Визен режим или гето?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
rymz напиша:
site iselenici se vrakjaat na "odmor" prashanjeto mi beshe zashto ne se vrakja da zivee tuka...deka ti reche deka iako ima odliv na lugje so ukinuvanjeto na vizniot rezim, lugjeto posle nekoe vreme pak kje se vrakjaat. Epa brat ti posle nekoe vreme, zashto ne se vrakja da zivee vo makedonija. Btw, daj be kazi koja ti e taa firma, 10 familii odrzhuvash, brat ti investira vo makedonija (lichno ne poznavam takov od shfetska sho ima otvoreno biznis, mozhda nekoja trafika da...) pa da mu kazheme tuka na forumov blagodaram. Sve nekako mi izgleda deka jadesh burek samo...na site mozhni polinja si madafaka...te so tutunarite, te vo politikata, te vo patriotizmot, te vo biznisot...a sepak reche deka si mlad, pa daj spomenik da ti digneme ako ne...
Da se razbereme deka jas ziveam tuka i investiram tuka,mojot brat investira poveke od 200 000 evra vo gradenje na sopstvena kuka vo Makedonija znaci i toj ima namera da se vrati i da zivee tuka iako vo edna prilika pri nasheto vrakanje od boishtata vo Vukovar,Makedonskata drzava se otkaza od nas so zborovite na ministerot Blaze Ristovski:-Sekoj povratnik od boishtata sam da si go najde "careto" oti Makedonija ne moze da mu ja obezbedi zashtitata i sigurnosta na svoja teritorija.Znaesh li deka vo vremeto na YU sadevme tutun za da preziveeme a "beliot svet" go vidovme od prosta pricina shto Makedonija ne mozeshe da ni ja garantira sigurnosta i bezbednosta pa moravme da zamineme vo EU.
Negovite investicii vo Makedonija se vo mojata firma za koja ne ni morash da veruvash oti odrzuva 10 familii,me boli "takvoto" dali ke veruvash ili ne,a za spomenik si velam ushte e rano,ushte poveke i od pricini shto jas i mojata firma takvite spomenici gi izrabotuvame tokmu za vas.:)

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
200.000 evra investicija vo sopstvena kukja, wow koj kjar ja ima makedonija od brat ti, prosto bez zborovi da ostanesh (NOT!).
Beliot svet si go videl deka Makedonija tebe kako makedonec ne ti ja garantirala sigurnosta? E kako ondak majku mu stara ja kako Albanec ziveev top, so site saltanati? Ne mora da mi odgovarash, so droga kje kazhesh :):):)

Член од
2 април 2007
Мислења
2.875
Поени од реакции
4
iskreno da vi kazam ova so vizive mnogu losa rabota da ne mozas da izlezes nadvor od sopstvenava zemja. osobena za grcija tolku ne macat so vizi sosedive toa e edno cudo golemo.
no iskreno mislam toj sto ima pari moze da izvadi viza koga saka,a kako naj utepani gi smetam studentite koi maka macat za vizi.
se nadevam na dobri vreminja pozdrav

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
rymz напиша:
200.000 evra investicija vo sopstvena kukja, wow koj kjar ja ima makedonija od brat ti, prosto bez zborovi da ostanesh (NOT!).
Beliot svet si go videl deka Makedonija tebe kako makedonec ne ti ja garantirala sigurnosta? E kako ondak majku mu stara ja kako Albanec ziveev top, so site saltanati? Ne mora da mi odgovarash, so droga kje kazhesh :):):)
Paaaaaa...od istata pricina kako svetite kravi vo Indija, Albanec-es se momentalno Sveti Kravi :):):)!!! Tip-top ili samo top ??? :):) !!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
rymz напиша:
Kako be koj kjar koga investirash 200 000 evra vo sopstvena kuka vo Makedonija znaci site pari gi davash na Makedoncite od majstor do arhitekt,dobro de i na ponekoj Albanec za malter od Renova.Ti kako Albanec ziveeshe top zoshto Srbite ne ve ni baraa po domovite za da ve vratat na boishte pri shto Makedonija ne morashe da vi garantira sigurnost kako na Makedoncite od koj Makedonija javno se otkaza preku togashniot minister Blaze Ristovski.A za drogata sam si "aludirash" iako dokolku gi sledime aktivnostite ima vistina vo toa,dobro i so po nekoj shleper cigari.:)

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
ABC напиша:
Kako be koj kjar koga investirash 200 000 evra vo sopstvena kuka vo Makedonija znaci site pari gi davash na Makedoncite od majstor do arhitekt,dobro de i na ponekoj Albanec za malter od Renova.Ti kako Albanec ziveeshe top zoshto Srbite ne ve ni baraa po domovite za da ve vratat na boishte pri shto Makedonija ne morashe da vi garantira sigurnost kako na Makedoncite od koj Makedonija javno se otkaza preku togashniot minister Blaze Ristovski.A za drogata sam si "aludirash" iako dokolku gi sledime aktivnostite ima vistina vo toa,dobro i so po nekoj shleper cigari.:)
kolku samo majstorite imaat kjar od tie 200.000 evra toa e edno chudo, a Renova pa kje prijavi bankrupcy ti ako ne im kupuesh malter od kaj niv :):). Ti imam kazhano i porano, ne si ja znaesh drzhavata momche, ama dzabe kje ti zboruvam, koga imash fixirana idea u glavata, samo kolku za potsetuvanje, i albancite bile ugnetuvani od srbite a ne samo makedoncite, i ako malce zemesh si ja prochitash samata tvoja historija, kje vidish deka albanci i makedoncii zaedno vojuvale protiv site nepogodnosti shto doagjale na balkanov i koi shto se zakanuvale na ovie predeli...pardon, Albancite, ne albancite. Za toa shto aludiram i kako aludiram, nema potreba da komentiram, mene so polikolor na granica ne fatija, nitu Albanec ne fatija. Toa ti e eden fenomen shto ako Albanec prodava droga, site go znaat, a ti milo moe momche, da si znaes samo kolku samo tvoi makedonci prodavaat droga, pa i kupuvaat od "nas" Albancite ne si ni svesen, a shleperot cigari sum go shvercuval so pomosh na tvoite drugari makedonci shto gi fatija na deve bair granica...pa izvadi si sam pouka shto sum sakal da ti kazam...

A tie shto me znaat i znaat so shto se bavam, kje se smeat na postov, a i na tebe..
Pozdrav

concrete напиша:
Paaaaaa...od istata pricina kako svetite kravi vo Indija, Albanec-es se momentalno Sveti Kravi :):):)!!! Tip-top ili samo top ??? :):) !!
ne zborevme za momentalno, zborevme za vremeto koga srbite go vrshele pritisok vrz makedoncite a Albancite ne gi chepkale...spored nego

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Ај една молба да не се забегува од темата ако може? Ќе опнам клучот ако продолжите.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
De be ...inflacija na klucari...samo nekoe zatvaranje na site strani...pusti narod da muabeti....zarem mislis deka Sekspir,Nice ili Sopenhauer samo pametni raboti kazale.....na vakvi mesta samo od kvantitet moze da se extrahira kvalitet...:)!!!

Ke odis li vo nedela do Gevgeli????

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Pa koga ke im predocish nekoi fakti od koj nema beganje odma se zakanuvaat so "kluc".Kade be ima demokratija po ova forumive?.....cccc..cc...c.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Kako fakt deka Makedonskata vlada trebashe da se izbori za maximalni vizni olesnuvanja odnosno ukinuvanje na vizniot rezim za site Makedonski gragani so prioritet duri i pred vlezot vo NATO i EU bi go navel sledniot komentar daden od strana na ekonomskite experti:

-Еуростат смета дека јавната потрошувачка во Македонија ќе остане пасивна, со оглед на заложбите на Владата во Скопје за водење претпазлива фискална политика.
Растот на домашната побарувачка и особено на инвестициите ќе резултира со негативен придонес на нето-извозот врз растот на БДП.
“Како резултат на тоа, најверојатно ќе се влоши надворешнотрговскиот биланс. Сепак, се очекува парите што Македонците кои работат во странство ги испраќаат во матичната земја и другите приливи на капитал, како растечките директни странски инвестиции, во голема мера да ги финансираат овие дефицити”, се вели во прогнозата на Еуростат.

Znaci pak se ocekuva parite shto Makedoncite koj rabotat vo stranstvo da gi finansiraat ovie deficiti.Zamislete kolku bi bilo poubavo dokolku ima poveke Makedonci shto rabotat vo stranstvo a toa bi bilo edinstveno mozno dokolku se ukine vizniot rezim za shto ovaa vlada kako da nema "sluh".

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Verojatno ne na ovoj forum...,ama uste pred zilion godini rekov deka najvaznata rabota,pobitna od se drugo vo ekonomijata, e stvaranje na uslovi za sloboden vizen rezim so EU. Dali ke se pravi kompletno kontrolirana policiska drzava , so epten integrirana kontrola...toa voopsto ne e vazno vo momentot...sistem na garancii itn.itn. NAJVAZNO E SLOBODNOTO DVIZENJE....se ke pocne potoa od toa. No ocigledno nekomu ne mu se dopaga taa idea...povazno mi e MKD da ostane siva zona so nedefinirana kolicina na "gragjani" ,sivi imigranti,"borci za covekovi prava".... nejasen katastar na imoti, itn.itn. ...toa e glavnata pricina koj nikoj glasno ne saka da ja kaze.
Zatoa site prikazni pagaat vo voda :):)!!!
Na site dosegasni i idni vladi....
PREPORAKA: zemajte nekoj PROODEN pasos , pa makar i Bugarski....vo slednite neodreden broj godini nema promeni, a zivotot neverojatno brgu "leta"....i onoj najdolgiot od 100 i kusur godini:):)!!!

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
ABC напиша:
Pa koga ke im predocish nekoi fakti od koj nema beganje odma se zakanuvaat so "kluc".Kade be ima demokratija po ova forumive?.....cccc..cc...c.
АБЦ, релевантни се муабетите за градењето куќа во врска со визниот режим, нели? Ебати фактите...

конкрит, во наредните 21 ден нема шанса да мрднам од дома, не па во кола да се качам и да возам, читни ми потписот :)

И, мразам да се забегува офтопик од една тема во друга, во рамките на една тема.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Струмикс напиша:
АБЦ, релевантни се муабетите за градењето куќа во врска со визниот режим, нели? Ебати фактите...

конкрит, во наредните 21 ден нема шанса да мрднам од дома, не па во кола да се качам и да возам, читни ми потписот :)

И, мразам да се забегува офтопик од една тема во друга, во рамките на една тема.

Voglavnom ne begam od temite ama gledam da im odgovoram na onie koj prashuvaat neshto kako shto beshe "kukata".
Na concrete da mu kazam deka ovde na ovoj forum kako i na drugi Makedonski forumi treba da im "nacrtash" na lugeto za da razberat deka slobodata na dvizenje e osnoven dvigatel na sekoja ekonomija i vo sekoja zemja.

Najverojatno pred da bide ukinat vizniot rezim za Makedonskiot narod,ke bidat urnati barierite za slobodno dvizenje na stoka od Makedonija,itoa od onaa positnata kako kozi i ovci:
-По говедата, од идната година и козите и овците ќе добијат пасоши за идентификација. Во тек е јавниот повик за набавка на опрема и ушни маркички. Обележување на животните е со цел да се следи од каде доаѓа животното и дали е заболено од некоја болест. Ќе се избегнат и малверзациите со субвенционирањето и недозволената трговија со животните.
Пасошот се добива најдоцна 35 дена од раѓањето на добитокот. Ќе го издава Ветеринараната управа. Пресметките велат дека обележувањето на ситниот добиток ќе чини околу 1 милион евра. Регистрацијата ќе мора да го направи секој сточар во спротивно ќе биде казнет.
Регистрацијата,пак на говедата е завршена и сега се обележуваат само новородените. За нивните пасоши се потрошени 2,6 милиони евра, а попишани се околу 50 илјади одгледувалишта.
P.S.:Ke zaminat i ovcite "jabana".:)

Kajgana Shop

На врв Bottom