Визен режим или гето?

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Мислев да отворам нова тема за ова, ама поубаво само еден пост него цела нова тема. Во врска со Британската амбасада.. еве само еден прилог за тоа што говоревме погоре. Смејте се... ако сака може некој и да плаче. Јас сум за ова второво :(

Конзуларниот службеник на Велика Британија не ги терал битолчани да играат туку да заземат став, за да види дали се кохерентна група. Така го оправда британскиот амбасадор. И рече дека за да се добие виза за Велика Британија, "треба да имаш добра причина за патување, уредни документи и навремена пријава".
Значи ли тоа дека ако сакам да патувам за Лондон од ќеф и за свои пари, тоа "не е добра причина" за добивање виза? Ако е така, зошто британскиот конзулат не издаде список "од кои причини може да се патува" за да се добие виза.
Лондон ќе биде домаќин на Олимпијадата во 2012 година. Пред британската амбасада ќе се направат спортски терени. Од Хоум офисот ќе дојде специјална екипа да ги гледа нашите олимпијци пред да им даде виза. Ќе фрлаат ѓулиња, ќе трчаат, ќе се борат, ќе пливаат... Конзуларниот службеник ќе води сметка дали ќе ги исполнат олимписките норми. Оти ако не ги исполнат, нема да имаат "добра причина да патуваат за Лондон".
За македонските спортисти во 2012 година нема да важи олимпиското мото: "Не е важно да се победи, важно е да се учествува". Мотото на нашата репрезентација ќе биде: "Не е важно да се победи, важно е да се добие виза"

Горан Михајловски - Вест

(ако некој од модераторите или админите мисли дека може да се отовори нова тема за ова..нема проблем. Мене и овде не ми смета :D )

...него за Британците беше муабетот а?!

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
А јас сум за правна држава... :wink: и за исполнување на сите норми за издавање на визи. Редно е македонските политичари да направат нешто околу тоа а најдобро и најпоштено би било да седнат и да размислат како да му дадат работа на народов за да може да ги исполни социјалните и економски норми и да дојде непречено до виза...

Член од
21 февруари 2005
Мислења
101
Поени од реакции
1
da se zasramat tie anglicani! neli cudno e kako ova im napravile na taa igraorna grupa Goce Delchev, pa posle toa bidna vo london??

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Уф! Глава ме фрка кога ќе ми текне на британска амбасада..

Четири или пет пати сум одбиен ..веќе не ни бројам.
И најмногу што ме боли е што не може да се замине за Британија како турист (може, ама не секој). Треба да се откостиш од документи, гаранции, писма.. за да ти ја разгледаат апликацијата, инаку уште на прием ќе те одбијат.

Првиот пат кога бев, чекав надвор од 07:30 h со цел да фатам ред. Како се влага во зградата од прилика така е редот. Е арно ама не беше така. Кога навалија косовари, кога рекоа ги пуштаат сите пред мене.. надовр сигурно под нулата беше - кочан! Јас не носев ракавици мислејќи дека одма ќе влезам (односно за пола саат) .. замрзнав. Ајде ми дојде редот во 10:45 h. Влегов. Се оди на најгорниот спрат со лифт и пред лифтот има еден од обезбедувањето ми се дере ми вика ајде побрзај уште ти остана ..побрзај!! побрзај!! ..мислеше да побрзам да го симнам ранецот од грб и да го отворам да види внатре што имам. И го симнувам ранецот, ама не можев да го отворам затоа што не ми фукционираа прстите. Му вика еве ти отвори го јас не можам. Тука имаше малку карање. И добро влегов. Јас последен. Завршија со мене за 5 минути. Нема виза. Од 49 апликации дента ..47 души добија виза. Од кој 46 од Косово и еден Македонец..

После тоа неколку пати бев.. пак ме одбиваа. Па пробаа моите да одат. И нив ги одбија. Па проба само мајка ми да оди. Ја одбија. Последен пат јас пробав да одам. Пак ме одбија. Тоа беше пред неколку месеци. Годинава. Одам, иста приказна како пред 5 години. Се испонапикаа преку ред Албанци.. јас како муле некое си чекав.. си чекав.. од сабајле од 8 во еден ме викнаа на интервју. До тогаш блеев во чекална и гледав во ѕид. Добро ај тоа.. документите ми беа топ! Немаше нешто што ми фали. Сестра ми предходно веќе зема државјанство и пасош британски, изнајми адвокат од таму и целата работа одеше преку него. Он имал искуство за визи вадење, впрочем работел предходно такви случаеви. По негови препораки ги средивме документите.. седнувам на интервју.. тоа интервјуто што да ви расправам.. изгледа пробуваше да ме испровоцира затоа што многу-многу не можеше да се потпре на неисправноста на документите.. што да ви кажам? Садо-мазо..
Заврши интервјуто, ме повикаа и ми рекоа дека апликацијата сериозно ќе ми ја разгледат и да почекам едно 2 саати. Добро.
Почекав.. ме викнаа пак да ми кажат што решиле, и решиле да ми допостават некои прашања. Добро.. бујрум.. прашања од типот дали си бил некогаш во Британија? ..на тоа предходно одговорив 3 пати. Дали си бил некаде во некоја друга европска држава.. и на тоа предходно одговорив. Каде ќе одиш ми вика? А пред тоа пола саат зборевме за тоа дека јас одам кај сестра ми на гости.. и добро ми викаат седни ќе те повикаме. Ме викаат повтороно и повторно уште некое прашање да ми поставеле.. а си бил во некоја друга земја? а каде ќе престојувате таму? .....не да помисли човек дека те праат будала, него стврно те прават! како на друг начин да се објасни тоа!
И конечно после 10 (веќе фати 4 и нешто..) минути ме бараат на шалтер и таа ми вика господние за жал вашето барање од одбиено.. и дрн мрн почнува да ми го чита објаснувањето..
Кога излагав од зградата сите тогаш што добија виза се враќаа да си ја подигнат.. поготете од каде имаше најмногу? Во проценти 90% сигурно..
Најчудно во цела ситуација ми беше што оние кои не добија виза, со нив завршија за 10 минути. Нема и готово! Во 9-9:30 си завршија работа.. се разбира тоа беа само Македонци.. Мене ме маткаа цел божји ден за да после увидам дека уште од првиот момент немале никаква намера да ми дадат виза. Во образложението што ми го дадоа стоеа забелешки уште од првото интервју, она од 1 саат.. од каде јасно се гледа интенцијата да не ми дадат виза.. чуму натамошно малтретирање? Не сватив уште зашто така ме третираа. Можеби се изненадија малку што им се јави адокатот да ме најави дека доаѓам и сериозно да ја земат во предвид мојата апликација.... ....не знам
Образложението беше стврно идиотско. Адвокатот за глава се фатил кога го читал. Имаше основ дури и за приватна тужба.. за наверди. Не тераше да потегнеме ама не сакавме со сестра ми..

Имам право на жалба.. па процедура таму некоја трае 6 месеци која е во тек и многу извесно дека ќе добијам виза.. затоа што ретко кој се одлучува да се жали.. а често е исплатливо..

Ми идеше деновиве и јас да одам со тие играорците да заиграм едно оро пред амбасада! Ни Тошо, ни Миле, ни Бубо ќе ми беа рамни..

Во шест проклети години јас сестра ми ја имам видено само два пати! Шест години! Некој ми изиграва господ од горе..
Ах, мир никогаш да немаат!

Konstantin

Филозоф
Член од
6 мај 2005
Мислења
244
Поени од реакции
0
gerard напиша:
Во шест проклети години јас сестра ми ја имам видено само два пати! Шест години! Некој ми изиграва господ од горе..
Site osven sestrati pretpostavuvam. Kako taka ona zivee tamu a ti se najloso vikas za niv ili ne mislese taka?

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Konstantin напиша:
gerard напиша:
Site osven sestrati pretpostavuvam. Kako taka ona zivee tamu a ti se najloso vikas za niv ili ne mislese taka?
Од кога се случија атентатите во Лондон до денес 5 пати повеќе луѓе загинале во сообраќајки.. така да ништо страшно. Лондон е премногу голем град за да нешто посебно се секирам. Во квартот кај што живее сестра ми како ништо да не се десило.
Искрено, не се секирам јас за безбеноста на сестра ми, прво за мене се секирам.. затоа што Македонија не е сигурна дестинација за европејците. Мене тоа ме секира. Конкретно на 3 километри од мене не смее полицијата да влезе. Сестра ми на сигурно е :D

Член од
11 јули 2005
Мислења
66
Поени од реакции
2
се то ок али не знам колку сте запознаени со целата работа дека дел од нашите фолклорни ансамбли на ова нешто и перат големи пари.Ќе речите како?Па така што доколку сакаш да одиш во конкретна земја му бараат одредена сума која ретко паѓа под 1500 евра со цел да го прошверцоват таму за да остани.Тоа беше целата работа шо не добија виза тие 7 души кои остана.Не се будали и тие истото му се случи еднаш мислам не ме фаќате за збор и во германската амбасада.Па ај видете сега не е работата само то.Ако така го преставуваме фолклорот и земјата тешко нас.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Vizi, konzulati, emigracija itn. - toa e mnogu, mnogu emotivna i zapaliva tema!!! Jas socuvstvuvam so gerard bidejkji i jas nekolkupati slicno sum bil tretiran, vkl. od britancite i toa po samoto pristignuvanje vo London koga me matretiraa 2 agenti nekolku saati na aerodrom uz navredlivi opaski za mojata profesija/rabota.

Nisto podobar tretman ne dobiv od Germancite, Italijanite i Hrvatite. Vo 1992 god., po telefonskite garancii sto gi dobiv od samiot ambasador, vrz mene se izzhivuvase sefot na konzularniot oddel - kako moral da se javi vo Berlin po tel. licno da prasa "za mojot slucaj" i sl.

