Верски вести II

Статус
Затворена за нови мислења.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Инаку, да се дополнам, околу атеистите, христијаните, муслиманите и празниците :)
Живеам во населба која е ,,чисто православна,, меѓутоа живеат 3 семејства муслимани, од кои 2 торбешки, 1 турско-албанско мешано. Од кога паметам, детето на едните торбеши одело со мене на ,,коледе,, а во неговата куќа и во турско-албанската, секогаш спремале за коледе, односно, сме пееле и кај нив, и секогаш исто имале спремено костени, лешници, ореви, бонбони, јаболки, парички.. итн. Иако не се православни, убаво се чувствуваат луѓето, ќеиф им е децата да им пеат и си спремаат, а и нивните деца ги пуштаат на коледе.
Иако одамна престанавме на коледе да одиме, и јас и нивните деца, луѓето до ден денес спремаат.

Јас тука не гледам ништо погрешно, едноставно е убаво да славиш, па сеедно дали е христијански, муслимански или будистички празник. Јас се славам, секаде ми е убаво, и баба ми иако сака да прекине да си ја слави славата, јас не ја оставам, едноставно е убав ден, убаво собирање, ептен мерак се прави :)
:cuc:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.367
Поени од реакции
84.601
Египетските копти го прославија Божик со нов поглавар, но во сенка за изборите за претседател на Египет и со страв дека екстремните исламисти ќе ги нападнат храмовите. Египетската армија спречила обид за напад со автомобил бомба врз коптска црква на Синајскиот Полуостров.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Руските сили спречија крвав Божиќ, во Кавказ убиени терористи што за денес планирале напади врз цркви
Руските безбедносни сили вчера во Северен Кавказ убиле тројца терористи, најверојатно Чеченци, кои за денеска планирале серии бомбашки напади во црквите, каде што се одбележува големиот христијански празник Божиќ.
Руски специјалци
Како што соопштија руските медиуми, руските сили се обиделе да запрат комби во кое биле милитантите, но при тоа лицата од комбето отвориле оган кон руските безбедносни сили.
Во престрелката биле убиени тројца милитанти, а во комбито биле пронајдени експлозиви, муниција и оружје за кои се претпоставува дека убиените требало да ги користат денеска при терористички напади во православните храмови.
tu steta samo 3 skinale
trebalo 30

M

Muranyi

Гостин
Ватикан загрижен од продорот на радикалниот исламизам во Албанија

Католичката црква изразува загриженот од начинот на кој продира радикалниот исламизам во Албанија, се наведува во извештајот на Светата столица, јави дописникот на МИА од Тирана.
Монсињор Ангело Масафра од епархијата во северниот албански град Скадар, поднел детален извештај на фондацијата АЦР, која е финансиски донатор на католичкото свештенство.
- Според направените согледувања, исламскиот радикализам ја вознемирува и самата муслиманска заедница. Има големи финансии од Саудиска Арабија и од Турција, која по „еден век повотрно се врати на Балканот“, стои во написот.
Илир Куља, поранешен прв човек на Асоцијацијата на верските заедници, смета дека последниот попис на населението во Албанија е уште еден начин повеќе да се забрза радикализмот.
Според него, новиот исламски Универзитет, отворен со одлука на Владата во Тирана ќе служи за собирање на младите муслимани, за да „немаат потреба да одат да се школуваат на друго место и да се асимилираат со туѓа догма“.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Франција: Се почести напади на џамиите
Неодамна изградената џамија во Contrexeville – Франција, нападната е во ноќта помеѓу петок и сабота.France 3 известува дека оваа џамија на североистокот на Франција е исцртана со свастики и антиисламски графити и со поддршка на екстремно десничарската партија Национален фронт , и нејзината актуелна шефица Марина Ле Пен.

Во извештајот на оваа агенција наведено е дека и Ес Селам де Томлеин џамијата, исто така на североисток, била предмет на сличен напад од страна на фашистите во текот на минатиот месец.Vosges Matin додава дека графитите на џамијата Ет Тевба во Contrexeville се хомофобични.

Во декември минатата година е фрлен молотов коктел на двораната Le Barp која здружението на мароканците ја користи за молитва (намаз), а исто така порано во декември , муслиманско семејство пронашло во количката на своето две и пол годишно дете крвава глава од вепар.

Останува прашањето кога француските власти ваквите напади посериозно ќе ги сфатат и ќе понудат адекватна заштита на муслиманите и нивниот имот?

IslamBosna.ba

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
  • Франција: Се почести напади на џамиите
    Неодамна изградената џамија во Contrexeville – Франција, нападната е во ноќта помеѓу петок и сабота.France 3 известува дека оваа џамија на североистокот на Франција е исцртана со свастики и антиисламски графити и со поддршка на екстремно десничарската партија Национален фронт , и нејзината актуелна шефица Марина Ле Пен.

Во извештајот на оваа агенција наведено е дека и Ес Селам де Томлеин џамијата, исто така на североисток, била предмет на сличен напад од страна на фашистите во текот на минатиот месец.Vosges Matin додава дека графитите на џамијата Ет Тевба во Contrexeville се хомофобични.

Во декември минатата година е фрлен молотов коктел на двораната Le Barp која здружението на мароканците ја користи за молитва (намаз), а исто така порано во декември , муслиманско семејство пронашло во количката на своето две и пол годишно дете крвава глава од вепар.

Останува прашањето кога француските власти ваквите напади посериозно ќе ги сфатат и ќе понудат адекватна заштита на муслиманите и нивниот имот?

IslamBosna.ba
    nenormalna rabota
    tesko mnogu tesko
--- надополнето: 9 јануари 2013 во 03:43 ---

interesno

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Босанка на харвард покриена а во македонија откриена така ти е тоа кај нас се наопаку :)

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Босанка на харвард покриена а во македонија откриена така ти е тоа кај нас се наопаку :)
srci vo prevod ovaa poso e od evropa se obrazuvala, na mladosta uzivala i neli poso ratot bosna se desi pa se svrtea nakaj religijata kako i golem br na muslim-bisanci

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Почнувајќи од тебе. ;)
--- надополнето: 10 јануари 2013 во 20:51 ---
srci vo prevod ovaa poso e od evropa se obrazuvala, na mladosta uzivala i neli poso ratot bosna se desi pa se svrtea nakaj religijata kako i golem br na muslim-bisanci
Bolje ikad nego nikad! ( Преведи и на срцката);)

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Почнувајќи од тебе. ;)
--- надополнето: 10 јануари 2013 во 20:51 ---

Bolje ikad nego nikad! ( Преведи и на срцката);)
Почнувајки од МУСЛИМАНКИТЕ во македонија ( јас за срека не сум) а завршувајки со девојките во арабија и на крај шиитите во иран.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Почнувајки од МУСЛИМАНКИТЕ во македонија ( јас за срека не сум) а завршувајки со девојките во арабија и на крај шиитите во иран.
А дааааа заборавив, ти не си муслиманка и можеш топтан гола да си шеташ.

Извини, извини.....:(

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom