Владата се преиспитува за повисока граница за пензионирање

Итар Пејо

Слободен Радикал
Член од
10 октомври 2011
Мислења
738
Поени од реакции
660
Па нели животниот век ни е зголемен во однос на бившата ни држава? Јас не знам што се буните...го чекаа Киро Глигоров да видат колку може да истера па да ја опраат работава...замисли шофер во градски нов автобус на 2 ката го пичи 100-ка накај Драчево на 90 и кусур години??

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Владата .................................. владата(влад.партија) изгледа на следните парл. избори ќе освои макс. 10 пратеници ако и оваа глупост бидне ............. одење на работа со бастун до 70 ........ :facepalm:

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Франција ја намали пензиската возраст од 62 на 60 и покрај негодувањата од ЕУ
http://www.dnes.bg/world/2012/06/06/franciia-vyrna-pensioniraneto-na-60-godini-za-niakoi-slujiteli.160597
И јас би сакал да се пензионирам на 35 години и некој друг да ми ја плаќа пензијата...ама тоа може само во земја дембелија.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=6612931392&id=9&prilog=0&setIzdanie=22597

Како поинаку би се одржувала ваквата состојба?
Населението старее, невработеноста висока, администрацијата гломазна, а животниот век продолжен....
Туку, да не им текне да „чепкаат“ по приватните пензиски фондови....

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=6612931392&id=9&prilog=0&setIzdanie=22597

Населението старее, невработеноста висока, администрацијата гломазна, а животниот век продолжен....

Ова баш се поклопува со муабетот на двајца повозрасни граѓани што го слушав денес во автобус.
Двајцата дедовци седеа спроти мене и разговараа за пензиите и едниот му кажува на другиот дека од 1984 зема пензија во износ од 19000 денари. Другиот беше малку по за жалење, земал само 17000.
Значи 28 години веќе зема пензија во износ поголем од просечната плата во Македонија. А работел во печатница. Човекот изгледаше како да ќе живее уште десетина дваесет години. Единствена мака му била што коските го болеле ама не сакал да пие апчиња.

Од друга страна, мајка ми има 54 години, е дипломиран правник и има работен стаж од 14 години и секој ден пие по редна рака апчиња. Веќе 10 години не може да најде работа. Не по струка, нешто, било што, што ќе знае и може да го работи. На секој конкурс на кој се пријави работата ја добиваше некој малад, недообразован и со партиска книшка. Независно од која гарнитура. Како нејзе има стотици случаи.

Заклучокот од ова е: Доколку се покачи границата за земање пензија ништо нема да се постигне. Само ке се смени соодносот на распределба на парите. Наместо еден вработен да плаќа за тројца пензионери, ќе плаќа за двајца пензионери и четворица невработени и социјални случаи. Тоа никако нема да ја смени состојбата. Само ќе го разгневи народот.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055

Првата опција е да се уапси секој пратеник и секоја влада од создавањето на фондот за време на Југославија која чепнала во фондот и извадила пари од него или дозовлила да работи во дефицит.

Конфискувај им се што имаат.Напуни го пензискиот фонд со неколку милијарди за да се затвори дупката додека да почнат да умираат пензионерите и дај им на сите што се до 25 години право да не уплатуваат во пенсизки фонд туку сами да си штедат.

Другата опција е една генерација да работи до смрт без право на пензија за да се затвори дупката,или пак кога државата ќе банкротира сите да останат без ништо.

Бирај си што сакаш

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Сакаме или не ние сега или за некоја година ке се покачат годините за пензионирање тој е тренд што ја зафаќа цела европа и од тоа нема бегање пред ептен брзо време и Словенија ја покачи старосната граница пензија. Во времето на Поранешна Југославија 3 вработени издржуваа 1 пензионер а сегашниот однос е 1,5 вработен издржува 1 пензионер, ако имате предвид дека Македонското население старее а се помалку млади лица се раѓаат, притисокот врз пиом ќе биде се поголем парите владата што ги дава на пиом за да покрие дупката која се прави од тоа коллку пари зема од придонеси за пензиско и колку пари за пензии исплаќа , таа дупка секоја година станува се поголема ако го земете во предвид покачувањето на пензиите што владава го најавуваа таа дупка ке стане се поголема од пиом, од една страна владата ги зголеми пензиите а од друга страна ги намали и придонесите за пензискот што ги плакаат компаниите. Сум ги анализирал сум правел мубаети сум ги следел како се одвиваат работите во Европа за оваа проблематика следното можам да ви го кажам. Не само што ќе се покачи за неколку години старосната граница туку во иднина можно е и да има намалување на пензиите. Така да уште сега почнете да тргате некој денар на страна ако сакате да имате пристојни пензионерски денови. Инаку со ова брзо темпо на пензионирање и на покачување на пензии за 10-15 години повеке од пола Македонски буџет ќе треба да се дава само за пензии и социјални надоместоци(не ги вклучувам тука платите на административците оваа бројка тие се плус товар на буџетот) сите што беа сериозни држави најголем дел од западна европа и северна европа постепено ги покачуват годините за идење во пензија. Немам намера повеќе да коментирам на темава, што имав да кажам кажав дали ке верувате на ова или нема да верувате тоа е ваша работа.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Социјалистичкиот модел на финансирање на пензискиот систем е типична Понзи шема се додека има млади луѓе и голема вработност функционира. Како што старее народот и опаѓа вработеноста системот ќе колабира исто како ТАТ кој прв влегол супер си поминал тие што се накрај ќе си го кркаат.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Сакаме или не ние сега или за некоја година ке се покачат годините за пензионирање тој е тренд што ја зафаќа цела европа и од тоа нема бегање пред ептен брзо време и Словенија ја покачи старосната граница пензија. Во времето на Поранешна Југославија 3 вработени издржуваа 1 пензионер а сегашниот однос е 1,5 вработен издржува 1 пензионер, ако имате предвид дека Македонското население старее а се помалку млади лица се раѓаат, притисокот врз пиом ќе биде се поголем парите владата што ги дава на пиом за да покрие дупката која се прави од тоа коллку пари зема од придонеси за пензиско и колку пари за пензии исплаќа , таа дупка секоја година станува се поголема ако го земете во предвид покачувањето на пензиите што владава го најавуваа таа дупка ке стане се поголема од пиом, од една страна владата ги зголеми пензиите а од друга страна ги намали и придонесите за пензискот што ги плакаат компаниите. Сум ги анализирал сум правел мубаети сум ги следел како се одвиваат работите во Европа за оваа проблематика следното можам да ви го кажам. Не само што ќе се покачи за неколку години старосната граница туку во иднина можно е и да има намалување на пензиите. Така да уште сега почнете да тргате некој денар на страна ако сакате да имате пристојни пензионерски денови. Инаку со ова брзо темпо на пензионирање и на покачување на пензии за 10-15 години повеке од пола Македонски буџет ќе треба да се дава само за пензии и социјални надоместоци(не ги вклучувам тука платите на административците оваа бројка тие се плус товар на буџетот) сите што беа сериозни држави најголем дел од западна европа и северна европа постепено ги покачуват годините за идење во пензија. Немам намера повеќе да коментирам на темава, што имав да кажам кажав дали ке верувате на ова или нема да верувате тоа е ваша работа.

Dobro napisano samo imas li nekoja statistika vo kolku godini se odi vo penzija vo Ceska i Slovacka onaka me interesira da znam

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Dobro napisano samo imas li nekoja statistika vo kolku godini se odi vo penzija vo Ceska i Slovacka onaka me interesira da znam
Во Словачка моментално за жените е 57 години а за мажите 60 години пензионирање а со закон од 2014 години без разлика на пол ќе биде минимум 62 години на пензионеирање. Но во Словачка е каде каде помала сивата економија а со тоа и палтените придонесите по глава на жител се поголеми,а официјалната стапка на невработеност е помала каде каде од нашата , Инаку не можеш само да ги споредуваш една земја со друга колку е границата за пензионирање зошто секоја економија си има свои позитивност и слабости. Но факт е дека во цела Европа население старее и има се повеќе пензионери а се помалку млади деца се рагаат во многу земји во Еу просечно семејство има 1,3 деца а рачунај за да се одржи стабилно едно општество секое семејство минимум во просек треба да има 2 деца и Македонија во источна Македонија го има овој проблем а во следнте години ке го има се повеке.на ниво на цела држава. со исклучок нормално на северозападна Македонија каде што живее рамковно население.

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Хрватска старосна граница 67 години.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Што сте се уплашиле толку де не бистрите политика гледајте како да живееме подобро какви ќе ни бидат платите зависи од нас , според мене сега е најдобро да имаш сметка во странство да одиш надвор да поработиш таму легално и да си чекаш пензија од надвор.

Во МК мислам дека стажот е некаде околу 15 години за минимална пензија, па така да дечки плаќале вие и поише со овој пензиски систем на крајот ќе добиете ташак од мегаломански размери.

Дали разбирате дека пензискиот фонд надвор е независен нема веќе социјалистички фонд алооооо!

И јас ја сакам Македонија ама народот не сака да работи и тоа за свое добро.

*LION*

ти велиш дека размерот е 1,5 према еден сега ќе ти каже чичко Меља како се решаваат работите

• помали плати за политичарите
  • помали плати за администрација
  • помали плати за војска и полиција
  • помал данок
  • флексибилен ДАНОК на додадена вредност скалест наместо фиксен
  • Помалце бракови од интерес и казнување на таквите со закон
  • рестрикција на купување нови и скапи возила или оданочување
  • помалце кафичи и кафани за младите
  • поголема социјалност и дружење на младите и решавање на егзистенцијални проблеми
Мислиш не е можно common.

Бев во Америка пред некое време и таму нема што неможе да се реши за све прават муабет и за све има решение мислам дури и атомска бомба да им падне ќе се оправат.

тој шо нема работа на улица тој шо има бубрег у лој.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Тоа ќе и биде голема грешка,ама кога младите работоспособни луѓе не сакаат да работат односно бегаат надвор од државата мора да се најде некое решение да се намалува бројот на пензионерите кои живеат и по 85-90 години.
Во некои случаи излегува да земаш пензија подолго од работниот стаж.
Не е лошо во некои случаи да се ограничи и наследството на пензијата,платата за школување по основ на починат родител и многу др.примери за кои вомоментот не ми текнува

Kajgana Shop

На врв Bottom