- Член од
- 31 мај 2008
- Мислења
- 803
- Поени од реакции
- 33
Aбе бугари до кога ќе се резилите?!?
Е тука всушност лежи зајакот. Самиот чин на размена на население покажува колку бугарите ја сметале Македонија за бугарска земја. Поделбата на Македонија 1912 не значела крај на обидите на македонците за автономна Македонија, затоа Грците морале да си ја обезбедат територијата со етничко чистење и асимилација. А богами тоа требало да го направат и Бугарите. Кој друг ќе им помогнел на Грците во таква работа, ако не соучесниците во злосторот кој веќе го направиле (злосторот е приграбување на територии кои не им припаѓаат), а тоа е нормално Бугарија. Сите македонци, „славофони“ ги прогласуваат за бугари и кој неќе доброволно, тогаш присилно во камион и на црноморскиот брег. А во Егејска, цигани и маџири од бугарија и турција.Просто и jaсно-след 1870 година во рамките на Отоманската империja има бугарска екзархиja.Во тази екзархиja нема територии от црна гора или босна
А бугарите во Албаниja,Косово и Србиja постоjaт. И ги има точно там,кадето ja имаше екзархиjaта.Само Србиja прави изклучок,заштото во Банат има исто,а това не беше во Екзархиjaта.Наjмного са во Србиja.
Доколкото Грциja ти е прашането-има договор за размjaна на население.След това ни ние,ни те имат право да претендират за каквото и да е малцинство во другата држава.Друго е прашането дека во Родопите (от грчка страна) живеjaт помаци,които зборуват бугарски и на пракса има бугарско малцинство,но то не е признато и нема как да биде признаено след този договр со ГР.
Абе момчето од погоре ти одговори. ПОТПИШАЛЕ ДОГОВОР со Грци, Срби и најверојатно со подоцнежното кралство СХС. Тука завршила приказната за „бугарските земји“, бугарскиот народ и бугарската историја надвор од границите на денешна Бугарија. Всушност сите си потпишале еден со друг, Бугари, Срби, Грци. Сите до ден денешен у една тиква прдат. Тоа е јасно како бел ден. Бидејќи не потпишале со независна Република Македонија, сега се нафрлија сите до еден како лешинари врз мрша.Историја си е историја ова не е политика тука нема години има настани значи да се вратиме на прашањето ако вие сте бугари овие од картата оти не си ги барате и овие делови.
А за Александар Македонски трба да прочиташ некоја книга да видиш како го разбирал светот нема јас да ти бидам учител:pos2::pos2:
.....
Jас имам едно питане за теб.Зошто та размена на население не била направена между Jугославиja и Грциja,туку между нас с Грциja ?Е тука всушност лежи зајакот. Самиот чин на размена на население покажува колку бугарите ја сметале Македонија за бугарска земја
Затоа што плановите на кралот биле да досели што повеќе српски колонисти во Македонија, а не Македонци.Jас имам едно питане за теб.Зошто та размена на население не била направена между Jугославиja и Грциja,туку между нас с Грциja ?
Нели беше Македониja дел от Jугославиjaи беха тие македонци?
Да мислиме как да имате полза от нас...за да ви има като д'ржава...Умните политици немат ни врагове, нито пријатели - имат интереси - това са го казали англичаните. Не ви треба и нашето вето, затова - историјата на историчарите - политиката на политиците...Мене всеки момент може да ме баннат - да ме изгонјат, заштото тук много не се читат мненија от б'лгари, затова - нека б'дем умни...и ште имаме всичко.Затоа што плановите на кралот биле да досели што повеќе српски колонисти во Македонија, а не Македонци.
Современа Македонија и македонскиот народ - наследници на Античка Македонија и античките Македонци
бугарите - татари
Бар Гебреј
(Абу-л-Фарадж Григориус Бар Гебреј (1226-1286)):
«Лјудеј этого брата, которые были скифами, ромеи (византијцы) называли болгарами».
Еве за што се работи, да одиме по ред:
The Past In Question, by Keith Brown
Баш така!
Дали ви е неопходен превод?
Ако има доброволци нека ги преведат само подвлечените делови, благодарам.
Брат, ние во петричко каков jазик говорим? Ако не е македонски, тогаш не сме македонци, нели? А ас се стараам да говорам повеке на ваш, а не на пирински. За jазил мене ного сте ме бришали и банирали.Официјален јазик на форумов е - Македонскиот!