можеше да се разграби и злоупотреби во личен интерес.
Тоа е еден од начините преку кои државата најдиректно ја остварува идејата за социјална држава презентирана во Уставот на РМ.
Ако нема злоупотреби и ако се организира правилно, тогаш тоа е во ред. Ја поддржувам идејата.

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
Лично немам ништо против социјална помош во било каков облик на тие што им треба без разлика кој е спонзорот : држава, црква, NGO-a или некој друг.
Само да не излезе македонска работа.

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Струмикс напиша:
Ми се допаѓа идејата за народни кујни. Ги има насекаде по светот. Но, овде во Македонија, ние сме научени, во се да гледаме перење пари, малверзации и злоупотреби, благодарение на искуството од претходните години, од сите оние кои ја практицираа власта, како инструмент за инстант богатење и разграбување на се и сешто коешто можеше да се разграби и злоупотреби во личен интерес.
Тоа е еден од начините преку кои државата најдиректно ја остварува идејата за социјална држава презентирана во Уставот на РМ.
Ако нема злоупотреби и ако се организира правилно, тогаш тоа е во ред. Ја поддржувам идејата.
Se e isto kako nekogas, samo sto se novi drpacite.
Tokmu za vakvi raboti bivsiot sistem koj neli ne cinese bese najmnogu kritikuvan od ovaa partija koja sega e na vlast. No sega koga se tie blisku do fondovite moraat pa makar i na toj star i dobro ispitan nacin da gi odlevaat. Mora nesto da se raboti inaku kako kje se trosi.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
intel напиша:
Se e isto kako nekogas, samo sto se novi drpacite.
Tokmu za vakvi raboti bivsiot sistem koj neli ne cinese bese najmnogu kritikuvan od ovaa partija koja sega e na vlast. No sega koga se tie blisku do fondovite moraat pa makar i na toj star i dobro ispitan nacin da gi odlevaat. Mora nesto da se raboti inaku kako kje se trosi.
Самата идеја на народните кујни е непрофитна, туку, така да кажам, алтруистичка. Тука не постои добивка, туку само трошење пари на социјалниот аспект во државата, т.е. помош на оние кои навистиона немаат (а има такви).
Сосема друго прашање е дали ќе се остварува идејата во пракса како таква или не.
Сепак, Македонија не е во состојба да се бламира пред влез во НАТО и очекување датум за преговори за влез во ЕУ. Ако се избламираат, се изродат скандали...отидовме

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Ne moze da se izblamiraat. Toa se zanemarlivi sumi na drzavno nivo. Bidi siguren deka nikoj nema da prasa zosto se pisani dve tengerinja grav, a fakturata e na 100. Sitna partiska boranija kje se ofajdi i tolku. Dobro sega, patem malku i politicki marketing od nasi pari neli.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Абе вие и доколку некој ви подари коњ,ќе му гледате во забите да не бил многу стар.Па конечно еден добар потег на владата и се испотепавте да му најдете маана,да му ибам бељата,да му ибам,абе ептен чудни сте.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
ABC напиша:
Абе вие и доколку некој ви подари коњ,ќе му гледате во забите да не бил многу стар.Па конечно еден добар потег на владата и се испотепавте да му најдете маана,да му ибам бељата,да му ибам,абе ептен чудни сте.
ova iskreno me chudi, a i me plashi, ABC da podrzuva neshto i da pluka po tie sho naogjaat mani.... APOKALIPSA IDE LUGJE!!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
rymz напиша:
ova iskreno me chudi, a i me plashi, ABC da podrzuva neshto i da pluka po tie sho naogjaat mani.... APOKALIPSA IDE LUGJE!!
hahha,imas pravo,ili mozebi saka da pokaze deka sepak njali..ima dobre srce lol

Zlaten on na Brane:tapp:

Ѕвер

Перфекционист
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.223
Поени од реакции
28
Интел дискутира на форумов како пратениците на СДСМ во Парламентот.Зад секој закон ма колку и да бил добар тој, тие гледаат и анализираат само евентуални намери на Владата дали би можела да стекне некоја лична корист, а околу позитивноста и општото добро на законот не кажуваат ни збор.Провиден си интелче, партиско полтронче :helou:

N

n/a

Гостин
ABC напиша:
LOL...pijacka castam....:pos2: :pos2: :pos2:
ABC resi da napravi kostruktiven muabet???
I ne najde nekoja belosvetska zavera protiv tutunot ili internet salite???
I ne kaza deka i on na vremeto....:pos2: :zver: `rabotel` u narodna kujna i barabar gratis po edna lazica im daval(ama samo na onie sto se od Prilep) ????
TO KUMEEEE!!!Ke vrne...otide gorestinata....hehehe....

Kajgana Shop

На врв Bottom