Najmnogu me iznervira italijanskiot konzul vo Pula, koj me terase da odam na drug kontinent da vadam viza (!), se pravese ne razbira angliski, i ja pusti pomosnickata, nekoja kretenoidna Hrvtaka da me matka. Barav vlez za nekolku dena odmor vikend vo Venecija, no ne dobiv.

Taka da gerard, se toa e isto sranje samo vo drugo pakuvanje koga ne te esapat za drzava. Od takvite iskustva jasno mi stana so kogo imame rabota. EU zasekogas ja imam izbrisano i so omalovazuvanje i navredlivo se odnesuvam sprema niv na site granicni premini, na site letovi, vo sekoja prilika!

Po temata; vo slucajov MNR trebase da reagira AKO imase osnova za takvo nesto. Mislam deka imase. Moram da kazam deka nekoi lugje imaat nelegalno emigrirano preku igraorna. Shodno, ima osnova da se somnevaat koga sekoj vo drzavava saka da izbega. No reakcijata e neosnovana da gi teraat da igraat + izjavata na ambasadorot e dodaten shamar!!! A zosto pak igrale???? Trebalo da si otidat demonstrativno - toa e nivna greska!

Po izjavata na ambasadorot, koja e pogolem shamar, MNR bi trebalo da gi prozve javno i da gi natera da se izvinat (ambasadorot rece nikoj ne go povikal da se izvini). Dokolku ne, da go protera konzulot. No site znaeme kakvi SDSMovski kameleoni se vo MNR (videte tema Kirijas).

Sto e najbolno, ne veruvam tretmanot da se smeni. Ete vcera i Oli Rehn go potvrdil za vreme na chat-ot toa moe stravuvanje za vizniot rezhim sprema "zapadniot Balkan".

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Момци, настрана нашиот гнев што буквално неможеме освен на балканов да тркнеме нигде подалеку, ајде малку реално да ги ѕирнеме работиве.

Кога ќе го поставиме фактот пред нас дека голем број малодушници буквално се испотепаа да ќарат бугарски пасош со кој би можеле да избегаат во странство и таму да најдат работа (па потоа доколку можат и да останат), што мислите тогаш, дали доколку визниот режим кон нашата држава (познавајќи ги овдешните состојби), па и кон некои други држави од регионов би бил помалку ригорозен, не би дошло до масовно бегање во странство? Овие држави мора да се заштитат некако за да не им се случи тоа.

Доколку бевме ние силна и економски моќна држава дали немаше да направиме некоја ваква бариера кон оние кои ќе не преплавеа?
Што мислите за ова?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ne zaboravaj deka pred 14 godini "patuvavme" vo istite zemji bez da igrame oro,i toa ne im smetashe!Stvarno mozebi nekoj ke emigrira so taa viza,no 10 ili 20 miljoni emigranti vo Anglija se mnogu poveke od 7 Makedonski emigranti.A tie shto emigriraat seushte dobro go pravat toa i bez da "igraat oro".Jas mislam deka problemot e vo politikata na nasheto MNR,koe bi mozelo da stane najrigorozno vo pogled na vizite i uslugite na EU graganite.
So eden zbor treba nikako da ne im se izdavaat vizi na gragani od EU,za da pocnat da razmisluvaat kade greshat.Slicno beshe so onie od Ungarija koj pocnaa da "civkaat" koga se zajakna vizniot rezim kon niv.

Член од
11 јули 2005
Мислења
66
Поени од реакции
2
џабе прајме муабет кога државата не ги штити основните нешта шо останало за друго.Од една страна и ние сме самите криви треба уште еднаш да влезиме во то собранието али не овај народ само остај ќе биди поарно и само со то се тешиме али треба и ние од една страна малку повеќе да реагираме....

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
MNR ima "politika" koja se vika "kontra na kartata" eve dokaz za toa:

Македонија ги укина визите за новите членки на ЕУ

Македонија од вчера унилатерално ги укина визите за граѓаните од новите земји-членки на ЕУ и тие ќе можат слободно да влегуваат во земјава. Мерката е привремена и ќе трае до 15 септември.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
ABC напиша:
Ne zaboravaj deka pred 14 godini "patuvavme" vo istite zemji bez da igrame oro,i toa ne im smetashe
Пријателе, состојбите од пред 14 години и сега се битно променети, нели?
Впрочем, и тогаш не беше баш толку лесно како што велиш ти за некои од државите.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Мистичен напиша:
ABC напиша:
Ne zaboravaj deka pred 14 godini "patuvavme" vo istite zemji bez da igrame oro,i toa ne im smetashe
Пријателе, состојбите од пред 14 години и сега се битно променети, нели?
Впрочем, и тогаш не беше баш толку лесно како што велиш ти за некои од државите.

Francija barashe vizi ama na francuska granica so voz nikoj ne ni pobara nitu pasoshi.Vo Monako spiev na plaza za da ja gledam Formula1 ama "odevme" "rajat" be coek.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Да де, ама состојбите?
Или се е исто? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom